Minnesmästaren Martin Nilsson!
Vad är ditt namn?
Vilket år är du
född?
Vad är ditt yrke?
Hur kom du på att du ville bli lärare? - Jag har alltid älskat att lära mig nya saker men tyckte inte alltid om skolan själv. När jag läst ett par år på universitet ville jag se om jag kunde vara en lärare som gjorde att skolan passade fler. I vilka ämnen undervisar du? - Psykologi, sociologi och faktiskt i minnestekniker också Har du alltid haft bra minne? - Nej, faktiskt inte. Det är enbart ett resultat av träning. Hur kom du på att du ville börja delta i minnestävlingar? - Jag hade hållt på med minnestekniker under några år men aldrig riktigt seriöst. En nyårsafton anmälde jag mis själv till en tävling för att ”tvinga” mig själv att träna. Det var det bästa beslut jag tagit. Hur var det att delta i SM i minne? - Det var fantastiskt stort för mig. Att få träffa de minnesmästare jag annars bara läst om. Alla jag träffat inom minnesvärlden har varit snälla, generösa och stöttande. Det är lätt att tänka att man måste vara jättebra för att ställa upp i SM men det är öppet för alla och det är under tävlingen man verkligen får möjlighet att lära sig mer.
Hur var det att delta i både EM och VM? - Det är häftigt att få representera sitt land. Dessutom är grenarna lite längre – med andra ord är det en ännu större utmaning. Hur är det att vara svensk mästare i minne 2019? - Jag fick nypa mig i armen när det hände. Det var en magisk avslutning av den tävlingen där det var helt jämnt mellan Victor Bull och mig inför de sista grenarna. Det var inget SM 2020 men jag vann faktiskt SM i december 2021 också så nu är jag dubbel svensk mästare och dessutom regerande mästare i minne. Hur är det att vara en av få som har klarat av att slutföra Pi Matrix? Det är den roligaste utmaningen jag gett mig själv. Ag lärde mig enorm mycket om mig själv och vad jag är kapabel till. När man är inne i själva utmaningen är det som att dyka på djupt vatten – man hoppas att man kommer upp till ytan igen! Jag är väldigt stolt över att jag klarade det. Hur var det att slå världsrekordet i Pi Matrix? - Overkligt! I Pi Matrix ska man svara rätt femtio gånger i rad på olika frågor. På första försöket svarade jag fel på sista frågan! Då tänkte jag att det var omöjligt att klara det. Så när jag väl klarade utmaningen – och dessutom på nytt världsrekord – kändes det helt fantastiskt! Hur var det delta i Talang 2021 & att David Batra gav dig en Golden Buzzer? - Det var mer nervöst än vad som syntes på mig. Att memorera en tidning på en dag är en stor uppgift och jag var faktiskt inte helt säker på om jag skulle klara av det. När jag väl stod på scenen visste jag att det skulle gå bra men jag hade ingen aning om ifall det skulle räcka till en Golden Buzzer. Ögonblicket när David kastar sig på knappen och släpper loss guldregnet kan jag fortfarande se framför mig. Det kändes fantastiskt att få göra det när mina barn var med också. Det betydde mycket att få dela det med dem. Alla som jobbar med Talang var helt fantastiska. Alla som var där gör sitt bästa för att alla ska må bra. Det tyckte jag mycket om.
Hur känner du Jonas von Essen? - Jonas träffade jag på min första minnestävling. Han är den som gett mig mest tips om minnet. Det är till stora delar hans system som jag använt när jag slog världsrekord. Han är också med i min bok, ”Det Andra Minnet”, som precis släpptes. Han är fantastisk! Finns det tillfällen i vardagen där du får bra nytta av ditt minne? - Ja, massor! Jag använder det till mitt jobb med allt jag behöver hålla reda på där. När jag ska handla, telefonnummer, saker jag läser. När jag tänker på det är det nog lättare att säga när jag inte har nytta av det! Kan du lösa Rubiks kub? - Ja, men inte speciellt snabbt.
Lösa Rubiks kub eller spela Yatzi? - Jag säger Yatzi för det kan jag göra med familjen.
Varm choklad eller sockervadd? - Varm choklad – man slipper bli kladdig och dessutom är det perfekt när man varit ute på vintern.
Åka luftballong eller bo i tält? - Då tar jag luftballong för det har jag aldrig gjort. Det verkar kul!
|
© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55