Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

 

Kropp & Hälsa

Biggest loser

Tre intervjuer med experter och deltagare
 

Text: Erica Westerlund

Foto: Christopher Lundgren
 

Intervju med Kristina Andersson - näringsfysiolog
Intervju med Pischa Strindstedt - tränare
Intervju med Michael Willysson - deltagare

 

 

Intervju med Näringsfysiologen Kristina Andersson

Jag intervjuade Kristina vid ett café nära centralstationen i Stockholm.

   
   
Namn: Kristina Andersson
Född: 1978
Yrke: Näringsfysiolog, författare
och föreläsare.
   
   

Har du alltid varit intresserad av bra kost & hälsa?

Ja, eller egentligen av hur kroppen fungerar. Det är det som driver mig i grunden och sedan påverkar ju maten och hälsan det.

Hur kom det sej att du ville börja jobba som näringsfysiolog?

Ja men det är det här intresset över hur vår kropp fungerar som jag tycker är jätte, jättekul och intressant, hur vi fungerar liksom på minsta detalj i kroppen och sedan utifrån det då att maten, det är någonting vi själva kan påverka, och det påverkar sedan hur vår kropp fungerar, så det var därför det blev det spåret, men det kunde lika gärna ha blivit läkare eller någonting i den stilen för grundintresset är detsamma.

Vad gör du i det jobbet?

Jag gör lite allt möjligt, allt möjligt som har med mat att göra. Jag skriver böcker, skriver i tidningar, agerar expert i olika sammanhang som Biggest loser till exempel och lite barnprogram. Jag kan hjälpa restauranger och företag med mera med hur de ska tänka kring bra mat och företagshälsa och sådant.

Hur ofta åker du & föreläser?

Det går lite i perioder men ibland är det flera i veckan och i vissa perioder är det ingenting alls. På sommaren till exempel är det ingen som bryr sig om kost och hälsa.

Kan vem som helst boka dej som föreläsare?

Ja absolut. 

Hur många böcker har du gett ut?

16 stycken. Den 16:e kom ut i augusti.

Det varm in nästa fråga. Har du någon ny bok på gång?

Nej den har precis kommit. Det är en bok som heter Ät hjärnsmart som handlar om hur maten påverkar vår hjärna och hjärnans funktion och dessutom varför vi väljer den mat vi gör, för vi har en tendens att… de flesta vet vad man ska äta men sedan väljer vi ändå sådant som bara är gott, och varför gör vi det, det är jätteintressant, hur det fungerar helt fysiologiskt, alltså att vi har ett driv mot det men också att vi blir påverkade av andra faktorer. Att det görs reklam för det eller att man lägger det på vissa ställen i butiken och sådant påverkar också jättemycket.

Om man vill gå ner i vikt & inte har råd med gymkort vad ska man tänka på då?

Att röra på sig överhuvudtaget. Det behöver inte vara på ett gym. Bara det att man kan ta promenader när man ska transportera sig och sådant det är naturligtvis en jätteviktig idé. Sedan handlar det ju om att äta regelbundet och att äta riktig mat. Det är det där vi vet är det dåliga skräpet som vi ska sluta med, men jag tror inte på att man ska lägga fokuset att förbjuda sig kring det, utan istället fokusera på vad ska jag äta, så man äter sin frukost och lunch och middag ordentligt med mycket grönsaker och mättande proteinkälla som kött, fisk fågel, för då kommer man klara av att stå emot sitt sug.

Vad ska man tänka på när man lägger upp en måltid på talriken?

Jag brukar prata om att det ska finnas fyra kategorier representerade. Man ska ha en kolhydratkälla, det är typ potatis, ris, pasta, quinoa och så vidare. Sedan har vi en proteinkälla: kött, fisk, fågel, ägg, tofu eller sådana här vegetariska alternativ. Sedan ska det vara en fettkälla som olja eller avokado, nötter och sedan grönsaker. Så om man bara tänker till att man ska bocka av alla de fyra så får man en ganska bra välbalanserad måltid.

Har du något bra tips på nyttig frukost?

En klassiker är havregrynsgröt med bär och två ägg tycker jag är superfrukost.

Vad tycker du om smoothies & har du i så fall några bra recept?

Smoothies kan vara jättebra. Egentligen kan den ju innehålla i princip vad som helst så det kan vara dåligt om det blir för mycket vaniljyoghurt och sött och sådant men det kan också vara väldigt bra. Jag tycker att man ska basera den på mycket frukt och bär. Man kan också göra de som gröna drinkar och sådant och ha i bladspenat, äpple och ingefära. Då blir det plötsligt, om man inte tycker om att sitta och äta de där gröna bladen, så kanman helt enkelt hälla i sig de istället.

