Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

 

KULTUR & NÖJE

Janne Schaffer
& Electric Banana Band

Text: Jonas Bennemark
Foto: Erica Westerlund

 Janne Schaffer

Favorit Mat?
Vit sparris med Hollandaisesås
Hälleflundra med Champagnesås
Glass med Chokladsås
Frukt och Grönsaker

Favoritmusik
    The Beach Boys, Frankie Valli & The Four Seasons  

Favorit Glass?
Vanilj och Chokladglass

Favorit Godis?
    Choklad bara

    Favoritfilm?
        Blecktrumman

 

När började din musikkarriär?

Jag byggde en gitarr i träslöjden 1957 då var jag tolv år. Då började jag lära mig att spela gitarr. 1970 började jag som studiomusiker. Sen så har det rullat på jag har både jobbat som studiomusiker och har haft en egen karriär också så det är både och där. Jag har gjort 12-13 soloskivor. Jag har jobbat med ABBA, jag har jobbat med Ted Gärdestad, jag har jobbat med Björn Skifs, jag har jobbat med Robert Broberg, jag skriver musiken till Electric Banana Band. Jag har jobbat mycket med Björn J:son Lindh, han dog förra året för ett år sen ungefär, väldigt tråkigt. Jag spelar fortfarande hela tiden med alla möjliga olika artister och musiker mest för mig själv.     

När började intresset för musik?

Mina föräldrar dom träffades på musikhögskolan eller Ackis hette det på den tiden min mamma gick och studerade piano och piano pedagogik alltså piano lärarrinna pappa spelade fiol. Redan från starten när jag föddes så fick jag höra musik. Det var mest klassisk musik, mycket kammarmusik, som min pappa spelade. Han spelade med Stockholm Kammarorkester, jag hade lite svårt för den musiken, jag var för ung. Men jag hörde Elvis ”Heartbreak Hotel” då tändes mitt riktiga musikintresse och sen så fick jag va med under hela den utvecklingen under 60-talet. Då var det Beatles och Rolling Stones, The Doors, Frank Zappa allt möjligt sådär. Sen så har det hållit i sig hela tiden jag har varit väldigt intresserad av musik hela mitt liv. Det roligaste av allt.  

När började du spela gitarr för första gången?

Det var då 1957 jag hade byggt gitarren själv så det tog ett år att bygga den i träslöjden, det var ju fantastiskt att jag fick ihop den också det stämde i banden det gick att spela på. Så det var jätteroligt.

Vilket var det första bandet du spelade med?

Det första bandet jag spelade med hette Ted and the Caracas. Det var några ungdomar i Blackeberg. Jag växte upp i Blackeberg. Det var Ted Åström bland annat. Vi hade lyssnat på Cliff Richard And The Shadows mycket och sådära. Det var lite den typen av musik vi spelade från början. Sen kom jag och spelade med ett band som hette The Sleepstones och då började vi skriva egna låtar också. Så det var väl där det började. 

Varför fick du sparken av bandet Ted and the Caracas?

Det fungerade inte ihop helt enkelt, vi fungerade inte socialt kan man säga. Jag trodde själv att jag fick sparken för att jag var för dålig gitarrist, så jag åkte hem och övade som sjutton dag ut och dag in och dag ut för att jag skulle bli bra. Så egentligen ska jag vara tacksam för att dom gav mig sparken för det gjorde att jag övade upp. Jag la grunden till musiken på det sättet. Jag är glad för det.

Hur kom det sig att du tröttnade att spela i Sleepstones?

Vi hade slutat med Ted and the Caracas, sen så spelade jag med massvis med andra band, ett band som hette  Chicks and Noisemen. Då hade jag fått ledigt från skolan i ett halvår, men jag valde att gå tillbaka till skolan och ta studenten, då ska jag försöka inte spela så mycket, då fick jag kontakt med dom här Sleepstones som hade samma intresse dom skulle inte heller spela så himla mycket. Det var därför jag hamnade hos dom.  

