Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

 

All the Presidents men, Alla presidentens män

                          Text: Karl Johan Säll

All the presidents men är en dramadokumentärfilm som är baserad på en sann historia. På svenska heter den här filmen Alla presidentens män.

All the Presidents men handlar om de båda journalisterna Carl Bernsteins och Bob Woodwards arbete kring den så kallade Watergate Skandalen 1974.

 

Den här filmen är baserad på deras bok om Watergateskandalen ”Och alla presidentens män”.

Handling

Handlingen inledds den 17 juni 1972. Säkerhetsvakten Frank Wills upptäckter att en dörr i Watergatekomplexet är olåst med hjälp av tejp. Fem inbrottstjuvar grips i demokraternas partihögkvarter. Till en början så förefaller inbrottet vara helt obetydligt.

Men senare så visar det sig att inbrottstjuvarna hade med sig buggningsutrustning och dessutom hade kopplingar till CIA.

Bob Woodward och Carl Bernstein får i uppdrag att följa historien. Efterhand så avslöjar de allt fler av de inblandade personerna i den här buggningshärvan.

 

    Bob Woodward

Carl Bernstein

I all the presidents men så filmas ofta Bob och Carl i fågelperspektiv. Ofta så ser vi hur de kör genom New York genom fågelperspektivet. Det här sättet att filma skapar känslor av ensamhet och isolering hos tittaren.

Fågelperspektivet används på samma sätt i inledningsscenen till Stanley Kubricks film The Shining(1980).

När jag ser stadsvyerna i All the presidents men så börjar jag tänka på dataspelet Sim City och på de andra The Sims spelen. De här dataspelen förmedlar en väldigt idealiserad bild av det amerikanska samhället.

Bob och Carl förhör flera av de inblandade personerna i buggningshärvan i deras respektive hem. Inredningen i de här personernas vardagsrum påminner då om ett hus i The Sims.

I amerikanska filmer så läggs ofta väldigt mycket fokus på vardagsrummet. Ofta så har husen två våningar och trappan till övervåningen är nästan alltid placerad mitt i hemmet. Dessutom så finns det nästan alltid en stor öppen brasa i vardagsrummet.

I en scen så får vi se hur Bob och Carl sitter och skriver medan kameran fokuserar på en TV som visar hur Richard Nixon svär presidenteden.

Med alla de här detaljerna så uppstår en väldigt tydligt kontrast mellan Bobs och Carls arbete, den styrande eliten och alla vanliga människor som är ovetandes om buggningshärvan. 

All the presidents men gör tydliga anspelningar på den amerikanska misstänksamheten mot all form av statlig inblandning i de amerikanska medborgarnas tillvaro. Den här filmen vill förmedla budskapet att det är människorna som ska bestämma över sin regering. Det är inte regeringen som ska bestämma över människorna.

För att vi inte ska uppfatta det amerikanska samhället som alltigenom dåligt så får vi aldrig se att Bob och Carl blir direkt hotade på grund av de jobbar med historien som ledde fram till Watergateskandalen.

Filmen antyder istället på väldigt tydligt sätt att de är hotade. Ett sätt som All the presidents men förmedlar det här budskapet på är genom att den är väldigt tyst. På det här sättet så blir All the presidents men mycket obehagligare än om den hade förmedlat samma budskap med intensiva våldsscener.

All the presidents men regisserades av regissören Alan J. Pakula(1928-1998). Bob Woodward spelades av en skådespelare som heter Robert Redford. Carl Bernstein spelades av en skådespelare som heter Dustin Hoffman. Frank Wills spelades i den här filmen av sig själv.

 

Alan J Pakula

Carl Bernstein

Robert Redford

All the presidents men hade biopremiär i Washington DC den 4 april 1976 och i övriga USA den 9 april 1976. Svensk biopremiär för den här filmen var den 14 mars 1977.

 < 

 

Läs mer om alla presidentens män

  


Tillbaks till Karl Johan


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55