Startsida Fler texter Prenumerera Arbetsplatsen Produkter Länkar

 

KULTUR & NÖJE

 

Fredrik Löfgren

En intervju med en robotutvecklare

Intervju: Erica Westerlund

Foto och film: Erica Westerlund

 


Namn:


Fredrik
Löfgren

Född: 20 juni 1992
Yrke:

 

Robotutvecklare

 


 

Hur kom du på att du ville hålla på med robotar?

Ja har alltid tyckt om teknik sen när jag var jätte liten. Jag har byggt mycket med Lego, men det var inte jätte roligt att leka med. Det roligaste var att bygga sen dra bilen med handen. Det kanske inte var jätteroligt, så då började jag istället programmera de här Lego-bilarna. Jag kopplade in dem till datorn så kunde jag skriva lite instruktioner i datorn och skicka till Lego-bilarna. Helt plötsligt vaknade de till liv å åkte av sig själv, och det tyckte jag var jätte häftigt att se bilen agera utan att jag tog i den. Det tyckte jag var super kul, sen har det blivit mer å mer avancera Lego-robotar när jag var 10 byggde jag en robot som kunde åka från mitt rum in till köket, och i köket började de pipa irriterande. Mamma undrade ”vad är det som låter”, så tittade hon ner på bilen. Då ser hon en papperslapp där det står ”lägg kakorna här”, och sen så när hon lägger dem där så tystnar roboten, vänder och åker tillbaka. Så varje gång jag behövde kakor in till mitt rum så kunde jag starta den så åkte den i väg och hämtade.

Hur många robotar har du?
Jättemånga. Jag tappar faktiskt räkningen. Här på Universitetet finns det 20, 25 eller nått sådant. Hemma 30 eller 40, jag vet inte helt säkert.

Vad kan robotarna göra?De kan göra allt möjligt. Vi försöker utveckla robotarna så de kan ställa upp i samhället, och göra saker som är farligt för oss människor, till exempel inom vård får förslitningsskador, eller som brandman, där det är farligt att komma in i hus som brinner. Där skulle man ha en robot som går i stället.

 

 

Har de några namn?
Ja, våra fotbollsrobotar, de är döpta efter Disneyprinsessorna Ariel från lilla Sjöjungfrun, Jasmine från Aladdin och efter Elsa från Frost. Det är Merida från filmen Modig, och sen har vi några andra robotar som är döpta efter David och Goliat i bibeln, så har vi två andra robotar Piff och Puff.

Brukar du åka runt & föreläsa?
Ja, jag är mycket ute och föreläser, runt hela världen. Förläser mycket för olika företag om hur artificiell intelligens förändrar samhället.

Har du tävlat med robotarna någon gång?
Ja vi har tävlat bland annat i fotbolls VM. Då tävlar ju de automat, det vill säga att ingen styr dem, det finns ingen med joystick, utan roboten själv bestämmer vart den ska gå på planen, vem den ska sparka. De har sin egna beslutförmågan. Då tävlar man 5 i varje lag. Vi har tävlat i Japan, Tyskland och USA, sen har vi tävlat i matlagningstävling. Då är det inte heller någon som styr roboten, utan den vaknar till liv och använder sina kameror för att se var spisen finns, vart skafferiet är och ingredienserna. Sen har vi tävlat med räddningsrobotarna. De man skickar in efter jordbävning eller lavin. De ska leta efter skadade människor. Vi har tävlat i många olika grenar. Nästa vecka åker vi till Sidney och tävlar i servicerobotik. Man ska kunna fråga roboten till exempel om man sitter i rullstol, man kanske inte når till skåpen eller om du är gammal och kanske inte orka gå till hallen och hämta någonting, då kan du säga åt roboten ”kan du gå till hallen å hämta min medicin”, eller ”kan du gå till köket å hämta äpplen”.

Kan de prata?
Alla robotarna kan inte prata, men de som spelar fotboll kan prata. Serviceroboten kan prata, älgen kan också prata, men de flesta robotar kan inte prata. Jag håller på med en robot just nu som ska muddra sjöar, det vill säga gå på botten på en sjö och den ska gräva upp slam. Den gör rent typ, som robotdammsugare fast under vatten, och den roboten behöver inte prata, det finns ingen nere på båten å prata med. Den rör sig bara där nere, i tysthet.

Vad tänker du med robotarna i framtiden?
Ja tror att vi kommer se mer robotar ute i samhället. Idag finns det robotar inom industrin, vi har robotar som tillverkar bilar, vi har robotar som svettsar och monterar. I framtiden tror jag att vi kommer se mer robotar hemma oss människor, kanske på museum som guide, kanske i receptionen som tar emot besökare på hotell och om man ska boka platser, och så kanske man kan prata med en robot så de kommer komma ut mer synligt i samhället.

När du inte håller på med robotarna vad gör du då?
Ja jobbar bara med robotar, typ all min tid går till robotarna. Jag tycker om att vandra i skogen, vara ute i naturen. Jag är uppvuxen på landsbyggen, långt ute på en grusväg i skogen. Jag tycker om att va bland djur, cykla i skogen, lite mountainbike, och vandra i fjällen, gå upp på berg. Men det blir mycket, mycket tid med robotarana.

Hur kom du på att robotarna skulle spela fotboll, och möter de andra robotar då?
Ja de möter andra robotar. Det är en internationell tävling. Det är fotbolls-VM, precis som för människor. Den tävlingen har funnits sen ca 1997. Sen turnerar den runt. 2010 var det i Singapore, 2015 i Kina och 2017 i Japan, så det är på olika ställen. Nu i år är tävlingen nere i Sidney. Vi valde att vara med, vi tyckte det var en häftig tävling, så vi hade tillgång till robotarna, då ville vi testa hur bra våra robotar var på att spela fotboll, så då var vi med 2016 och så tyckte vi det var häftigt.

 

Pölsa eller bläckfisk
Bläckfisk

Undulat eller hamster?
Hamster

Fanta eller chips?
Fanta

Pingis eller biljard?
Biljard

 

Tillbaks till Erica



© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55