Hur mycket tycker du man ska promenera per dag?

Att man har som mål att man ska röra sig en timme varje dag. Det behöver inte hänga ihop, det behöver inte vara en timme i sträck men att man försöker komma upp i det på en dag, och sedan kan man göra vilken aktivitet som helst. Det behöver inte vara promenader. Man kan ju dansa eller springa men att man rör sig.

Vad rekommenderar du att baka bröd eller köpa?

Det beror på vilket bröd du tänkte köpa och vilket bröd du tänkte baka. Det går att köpa riktigt bra bröd och det går att baka mindre bra bröd. Så om man tänker att man vill ha ett bröd där det är hela korn i, där man ser hela kärnorna i själva brödskivan så får man bra bröd.

Hur tycker du det är att stötta deltagarna i Biggest loser?

Det är jättekul. Det är jättekul att se deras förändring och att kunna hjälpa de i det. Det är enorma utmaningar de har och att verkligen bryta ett mönster och förstå, för ofta tror de att de behöver göra någonting som inte är det de behöver göra, så att förstå vad bra mat är egentligen, att det inte är någonting konstigt och att det inte är byggt kring förbud till exempel, om att det handlar om bra val.

Kommer du alltid att vilja jobba med kost & hälsa?

Det vet man ju inte men än så länge tycker jag att det är roligt. Sedan kanske det kommer att förändras, så att det passar på ett annat sätt. Men absolut, jag tycker det är så häftigt att vi själva kan påverka så mycket och det vill jag att alla ska veta.

Vad tycker du om smarta klockor och aktivitetsarmband?

Ja det är ju bra. Det är sådana här medvetanden vi gör, det gör att folk förstår hur mycket de har rört sig och det tror jag kan peppa en del. För jag tror att många har en uppfattning inklusive mig själv ska jag säga, kan ha en uppfattning om att man rör sig mer än vad man gör, så får man då lite siffror på det blir det ju tydligt: shit, idag har jag inte rört mig, så har man en idé om att jag är en sådan som rör mig mycket.

Tränar du själv på gym eller simmar du något?

Ja, jag tränar på gym och springer och gör lite allt möjligt. Jag tycker om många saker så därför kan jag lite köra på känsla, att jag kan göra det jag tycker är roligt.

Tycker du att man kan få dricka någon läsk & äta något snacks i helgen?

Ja alltså, det finns det att manbehöver inte göra 100 procent perfekt, det finns ingenting som talar för det, utan man kan absolut äta sådant som är onyttigt ibland. Sedan tror jag att man nu kanske inte behöver tvunget bestämma liksom exakt att det måste vara på lördagar och sådant, utan att man instället ska liksom känna om man verkligen vill ha det. Men vi kan inte äta det för ofta och för mycket, så på så vis är det smart att begränsa det på en dag eller ett tillfälle i veckan.

Nyponsoppa eller O'Boy?

Nyponsoppa är nyttigare men O'Boy godare.

Dolly Style eller Samir & Viktor?

Samir & Viktor.

Spela biljard eller åka vattenskoter?

Vattenskoter.

Knäck eller julskinka?

Julskinka.
 

Tillbaks till Erica
_________________________________

Intervju med tränaren Pischa Strindstedt

Jag intervjuade Pischa vid hennes gym WörkOut i Stockholm.
 

   
   
Namn: Pischa Strindstedt
Född: 1986
Yrke: Jag driver mitt eget företag
inom träning & hälsa, så främst
gruppträning och personlig träning.
   
   

Hur kom det sej att du ville börja hålla på med träning & hälsa?

Jag har alltid varit aktiv hela livet och sen hade jag lite glapp mellan högstadiet och efter gymnasiet där jag reste och jag kom ur träningen lite gran, men det har alltid funnits där på något sett. Jag har alltid mått bra av att vara aktiv och träna, men som sagt, sen kom jag ur det lite i några år och sen av en slump så träffade jag en kille som jobbade på The Academy där jag sen utbildade mej så det var han som pushade på egentligen att det yrket skulle passa mej och jag gick med på att testa och gick utbildningen och här är jag idag.

Hur kom du på att starta ditt gym WörkOut och vad innebär det?

