Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

 

Japansk andra världskrigsfilm, Attack on Pearl Harbor Admiral Yamamoto

 

Text: Karl Johan Säll

Filmen Attack on Pearl Harbor Admiral Yamamoto är en japansk andra världskrigsfilm från 2011. Filmen handlar om händelserna som ledde fram till den japanska attacken mot Pearl Harbor den 7 december 1941 och följderna av den.

 

Pearl Harbor den 13 oktober 1941

Bild tagen på en japansk kryssare strax innan anfallet mot Pearl Harbor

Foto från det japanska anfallet mot Pearl Harbor

Isoroku Yamamoto

Huvudpersonen i Attack on Pearl Harbor Admiral Yamamoto är den japanske marinministern  Isoroku Yamamoto.

Isoroku Yamamoto år 1943

I verkligheten var han den person som ytterst hade ansvar för det japanska anfallet mot Pearl Harbor. Yamamoto kämpar hela tiden för att göra det rätta och förhindra att Japan hamnar i krig mot USA.

Yamamoto är den enda person som säger vad han tycker och öppet kritiserar Japans planer på att gå i krig mot USA. Samtidigt är alla andra militära ledare i den här filmen väldigt fega. De försöker hela tiden i första hand rädda sig själva istället för att försöka förhindra kriget.

Genom hela filmen yttrar Isoroku Yamamoto flera kloka citat om kriget. De här citaten är kloka på så sätt att de aldrig ger ett absolut svar på den fråga som de försöker besvara. Den fråga som den här filmen försöker ge ett svar på är frågan om det någonsin kan finnas en vinnare i ett krig.

I början av filmen är frågan om Japan ska alliera sig med Tyskland eller inte en väldigt het politisk fråga i Japan. Här en sak som Yamamoto säger som handlar om den här frågan:

”Jag svär total lydnad till er ministern. Men några saker oroar mig så låt mig ställa några frågor till er.

Om Tremaktspakten fullbordas ökar risken för en konflikt med USA. Vi har en uppenbar brist på piloter. Till ett krig med USA kommer vi att behöva 1000 stridsplan och 1000 bombplan.

Vi måste alltså fördubbla vår nuvarande kapacitet. Men vi är beroende av USA för stål, olja och andra produktionsprodukter. Om vi allierar oss med Tyskland kommer vi att förlora allt det nu.”

Tremaktspakten

År 1940 ingick Japan i en allians med Nazityskland och Italien. I Japan kallades den här alliansen för Tremaktspakten. I vår del av världen kallas den här alliansen för Axelmakterna.

Yamamoto träffar regelbundet en chefredaktör för en nyhetstidning och ger honom information om kriget.

Under deras samtal är också en journalist med och antecknar åt chefredaktören. Genom de här samtalen får journalisten reda på viktiga saker om kriget som inte allmänheten får vetskap om.

I Attack on Pearl Harbor Admiral Yamamoto är journalisten filmens berättarröst och ger då sin syn på Japans krigföring i Asien och kriget mot USA. Här är några av de saker som han säger:

”Maj 1940. Efter ett uppehåll började Tyskland invadera igen. De tog snabbt kontroll över Belgien och Holland och efter en månad ockuperade de Paris. Det var en förkrossande seger. Ett Blietzkriegi i alla bemärkelser. I takt med Tysklands blietzkrieg började röster i Japan åter höjas för Tremaktspakten.” 

”Den 27 september 1940. Striden om tremaktspakten skakade vårt land i tre år. Och pakten blev till slut ett faktum. Bussen Japan har stigit på och har kört iväg i full fart.”

Genom att titta på den här filmen har jag lärt mig väldigt mycket om den del av andra världskriget som utkämpades i Asien. Jag har lärt mig att det i den här delen av andra världskriget dog 3 miljoner människor. Framförallt var de 2 sista åren av den asiatiska delen av andra världskriget väldigt blodiga.

Ironin och Sarkasmen i Attack on Pearl Harbor Admiral Yamamoto.

Vid flera tillfällen i den här filmen uppstår väldigt mycket ironi och väldigt mycket sarkasm.  Att allting i den här filmen blir väldigt ironiskt och väldigt sarkastiskt är en sak som gör att det mänskliga lidandet i kriget framträder väldigt tydligt.

Alla vet att kriget mot USA kommer att sluta med en katastrof. Men ingen vågar säga eller erkänna detta. Allting går istället ut på att låtsas att omständigheterna är någonting helt annat än vad dem i verkligheten är.

Genom hela filmen får vi aldrig se att någon blir dödad eller skadad. Allt mänskligt lidande i kriget antyds istället hela tiden på ett övertydligt sätt. Enligt den här filmen kan det aldrig någonsin finnas en vinnare i ett krig. Att påstå att det kan finnas en vinnare i ett krig är bara att förhärliga det mänskliga lidandet.

Med all ironi och all sarkasm som finns i Attack on Pearl Harbor Admiral Yamamoto förmedlar den här filmen också ett annat budskap. Det här budskapet är att rasism och väpnade konflikter nästan alltid uppstår ur små och till synes obetydliga språkliga och kulturella missförstånd.

Attack on Pearl Harbor Admiral Yamamoto avslutas med det här citatet:

”När och hur gjorde vi fel? Och vad förlorade vi? Svaret på den frågan kanske vi inte får förrän om 50 eller 100 år. Men det kan också vara tillräckligt lång tid för att vårt folk ska glömma allting”. 

 

Skådespelare

I Attack on Pearl Harbor Admiral Yamamoto spelades Isoroku Yamamoto av en skådespelare som heter Koji Yakusho. Journalisten spelades av en skådespelare som heter Hiroshi Tamaki.

Koji Yakusho

Hiroshi Tamaki

Regissör till den här filmen är regissören Izuru Narishima. Attack on Pearl Harbor Admiral Yamamoto har också titeln Isoroku i Japan.

Musiken till den här filmen gjordes av den japanske kompositören Taro Iwashiro. Attack on Pearl Harbor Admiral Yamamoto hade biopremiär i Japan den 23 december 2011.

 

 Läs mer om den här filmen

 


Tillbaks till Karl Johan


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55