Hur kom det sig att du tillslut började medverka på Björn Skifs första soloskiva ”Both sides now”

Vi hade spelat ihop på 60-talet och han frågade helt enkelt om jag inte ville vara med då på hans första soloplatta och det tyckte jag lät kul och det var mitt första studiojobb som studiomusiker.

Hur är det att skriva musik till Dödsdansen

Det var väldigt roligt det var väldigt annorlunda för mig att få ett uppdrag och skriva musik till en pjäs av August Strindberg. Det hade jag aldrig gjort förut och det var för att jag kände Johannes Brost som hade förslagit det och det var jätteroligt. Det är alltid roligt att skapa musik till nånting som man inte riktigt vet vad det blir. Det är jätteskojigt.  

Brukar du gå och kolla på teater?

Ja det händer, men det är inte så ofta, men just då när jag har vart med då och Björn J:son Lindh skrivit musiken till Lars Noréns pjäs som hette Fursteslickaren då gick jag och såg den och han skrev musiken till Hamlet med Jan Malmsjö i huvudrollen då gick jag och såg den pjäsen. Jag går på teater ibland, men det är alldeles för sällan tycker jag.  

Hur ska det bli att göra julkonserter i December?

Jo det har jag gjort i 22 år nu på egen hand det ska bli jättekul och få göra dom. Vi var i Kungsholmens kyrka förut men nu är det i Gustav Adolfs kyrka. Vi kommer göra en julkonsert nere i Göteborg och en i Karlstad och en i Kalix så det är inte så många men det är alltid speciellt. Det är ganska stämningsfullt här under julen. Så det är kul att spela och så.

Hur gammal var du när du började med musik och när började du skriva musik?

Jag alltså jag var tolv år då när jag började med musik. När jag började skriva låtar första låtarna var väll till Sleepstones 1964 då skrev jag en låt som hette My Little gal som Ted Åström sjöng det var första gången då var jag 19 år.   

Var du inspirerad av Toto när skrev Ted Gärdestad Satellit

Ja jag hade spelat in en platta i Los Angeles och hade träffat musikerna dom var med på min platta som hette Earmeal som jag hade spelat in 1977. Då hade jag fått höra ”Hold the line” den påminner lite grann och riffet till introt där. Men låten är helt annorlunda.

Vilken är din favoritlåt med Ted Gärdestad?

Jag och min gitarr tror jag, den tycker jag väldigt mycket om.

Hur var det att medverka på Hyllningsturné till ABBA i Tyskland?

Var populära dom är det är helt sanslöst det är alltid väldigt roligt att åka på dom. Jag spelade aldrig med Abba live man får uppleva det lite grann nu det kom ju uppåt en 10 000 pers per konsert och det är alltid spännande och få känna det är alltid kul när det kommer mycket folk och folk gillar musiken det är alltid roligt att spela då.   

Hur har du utvecklats sen du började spela?

Jag övar varje dag jag tycker att. Jag lär mig nånting varje dag jag lyssnar på spelar med olika musiker och man lär sig massvis på det. Det är väldigt intressant faktiskt. Det är väldigt roligt att få göra det, och det är svårt att säga för mig själv men jag försöker att spela bättre eller att skriva bättre låtar och hitta på roliga idéer och så.

Du har spelat på ungefär hälften av ABBAS låtar. Har du någonsin tänkt hur det skulle ha blivit om du hade blivit en permanent medlem?

Nej jag har aldrig tänkt så det var deras grej hela tiden jag tyckte det var roligt att jobba med dom, jag är väldigt stolt att jag fick vara med där om jag hade komponerat låtarna hade de nog låtit annorlunda, men det var deras kompositioner, jag tycker dom är jätte bra. Men jag är jättenöjd att jag bara var med som studiomusiker på deras inspelningar. Jag lärde mig mycket.

Var det du som hittade på riffet i Waterloo?

Det är refrängen under refrängen just den lilla frasen där, den har jag hittat på. Jag har hittat på några andra grejer också det var så man jobbade på den tiden. Det mesta skapades i studion.

Hur var det att spela med den numera bortgångne trummisen och Toto medlemmen Jeffrey Porcaro?

