Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

FAKTA

 

Fakta om socker

Text: Carina Lemhagen

 

I Europa och resten av världen tycker vi om socker, det har man gjort i årtusenden. Man åt honung och dadlar och använde också det i maten som sötningsmedel innan sockret blev känt.

Det äldsta sötningsmedel man känner till är honungen. Man vet det för att man  hittade grottmålningar som är 12 000 år i Araña-grottorna och de föreställde honung som människor samlade in. När kvinnorna hade samlat in honungen då använde kvinnorna det till bakning och det gör man fortfarande när man bakar. Vild honung var den första formen av honung som våra förfäder använde. Vildhonungen som man använde hämtade man från dom vilda bina. Man kom på senare att man kan ha bina i en bikupa och det gör man också idag.

På 1100-talet kom sockret till Europa, men sockret blev först på 1700-talet en allmän egendom. Innan sockret blev en allmän egendom använde man sockret till att söta maten, man använde också sockret som medicin.

Sockret kommer från sockerröret som är en växt. Sockerröret har utvecklat grässorter som finns på några mindre öar i Stilla havet. Grässorterna har experter spårat och kommit fram till att grässorterna är 10 000 - 15 000 år gamla. De grässorterna som fanns för 10 000 - 15 000 år sedan finns inte längre. Dom sockerrören som man odlar idag kan bli sex meter höga. Sockerrören ska ha mycket vatten för att klara sig och sockerrören trivs i miljöer som är tropisk eller subtropisk. Sockerrören kan bara växa i södra Europa för dom behöver värme och mycket vatten. Indien, Mexico, Kuba, Brasilien och Filippinerna är dom som är den största producenter av socker från sockerrören.

Till västra delarna av Medelhavsområdet förde araberna sockret. I Sicilien och södra Spanien odlade araberna sockerrör. På medeltiden var Europas viktigaste importör av socker Venedig. Från Indien importerades råsockret och innan råsockret exporterades till resten av Europa raffinerades råsockret i Venedig.

Förr i tiden betalade man mycket pengar för sockret och då fick sockret också namnet det vita guldet.

Slutet på 1400-talet ökade sockreproduktionen och dom som var ute på upptäcktsresande tog med sig sockerrör när de reste längre söderut. Från Sicilien förde Henrik Sjöfararen sockret till Kreta.

När Columbus gjorde en resa då upptäckte man att Karibien har den rätta klimatet för att odla sockerrör. På Madeira odlade man sockerrör och det fick Columbus reda på och då tog Columbus med sockerrör till Amerika och Indien. När Columbus kom fram till Amerika och Indien då planterade man sockerrören och man odlade socker där. Tillbaka till Europa skickade man tillbaka råsockret där man raffinerade och sålde det också.

Europeiska länder hade kolonier runt om i världen på 1600-talet, så dom kunde då odla socker själva. Dom som jobbade med att odla sockerrör var slavar från Afrika.

Under den tiden som Napoleonkriget höll på, då kunde inga handelfartyg åka över havet, för Napoleon hade spärrat av handelsvägarna, som fartygen måste åka för att komma fram. Då började Europa titta efter något annat än sockerrör och då kom dom på att man kunde använda sockret från sockerbetor, men då blev sockret dyrare.

När kriget var över då slutade fransmännen blockera handelsvägarna och då börjar man få rörsockret igen.

 

  Tillbaks till Carina

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55