|
Startsida | Snabelposten | Gruppen | Produkter | Länkar |
Intervju med organisten Andrew Canning Läs och lyssna på intervjun med Andrew Canning, biträdande domkyrkoorganist i Uppsala domkyrka. Alternativ Läs hela intervjun med Andrew Canning. Fråga 1: Du är ju född i London. Av vilken anledning flyttade du till Sverige? Svar: Ja, det är en mycket bra fråga. Jag flyttade till Sverige 1991. Och innan jag flyttade till Sverige hade jag varit här flera gånger tidigare under somrar. Jag åkte runt i Sverige och spelade orgelkonserter sommartid. Och sedan när jag var klar med mina studier i London, då bestämde jag mig för att komma till Sverige under ett år och se hur det är att jobba heltid som organist (här i Sverige) och jag tänkte vara här som sagt ett år, och nu har ett år plötsligt blivit 17 år.
Fråga 2: Hur kom det sig att du blev organist? Svar: Oj det var en bra fråga. Innan jag började spela orgel hade jag spelat en hel del piano... Och mina föräldrar, de är amatörmusiker bägge två och en dag fick jag chansen att prova en orgel i en kyrka. Det var en väninna till min mor som var organist och hon tog med mig till kyrkan för att prova och då fick jag chansen att spela och då var jag helt fascinerad och jag sa till mig att spela det här instrumentet, så då tjatade jag på mina föräldrar ganska mycket. Jag ville absolut ha orgellektioner. Och sedan så småningom gick de med på det och då började jag alltså spela. Följdfråga: Det kanske blev mycket plingplång från början när du inte var så van med orgelinstrumentet och sedan så lärde du dig det i etapper? Svar: Ja du, alltså mycket plingplång, jo det är ju klart att det krävs väldigt mycket övning att lära sig att spela orgel men så är det när man spelar vilket instrument som helst, man måste lägga ner många timmar om man ska behärska instrumentet.
Jag förstår.. Okej då. Men om vi kommer lite mer till det du har spelat så undrar jag Fråga 3: Vilket är det roligaste stycket som du har spelat? Svar: Det var en svår fråga. Roligaste stycket... ja, det var en svår fråga. Det finns många stycken som jag har spelat som jag tycker är roliga och det kanske blir roligast när man spelar ett stycke som fungerar särskilt bra på ett särskilt instrument. Till exempel nät man spelar Bach orgelmusik på en orgel som är byggd för musik för Bachs period, då blir det oerhört roligt, man får då en riktig känsla att så här ska det låta egentligen. Sedan är det också roligt att spela till exempel lättare musik och ha och spela lite då och då på en biograforgel och då kan man spela lite lättare musik och lite filmmusik och det är också kanonroligt att kunna göra. Följdfråga 1: Om vi då tar en motfråga. Vilket stycke är minst roligast att spela... eller svårast att spela ska man kanske säga? Svar: Svårast sa du! Svårast... Det finns en handfull orgelstycken som är väldigt svåra att spela. Det finns en tonsättare som heter Max Reger och han har skrivit en hel del svår musik, bland annat finns en symfonisk fantasi och fuga i d moll som har en undertitel "Inferno" som är ett väldigt svårt verk att spela. Jag har faktiskt spelat det själv och det krävs väldigt mycket energi. Sedan av samma tonsättare finns variationer i fiss moll som också är extremt svårt att spela. Men som jag sa tidigare; det är en fråga om övning. Man lägger ner mycket tid, man behärskar det som man håller på med och då blir det plötsligt lika svårt. Följdfråga 2: Om vi säger vilket är det sorgligaste stycket du har spelat? Finns det något sådant stycke också? Svar: Sorgligaste stycket? Jo det finns en hel del fantastisk musik som man skulle kunna kalla för sorglig. Ja, det kanske enklaste exemplet om man tittar på Bachs musik igen och jag nämner Bach igen för han är ju den största orgelkompositör som vi har och det finns en hel del sorgemusik, sådant man kallar sorgligt men som också är otrolig vacker samtidigt.
Fråga 4: Vad är roligast, att spela på gudstjänster eller att ha egna konserter? Svar: Jaa... När det gäller gudstjänster... jag tycker ju väldigt mycket om att spela vid gudstjänster, små gudstjänster och stora gudstjänster. Jo, det är klart när man har stora gudstjänster, till exempel här i domkyrkan när det är en prästvigning eller en biskopsvigning då är det mycket folk. Eller när man till exempel midnattsmässan vid julen eller påsknattsmässan då det väldigt är mycket folk, över flera hundra, eller kanske över 1000 personer, då är det väldigt roligt att spela orgel, att spela psalmerna då alla dessa 1000 personerna sjunger samtidigt, det är en fantastisk känsla. Men när det gäller konserter det är ju en annan värld kan man säga. Att spela i en gudstjänst som musiker deltar man i allra högsta grad i själva gudstjänsten, att musiken bidrar på ett väldigt stort och viktigt sätt. Och när man spelar en konsert är det en annan sak och jag tycker oerhört mycket om att spela konserter också och det gör jag väldigt mycket. Följdfråga: Jo, det har jag förstått. Jaa. Men roligt då. Eftersom jag själv har gått på många konserter, bland annat på dina konserter som Milke Falck och Olle Johansson. Så det är jätte bra konserter av er alla tre. Och sedan de gästspelande organisterna som Sarah Kim. Svar: Sarah Kim är en fantastiskt duktig organist. Så hon studerar i Paris just nu och hon är väldigt skicklig så jag hoppas och tror hon har en lysande framtid framför sig som organist.
