Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

MEDICIN

 

Hypnos
– myter, humbug, och det som faktiskt stämmer

Av Victor Sjöstedt
 

Vi är alla bekanta med Hollywoodhypnos. Det är det där konstiga magiska tricket där hypnotisören får en person att sova, viftar med en pendel, säger saker till dem i drömmarna och helt plötsligt tappar personen all egen vilja. Detta stämmer oftast inte, och är en slags nidbild av begreppet trans, så jag ska här informera om några av grunderna och slå hål på några av de vanföreställningar som finns kring fenomenet. Trots allt, hypnos är ett kraftfullt psykologiskt verktyg och inte någonting som bör missrepresenteras eller läggas beslag på av pengaglada levnadsgurus.

GRUNDERNA

Trans – medvetenhet, inte sömn

Enligt psykologisk lära kan trans först och främst beskrivas som olika perioder och tillstånd där man är mer eller mindre mottaglig för mental stimuli. Trans är ett naturligt fenomen av att existera som tänkande varelse. Man kan säga att man har en arbetstrans, en fritidstrans, en sitta-på-bussen-trans, och så vidare, där man har olika tankebanor och sinneställningar för de situationer man befinner sig i. Att ”försätta någon i trans” är med andra ord en ganska flummig term för att bara att få någon lugn, fokuserad och mottaglig för vad du vill förmedla.

Suggestion – Psykologiska Etos, Logos och Patos

Sedan finns begreppet suggestion som är andra delen av ekvationen, för det är vad man är aktivt deltagande i som hypnotisör, och innefattar både karisma och övertalningsförmåga. Man föreslår och övertygar med hjälp av mental stimuli. Man framkallar minnen, bygger associationer, använder kroppsspråk och sinnesförnimmelser för att den hypnotiserade ska uppleva specifika känslotillstånd. Man kan till exempel få en känsla av lugn att stiga i en person om man verbalt beskriver en lugn omgivning, eller göra en upplevelse mer intensiv om man beskriver den som tilltagande i intensitet. Det bör även nämnas att suggestion enbart fungerar när en person har en vilja att fullfölja det du säger till dem. Man kan därför inte riktigt använda hypnos mot någon – man använder den snarare med en person.

Transformation – vad är målet?

Sluthållplatsen är densamma för all hypnos. Man tar någons existerande vilja, personliga mekanismer och känslor, och skulpterar deras struktur till någonting annat. Man har en punkt A och en punkt B, och det man gjort är att visa en uppmuntrad väg mellan dessa punkter. Ofta kan det handla om att bryta negativa mönster genom att skura lite i hjärnkontoret. Det kan handla om att hitta lösningar på problem med självkänsla, tappa röksuget, bli mer motiverad till träning, och så vidare. Vid hypnos disassocierar man sig själv från en situation och är kapabel till att uppleva den på en mer objektiv nivå

 

MYTERNA

Myt 1: Endast de viljesvaga kan hypnotiseras

Detta är inte nödvändigtvis sant. Visst kan det vara sant att man kan vara mer eller mindre skeptiskt inställd som en följd av logik, men många hypnoterapister menar att eftersom intelligenta människor har lättare för sig att fokusera och att uppleva tankar, att de då är lättare att hypnotisera. Fantasi är nämligen en viktig del i hur man formar tankar.

Myt 2: Man blir zombifierad

En av de största farhågorna som många har är att man blir av med sin vilja under trans och hypnos. Man har dock fortfarande kvar sin moralitet, sina inhibitioner och sina beteendemässiga standarder under trans. Med detta sagt, kan man lägra sina inhibitioner under trans för att fylla ett syfte, men detta sker under ens egen tillåtelse och man är fullt medveten om sin egen karaktär – man bara uppfattar den på ett objektivt snarare än subjektivt sätt. Hypnosföreställningar brukar ofta kunna vara lite missvisande för just denna myt, eftersom hypnotisören brukar välja de typer som gärna vill ha uppmärksamheten som erbjuds. De är vanligtvis ivrigast på att bli valda. Visst har du någonsin varit medveten om minst en person som skulle vara beredd på att låta som en anka på scen om det innebär att hen fick uppmärksamheten?

