Startsida Fler texter Prenumerera Arbetsplatsen Produkter Länkar
 

 

ENLIGT MIN ÅSIKT

Christopher filosoferar

Att ta ansvar och stå för konsekvenserna

Text: Christopher Lundgren
 

De senaste åren har jag funderat alltmer över hur vi människor beter oss och vilka konsekvenser det får. Vilket riksdagsparti vi röstar på. Vilket ansvar vi tar för oss själva. Vilket samhällsansvar vi tar. Vilket bemötande vi har gentemot andra människor. På vilket sätt vi löser olika typer av problem. Hur vi förvaltar viktig kunskap och förmedlar den vidare till nästkommande generationer. Beroende på vilken väg man går, får det olika konsekvenser, antingen bra eller dåliga.

Jag har visserligen alltid strävat efter att vara en godhjärtad människa, eftersom det gynnar både mig själv och min omgivning. Dock har jag inte alltid tänkt på att omgivningens tacksamhet faktiskt är resultatet av en positiv konsekvens, utan det är en medvetenhet som har växt de senaste åren. Därför försöker jag ha en så rättvis samhälls- och människosyn som möjligt, samt vara en ansvarsfull person och stå för de konsekvenser som mitt handlande får. Därtill har kunskap blivit en viktig del för mig, eftersom jag lär mig mer om hur samhället fungerar och vet mer om vilka rättigheter och skyldigheter jag har.

Gör jag rätt för mig, blir jag belönad. Gör alla rätt för sig, blir samhället belönat genom att exempelvis viktiga samhällsfunktioner fungerar bra och människor respekterar varandra. Gör jag däremot inte rätt för mig, får det negativa konsekvenser för egen del. Gör många inte rätt för sig, resulterar det i att samhället fungerar sämre. Oavsett om en arbetare agerar på ett visst sätt gentemot arbetsgivaren eller vilket politiskt parti man röstar på, får handlandet konsekvenser. I dessa fall är det naturligt att omgivningen eller samhället i stort ifrågasätter och lägger sig i, eftersom konsekvenserna påverkar så många människor.

Ibland gör vi val, handlingar eller har beteenden som inte påverkar andra människor nämnvärt, och då bör inte samhället lägga sig i, med undantag för självskadebeteenden och andra destruktiva beteenden som faktiskt skadar individen och som oroar närstående.

Fördomar och okunskap kan leda till ett odemokratiskt inflytande:
Trots att Sverige statistiskt har fått det allt bättre ställt och sedan länge värnat om demokratin (statistik av Hans Rosling), upplever en stor grupp människor en negativ samhällsutveckling utan att de etablerade politiska partierna vidtar tillräckligt med åtgärder. Dock saknas tillförlitlig statistik. Samtidigt har Sverigedemokraterna (SD) blivit allt starkare och kommit med argument som denna grupp köper utan minsta vetskap om partiets ståndpunkter, och vilka konsekvenser deras framgång får i politiken. Skulle dessa människor skaffa sig kunskap och ha ett konsekvenstänk, skulle fördomarna minska och de skulle inte längre rösta på SD.

Det ser likadant ut i flera europeiska länder och USA. Folket är trötta på den etablerade politiken och de upplevda växande problemen, och röstar fram politiker som säger sig minska dessa problem, men som istället är odemokratiska och orättvisa. Mycket av problematiken handlar även globalt om okunskap och fördomar, och de som fortfarande stödjer etablissemanget, har statistiskt sätt mest kunskap och minst fördomar.

Sedan finns det saker som faktiskt kan ha blivit sämre, utan att det finns någon statistik. I de fallen bör berörda parter se till att få fram uppgifter som styrker sin situation och försöka påverka politikerna. På det sättet värnar vi om kunskapen och förlänger demokratin, istället för att börja rösta på ett parti med odemokratiska drag. Det gäller i hela västvärlden, och bör vara ett mål för alla andra delar av världen också.