Jag startade företaget WörkOut när jag precis hade gått ut utbildningen och då var det ju främst utomhus-bootcamp så det var så det började att vi gjorde egentligen fem sex veckors bootcamp, jag säger vi för jag hade en couch-kollega till mej då så vi startade idén tillsammans egentligen. Sen gick han över och bara fortsatte jobba privat med PT-kunder och jag fortsatte utveckla WörkOut. Och sen växte det, det blev liksom högre tryck klasserna och bootcampsen blev fullbokade rätt snabbt så att nästa steg kändes naturligt att då starta upp sitt eget gym där vi sitter idag, som WörkOut the studios. Idén var egentligen inte att starta eget gym från första början men det växte sej till den idén.

Åker du runt och föreläser om träning & hälsa?

Det gör jag. Främst kombinerar jag mina föreläsningar ihop med träningspass och dom föreläsningarna som jag har gjort nu är egentligen… jag skulle mest kalla dom för boost snack så jag försöker boosta deltagarna som är med på passet och dom som vill vara med och lyssna på och tro på sina drömmar och vågar utmana sej själv och inte vara rädd för att misslyckas helt enkelt.

Hur kom du på att starta din blogg och när startade du den?

Bloggen startade jag 2012 om jag inte minns fel och det var egentligen push utifrån, alltså vänner och människor jag hade omkring mej som tyckte att ”du borde skriva mycket mer om din träning för det vore så intressant att läsa om det”. Till en början handlade bloggen bara om det, om mej själv och min träning, men nu försöker jag skriva lite mer om dom frågor och undringar som folk har runtomkring.

Hur många kilo kan du lyfta med tanke på att du på en bild
lyfter upp din kompis?

Ja jag gjorde ett maxmarklyft här för några veckor sen i och för sej, då tog jag 115 kilo men jag hopps att det finns lite mer och plocka ur.

Håller du på med någon sport?

Jag försöker träna i alla fall två thaiboxning boxningspass i veckan och sen två styrkepass, och då har jag i alla fall mina 4 pass i veckan som jag alltid försöker få ihop. Och utöver det så får jag se om jag får ihop lite yoga eller om det blir löpning, lite beroende på hur kroppen mår och vad jag känner för just den veckan.

Hur kom det sej att du blev tränare för Biggest loser?

Jag blev tillfrågad och det kändes som en självklar utmaning, även om jag blev väldigt rädd och nervös och orolig om jag var rätt person för det här jobbet och så där med sånt som man kan tänka ibland när man ska få anta en helt ny utmaning men det har varit fantastiskt.

Hur många timmar per dag tränar deltagarna i Biggest loser?

Som mest när dom har kommit upp i flest timmar, vilket dom inte gör kanske första veckan, men mot slutet när dom är vana med att träna och kroppen har blivit mindre så åtta till nio timmar i alla fall om dagen.

Vad har varit roligaste med din medverkan i programmet?

Det är att få träffa alla människor med olika bakgrund och få inspireras och motiveras utav dom och deras historia och se hur dom utvecklas. Det har absolut varit helt fantastiskt, att komma första dagen till slottet och träffa dom här människorna och som har det här som sista utväg att ”gör jag inte det här så kommer jag att dö av min övervikt” till att några veckor senare bara maxa på gymmet. Man ser ett helt annat ansiktsuttryck, man ser en helt annan approach. Dom är rakryggade, dom är modiga, vågar säga vad dom tycker. Det är så mycket utveckling på olika plan, inte bara vikten.

Kollade du något på programmet innan du själv blev tränare?

Jag kollade faktiskt inte jättemycket på svenska Biggest loser utan jag kollade rätt mycket på amerikanska med Jillian Michaels och sen har jag såklart sett massa klipp från svenska också, men i alla fall när jag blev tillfrågad då började jag plugga Biggest loser.

Har du varit med i fler TV-program än Biggest loser?

Det har jag faktiskt. Jag var med i ett program som hette Djungelns drottning för många många år sen och då var vi tio tjejer som skickades ut i djungeln och skulle överleva. Det var ett jätteroligt program. Det hade ju kunnat kanske varit lite tuffare kan jag tycka, även om det var väldigt tufft. Vi sov ju i djungeln i fem veckor och ingen kombination med utsidan och så där så att jag förstår lite grann hur det känns att vara inlåst och inte kunna kommunicera med människor på utsidan.

Har du några tips om man vill gå ner i vikt men inte har råd med gymkort / badkort?

Absolut. Det behöver inte vara så stora steg man behöver ta från första början utan det finns nu för vi har sån tur i Sverige att vi har mycket utegym och vi har jättevacker natur. Man har sin kropp att jobba med så att jag säger absolut promenader, man kanske kan låna någons cykel om man inte har en egen eller inte har råd att köpa en. Det finns en massa utegym man kan utnyttja, och egentligen så är ju vardagsmotion, att få in den, att ta trappen istället för hissen, gå till jobbet. Det finns oändligt mycket möjligheter, det behöver inte vara så stort.

