Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

KULTUR & NÖJE

TV-serier, skådespelare och karaktärer

 

Text: Christopher Lundgren
 

Observera! Artikeln kommer att uppdateras under mars månad med några detaljer.

Inledning

Det som händer i såpoperornas värld (dramaserier och såpoperor som brukar pågå i flera säsonger med många avsnitt i varje säsong) ska på något vis spegla det verkliga livet. Dock finns det saker som skiljer mellan det liv som är i en dramaserie/såpopera och det verkliga livet.

Skulle innehållet i en dramaserie eller såpopera bygga på verkliga händelser skulle det för det första inte kallas för dramaserie eller såpopera, utan det skulle då kallas dokumentärserie, alternativt reallityserie eller dokumentärsopa (dokusopa). För det andra skulle det inte vara lika intressant för mig personligen om en dokumentärserie skulle kretsa kring några familjers och enskilda personers liv, med undantag för Familjen annorlunda där det ändå är ovanligt stora familjer som programmet kretsar kring, eller I en annan del av köping där man får följa personer tillhörande ett gruppboende.

Jag har under årens lopp följt flera svenska dramaserier och såpoperor som Skilda världar, Tre kronor, Nya tider, Rederiet och Andra avenyn. Samtliga serier innehåller kärlek, hat, vänskap, utanförskap, och man får följa vissa huvudkaraktärer genom serierna.
Dessa serier skulle inte vara lika intressanta om de var dokumentärserier. Dels skulle jag reagera negativt på mycket av det som händer enskilda personer eller hela familjer, jag skulle störas över hur vissa personer är funtade. Dels skulle programmen inte vara lika välgjorda som dramaserier eftersom man inte alltid utgår från manus i dokumentärserier vilket man gör i dramaserier. För mig personligen blir det roligare när det är ett skådespel, att skådespelare spelar olika karaktärer.

I denna artikel kommer jag att fokuserar på dramaserier och såpoperor och dess karaktärer, men även på vissa filmer. Mitt intresse för siffror och folks ålder kommer att märkas väl.

Skådespelare och karaktärer ur Andra avenyn

Ofta brukar karaktärens ålder vara en annan en skådespelarens riktiga ålder. I Andra avenyn finns flera exempel på detta.

Familjen Niklasson

Familjen Niklasson består av mamma Sigrid (född 1966), pappa Greger (född 1963) och sonen Marcus (född 1991). Sigrid och Greger har dessutom varit gifta i 20 år.
Sigrid spelas av Sara Nygren (född 1972), Greger spelas av Rasmus Troedsson (född 1964) och Marcus spelas av Filip Benko (född 1987).
Rollkaraktärernas åldrar är helt realistiska men om man tar skådespelarnas riktiga åldrar skulle det inte vara lika realistiskt. För det första skulle Sigrid (Sara Nygren) enbart vara 15 år gammal när hon blev mamma. För det andra skulle hon enbart vara 17 år vid giftermålet vilket skulle ha krävt hennes föräldrars tillstånd om de hade gift sig i verkligheten.
Greger (Rasmus Troedsson skulle däremot haft en realistisk ålder både vad gäller hans roll som pappa och vid giftermålet.

Familjen Dahlberg / Svensson

Familjen Dahlberg / Svensson består av pappa Tony Dahlberg, sonen Kim Dahlberg, kims moster Angelica Svensson och hennes dotter Olga Svensson. Jag har dock inga uppgifter om när dessa karaktärer skulle vara födda men antar att både Kim och Olga ska vara födda 1991 eftersom dom går / har gått i samma klass som Marcus.
Tony spelas av Stefan Gödicke (född 1970), Kim spelas av Jonas Bane (Född 1987), Angelica spelades av Anette Nääs (född 1973) och Olga spelades av Nanna Blondell (Född 1987).
Detta skulle betyda att Tony (Stefan Gödicke) enbart skulle vara 17 år när han blev pappa och Angelica (Anette Nääs) vara 14 år när hon blev mamma.

Kitty och Texas

Kitty Maria Santos (född ca 1979 1980) är fosterbarn till Ulla och Rasmus Fagerlind. Kitty har dottern Texas som är född 1995, men drogmissbruk gjorde att Kitty inte fick ha vårdnaden över Texas. På senare tid har dom dock återförenats.
Kitty spelas av Johanna Lazcano (född 1983) och Texas spelas av Ebba Wickman (född 1992). Detta skulle betyda att Kitty (Johanna Lazcano) enbart skulle vara 9 år när hon blev mamma vilket är näst intill omöjligt. Dock tycker jag att det är lite komiskt. Dom skulle lika väl kunna vara syskon.

Stor skillnad mellan andra skådespelares och karaktärers åldrar

I Rederiet, som pågick mellan 1992 och 2002, är det i alla fall relativt stor åldersskillnad mellan Patrik Bergner och hans rollkaraktär Nikolai Remlund. Enligt uppgifter var Nikolai 25 år då han dök upp i Rederiet år 1998. Eftersom Patrik Bergner är född 1962 betyder det att han var 36 år i verkligheten, det var alltså 11 års skillnad mellan Patrik och Nikolai.

Även i TV-serier och filmer där det är med spädbarn i handlingen är aldrig barnen så små i verkligheten som de ska föreställa att vara. Till exempel vid förlossningar är de barn som spelar spädbarn betydligt äldre än några timmar, åtminstone några månader vilket är en stor skillnad jämfört med några timmar som de ska föreställa att vara.