Fråga 5: Vad är din största tabbe som organist, ditt största misstag? Svar: SKRATT!!! Största misstag, oj nu måste jag tänka efter här. Ja, vad ska man säga? Mitt största misstag, vad kan det vara... Jo det kanske... det är inte så väldigt dramatiskt men det var ganska dramatiskt för mig. Här i domkyrkan när vi har högmässor på söndagar då brukar vi alltid börja med klockringning, då ringer klockorna i tornet och efter klockringningen då ska man börja spela preludiet till första psalmen och det gör man varje söndag i stortsätt. Och det var en söndag då jag satt vid orgeln och klockorna kom igång, de ringde i tre minuter och sedan när klockringningen var slut då skulle jag börja spela och ingenting hände. Jag hade glömt att sätta på orgelmotorn så det blev en chock för mig. Det var bara att vända på mig, sätta på orgeln och sedan får man vänta en halv minut innan bälgarna har kommit upp. Men 30 sekunder är ganska lång tid när alla personer väntar och det blev helt tyst. Så det var inte så farligt men det var pinsamt.
Fråga 6: Med vad och vart någonstans arbetar du när du inte arbetar i domkyrkan? Svar: När jag inte arbetar här i domkyrkan då sitter jag väldigt ofta på mitt kontor som ligger precis bredvid domkyrkan. Där håller jag på med en hel del administrativa arbetsuppgifter som man alltid har som organist. Det är en hel del papper som man ska ta hand om, man ska skriva program, trycka upp affischer, telefonsamtal, räkningar och sådant som ska betalas och gudstjänster och konserter som ska planeras och så vidare. Det finns en hel del att göra. När jag inte är i Uppsala är jag ofta på resande fot ute i världen någonstans och spelar orgelkonserter som frilandsorganist. Det är
intressant. Men en helt annan fråga här. Svar: Jag tror att jag antingen är kvar här i domkyrkan som organist, det är fullt möjligt. Det är en fantastisk kyrka att få jobba i och vi har en alldeles ny orgel på gång här som kommer under hösten och det ska bli en riktig orsak för att kunna stanna kvar och jobbar här, det är en härlig plats att jobba på som sagt. Eller eventuellt har jag kanske flyttat till Stockholm och fått en tjänst i en av de stora kyrkorna, men det vet jag inte, jag får se.
Fråga 8: Hur var det att bli intervjuad av Sveriges radio tidigare, av P2 tidigare för det här programmet om domkyrkan? Svar: Det var mycket roligt. Det var alltså Curt Carlsson på Sveriges radio P2 som är en riktig orgelexpert så han gjorde en mycket fin serie med orgelprogram så han reste runt i Sverige och dokumenterade alla Sveriges domkyrkoorglar. Och som sagt, det var väldigt roligt och de kom hit och slängde upp sina mikrofoner och jag spelade ett halvtimmesprogram för dem och de gjorde en liten intervju. Det var mycket roligt tyckte jag. Följdfråga (påstående): Själv så lyssnade jag faktiskt på de där programmen, på alla program och där du var med var ett av mina favoritprogram faktiskt. Svar: Jaha, tack för det. Kul!
Fråga 9: Vilket land är bäst om du måste välja England eller Sverige? Svar: Det går inte att säga om England är bättre än Sverige eller om Sverige är bättre än England. De är alltså två helt olika länder men de har också mycket gemensamt så det vore inte rättvist att det ena landet är bättre än det andra. England är England och Sverige är Sverige. De är väldigt olika ur historisk synpunkt och kulturell synpunkt. Jag trivs alltså väldigt mycket här i Sverige efter de sjutton år jag har bott här. Men det är också roligt för mig att kunna åka tillbaka till England och det gör jag då och då och hälsar på vänner och mina föräldrar och spela orgelkonserter lite då och då. Tillägg: Annars så hade du kunnat sagt pass på den frågan.
