Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

KULTURVECKAN

Att göra senap - en repris

Snabel-Posten har åter provat på att göra senap

Navigera på sidan
Om besöket
Recept på senap
Bilder

Text: Christopher Lundgren
Foto: Erica Westerlund
 

Under Kulturveckan 2015 besökte Erica och jag Medicinhistoriska museet, där vi i två grupper fick prova på att göra egen senap med hjälp av apotekaren Anders Uppfeldt. Nu när Kulturveckan anordnades igen under 2016, testade vi åter på att göra senap. Dock var det bara vi två som deltag, och med en kvinnlig apotekare som stöttade oss.

Precis som året innan, hann vi gå runt i museet en stund innan apotekaren välkomnade in oss. Det visade sig att Erica och jag var de enda deltagarna vid detta besök, jämfört med året innan då det var åtta deltagare uppdelade i två grupper. Därför kunde vi mer grundligt göra en varsin burk senap, och på så vis fick vi bättre koll på vilka ingredienser man använder och hur man följer receptet. På så vis var det andra besöket lite roligare för att vi kände oss mer delaktiga. Dessutom hade jag nu erfarenhet eftersom det här var mitt andra försök på att göra senap. Dock var besöket året innan roligt på så vis att det var mer människor i lokalen.

Precis som gången innan, fick vi köpa en burk senap till självkostnadspris. Vi fick naturligtvis även denna gång provsmaka på senapen och den blev lika god som året innan.

Recept på senap

Recept på Museets senap enligt Apotekaren Stig Ekström.

Ofta har man inte den här typen av redskap hemma, som vi använde vid vårat besök, men det går lika bra att använda moderna redskap.
Ta därför fram följande redskap:

Bunke
Köksvåg
Slev för omröring
Mätglas (dock har inte alla ett sådant)
Skedar till att ta ingredienser med

Innehåll på latin Innehåll på svenska Mängd gram för 175 gram
Acidum citric Citronsyra 0.5
Flos, Caryoph. Kryddnejlika 0.5
Frust. Piper. Nigr. Svartpeppar 0.5
Rhiz. Zingib. Ingefära 0.5
Natr. Chlorid. Salt 1.5
Semen sinap. (Brassica juncea) Senap svart 33.0
Semen sinap. (Sinapis alba) Senap vit (gul) 17.0
Tinct. Allii Vitlökstinktur 4.0
Saccharum Socker 33.0
Acetum vini Vinättika 6 % 38.0
Aqua Vatten 46.0 (4,6 cl)
Summa (Sammanlagd vikt) Färdig senap 175.0

Gör så här:

1. Ta fram alla redskapen och ingredienserna.

2. Väg med försiktighet alla kryddor, en för en, och häll ner dem i bunken.

3. Tillsätt de krossade senapsfröna, både svarta och vita (gula).

4. Blanda ut med vatten, socker och vinättika för önskad konsistens.

5. Låt stå i kylskåp en vecka. Rör gärna om någon dag.

Sedan är det bara att använda senapen.

Bilder från museet och när vi gjorde senap

Gamla instrument inne på museet:






Här görs det senap:


Tillbaks till Christopher

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55