Startsida Fler texter Prenumerera Arbetsplatsen Produkter Länkar

MAT&DRYCK

Uppsala brygghus

Intervju med Maarten Vanwildemeersch

Text: Christopher Lundgren
Foto: Erica Belin Westerlund

 

   

Namn: Maarten Vanwildemeersch
Yrke: Medgrundare av Uppsala brygghus
   


Fredagen den 28:e juni mellan klockan 15-22 hade Uppsala brygghus öppet hus och after work, med både försäljning av olika sorters öl
och mat. Dessutom hölls guidade turer från klockan 18. Erica och jag var på plats, och vi fick en intervju med Maarten Vanwildemeersch, som har varit med och startat bryggeriet.

När vi på redaktionen fick inbjudan från Uppsala brygghus om öppet hus, blev jag genast intresserad av att gå dit, särskilt med tanke på att jag
både tycker om öl och att jag ville veta mer om hur ölbryggning går till.
Jag tog med mig Erica till öppet hus, och fick en intervju med Maarten Vanwildemeersch, som var med och startade bryggeriet, Eftersom verken Erica eller jag hade möjlighet att stanna kvar tills de guidade turerna skulle börja klockan 18, fick vi i samband med intervjun en egen rundvandring.

Här nedan följer intervjun, och därefter kommer bilder från bryggeriet.

Intervjun
Bilder


Jag och Maarten inne på bryggeriet.

Intervjufrågorna

När grundades Uppsala brygghus?
Vi drog igång för två år sedan. Det fanns ett bryggeri här innan, Slottskällans bryggeri, men de blev uppköpta av Coppersmith's bryggeri
i Västerås, så produktionen flyttade dit och lokalerna och bryggverket
och all utrustning var ju lediga då. Och jag och en kollega som jobbade på Slottskällan då, vi ville gärna stanna kvar i stan, så då fick vi möjligheten och hittade lite investerare och köpte bryggeriet helt enkelt och startade Uppsala brygghus.

Hur många är ni som jobbar på Uppsala brygghus?
Vi är tre anställda, så vi är två i produktionen och en säljare. Sedan har vi någon som jobbar lite timmar som säljare, som även har ett annat jobb. Men sedan har vi även några delägare, vi är totalt elva delägare,
så det finns några av de delägarna som inte är anställda men de hjälper till lite ibland som idag, eller med ekonomitjänster och sådant.

Vilka slags ölsorter brygger ni?
Vi gör väldigt många olika. Vi har en lager, eller snart har vi två stycken lager, för vi har gjort en ekologisk lager också nu. En av lagrena är en tjeckisk pilsner och sedan har vi en ekologisk lager som är en Helles. Sedan har vi en mörk lager också, sedan har vi några humliga öl, en del olika IPA, en APA, så olika sorters humledominerande öl. Sedan gör vi
en del suröl också, det är då öl som får jäsa med mjölksyrebakterier innan jäsningen med jäst, och då får man ju en syrlig smak, inte helt olik yoghurt eller kefir eller liknande, och då tillsätter vi också frukt i jäsningen, så att man får en fruktöl i slutändan då som har en lätt syrlig smak. Den gör sig väldigt bra på sommaren. Sedan har vi lite säsongsöl också. På hösten gör vi en Imperial Stout som vi säljer mest under vintern.

Var säljs era öler?
Dels har vi folköl som säljs på dagligvaruhandel i Uppsala främst. Sedan säljer vi starköl, antingen till Systembolaget och då är det oftast de tre närmaste bolagen och det är då Dragarbrunn, Kvarnen och Boländerna. Sedan har vi en del öl också på Gränby och Stenhagen, så det beror lite på vad Systembolaget väljer. Tyvärr så har vi inte några som distribueras nationellt till Systembolaget, Krogar säljer vi också till, och det är främst i Uppsala och Stockholm, men vi säljer till hela landet. Vi har ett externt lager som skickar ut över hela landet, så att om man har en krog någonstans i landet så kan vi leverera.