Det var fantastiskt intressant han var otroligt duktig väldigt energisk och väldigt impulsiv. Jag tyckte det var jätteroligt. Han påminner rätt mycket om Per Lindvall också, den svenska trummisen som jag spelade jättemycket med.

Du har flera gånger spelat i Örnsköldsvik, bland annat på Veckefjärdens golfbana brukar du träffa på Foppa något?

Ja jag spelade faktiskt nationalsången när Foppa kom tillbaks och skulle spela med Modo igen, då spelade jag på Kempehallen som det hette då. Det var jättekul. Jag är inget bra i golf det är mest på kul.

Hur var det att få gitarrlektioner av Bob Marley, kunde du spela gitarr då?

Det var inte gitarrlektion, han förklarade hur man spelar reggae. Gitarr kunde jag spela. Han kunde också spela gitarr. Att spela reggaekomp det är det som är grejen, det är väldigt speciellt.

Har du försökt spela utan att röra på tungan?

Ja det blir väldigt konstigt.

Under 70-talet gick din karriär spikrakt upp?

Ja det gjorde den, jag jobbade så mycket hela tiden. Sen har det gått lite upp och ner sådär det går ganska jämt nu tror jag hela tiden jag är ganska nöjd med det. Jag behöver inte ha någon sådär riktig topp. Jag är nöjd som det är.

  Du försökte dig på piano under skoltiden, hur kom det sig att det blev gitarr istället?

Jag byggde gitarr i slöjden det var så det blev gitarr. Min mamma var pianolärarinna jag hörde hennes lektioner alldeles för mycket det verkade inget kul tyckte jag då. Fast mamma spelade väldigt fint så kände jag att jag kommer aldrig kunna orka lära mig spela sådär bra nånsin.

Favorit gitarrist?

Rune Gustafsson, Jimi Hendrix, Pat Metheny och Jeff Beck det är dom jag lyssnar helst på. Om Jeff Beck eller Pat Metheny kommer med ny skiva så köper jag den.

 

 Electric Banana Band

DET HÄR ÄR ELECTRIC BANANA BAND:

Namn: Klas "Klasse" Möllberg.
Född: 
Den 21 april 1948 i Katrineholm.
Yrke: 
Artist, sångare och skådespelare.
Aktuell: 
Som en av artisterna i Allsång på Skansen 2014. Turnerar i sommar med Electric Banana Band.

Namn: Lars Gunnar "Lasse" Åberg.
Född: Den 5 maj 1940 i Hofors.
Yrke: Grafisk designer, konstnär, filmregissör, manusförfattare, musiker och skådespelare.

Namn: Jan Erik Tage "Janne" Schaffer.
Född: Den 24 september 1945 i Stockholm
.
Aktuellt: Gör de ett TV-Program just nu som heter True Story om Electric Banana Band. Det kommer mars-april på SVT.

 

1976 kom Trazan och Banarne. Hur började bandets historia?

Det var Lasse och Klasse som gjorde ett program, jag gjorde bara signaturen till det programmet. Sen bildades Electric Banana Band 1980 den andra serien. Det var då Lasse fick för sig att vi skulle ha ett band med djurtema eftersom Trazan och Banarne levde i djungeln så skulle vi ha våra djur i djungeln på nått sätt tror jag.

När började ni som trio för första gången?

Lasse skriver alla texterna och Klasse är den som är med och uppträder och sjunger alla låtarna och jag skriver låtarna. Sen så har det bytts lite medlemmar hit och dit från och till hela tiden. Egentligen är vi tolv pers på scen. Vi tre är frontmän.

Hur börjar skapandet av era låtar?

Det börjar med att Lasse skriver en text, en skiss, och sen så skickar han till mig och och så sitter jag och bearbetar den och kommer med idéer och så. Så kommer det till. Så går vi in i studion, så spelar vi in, så får musikerna lägga till och dra ifrån lite grann.

Hur kom ni på namnet Electric Banana Band?

Det fanns ju Electric Light Orchestra och jag spelar ju elgitarr så det var inte konstigare än så. Electric Boys fanns det något som hette också. 

