Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

KULTUR & NÖJE

Rent hus

Intervju med Marie-Louise Danielsson-Tham

Text: Christopher Lundgren
Foto:  Marcus Schiött
 

Marie-Louise Danielsson-Tham är den ena städexperten i TV-programmet Rent hus som har visats i två säsonger på TV 4.
 
  Namn: Marie-Louise Danielsson-Tham  
Född: 1947
Bor: Grythyttan
Familj:

Jag är gift och har tidigare bott i Uppsala men bor sedan tre år tillbaka i Grythyttan. Jag tror att det kan vara roligt för Uppsalaborna att veta detta.


1. Vad  dig att bli professor i livsmedelshygien?

Jag är ju veterinär till utbildningen och en av de specialiseringar som man kan ägna sig åt som veterinär är livsmedelshygien. När jag skulle börja plugga valde jag mellan att bli läkare och veterinär och jag hade betyg så att jag kunde bli bägge. Jag har alltid varit intresserad av både djur och människor. Och med livsmedelshygien jobbar man med både djur och människor. För det går ut på att förhindra hur människorna blir sjuka av vad man äter. Sen var det lite av en slump var jag fastnade. Som nybliven veterinär vikarierar man på olika ställen och jag har bland annat vikarierat som distriktsveterinär ett par år.
Jag fick vikariat på institutionen för livsmedelshygien på veterinärhögskolan och sen fick jag mer vikariat och sen blev jag erbjuden att göra min doktorsavhandling på salmonella, och det verkade spännande. Sen har jag fastnat för det här med matförgiftningar mer och mer. För jag har varit professor i livsmedelshygien i trettio år och prefekt för institutionen för livsmedelshygien på landsbruksuniversitetet i tjugo år. Jag har undervisat veterinär- och medicinstuderande i trettio år så jag har ju ett långt förflutet i Uppsala också.
När Carl Jan Granqvist drog igång sin postgymnasiala, till att börja med ettåriga utbildning för restaurangpersonal i Grythyttan var det Birgitta Ulmander från Uppsala som fick i uppgift att designa det första året. Vi kände varandra sen tidigare och ett par timmar livsmedelshygien inkluderades. Det föll i så god jord att det blev mer och mer livsmedelshygien. Sedan 1992 är det en treårig universitetsutbildning med inriktning mot kök, matsal eller hotell. För ett par år sen fick jag förfrågan om jag inte kunde vara där på heltid för man ansåg att det var så viktigt med livsmedelshygien för den här kategorin av studenter. Det kunde jag inte motstå och jag och min man flyttade till Grythyttan.

2. Hur länge måste man studera för att bli professor i livsmedelshygien?

Först måste man ha en grundutbildning på universitetet och grundutbildningen för veterinär är fem och ett halvt år. Sen ska man göra en doktorsavhandling eller ha motsvarande kompetens. Sen gäller det att skriva ett antal vetenskapliga arbeten. Man söker en ledig tjänst och sen så är det tre sakkunniga från hela världen som bedömer den sökande och tittar på: vilken är bäst vetenskapligt, vilken är bäst pedagogiskt och vilken passar för tjänsten. Sen får man tjänsten så det är egentligen ett jobb som man söker. Jag har skrivit ungefär 300 artiklar, en del är populärvetenskapliga och många är helt vetenskapliga, publicerade i engelskspråkiga internationella tidningar. Det är alltså en lång väg.

3. Hur kom idén till att starta Rent hus?

Det får du fråga TV4 om, konceptet är ju amerikanskt eller möjligen engelskt. Men den första serien kommer från England där den har gått i ett tio-tal år, och sen är konceptet sålt till ca femton länder. Man har precis satt upp den i Finland. Det är ett format på det här programmet som man inte får avvika ifrån hur mycket som helst, men det som är positivt är att vi har fått ganska fria händer i Sverige att utforma programmet. Vårt program skiljer sig mycket från den engelska förlagan som är i stort sett bara städning och olika tips, medan vi har lagt in mycket om livsstil. Vi har också profilerat mot att jag är veterinär, att jag jobbar med livsmedelshygien och att jag jobbar med mat. Vi har också lagt in lite skojiga happenings i de olika programmen. Att titta på städning i 45 minuter som det är utan reklam är kanske inte så jätteunderhållande för svenska folket.

4. Vad är det roligaste med programmet?

Man får träffa så mycket intressanta människor, och då menar jag både de familjer och enskilda personer som vi besöker och de personer och organisationer som jag besöker med personerna i programmet. Vi har varit på Röda korset, på ett kattstall i Åkeshov, hos mina veterinärkollegor på olika djursjukhus och veterinärkliniker, olika hjälporganisationer, Sveriges radio med flera ställen.

? Sen är det också för mig som inte har jobbat så mycket i TV-branschen tidigare, jag har gjort en del kortare produktioner och en del inhopp... intressant att komma i kontakt med. Den yrkeskategorin som då sysslar med foto, redigering, ljud, den typen av media. ?