Hur går en bryggning till?
Här ute har vi vårt lager där vi har råvaror och flaskor och kartonger,ja allt vi behöver till bryggningen. Sedan här inne har vi produktion. Här har vi bryggverket där vi brygger ölen, vi gör vörten här. Så jäser vi ölen i de här tankarna, så vi har tolv stycken jästankar, sedan har vi tre stycken klartankar, och klartankarna, dit flyttar vi öl innan vi tappar den. Så vi jäser i jästankarna och sedan flyttar till klartank och tappar därifrån, och vi tappar både på fat och på flaska.

Brygger ni andra drycker förutom öl?
Ja, vi har nyligen inlett ett samarbete med Uppsala Tonic, och då gör vi Tonic Water. De gör extraktet och sedan blandar vi det med vatten och kolsyrer och tappar på flaska. Sedan har vi vid vissa tillställningar, som idag, även läsk som vi har gjort själva. Då gör vi en liten skala, så idag har vi bland annat en passionsfruktssoda och en körsbärssoda, så att vi kan erbjuda lite alkoholfria alternativ också. Om det är någon som av någon anledning inte vill eller kan dricka alkohol så är det kul att kunna erbjuda något alternativ.

Hur kom idén till att ha öppet hus just idag?
Ja vi har ju haft öppet hus några gånger innan. Första gången var för nästan två år sedan på Kulturnatten, då vi tyckte det var ett bra tillfälle att öppna dörrarna för allmänheten. För då var vi nystartade också, så det var en chans att få komma ut och nå fler människor. Det blev väldigt uppskattat. Så gjorde vi det i fjol också på Kulturnatten. Sedan det här året så bestämde vi att det är kul att göra det lite på sommaren också, men eftersom vi inte har någon möjlighet att ha en pubverksamhet varje kväll eller varje helg så valde vi ut några dagar då vi tänkte att det kunde vara trevligt att öppna dörrarna åt allmänheten.

Vad händer på öppet hus under dagen?
Ja, det som händer är att vi kommer ha lite guidade turer vid några tillfällen under kvällen då vi kommer berätta lite om bryggeriet, hur det kom till, vilka vi är och vad vi gör och varför, hur vi brygger öl, och svarar på lite frågor. Sedan finns möjlighet att äta och dricka. Annars har vi bara möjlighet att ta in grupper, så nu har vi ett tillfälligt tillstånd för allmänheten så alla är välkomna och bara hänga i sommarvärmen och dricka lite god öl.

Har ni några förväntningar?
Jaa, det enda vi egentligen vill och det viktigaste är att folk hittar hit
och det verkar inte vara några problem. Jag vet inte om det är vädret, det hjälper säkert till, men det vi också har märkt är att folk som var
på öppet hus innan, de kommer gärna tillbaka och tar med sig kompisar, så det blir fler besökare för varje gång, vilket är väldigt trevligt. Det är jättekul att se att det är så många som är nyfikna på våran öl helt enkelt, och känner till den redan. Vi passar på att dricka med likasinnade som gillar våra produkter.

Säljer ni även i butiker, er egen läsk som ni gör?
Nej, inte för tillfället. Det är öl som är våran nyckelverksamhet, men vi har funderat på det, att även göra läsk i lite större skala och sälja, för vi har ju märkt att det finns efterfrågan efter alkoholfria produkter, både alkoholfri öl och även hantverksmässigt producerad läsk. Man märker att fler och fler människor uppskattar bra saker som smakar mycket och som är hantverksmässigt producerat, inte fabriks-producerat, och då gäller det öl såklart, men det gäller även andra drycker som läsk till exempel. Det finns flera som gör hantverksläsk som går jättebra, så det har vi funderat på, och här är det ett bra tillfälle att testa lite och se vad folk tycker.

Bilder från bryggeriet





Tillbaks till Christopher


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55