Startsida Fler texter Prenumerera Arbetsplatsen Produkter Länkar

Tankar om Battle Under Orion

Battle Under Orion är en japansk andra världskrigsfilm från 2009. Den här filmen är regisserad av den japanske regissören Tetsuo Shinohara. Filmen baserar sig på en bok av den japanske författaren Tsukasa Ikegami.

I filmen strider besättningen ombord på den japanska u-båten I-77 mot den amerikanska jagaren USS Percival.

Lyckonoterna

Handlingen i Battle Under Orion kretsar kring ett notstycke som ger den japanska u-båtsbesättningen tur. Innan den japanske u-båtskaptenen ger sig ut på sitt uppdrag får han notstycket i present av sin älskare.

Senare i filmen kommer amerikanerna över Lyckonoterna. I filmens nutid skickar barnbarnet till den amerikanske kaptenen Lyckonoterna till barnbarnet till den japanske-ubåtskaptenen.

Hon uppsöker då en av besättningsmännen från den japanska u-båten. Han börjar förklara Lyckonoternas betydelse. Handlingen i Battle Under Orion kretsar kring deras samtal i nutiden och den japanska u-båtsbesättningens tillvaro under kriget.

Battle Under Orion är min favoritfilm. I den här artikeln har jag med ett citat från den här filmen som jag tycker väldigt bra om.

”Våra fiender var människor precis som vi, det var vad lyckonoterna fick oss att inse.

När jag ser den här filmen tänker jag på både Titanic katastrofen och Estoniakatastrofen.

Passagerarfärjan MS Estonia förliste på Östersjön den 28 september 1994. För mig skulle det ha en väldigt stor personlig betydelse att få intervjua en överlevande från Estoniakatastrofen. En stad som väldigt många av de estniska omkomna kom ifrån är den estniska staden Pärnau.

I den här artikeln har jag med en bild på en modell av Estonia som finns på Marinmuseumet i Tallinn. Dessutom har jag med en bild på Titanic och hennes systerfartyg Olympic.

Olympic till vänster och Titanic till höger

Titanic, Britannic och Olympic

RMS Titanic hade även ytterligare ett systerfartyg. Det här fartyget var HMHS Britannic. Britannic sjösattes efter de andra två systerfartygen år 1914. Hon var sjukhusfartyg under första världskriget.

HMHS Britannic

År 1916 gick Britannic på en tysk mina och sjönk.

Olympic sjösattes före Titanic år 1911 och var därför till att börja med mer känd än systerfartyget. Men eftersom Olympic var den enda av de tre systerfartygen som inte sjönk blev hon senare istället minst känd av dem.

Olympic skrotades istället år 1937. Både Titanic och Olympic hade beteckningen RMS. Den här beteckningen står (Royal Mail Stemship). HMHS står istället för (His/Her Majestys hospital Ship).

De moraliska dilemmana i Battle Under Orion

I Battle Under Orion är det hela tiden ett moraliskt dilemma för den japanska u-båtsbesättningen att utföra dödandet och för att själva överleva.

I den här artikeln vill jag fokusera på en speciell del av Battle Under Orion. I den här scenen får den japanske u-båtskaptenen kontakt med en av sina vänner som är kapten på en annan u-båt. Den andra u-båten har blivit sänkt och u-båtskaptenen lyckas hålla sig vid liv genom en liten luftficka.

Den japanske u-båtskaptenen får då kontakt med sin vän via morse signaler. Ubåtskaptenens vän sänder morsesignaler genom att slå med en skiftnyckel mot u-båten. Samtidigt svarar u-båtskaptenen sin vän genom att slå mot sin u-båt med sitt munspel.

Mitt i scenen får vi se en tillbakablick till tillvaron som de två vännerna levde i före kriget. Kaptenen på den sänkta u-båten tvingar då den andra u-båtskaptenen att lova att han inte ska dö före honom.

Därefter berättar en av besättningsmännen för u-båtskaptenen att de omedelbart måste avbryta signalerandet för att inte avslöja sin position för fienden. U-båtskaptenen sänder ett sista meddelande till sin vän. Därefter tar syret i luftfickan slut och u-båtskaptenens vän blir medvetslös.

Kort därefter släpper fienden de sista bomberna över den andra u-båten för att helt förstöra den.

Den här scenen beskriver ett moraliskt dilemma som är vanligt bland människor som har överlevt svåra traumatiska upplevelser. Det här dilemmat är frågan om varför just jag överlevde men inte andra vänner och bekanta.

Det här moraliska dilemmat är helt tidslöst. Battle Under Orion hade lika gärna kunnat handla om Titanic katastrofen, Estoniakatastrofen, eller någon nutida motsvarighet andra världskriget.  

Alla bilder i den här artikeln är hämtade från hemsidan Wikimedia Commons.

fakta om Britannic

länk till hemsiden Titanicnorden

 

Text: Karl Johan Säll


Tillbaks till Karl Johan


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55