5. Vad tycker du är det vidrigaste i Rent hus?

Det går inta att säga. Det här är standardfrågan som jag får från alla journalister. Det finns olika typer av vidrigheter. Någon har det dammigt, någon har väldigt mycket smutsig disk framme, någon har mycket möglig mat, någon har mycket kartonger, någon har mycket tidningar. Det går inte att säga.

6. Hur tycker du det är att arbeta tillsammans med Marléne Eriksson?

Det är jätteroligt. Vi har bott samtidigt ca tjugo år i Uppsala och inte vetat om varandra. Det är bara att beklaga för vi har otroligt roligt ihop och vi hade nog kunnat jobbat väldigt bra ihop om vi hade känt varandra under min Uppsalatid. Jag hoppas att vi även kommer att ha en del samarbete i framtiden.

7. Hur länge har du och Marléne Eriksson jobbat tillsammans?

Det blir sex månader. Ungefär tre månader i första säsongen under förra året och det har varit tre månader i år.

8. Finns det något speciellt avsnitt av Rent hus som du kommer ihåg lite mer än andra avsnitt?

Det gör det nog inte. Alla är så olika. Jag tycker ju om djur och självfallet är det roligt med avsnitt där familjerna har hundar eller katter. Jag skulle gärna, om det blev en fortsättning, komma till en bondgård som har hästar, grisar, kossor o.s.v.

9. Brukar ni åka tillbaka till dom som ni här hjälpt till att städat hos, några veckor efter inspelning?

Ja, vi har alltid ett planerat återbesök och det visas sen som sista program i serien. I år blir det i avsnitt tolv som sänds i början av juni.

10. Hände det i första säsongen att folk som Rent hus har städat hos har återfallit till sin gamla vanor?

Inte vad vi vet men eftersom inspelningen tar tre månader och vi gör återbesöken de två sista veckorna hade de sista familjerna vi var hos bara varit för sig själva i två veckor innan vi gjorde återbesök. Det intressanta vore att göra ett uppföljningsbesök efter ett år, men ännu har inte TV4 uttryckt sådana önskemål.

11. Är du lika noga med städning hemma som du är i Rent hus?

I och med att jag är veterinär och jobbar mycket med sjukdomsframkallande bakterier är det väldigt viktigt att hålla ordning runt omkring sig, att aldrig ha mycket grejer framme. Att det är rent och snyggt. Vi har bra ordning hemma fast oftast så är det min man som får städa i och med att jag är borta så mycket och föreläser och så vidare när jag inte gör Rent hus.

12. Brukar du få kommentarer av folk på stan?

Ja, det händer varje dag. Det hände senast igår när jag var i Stockholm. Folk kommer fram och tackar och säger "Du är fantastisk, du har lärt mina barn städa", "Du har lärt mig själv att städa" eller "ni har lärt mig själv att städa" för Marléne och jag jobbar ju alltid tillsammans. Vi får så mycket bra kritik, "det är så roligt att titta på programmet". Jag får skriva mycket autografer. Det är många som vill fotografera mig tillsammans med sig själva eller bara mig själv. Det är jätteroligt för det är bara positiv uppmärksamhet.

13. Har du åkt snowboard någon gång?

Nej, det har jag inte gjort. Jag kan dock vindsurfa.

14. Kan du jonglera?

Nej, jag kan bara bolla med tre bollar och det kan man nog inte kalla för jonglering.

15. Äter du lever?

Ja.

16. Brukar du och Marléne träffas på fritiden?

Vi planerar hela tiden att göra det, men problemet är att när vi gör programmet så jobbar vi tio till tolv timmar varje dag så det blir aldrig den här fritiden. Vi säger "I morgon ska vi gå och fika". Men det blir väldigt sällan. Marléne har varit och hälsat på mig i Grythyttan och jag har hälsat på Marléne i Uppsala och vi planerar att träffas i sommar igen.

17. Vilken modell har du på din mobiltelefon?

Det är en Nokia.

18. Finns det någon drömplats som du skulle vilja resa till?

Min drömplats är Maldiverna, där har jag varit tolv gånger men det är fortfarande en drömplats. Vi dyker nämligen min man och jag. Och på andra plats kommer givetvis Grythyttan.

19. Kan du någonting kognitionsstöd?

Nej tyvärr. Jag vet inte ens vad det är.

När jag ställde frågan tog jag inte upp att kognition också har med minnet att göra vilket kanske gjorde att svaret på frågan nedan som var en förklaring på ovanstående fråga blev vilseledande.

Det är alltså för folk som inte kan läsa eller skriva eller prata, har problem med kommunikation.

Aha. Jo, som universitetslärare får vi några timmars undervisning och information om studenter med särskilda behov. På restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan har vi många dyslektiker. Kanske är det så att  begåvning och fallenhet för dessa yrken är lite kopplat till dyslexi?Vi har ju Carl Jan Granqvist som är ett jättefint fint exempel på hur långt man kan komma trots att man är dyslektiker. Jag har också föreläst för årskurser där det har varit hörselskadade studenter Då har det varit med teckenspråkslärare som hela tiden tolkat det jag sagt.

Tillbaks till Christopher

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55