Fråga 10: Vilka är dina favoritintressen? Svar: Vid sidan av musiken så är jag väldigt intresserad av flygplan och flygteknologi. Jag har lite planer på att lära mig flyg, att ta flygcertifikat och det ser jag mycket fram emot. Jag är också väldigt intresserad av klockor, alltså armbandsklockor. Min fästmö och jag har också en son tillsammans, en underbar son som heter Oscar som snart fyller ett år och det är självklart att han är vårt största och viktigaste intresse och han tar också väldigt mycket av vår tid och det är helt fantastiskt att ha ett litet barn att ta hand om. Sedan så är det så att jag är väldigt intresserad av tango, argentinsk tango, inte bara musiken som jag tycker är fullständigt fantastisk på alla sätt. Själva dansen kommer min fästmö och jag att försöka lära oss. Att dansa tango tycker jag är väldigt roligt. Följdfråga (tillägg): Det lät intressant. Då kom jag på en liten sak. Då kanske man skulle kunna ha dels ett flygplan kombinerat med en orgel, ett flygplan med en orgel i, och då kunde man dansa tango vid sidan om, till orgelspelet. Att göra en riktig Andrew-special. Svar: Det skulle man mycket väl kunna göra.
Fråga 11: Vilken är din favoritmat? Svar: Favoritmat! Jo, det finns mycket jag tycker om. Alltså, jag tror att det är mycket lättare för mig att svara på den där frågan på ett annat sätt, att tala om vad jag inte tycker om. Jag har lite svårt med bruna bönor, det är inte riktigt min favorit och sedan lutfisk har jag lite svårt med också men det är inte så ofta, det dyker ju bara upp vid julen. Men annars är jag i stortsätt en allätare, jag tycker om väldigt mycket mat. Jag tycker om väldigt mycket svensk husmanskost, det finns väldigt många fina rätter tycker jag. Följdfråga: Då kom jag på, surströmming då som är typiskt svenskt? Svar: Jag tycker väldigt mycket om surströmming, det gör jag. Det kanske låter konstigt eftersom jag är engelsman men jag tycker om fisk i överhuvudtaget men surströmming är helt fantastiskt. Jag har vänner här i Uppsala som äter surströmming varje år och då besöker jag dem i slutet av augusti kring surströmmingspremier och äter några stycken. Det är härligt.
Intressant för jag själv tycker också om surströmming. Svar: Ja, favoritfilm. Det är lite som med maten. Det finns mycket som jag tycker om. Jag kan faktiskt rekommendera en film som jag såg igår kväll, som jag hyrde. Den heter Parfymen. Den kan jag verkligen rekommendera. Det är en väldigt spännande film som äger rum i mitten av 1700-talet i Frankrike. Det är en man som är född med en fantastisk luktkänsla, han blir en expert på att skapa nya parfymer och han försöker skapa den absolut perfekta parfymen. Och det är en väldigt tragisk historia. Jag kan verkligen rekommendera filmen. Dustin Hoffman är med i den filmen också. Den kom ut 2006.
Då har vi en
fråga som du till visso har svarat på: Svar: Ja, jag lyssnar på allt möjligt faktiskt. En hel del klassisk musik, särskilt körmusik lyssnar jag till eftersom jag jobbar med kör också i domkyrkan. Jag lyssnar till popmusik. Jazz är jag väldigt intresserad av. Jag är lite av en allätare. Jag är inte särskilt förtjust i dansbandsmusik och jag är inte förtjust i schlager. Det är inte riktigt min grej men jag lyssnar gärna till i stort sätt allt möjligt. Jag är ingen som sitter hemma och lyssnar på orgelmusik hela dagarna för att jag får tillräckligt med orgelmusik från mitt jobb.
Fråga 13: Skulle du kunna berätta lite kort om orglarna här i domkyrkan? Svar: Ja. Vi
sitter på den stora orgeln, läktaren just nu i domkyrkan. Precis bakom oss och
ovanför oss finns domkyrkans stora orgel som byggdes 1871 av en man som hette
Per Larsson Åkerman. Han var en svensk orgelbyggare, mycket berömd och han
byggde alltså rätt många orglar i Sverige och firman finns kvar idag. Nu heter
firman Åkerman och Lund och firman har sin verkstad ganska nära Uppsala, bara en
kvart här ifrån, i Knivsta och där bygger de fortfarande väldigt fina
instrument, det är en extremt skicklig firma. Den här orgeln byggdes 1871, den
har byggds om alltså ett par gånger sedan dess och senast byggdes den om 1976.
Det är ett fantastiskt bra instrument, det är ett väldigt bra exempel av svensk
orgelromantik som vi kallar det. Och jag tror att det är det största exemplet av
Åkermans arbete för den här tiden, 1870-talet. Följdfråga: Väldigt intressant. Jag kan tänka mig att den här väldig många stämmor jämfört med de lite mindre orglarna. Svar: Jaa, alltså det lilla orgelpositivet har alltså bara tre stämmor. Åkermanorgeln här som vi sitter bredvid har 50 stämmor och den nya Ruffattiorgeln kommer att ha 79 stämmor. Följdfråga: Det
var väldigt mycket det. Svar: Den har femton stämmor. Avrundar intervjun: Väldigt intressant. Då får jag tacka så mycket. Andrew svarar: Tack ska du ha. Alternativ
|
|