Hur började skapandet av Electric Banana Band? Visste ni från början att ni skulle heta så?

Ja det var Lasses idé alltihop. Vi gjorde först låtar som James Hollingworth och Karin Ljungman hade skrivit så det var inte våra  egna låtar, Jag skriver låtar väldigt mycket och Lasse tycker det var kul att skriva texter så skapade vi egen karaktär då så det var jätte skojigt.

Vilka startade bandet?

Alltså första bandet det var Lasse, Klasse och jag och sen så var det Per Lindvall på trummor, Tommy Cassemar bas och Peter Ljung keyboard. Det var det första, sen så kom tre tjejer in och började köra; Marianne Flynner, Maria Wickman och Annika Boller

Hur träffades ni?

Lasse och Klasse hade träffats innan. Jag hade träffat Lasse Åberg i flera olika tillfällen i TV program med Ardy Struwer då jag var med lite grann, så skrev jag musiken till Lasse Åbergs Repmånad. Vi kände till varann musikaliskt så Lasse frågade då om jag hade lust att skriva musik. Det var så det gick till.

Vad var ert första gig?

Jag tror det var på Tekniska högskolan ett av dom första i alla fall. För studenterna där, otroligt poppis var det.

Hur var det att göra comeback på Sweden Rock?

Det var häftigt, tänk att 30-35 tusen pers och alla står där och sjunger med i alla våra låtar det är magisk känsla.

Hur tog publiken mot er när ni spelade där?

Det var så otroligt positiva och glada det var en succé kan man väl säga

Hur var det att vara med på Moreus med Mera?

Vad är det bästa med Orsa?

Det var jättekul. Det var också ett intressant program det kändes jätteroligt att vara med. Det är så vackert det ligger så fint också vid Orsa sjön där.

Ni har gjort en ljudbok som heter Zingalong Tajm kan du berätta lite om vad det är för bok?

Den kommer i vår nästa år på Rabén & Sjögren Förlag. Där finns 25 av våra låtar med bakgrunder och så är det noter så finns det lite bilder och lite historier om våra spelningar och vad vi har gjort alla år och så. Den känns väldigt roligt att ha med

Vad handlar er musik om?

Det är väl olika saker. Många låtar handlar om miljön att man inte kastar batterier till höger och vänster, sen mot mobbing, Flockrock. Det finns en låt som handlar om en vegetarian, Tropical fruits. Det är allt möjligt. Vi gjorde en låt till Världens barn som hette Man måste bry sig om hur ungarna mår, att man ska vara rädd om sina barn.

Hur kommer det sig att ni har dräkter på er när ni spelar och körer som är utklädda till flamingos?

Det är mycket roligare att spela då, det blir ju lite show det skulle bara vara trist om vi bara stod i vanliga svarta kläder. Det är roligt att det händer nånting.

Vilka barnprogram har ni medverkat i?

Insamlingen till Världens barn har vi medverkat i, vi har varit med på Allsång på skansen några gånger, vi har varit i egna program också. Vi har gjort en film som heter Electric Banana Band the Movie och lite annat.

Vad handlar låten ”Vi vill bo i en bananrepublik” om?

Den handlar om miljön där luft går att andas att alla mår bra. Sen så har vi tänkt på bananomsorgen, höja bananomsorgen, höja bananbidraget. Vi leker lite grann med ord där eller Lasse gör det.

Vad är Swedish Mouse Mafia för band?

Det är en lek med ord, det är Mouse istället för House vi gjorde en låt till museet där faktiskt det var en ko som hette Daisy så låten heter "Disko jag är ingen vanlig ko jag är en disko". Vi leker lite med ord eller Lasse gör det. I första hand tänker vi på att vi ska ha en bra miljö och växa upp i  framtiden.

Du uppträder alltid i Zebra dräkt hur kommer det sig att du ville vara det?

Det är Lasse Åberg idé, jag vet inte varför han valde mig som zebra. Jag tror det bara blev en slump.

 

 

Tillbaks till Jonas

 

 

© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55