Har du något tips på nyttig frukost?

Jag skulle säga att det är så knepigt det här med när man ska säga bra mat och nyttig mat för det beror helt på för vem och för vilket syfte men jag skulle absolut alltid säga håll dej till rena råvaror, alltså inte med en massa tillsatser och konstigheter, utan laga din egen mat från grunden och ät lagom mängd.

Har du några specifika nyttiga frukostalternativ?

Havregrynsgröt med kanel & havremjölk & Omelett med spenat & feta är bra frukost om du tränar.

Har du något tips på nyttigt mellanmål?

Det är ju också samma svar egentligen. Det beror helt och hållet på vad man tränar och vilket syfte man har med maten. Men jag har ett favoritmellanmål som kanske låter lite konstigt, eller det låter konstigt för väldigt många, men selleri och så tar man lite jordnötssmör i och så sätter man på lite russin på. Dom flesta tänker så här ”Va det där lät hur äckligt som helst” men testa, ni kanske gillar det.

Har du något tips på nyttigt snacks?

Antingen om man gör sina egna sötsaker. Man kanske kan göra hälsobollar eller att man skär upp lite grönsaker och gör en dipp på kvarg. Samma sak där egentligen som med allt annat, gör ditt eget snacks och din egen mat från grunden är en jättebra början.

Vad tycker du om smoothies är dom nyttiga?

Också samma sak där egentligen. Det är för vem, för vad, vilket syfte. Är det för att du inte gillar att äta frukost på morgonen så är smoothies ett jättebra alternativ för då kan man ju liksom mixa ihop dom ingredienser man behöver och få i sej frukosten ändå. Det är ett snabbt sätt att få i sej mellanmål, så det tycker jag absolut, helt beroende på såklart vad man stoppar i smoothien.

Om man vill ha kvällsfika vad rekommenderar du då?

Ja jag tänker så här, att om man får i sej ordentligt med mat under dagen, så ett litet kvällsnack kan ju räcka med att man kanske tar lite finkrisp med lite keso på och lite rädisa eller gör en egen hummus och doppa lite grönsaker i.

Vet du om barsen är nyttiga?

Jag skulle säga kanske bättre alternativ en godis men skulle hellre välja mat före bars skulle jag göra absolut.

Om man har glömt vatten, är loka crush ett bra alternativ?

Vatten är alltid vatten så alltid i första hand rent vatten från våra fantastiska kranar i Sverige.

Vad tycker du om utegym?

Det tycker jag är superbra. Det är ett jättebra alternativ och verkligen bra för dom som kanske inte vågar sej till gymmet eller inte har råd att skaffa gymkort så är det helt underbart att bara bege sej ut till ett utegym som är nära och köra på där.

Har du själv testat på ett utegym?

Ja massvis. Alltid när sommaren kommer så väljer jag ju ofta att försöka vara ute så mycket somöjligt och då träna på utegym. Det finns ju verkligen alla typer av redskap så att man kan träna hela kroppen.

Vad tycker du om smarta klockor och aktivitetsarmband?

Ja det tycker jag absolut. Jag tycker det är bra att kunna ha lite statistik för sin träning och det är lättare för en själv att hålla koll på puls och se hur mycket man har rört sej och många klockor visar också din sömn. Man kan också koppla klockan till en app där man lägga in kanske sin mat och såna saker så det tycker jag. Allting som är statistik är bra för då blir det väldigt tydligt för en själv vad som saknas eller vad man kan ändra på.

Hur ofta tycker du man ska promenera & hur länge?

Jag tycker att man ska promenera lite varje dag iaf 60 min om dagen.

Samir & Viktor eller Marcus & Martinus?

Samir & Viktor

Samsung eller iPhone?

Jag säger Samsung kamera men iPhone för jag har allt i Apple

Kronärtskocka eller champinjoner?

Kronärtskocka

Nyponsoppa eller kanelbulle?

Nyponsoppa med vaniljglass & mandelbiskvier det är det bästa som finns.


Tillbaks till Erica
_________________________________

 Intervju med deltagaren Michael Willysson

Jag intervjuade Michael via mejl.
 

   


Foto: Privat

   
Namn: Michael Willysson
Född: 1978
Övrigt: Deltagare i Biggest loser säsong 8 från 2018
   
   

Hur kom det sej att du var med i Biggest loser?

