Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

Samhälle

Sociala medier

Communities

 

Text: Christopher Lundgren
Foto: 
 

Från slutet av 1990-talet har ett flertal Internetbaserade sociala nätverk och Communitys startats och det har fått både positiva och negativa effekter. Å ena andra sidan har de sociala medierna och tjänsterna gjort att vissa väljer datorn istället för träffas personligen och många har inte kommit ut lika mycket. Å andra sidan har dessa medel både gett bättre kommunikation mellan personer som rent geografiskt bor väldigt långt ifrån varandra samt gett upphov till nya kontakter och i vissa fall även kärleksförhållanden.

Historia och generell information

1996 startade entreprenören Richard Ericsson världens första webbcommunity Stajl Plejs, som senare böt namn till Lunarstorm. År 2001 hade Lunarstorm över 600 000 medlemmar och sedan fanns sidan fram tills augusti 2008 då den lades ner och medlemmar blev erbjudna att flytta sin profil med tillbehör till den nya communityn LS8.

Sedan har både chatt och communitys vuxit då Facebook och Google Plus är de största Communitysarna och Windows Live Messenger, fortkortat MSN, är ett av världens största chattprogram.

Internet har genom dessa tjänster blivit ett verktyg för många att skapa nya kontakter med helt främmande personer, i olika ändamål men också använd tjänsterna för att bevara kontakt med familj och vänner som har flyttat utomlands. Användandet av dessa tjänster, oavsett om det är chatt eller Communitys, har det lett till både positiv och negativ respons.

Den positiva responsen är att folk överlag kan hålla bättre kontakt med varandra trots att de bor väldigt långt ifrån varandra. Många har även fått nya vänner eller till och med startat förhållanden via sociala medier som Communitys (däribland Facebook som är ett av världens största och mest använda). Man kan dela med sig av bilder och videoklipp så en släkting eller vän som man inte har möjlighet att träffa ändå kan få en skymt av hur man ser ut och vad man gör. Röstsamtal via Internet (exempelvis via Skype) samt videosamtal är också möjligt att göra helt kostnadsfritt för att kunna känna närkontakten trots det långa avståndet.

Den negativa responsen är att pedofiler, våldtäktsmän, bedragare och annat skumt folk utnyttjar dessa tjänster i negativa syften till att träffa barn och utnyttja dem sexuellt, bedra folk med pengar eller göra andra hemska handlingar. En del går under falska identiteter eller påstår sig vara en ung person men som i själva verket är en gubbsjuk typ som vill åt unga tjejer på ett helt annat sätt än vad han först har sagt.

Mer fördjupning i ett flertal tjänster

Windows Live Messenger, MSN, är en välkänd Community som är ett ingående program i Windows sedan Windows XP och framåt. MSN är en chatt där man skickar snabbmeddelanden till kontakter via Microsofts webbmail (exempelvis Hotmail). Utöver vanlig text kan man lägga in uttryckssymboler och bilder men också skicka över filer samt spela spel tillsammans med sina kontakter.

Om man har en e-postadress via Microsoft kan man också se om sina andra e-postkontakter med MSN är inloggade eller inte.

Andra chattprogram är bland andra AOL Instant Messenger (AIM), Google Talk, Internet Relay Chat (IRC), Lotus Sametime, Talk, Teamspeak (TS) och Yahoo Messenger.

Skype, som har funnits sedan mitten av 2000-talet, är en tjänst och således en programvara som i huvudsak används till att ringa samtal och videosamtal över Internet. Man kan även skicka snabbmedelanden. Samtal till andra Skype-kontakter är gratis men vid samtal till en vanlig telefon eller mobiltelefon tillkommer en avgift, dock något lägre än om man ringer från en mobiltelefon. Oavsett om man ringer till en Skype-kontakt eller en person med annan telefon kan Skype-användare använda sig av en mobiltelefon genom att installera mjukvara på enheten. Exempelvis om man har iPhone eller mobiltelefon med operativsystemet Anroid finns tillgänglig mjukvara så Skype även kan användas i mobilen.

Många använder Skype som alternativ till vanlig- eller mobiltelefoni, främst vid utlandssamtal till andra Skype-användare då ingen part behöver betala för samtalstaxa. Om Skype skulle bli vanligare än annan telefoni skulle teleoperatörerna gå i back

Facebook är en av världens största communitys som startades år 2004 där medlemsantalet har vuxit lavinartat då det under september 2011 var över 750 miljoner användare. Användaren har sin personliga profil, oftast med ett foto, och kan dela med sig av bilder, länkar, och texter (göra inlägg), kommentera eller gilla andras foton, kommentarer, länkar eller inlägg. Man kan också starta egna sidor och grupper, skriva snabbmeddelanden till varandra, spela spel och använda andra applikationer samt skicka personliga meddelanden och vänförfrågan till andra Facebook-användare. Användaren kan själv välja vilka personer som ska se vad han eller hon gör på Facebook.

Till skillnad från tidigare communitys och chattklienter har nu även många äldre blivit intresserade och gått med i Facebook. I tidigare communitys var det mest ungdomar och unga vuxna som var insatta och oftast var medlemmar medan det på Facebook också finns många medelålders och vissa ännu äldre som deltar. Tjänsten har till och med blivit så stor att folk har skapat profiler åt för längesedan döda samt fiktiva personer.

Google+, uttalat och ibland skrivet Google Plus är en ny tjänst skapad av Google som vill utmana Facebook. Än så länge, från 28 juni 2011, finns enbart en betaversion och vem som helst kan inte bli medlem. Man måste vara minst 18 år, redan ha ett Googlekonto och få en inbjudan av en annan användare för att bli medlem. Redan efter ett par veckor hade Google Plus över 10 miljoner användare i hela världen. Tjänsten kan ses som en vidareutveckling av Googles tidigare microblogg Buzz.

Många av funktionerna påminner mycket om de funktioner som erbjuds i Facebook. Vissa skillnader lär det naturligtvis bli och vissa funktioner lär Google göra bättre för att kunna locka användare och konkurrera mer med Facebook. Man får helt enkelt vänta och se huruvida Google Plus blir populärt eller inte men bara i betaversionen har medlemsantalet blivit mycket stort så chansen att tjänsten blir större än Facebook finns.

Tillbaks till Christopher

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55