Extramaterial: REKO-ringen - närproducerad mat Av: Erica Belin Westerlund
Hur kan en arbetsdag se ut för dig? Ja jag kommer hit vid kl. 06.30, sätter på ugnen, blandar ihop lite surdeg så den får börja bubbla. Sedan gräddar jag någonting som jag har haft i kylen över natten. Till exempel sådana här frallor, det går väldigt snabbt. Då har jag alltid någonting på morgonen om det kommer någon. Sedan ser jag till att jag får grädda bullar, och göra degar, surdegsbröd. Sedan kanske jag har lite beställningar. Ibland kan det vara någon som beställt mackor som någon ska hämta, så då ser jag till att det blir klart. Sen har jag en liten paus. Jag har barn med särskilda behov som går på skolan, de går inte på särskolan utan i vanlig skola. Så jag hämtar hem båda barnen. Den ena har ADHD. Sen har jag en liten paus med dem på eftermiddagen och sen öppnar jag här igen 14.45. Då fortsätter jag med lite disk och lite mera degar till nästa dag. Kanske packar jag lite småkakor och müsli. Brukar dina familjemedlemmar hjälpa till? Inte egentligen. De kan ibland komma och fråga om de kan får hjälpa till. Minsta pojken, han kan få diska. Stora tjejen, hon kan få hjälpa till lite om hon vill, men hon är inte så där jättepigg på det. Min man brukar se till att jag får i mig mat, om jag har långa dagar och han har jobbat hemma. Det är hans sätt att hjälpa till. Sen är det också han som har byggt det här tillsammans med sin pappa. Så på det sättet hjälper han ju till jättemycket. Men han är aldrig liksom i verksamheten och bakar och så. Men han kan underhålla kunder ibland, om det är kö utanför. Har du något favoritbakverk? Tunnbröd, klassiska tunnbröd. Det har jag börjat baka sen det här (caféet) blev klart. Då kan jag baka tunnbröd i den här ugnen också. Jag har lånat bagarstuga förut. Men det tar så otroligt mycket tid att åka med sina degar och göra upp eld i bagarstugan och sedan komma hem med disken, och sen iväg igen nästa dag. Så det orkar jag inte. Men nu kan jag baka tunnbröd i den här ugnen. Det har varit och är nog mitt absoluta favoritbröd. Har du sett ”Hela Sverige bakar” och ”Det stora tårtslaget? Inte ”Det stora tårtslaget”, det vet jag inte ens vad det är faktiskt. Jag har sett lite på ”Hela Sverige bakar” men inte så mycket. Jag är ingen TV-människa. Jag tittar väldigt lite på TV. Men ”Hela Sverige bakar” har jag liksom sett litegrann och vet vad det är. Men mina barn tittar på det, min dotter framförallt som snart är tolv, hon tycker det är kul. Vilket av dina bakverk är mest populärast? Jag säljer mycket av fröfrallorna faktiskt. Och även vallmofrön. De har jag alltid haft ända sen jag började för för fem år sedan. Det var ett av de första bröden. Så det skulle jag säga är det som folk köper mest av på Reko. Vad gör du när du inte bakar? Ja! (skratt). Jag har ju familj och det tar ju lite tid. Man vill ju vara med dem också, såklart. Jag dansar en eller två gånger i veckan, går på bugg. Just nu drömmer vi om att skaffa hund. Det har vi inte kunnat ha, när vi har haft bageriet där inne (hon pekar in mot bostaden). Det kanske blir en hund så småningom, när jag inte behöver dela yta med hundhår, när jag bakar. Jag är ju skogs och natur människa. Jag har alltid varit ute mycket i skogen. Det finns ganska mycket fina områden här också. Så hinner jag, tar jag en paus på dagen och går ut här en liten sväng. Säljer du i flera liknande Facebook-grupper? Ja alltså, jag säljer på flera Reko-ringar. Det är Västerås och Uppsala den ena veckan, och den andra veckan har jag Sollentuna och Upplandsbro. Så två gånger i veckan har jag Reko. Det är alltid på tisdagar och torsdagar.
|
© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Lina Jansson - 018-727 18 06