Myt 3: Man sover under hypnos

Ni kanske har sett på TV att en hypnotisör talar ”med det undermedvetna” genom att tala med en människa som sover, men faktiskt så är trans bara ett begrepp för att beskriva sättet man låter sig absorbera information från omvärlden. Med andra ord vore det bara dumt att försöka hypnotisera en människa som sover – det säger sig självt: de sover och kan inte höra dig. Med detta sagt kan en person som genomgår hypnos se ut som att de sover, för att deras ögon är stängda och för att de är stillsamma, men detta är ett lugn och inte sömn. Faktum är att hjärnvågorna hos en person som sover och som genomgår hypnos inte är det minsta lika, vilket man har kontrollerat via EEG-test som mäter alfavågor från hjärnan. Vid hypnos är man istället alert och fokuserad.

Myt 4: Man kan gräva upp bortglömda minnen

Det här är något av en Hollywoodmyt. De där thrillerscenerna när en hypnotisör hjälper ett brottsoffer att komma ihåg skurkens ansikte är visserligen underhållande, men inte särskilt realistiskt möjligt. Det som är ännu värre är att hypnotisörer som försökt med detta ofta har lyckats implantera falska minnen istället, och när det handlar om hemska trauman som man kan ha går det riktigt illa. Då måste personen återuppleva ett trauma som kanske aldrig fanns.

Myt 5: En hypnotisör är en knasig trollkarl

Det finns många exempel på hur man med prålig utstyrsel försöker presentera hypnos som en bunt uråldriga trollformler i teatraliska sammanhang, men i kliniska syften behövs till exempel ingen prålig utstyrsel eller konstigt beteende för att bevisa att man är en hypnotisör – det vore istället fruktansvärt distraherande om en främmande person virvlar runt med pendlar, rökelse, snurrande ögon och prat om svart magi, medan du bara kom dit för att bota ditt beroende av cigaretter.

Det som också brukar vara något av en skröna är att hypnos är religiöst kopplat. Detta är inte alls fallet. Man måste inte vara kristen, hindu eller inkashaman för att använda psykologi. Det som oftast händer när en ”guru” medvetet använder en religiös tro är att de manipulerar andras tro för att själva hamna i strålkastarljuset – mysticismen som ofta finns kring uråldriga religiösa läror ger ett sken av auktoritet till det som sägs, särskilt hos de som redan är troende.

Myt 6: ”Jag blev botad omedelbart!”

Man kan inte bli botad under en hypnossession. Om du betvivlar detta, testa att gå till psykologen och bli botad för det som plågar dig under första besöket. Det låter ju förstås coolare att säga att gick på nolltid än att det tog två årtionden, två skilsmässor och 20,000 nikotinplåster för att sluta röka. Sanningen är att de flesta kliniska hypnotisörer (vilket mestadels betyder psykologer i ärligt vardagsspråk) insisterar på minst fem sessioner, ibland kanske över tjugo. Det handlar inte nödvändigtvis om att mjölka någon på pengar – förändring tar tid. Dessutom brukar inte hypnos vara den huvudsakliga behandlingen. Om du vill genomgå hypnos för att minska din perception av smärta efter att en gaffeltruck landat på foten innebär inte detta att du bör sluta med smärtlindrande eller kasta kryckan.

Myt 7: Man kan inte ljuga under hypnos

Nej. Bara nej. Trans är inte något magiskt tillstånd där man bara kan tala sanning. Man är bara väldigt fokuserad och ostressad när man är under trans. Du har fortfarande egen vilja, egen agenda och därmed även förmågan till att vara oärlig. Det hjälper dig oftast inte om du behöver hjälp, och psykologerna är oftast människor som är lätta att tala med, men du kan fortfarande ljuga.

 

MEN FRAMFÖR ALLT

Myt 8: Jag har aldrig hypnotiserats

Om du bara visste. Dagligen upplever en människa tusentals olika saker. Mänsklig verbal interaktion, sinnesförnimmelser som påminner om någonting annat, trafikljus, reklam, omedvetna rörelser som du bara är van vid. Då är suggestion i sin mest basala form ett externt imperativ. Här flyter även hypnotisk lära ihop med det som kallas kognitiv beteendeterapi. Du följer de instruktioner du delgivits av en källa med auktoritet, som till exempel kan komma från en chef på arbetsplatsen eller från kommunen via ett trafikljus som bestämmer när du får gå över gatan och inte. Du behöver ofta inte ens tänka på saken. Det handlar ofta om inpräntade beteenden, och vi alla har dem.

 

Tillbaks till Victor

 

© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55