En bilstöld får många konsekvenser för många personer:
Först och främst åstadkommer tjuven en arg bilägare, som tvingas lägga ner tid och pengar på att ordna med sin situation, som att anmäla brottet till polis och försäkringsbolag, och tillfälligt låna eller hyra bil i väntan på att utredningarna ska bli färdiga. Samtidigt blir familj och anhöriga oroliga och kanske tappar tilliten till andra människor.

Polis och försäkringsbolag har satts i arbete med utredningar som både kostar i tid och pengar och den enda som har tjänat på det här är tjuven, om hen inte lyckas åka fast. Även om hen får avtjäna ett fängelsestraff, blir även det på bekostnad av samhället då pengar måste tas från andra viktiga samhällsåtgärder och användas till kriminalvården. Efter avtjänat straff kan personen ha svårt att återgå till vardagen igen. Hen kan ha svårt att skaffa sig ett hederligt arbete eftersom hen finns med i belastningsregistret, och dels kan omgivning ha tappat förtroendet för personen. Dessutom finns det en risk att hen blir en återförbrytare och i värsta fall aldrig mer kommer tillbaka till vardagen.

Eftersom både bilstölder och andra grova brott tycks öka, oavsett om de finns någon statistik eller inte, slutar många att lita på andra människor och tappar tilltron till politiker. Tråkigt nog tappar många också bort vikten av kunskap och källkritik, och förlitar sig istället alldeles för lätt på rykten som sprids på Internet och sociala medier.

Ett missbruk eller beroende får också många konsekvenser:
Individen själv har svårt att ta sig ur beroendet eller missbruket på egen hand, och anhöriga reagerar med att bli antingen oroliga eller ta avstånd. Dessutom blir det kostsamt för samhället då kostnaderna för vidtagna åtgärder, som behandling, polisinsatser och fängelsevistelser, tas från skattemedel, när de pengarna istället hade kunnat använts för att stärka viktiga samhällsfunktioner. Är det ett spel- eller drogmissbruk, är risken stor att personen får skulder, och kan i desperation hamna i kriminella kretsar. Drogpåverkade kan även bli farliga för både sig själva och andra, då polisen kopplas in och personen får fängelsestraff eller behandling. Efter fängelsetiden kan konsekvenserna bli desamma som i exemplet med biltjuven.

Beroendet eller missbrukat beror ofta på att en individ har haft det svårt, antingen psykiskt, ekonomiskt eller socialt. Det kan handla om alltifrån en svår och traumatisk uppväxt till att ha förlorat ett barn.

En ohälsosam livsstil får också konsekvenser:
Att leva ett ohälsosamt liv drabbar mest individen själv, som har fastnat i ett destruktivt beteende utan att kunna ta sig ur det på egen hand. Detta leder ofta till övervikt och vidare till att ämnesomsättningen rubbas och med risk att få följdsjukdomar som högt blodtryck, diabetes typ 2 och olika hjärt- och kärlsjukdomar. Rökning ökar risken för både kol och lungcancer.

Ansvarstagande och vilka konsekvenser ens handlande får, gäller alla, oavsett vem man är, oavsett om man är en arbetare eller högt uppsatt politiker. Det politiska kaoset i många länder idag beror på att väldigt många människor i dessa länder inte har tagit sitt ansvar, vilket delvis beror på att politikerna inte har hanterat de många utmaningar som finns. 
Att göra rätt för sig och ha kunskap kring politik och samhälle, är ett bra och viktigt sätt att ta ansvar. Då blir det inga allvarliga konsekvenser, utan det mesta i samhället och politiken fungerar på bästa sätt.

Avslutningsvis hoppas jag att alla människor en dag inser att kunskap och fakta är det viktigaste för att bibehålla demokratin och på sikt kunna få ett mer harmoniskt och fungerande samhälle, vilket skulle vara den mest önskvärda konsekvensen.

 

Tillbaks till Christopher

 


Bildresultat för uppsala kommun

© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55