Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

DJUR & NATUR

 

Svenska Djurambulansen

Text: Carina Lemhagen

 


Namn: Åsa Sindeman
Född: 1968
Bor: Lidingö
Yrke: Smyckesagent


Svenska Djurambulansen är en ideell förening, som hjälper skadade djur och ser till att djuret kommer till veterinären.
Jag har intervjuat Åsa Sindeman, som jobbar på Svenska Djurambulansen som chaufför.


Hur kom du på att du ville jobba med det här jobbet?

Djurambulansen hade en monter vid en mässa där dom sökte volontärer, och jag tyckte att det lät perfekt för mig, sen sökte jag och blev jag chaufför så småningom.

Hur länge har du jobbat på djurambulansen?
Jag har kört som chaufför i ett och halvt år. Sista halvåret har jag även hand om kommunikation på Svenska Djurambulansen kontakt med journalister som vill åka med mig, korrektur läser också intervjuer och sköter en del av våra sociala medier och gör uppdateringar på Instagram.

Hur många är det som jobbar med här jobbet?
I Stockholm är vi 30 volontärer allt som allt, vi har två anställda nere i Göteborg. Vi har personer som jobbar med event, mässor och olika invigningar och så har vi chaufförer.

Måste man gå någon utbildning för att jobba med djurambulansen?
Nej vi har inget krav på utbildning. Det är transport av djur som vi gör. Vi har en rekryterings process där man går igenom intervjuer å så vidare du ska ha extrem god hand om både människor och djur, vara stresstålig, bra om du har körkort.

Var finns djurambulansen?
Vi finns i Stockholm, västkusten västra Götaland län, Skaraborgs län, det är tre län på västkusten. Vi satsar på att bli rikstäckande, det är därför vi heter Svenska Djurambulansen. Vi har även ett gäng uppe i Umeå som är på gång att starta upp en ambulans.

Är det ofta ni använder djurambulansen?
Ja det är det. Våra larm har ökat jätte mycket det här året. Förra året hade vi ungefär 660 larm och redan nu i år har vi 3000 larm, det har exploderat verkligen, fler och fler vet om att vi finns. Vi rullar många mil varje jourdygn.

När ni hämtar ett djur får ägaren följa med i djurambulansen?
Ja det får dom alltid göra. Antingen sitter dom där bak i ambulansen med djuret där burarna är där har vi ett säte som djurägaren kan sitta eller så väljer man att sitta fram med chauffören och då försöker vi vara till så stor hjälp som möjligt för djurägarna som ofta är ledsna och stressade över någonting som har drabbat djuret.

Om ett djur ska till veterinären och ägaren inte kan ta djuret till veterinären hjälper ni till att djuret kommer till veterinären?
Vi får inte åka in med ett djur som har en ägare utan ägaren, bara om ägaren följer med. Vi får inte plocka med ett husdjur som har en ägare för då blir det som en kidnappning, däremot plockar vi upp många överkörda katter och kör in dom till veterinären för att göra ett ägaresök och om det är fara för djurets liv då får vi även ta med djuret utan ägaren. Annars har vi jättefint samarbete med polisen. Vi måste ha ett ärendenummer från polisen för att kunna plocka med ett husdjur, tillexempel vanvårdsfall måste vi ha ett ärendenummer innan vi får göra någonting.

Är det bara smådjur som ni hämtar med djurambulansen?
Ja det är mindre djur. Dom största djuren vi har är dom stora hundraserna. För några veckor sedan var det en lastbilchaufför hade tagit en rökpaus det regnade rejält då kom det en liten kanariefågel satte sig på hans axel alldeles blöt och tufsig då ringde han till oss och så åkte vi och hämtade den då fick Kanariefågeln vara på Stockholms vildfågelrehab tills någon kunde ta hand om den. Det är väldigt mycket larm på vilda fåglar.

Hämtar ni både husdjur och vilda djur?
Ja det gör vi. Om jag tillexempel är på ett larm om en dålig svan och får samtidigt larm om en akut sjuk hund då vänder jag alltid och tar hunden först. Husdjuren har högsta prioritet och sen kommer vildlarmen.

Vad ska en privatperson göra om den hittar ett skadat djur?
Om det är ett mindre djur då kan man ringa till oss på Svenska Djurambulansen direkt så kan vi hjälpa dig med det. Om det är skadat rådjur eller en grävling då ska du ringa polisen 114 14 14 om man tillexempel har kört på ett rådjur som blivit svårt skadat, då kan man också ringa till viltvårdaren i den kommunen som man befinner sig i om djuret måste avlivas så fort som möjligt om skadorna är så svåra. Man kan alltid ringa till oss så kan vi guida dig vidare vad man ska göra.

Vad gör ni när ni kommer fram till djuret som behöver hjälp?
När man är på väg och kör bilen mot djuret då sitter man ofta och gå igenom för sig själv hur situationen kan se ut. Om man har en påkörd hund som jag hade för ett par veckor sen då tänker man att man vill försöka lugna ägaren så mycket som möjligt och få in djuret på ett bra sätt i bilen utan att skada eller stressa ytterligare, vi måste tänka på trafiksituationen där det är mycket trafik, då måste vi ringa väg assistans för att stänga av trafiken för att vi inte ska råka illa ut också. Det är mycket tankar och förberedelse. Man ska försöka hålla sig lugn så lugn som det går för djurets skull för dom känner av stress av oss människor väldigt väl.

Hur mycket kostar det för ett djur att åka med djurambulansen?
Det kostar ingenting. Det är helt gratis att åka med Svenska Djurambulansen. Vi finns ju till tack vare våra stöd medlemmar och en del donationer och sponsorer. Många som har fått hjälp av oss vill gärna bli stödmedlemmar efteråt. Det kostar 295 kronor per år. Det finns inga krav, vi svarar i telefon dygnet runt alla dagar på året. Det är många som inte har körkort eller man har tagit ett glas vin på lördagskvällen och kan inte ta bilen själv när det händer något. Det finns många situationer som vi kan hjälpa till med. Många äldre också som inte har bil.

Har det hänt att du har funderat på hur det har gått för djuret som ni har hämtat?
Ja absolut. Ibland ringer jag för att höra hur det har gått och även hur ägaren mår. Det händer att jag slår signal dagen efter om jag har lämnat djuret på djursjukhuset. Dom djur som vi lämnar på Stockholms viltfågel rehab har vi kontakt med, eftersom vi kör så många fåglar dit, då brukar jag gå runt och kolla för att se hur det har gått med den och den fågeln i mån att man har tid.

Händer det någon gång att polisen behöver er hjälp?
Ja det gör det. om man får in ett larm om en svår vanvårdad hund och ägaren kanske inte vill släppa hunden ifrån sig då kan vi behöva polisens hjälp. Vi fick polisens hjälp på ett stort larm i somras då var det sex hundar instängda i en het bil. Då var polisen snabbt på plats och hjälpte till och tog upp fönstren och tog hand om ägaren, så vi kunde koncentrera oss på hundarna i den situationen. Vi får samtal från polisen nästan varje dag där vi får hjälpa till.

Har du något favoritdjur?
Jag är förtjust i ugglor, dom är fantastiska de är som sagodjur när jag tittar på dem. Jag är förtjust i fåglar i överlag .

Vilken är din favoritfärg?
Grön. Jag blir lugn av grön.

Har du något favorit land du vill åka till?
Jag drömmer om att få åka till ö som heter Madagaskar utanför Afrikas västkust. Det finns så mycket speciella arter som bara finns på Madagaskar.

 

Läs mer på www.svenskadjurambulansen.se

 

 

 

  Tillbaks till Carina

 



© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55