Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

KONDITION & HÄLSA

Polar loop

Fitnessarmband för distanslöpare

Text & foto: Christopher Lundgren
 

 

Produktnamn:

Produkt-typ:

Egenskaper:

Företag:

Lanserad i Sverige:


Pris:
 

 
Polar loop

Fitnessarmband med stegräknare

Mäter aktivitet som steg, kalorier och sömn

Polar Electro (vanligen Polar), Finland

Februari 2014.

Mellan 795 och 995 kr som vanligast men extremare priser (till 1800 kr) förekommer.
 

 


Polar Loop, eller endast Loop, är ett armband (fitnessarmband) för träning och motion, och som i marknadsförande syfte beskrivs som speciellt användbar för distanslöpare. Den är tillverkad av det finska företaget Polar Electro, som främst skapar pulsband och liknande träningsprodukter, och lanserades i Sverige i februari 2014.

Polar Loop är ett bra komplement till motionsinriktade personer samt till personer som vill få hjälp med att öka sin fysiska aktivitet och hälsa. Även för den som lätt blir lat pressar Loop på så man ska komma i form.

Användningsområden och funktioner

Loops huvuduppgift är att läsa av användarens fysiska aktivitet som antalet steg, förbrukade kalorier och sömn, och kan baserat på detta ge en aktivitetssammanfattning. På displayen kan användaren således se alternativen Activ (daglig aktivitet). Cals (kaloriförbrukning), Step (antal steg) och Time (visar hur mycket klockan är). Alternativet Activ ger ytterligare information som kan hjälpa användaren till att få rätt mängd fysisk aktivitet.
Baserat på hur mycket eller lite användaren är i gång kan användaren se om han eller hon har nått sitt mål eller inte. Om målet inte är nått får användaren hjälp med. Likaså kan användaren (dock i efterhand) få en aktivitetsvarning om denne suttit still mer än en timme.
Mer detaljerad information finns i handboken om Polar Loop som finns på deras hemsida.

För att få så fullständiga resultat som möjligt bör användaren ha Loopen på sig hela dygnet bortsett från när batteriet ska laddas och vid synkronisering av aktivitetsdata till en dator eller smartphone. Loop är dessutom vattentät och klarar av ett djup på upp till 20 meter och därför klarar den av när man duschar. Är man orolig för att den ska skadas vid kontakt med diskmedel, tvål eller schampo (när man diskar eller duschar) kan man såklart ta av sig den eftersom det är bra att ta det säkra före det osäkra.

Åtminstone vid ett par tillfällen i veckan bör användaren ladda batteriet genom att koppla in Loopen till datorn via medföljande USB-kabel. I samband med uppladdning av batteriet är det också en bra idé att synkronisera över aktivitetsdata men då förutsatt att användaren har programmet Polar FlowSync installerat för att på så vis uppdatera dagboken med aktivitetsdata på sin profil på Loops webbplats. Alternativt synkroniseras aktivitetsdata direkt till mobilen (smartphone) med applikationen Polar Flow isntallerad (finns idag endast till iPhone och iPod toutch men en Android-version kommer som småningom). Profilen på hemsidan skapar man i samband med registrering av sin Polar Loop. På sin profil kan man föra statistik, göra dagbok och få en sammanfattning över ens aktivitet senaste tiden.

Tillsammans med ett pulsband kan användaren få ännu mer nytta av Loop då man även kan mäta pulsen och föra in den informationen i statistiken. Ett sådant pulsband ingår dock inte vid köpet av en Loop men går så klart att köpa till separat. Polar rekommenderar dock att man köper deras egna pulsband för att garantera att det är kompatibelt med Loop.

Tips och instruktioner till den som vill skaffa en Polar Loop

Först och främst lämpar sig Polar Loop väl till den motionsmotiverade och till den som känner ett behov av att öka sin fysiska aktivitet i form av träning, promenader eller för att allmänt förbättra sin fysiska hälsa. Därtill ska man leta upp en butik eller webbutik som säljer Loop. Priset kan skilja sig mellan 823 och 995 kronor beroende på vart man beställer eller köper den men i några få enstaka fall kan priset dock vara upp till 1800 kronor.

För att komma igång med Loop behöver användaren ha tillgång till en dator med internetuppkoppling samt programmet Polar Flowsync installerat. Sedan kan användaren framöver använda sig av en applikation på sin smartphone (finns idag endast för iOS-enheter som iPhone och iPod tauch men en version för Android är på väg och en version för tredje generationens Windows Phone påstås ska finnas. I övrigt, följ dessa steg:

1. Anslut Loopen med USB-kabeln till en dator för att få igång den.

2. Ladda ned och installera programmet Polar FlowSync här.
Sidan kan vara på engelska men i vissa fall är den översatt till svenska.

3. Konfigurera Polar Loop och synkronisera aktivitetsdata.

4. Registrera sig på Polar Loops webbsida https://flow.polar.com där man förutom personuppgifter anger värden som är anpassade för kroppen (som vikt och vilken handled man använder Loopen på).

