Pelle bagare Av: Caroline Belin Westerlund
Namn: Per Sjöman Född: 1962 Yrke: Bagare, konditor, lite allt i allo
Hur länge har du jobbat som bagare? Jag har varit här i 35 år. Jag är uppväxt här och mina föräldrar drev det här. Då bodde vi i lägenheten ovanför. När jag var liten så jobbade de här nere, och när jag gick till skolan gick jag förbi här på morgonen. När jag gick hem från skolan, så var de fortfarande kvar. Så jag är uppväxt här mer eller mindre. Jag jobbade med lite annat emellan också. Det var inte meningen att jag skulle bli bagare.
Det finns ju utbildningar, men det är inte ett krav. Här nere är ju många självlärda. Annars finns det Tranellska (gymnasieskola) i Västerås.
Vad är det roligaste med att vara bagare? Det är nog att se att folk tycker om att äta det man gör. Det är roligt att få lite uppskattning.
Finns det något som är tråkigt med att jobba som bagare? Det kan ju vara lite trist att gå upp tidigt på morgon och jobba, när alla andra har ledigt. Som nu till påsk till exempel, då jobbar vi ofta dubbelt så mycket. Så fort det är helg vill ju folk handla mer och då får vi jobba mer också. Det är en nackdel.
Är det bara du som bakar eller är det flera som bakar? Vi är åtta stycken i bageriet.
Vad har ni för utbud? Vi har ett brett utbud. Vi har godbitar, bullar, småbröd, tårtor, bakelser, smörgåsar, smörgåstårtor, sallader. Så vi har allt det man brukar ha i ett konditori. Ett rätt så brett sortiment.
Vilket är det populäraste bakverk som ni säljer? Jag tror nästan wienerbröd är det vi säljer mest av när det gäller kaffebröd. Chokladbiskvier tror jag vi säljer mest när det gäller godbitar. Och när det gäller tårta så är det nog Operatårta. Det är väldigt traditionella saker.
Vilket bakverk tycker du är roligaste att baka? Jag vet inte om det är så mycket som jag tycker är roligt (skratt). Jag vill helst att det ska gå enkelt.
Har ni öppet alla dagar i vecka och vilka tider? Ja vi har öppet alla dagar i veckan. Här öppnar vi ju klockan 8 och stänger klockan 18 på vardagar. På lördagar och söndagar är det öppet från 9 till 16. Sen har vi två ställen till. Vi har ett vid torget också, någonting som heter Sjömans konditori. Sen har vi ett i Arboga också, en filial (en underavdelning), men de har bara öppet måndag till lördag.
Hur kan en arbetsdag se ut för dig? Jag stiger upp klockan 3, så är jag här alldeles före klockan 3.30. De första timmarna så sköter jag ugnen mycket. Då bakar vi av allt som vi ska ha under dagen. Sen åker jag och levererar i några timmar, eller packar och levererar till Arboga och till vårt andra ställe här i stan. Sen är det kanske någon annan leverans eller ett sådant här besök (med intervjuer), beställningar eller att ta tag i något som har gått sönder. Så det blir inte så mycket bakat för mig sen, det kan vara lite olika. Det kan hända lite precis vad som helst.
Hur var det att ha Tobbe på besök? Jo det var kul. Jag känner Tobbe för vi är uppväxta tillsammans. Tobbe (från TV-programmet ”Välkommen till Köping) växte upp i andra änden av det här huset och jag bodde här uppe. Så vi har känt varandra sedan vi var småpojkar.
Brukar du kolla på Välkommen till Köping? Ja det brukar jag göra.
Har du bara jobbat som bagare eller har du jobbat med något annat? Nej jag har varit processkötare inom Supra (en ammoniakfabrik, där man gödsel) Innan dess var jag någonting som heter Skeppsklarerare - ett ombud på lastfartyg i hamnen.
Sockervadd eller chips? Chips. Bada i hav eller i pool? Då blir det nog havet. Uno eller schack? Jag får väl säga Uno då. Bakelse eller kanelbulle? Bakelse |
© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Lina Jansson - 018-727 18 06