I Bröderna Lejonhjärta från 1977 är åldersskillnaden mellan Lars Söderdahl och hans rollkaraktär Karl "Skorpan" Lejonhjärta samt Staffan Götestam och rollkaraktären Jonatan Lejonhjärta ganska stor.
I filmen ör Skorpan 9 år och Jonatan 13 år. Om man tar skådespelarnas riktiga åldrar skulle Skorpan (Lars Söderdahl) vara 13, fyra år äldre än sin rollkaraktär, och Jonatan (Staffan Götestam) vara 25 år, tolv år äldre än sin rollkaraktär.

Åldern är inte det första som prioriteras i en TV-serie

Ovannämnda fall är enbart en bråkdel av alla de fall där åldersskillnaden är stor mellan skådespelare och karaktär. Det var inte förrän jag började följa Andra avenyn i början av 2009 som jag lade märke till detta. Innan Andra avenyn var Rederiet den dramaserie som hade betytt mest för mig, men då tänkte jag inte alls på det där med åldersskillnad mellan skådespelare och sin karaktär, utan trodde väl att skådespelaren var lika gammal som karaktären.
I första hand är det skådespelaren som är i fokus vilket jag förstår idag men inte förstod då. Flera skådespelare medverkar i en rollbesättning, en så kallad casting, och sedan utses den skådespelare som passar bäst för den aktuella rollen. Under en casting får skådespelaren en beskrivning av den karaktär han eller hon ska spela då det ofta är en viss åldersskillnad.
I vissa fall söks en skådespelare i en viss ålder som inte är densamma som karaktärens ålder. Ett exempel är när Johanna Lazcano var med i castingen till Andra avenyn då det söktes en tjej i 25-årsåldern med latinskt ursprung men att rollkaraktären Kitty skulle vara 29 år. Skulle åldern ha en större betydelse skulle man

Uppfattningar om skådespelare

Under tonåren började jag lära mig hur man söker efter personers telefonnummer på internet. Då fick jag också den uppfattningen att "alla" kända personer hade hemliga telefonnummer eller inte hade telefon i överhuvudtaget för att på något vis vara skyddade.
När jag i slutet av tonåren helt plötsligt fick idén att testa söka efter en känd skådespelares telefonnummer hittade jag faktiskt det och blev väldigt förvånad. Då testade jag att söka efter flera skådespelares telefonnummer då jag fick träff på vissa skådespelare, men inga träffar på andra. Då drog jag slutsatsen att majoriteten av kända skådespelare har hemliga telefonnummer men att det finns ganska många undantag, även vad gäller vissa kändare skådespelare. På den tiden ringde jag aldrig upp någon av de skådespelare vars telefonnummer jag hade hittat, utan såg det hela enbart som ett experiment.

När jag hade arbetat i några år på Snabel-a började jag återigen att leta upp såväl skådespelares som andra kända personers telefonnummer. Nu var syftet att jag skulle ringa upp personerna för att fråga om de ville ställa upp för en intervju. Det positiva med att ringa upp kända personer är att de nästan alltid har ställt upp för en intervju, antingen via telefon, e-post eller att man har träffats personligen.

Andra arbeten vad gäller TV-serier, skådespelare och karaktärer

Med tanke på mitt intresse för Andra avenyn och Rederiet har jag gjort ett flertal intervjuer med skådespelare som har medverkat i dessa serier. Det började med att jag hade sett repriser av de senare avsnitten ur Rederiet vilket gav mig inspiration till att intervjua medverkande skådespelare. Eftersom jag hade hittat kontaktuppgifter och telefonnummer till vissa av skådespelarna fick jag göra två telefonintervjuer, en med Patrik Bergner (som spelade Nikolai Remlund) och en med Minna Treutiger (som hade gästrollen som Tilda Lyksell). Dessutom gjorde jag en intervju via e-post med Per Graffman (som spelade Joe Gardner). Samtliga intervjuer genomförde jag i januari 2009. Materialet från dessa intervjuer publicerades i Snabel-posten nr 1 2009.

Senare under våren hade jag fått upp intresset för Andra avenyn, så jag sökte upp skådespelare som medverkade i serien för att få göra några intervjuer. Göran Parkrud (som spelar Dennis Hellström) och Bill Hugg (som spelar Rasmus Fagerlind) intervjuade jag via telefon. Johanna Lazcano (som spelar Kitty Maria Santos) intervjuade jag i Stockholm i mars. Några veckor senare gjorde jag åter en telefonintervju, denna gång med Hans Mosesson (som spelar Per-Erik Björn).

Efter att ha intervjuat skådespelare som har medverkat i stora dramaserier började jag istället att fokusera på att intervjua skådespelare som har medverkat i kriminalfilmer. Innan sommaren gjorde jag en intervju med Omid Khansari som spelade skurken Mehmed i "Beck - den svaga länken" och en intervju med Gustav Deinoff som spelade skurken Carl Borsin i "Beck - i guds namn".

Precis innan jul (2009) intervjuade jag Sandra Stojiljkovic, relativt nybliven skådespelare som medverkade i "Wallander - Cellisten där hon spelade cellisten Irina.

 

Tillbaks till Christopher



© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55