5. Anpassa Loopen efter handleden. Beskrivning och hjälpverktyg medföljer. Dessutom finns instruktioner på webbplatsen.

6. Trä Loopen på handleden och börja uppleva dess effekter.
När det gått en tid är det så enkelt att synkronisera över aktivitetsdata att man endast behöver koppla in Loopen till datorn och vänta tills synkroniseringen är slutförd. Låt den gärna ladda ett tag tills man ser på displayen att den laddat klart till 100 procent.

Ett par nackdelar

En praktiskt nackdel med själva armbandet är att när man anpassar det efter användarens tjocklek på armen så måste man klippa bort överflödig plast från armbandet istället för att reglera ett spänne. Om man senare vill ge bort sin använda Loop till någon annan måste den andra personens tjocklek på handleden vara lika som ens egen eller smalare. Det blir också problem om man vid nyköp av en Loop av misstag klipper bort lite för mycket av plasten då det inte går att sätta tillbaka den bortklippta biten. Därför måste man vara extremt försiktig när man anpassar själva armbandet efter sin egen handled så att man inte klipper bort för mycket.

Sedan saknas funktioner som vissa andra liknande redskap har, till exempel positionsangivelser och tidsangivelser (hur lång tid det har tagit från punkt A till B) samt alarm, tidtagarur och timer. Samtidigt saknar fler av de övriga likvärdiga produkterna just självaste stegräknarfunktionen som gör Loop så speciell och attraktiv. Om det någon gång i framtiden skulle lanseras en produkt som har alla nämnda funktioner samt kalender, skulle den produkten nog vinna över samtliga produkter som lanserats fram tills idag.

Även andra tillverkare har lanserat liknande produkter

Till exempel har företaget Fitbit lanserat sin Fitbit Flex som till visso har samma funktioner som Polar Loop men som därtill har flera andra funktioner som Loop saknar. Till exempel har Fitbit Flex ett vibrerande alarm som är en tyst väckarklocka, kalender samt stoppur. Dessutom kan den förutom uträkningen av förbrukade kalorier även räkna intagna kalorier samt att den har träningstagg, en funktion som är användbar vid träningspass (men jag har inga erfarenheter eller kunskaper om detta). Vad gäller den fysiska aktiviteter kan Fitbit Flex även räkna antal trappor (och antagligen trappsteg) man har gått under en dag.

Mitt intresse och fascination av Polar Loop

Till att börja med hade jag personliga kontakter med folk som kände till den då kommande produkten och jag blev fascinerad över de två viktiga och framträdande egenskaperna att den både räknar antal steg och sömn. När Loop sedan lanserades hann jag väldigt snabbt höra goda omdömen och att de flesta som redan hade skaffat den var väldigt nöjd. Därför var valet lätt - jag köpte en Loop jag med (26 februari) vilket jag är väldigt glad för. Desto mer tiden har gått, desto mer taggad är jag att hålla mig i form och vara fysiskt aktiv.

Vid tiden då jag köpte min Polar Loop var det fortfarande vintertid och lite för kallt för att jag skulle vilja promenera mellan jobbet och mitt hem där avståndet är 7 kilometer och det skulle ta ungefär 1 och 1 halvtimme. Snart börjar vintern förhoppningsvis övergå till vår vilket innebär att jag på sikt kommer börja promenera då och då mellan mitt hem och centrum eller till jobbet vilket kommer ge många steg per promenadsträcka.

En sak jag däremot har lagt märke till är att när jag spelar trummor i den musikgrupp jag deltar i på torsdagar registreras mina rörelser som steg och jag kan efter ett tillfälle få närmare tusen steg fast jag egentligen inte har rört mig på det sättet. Jag vet inte om trumspelandet är godkänt som fysisk aktivitet och som steg eller ej så de senaste tillfällena på min musikaktivitet har jag valt att tillfälligt ta av mig Loopen.

Koncept på en vidareutveckling av Loop

I denna tid med Smart-TV, Smartphones och smartwatch skulle väl en mer avancerad Polar Loop med fler funktioner och eventuellt med stöd för applikationer (så kallade appar) kunna tillverkas. Smart Loop skulle kunna vara en korsning mellan olika pulsband och stegräknare där inte bara fler användningsområden skulle kunna tillämpas, utan den skulle även kunna ha stöd för viss programvara, och kunna ha inbyggd radio och musikspelare.

Att den förutom att räkna ut antal timmars sömn, antal steg och förbrukade kalorier skulle den även kunna räkna ut kaloriintag, positionsangivelser, hastigheter samt ha extrafunktioner som kalender, alarm, tidtagarur och timer, påminnelser samt stöd för applikationer eller så kallade appar. Dessutom skulle den antingen ha en egen internetuppkoppling eller köras via WI-FI.

Tillbaks till Christopher

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55