Att jag sökte till Biggest loser var genom en gemensam vän till mig och Bayan som frågade om jag ville hänga med på resan, jag svarade ja i ett svagt ögonblick sedan var bollen i rullning.

Hur var första dagen på slottet?

Första dagen vi kom till slottet så var det nervöst och spänt, men det gick över snabbt då vi hade tävling direkt. Man visste ju inte riktigt vad som väntade.

Hur var det att vara i lag med just Bayan?

Att vara i lag med Bayan var tufft, 2 starka viljor som inte kände varande så bra. Men nu är vi bra vänner, men som ni såg så var det tufft för oss båda stundtals.

Hur var det att komma till Revanchen?

Att komma till revanschen var både och, tråkigt att lämna slottet men mycket mer härligt i skogen. Mindre stress och mer tid till att tänka på sin framtida resa hemma. Sedan kom jag Viktor nära där.

Hur kändes det när kocken Christian Hellberg besökte slottet
och bjöd på godsaker?

Min första tanke när vi kom in till Christian Hellberg var, Fan vad det luktar gott. ALLT man älskade fanns på bordet. Men Bayan hade tagit beslut åt oss båda innan att vi inte skulle äta nånting, så blev det.

Vem var din favorittränare?

Min favotränare? Båda, men jag har kommit Pischa mer nära efter, hon är sååå underbar! Enormt hjärta och en fantastisk energi.

Hur ofta tränade du på slottet och efter att du kom hem igen?

På slottet tränade vi varje dag, när jag kom hem från slottet så tränade jag varje dag 2-3h om dagen

Har du någon favoritmaskin på gymmet?

Favoritövning på gymmet hemma är marklyft, på slottet var det stakmaskinen.

Hur kunde en dag på slottet se ut?

En dag på slottet började med att jag Goran Jocke och Johanna klev upp 5 och gick ut på promenad, sedan duscha och frukost. sedan var diverse tävlingar eller inspelningar, lunch träning. promenad och träning igen. beroende på om det var tävlingar eller nåt annat.

Hade du några favoritdeltagare på slottet?

Favoriter på slottet Goran Jocke Pernilla Ibbe och några till:)

Hur påverkade Biggest loser påverkat dej som människa?

Jo mer än jag kunde ana, mer ödmjuk, jag gick emot rädslor, jag fick vänner för livet, jag fick massor av kärlek från tittare som skrev,  När jag känner att det går tungt så får jag push framåt.

Hur har du hanterat kost och hälsa efter din tid på slottet?

Kost och hälsa har gått överlag bra, jag har mina dalar men det har att göra med den beroendeperson jag är, jag hittar tillbaka till rätt väg snabbare nu än förut.

Hur var det att åter få träffa alla deltagare i hemmafinalen
och finalen?

Att få träffa alla deltagare på hemmafinal och final var underbart, vilken resa dom har gjort, vissa kände man knappt igen!

Vilket var ditt bästa minne från Biggest loser?

Bästa minne från Biggest? det är många, men jag tar med mig första dagen då man insåg att detta var på riktigt.

Tittade du något på Biggest loser innan du själv var med?

Innan jag själv var med så hade jag kollat extremt lite på Biggest loser, jag visste vem Micke Fridebäck var och han kom jag nära.

Skulle du kunna tänka dig att vara tränare för Revanchen?

Jag skulle tänka mig att gästinhoppa på Biggest Loser och nåt annat liknande program där man kan inspirera andra.

Har du något tips till den som inte har råd med gymkort?

Kroppen är ett bra redskap, promenera är underskattat, man kan göra cirkelträning med sin egna kroppsvikt burpees squats situps armhävningar, ja det finns knapp begränsningar, men det viktigaste är maten.

Hur förhåller du dej till kost idag?

Du blir inte tjock för att du äter en pizza ibland, du blir tjock om du äter skit ofta. börja röra dig med promenader morgon och kväll, ta bort bröd läsk och godis alla dagar utom på lördagar. där har du en bra början.

Vad gör du om dagarna efter att du var med i Biggest loser?

Jag jobbar tränar sedan är dagen nästan slut, då spelar jag datorspel, läser eller ser en serie eller dokumentär innan jag ska sova igen. trivs bra med det.

Kronärtskocka eller svamp?

Kronärtskocka.

Farmen eller Ullared?

Farmen.

Hund eller katt?

Hund ÄLSKAR HUNDAR.

Android eller iPhone?

Android alla dar i veckan.

 

Tillbaks till Erica



© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55