Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

TRADITIONER

 

Julafton och julens traditioner

Text: Carina Lemhagen

 

Man firar jul för att Jesus föddes. Man säger att Jesus föddes den 25 december. 25 december firar man jul i hela världen men det är bara dom nordiska länderna och Tyskland som man firar Julafton den 24 december.

Det finns många olika traditioner. Det finns olika traditioner i olika länder och hushåll men en del saker är lika utomland som i Sverige. Det som är lika är att familjen samlas och klär granen och äter julmat och öppna julklappar tillsammans. Klockan tre på julafton då sitter många och tittar på Kalle Anka på TV. Det är en tradition som vi svenskar har. I Sverige säger man att det är jultomten som kommer med julklappar, men i Tyskland är det Jesusbarnet som kommer med julklappar.  

13 Januari är det tjugonde knut. Då har man julgransplundring och slänger ut granen och leker olika lekar, dansar kring granen och äter upp allt julgodis som man har hängt i granen.

Dom som är kristna, deras traditionerna är att man läser julevangeliet på julafton. Julen är ända till andra februari.

När det inte fanns någon kristendom i norden då hade man något som heter julblot det är en slags offerfest och det inträffar varje år när det är vintersolståndet.  Man säger att Julen kommer ifrån sagor och sägner det kommer ifrån Nordisk folktro. Till julen sätter folk ut julgröt utanför sina dörrar till sina hus och då trodde man att hustomten skulle komma och äta lite av gröten. Att äta julgröten till julen är fortfarande en tradition. I julgröten brukar man gömma en mandel när man värmer den och då sa man för 300 år sedan på ett skämtsamt sätt att den personen som fick mandeln i sin gröt blir den som är den första som gifter sig det kommande året.

På julen äter man mycket god julmat. Julens mat har en stor betydelse. Man äter i Sverige flitigt av den mat som man dukar fram till julen. I Tyskland äter man inte julskinka då äter man i stället anka eller finare stek och i England äter man kalkon till julen. Det som finns i svenska julbord  är klassiska och traditionella maträtter; skinka, prinskorv, köttbullar, dopp i grytan, lutfisk, vörtbröd och ris à la malta.

Förr Mellan advent och jul åt man lutfisk men nu har man lutfisken på våra julbord.   

  

 

  Tillbaks till Carina

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55