Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

Kultur och Nöje

 

Fotokonstnär Axel Ahlsén  

Text: Karl Johan Säll

 

Ålder: 28 år

 

Axel Ahlsén är en fotokonstnär som är uppvuxen i närheten av där jag bor. Axel började få en känsla för fotografier när han var tolv år. Det var då som hans familj skaffade sig sin första digitalkamera.

Axel har i vår intervju berättat att han inte ser fotografier som färdiga verk. Istället så betraktar han dem mer som paletter med både färg och form.

I de flesta av sina verk så kopierar Axel ett foto i flera lager. Därefter så roterar han och ändrar storlek på dessa lager i olika matematiska konstellationer. Det här sättet att bearbeta fotografier har han utvecklat på egen hand.

Photoshop är det datorprogram som Axel använder när han skapar sin fotokonst.

Axel inspireras också av musik när han skapar sin fotokonst. Så gott som alltid så lyssnar han på musik när han skapar. Han kan inte förklara hur musiken inspirerar honom.

I maj 2011 så träffade Axel fotokonstnären Martin Jacobson på en av hans utställningar. Det var det här mötet som fick honom att på allvar gå in för sitt fotograferande.

I april 2012 så hade han sin första separata utställning hos konstnären Britt Westertaklax i Heby.

Sedan dess så har Axel en eller ett par utställningar per år. När vi gjorde vår intervju så var han uppe i tre utställningar under 2017. Strax innan jul 2017 så hade han ännu en utställning på en bar i Göteborg.

Information om Axels kommande utställningar finns på hans Facebooksida “@AxelAhlsenArt” eller på hans instagramkonto “@axelahlsen”.

 Han har också en hemsida. Adressen till den är www.axelahlsen.com.

Axel har ingen konstnärlig utbildning förutom bild som estetiskt val i första ring på gymnasiet. Å andra sidan så känner hans familj flera konstnärer och fotografer som han har möjlighet att fråga om råd.

Glädjande nog så har Axel aldrig märkt av några fördomar inom konstvärlden på grund av att han har cerebral pares.

Däremot så möter han andra former av fördomar inom konstvärlden. De här fördomarna handlar istället om att fotokonst ibland inte anses vara riktig konst. Fördomarna kan också handla om att en konstnär måste ha en formell utbildning för att få ha en konstutställning.

Vilket verk som är Axels favoritverk tycker han är svårt att avgöra. Axel tycker att det är viktigt att inte fastna för mycket för en enda bild. Då är det lätt börja plagiera sig själv. Plagiat är nästan alltid sämre än original.

Det finns en utställning som Axel är särskilt nöjd med. Den här utställningen var en hyllning till konstverket Fountain av Marcel Duchamp.

1917 utmanade Duchamp föreställningar om vad som kan vara ett konstverk, genom att försöka ställa ut en signerad urinoar. Något han nekades till. Enligt honom hade folk fördomen att ett objekt upphöjs till konst, när det signeras.

Axels hyllnings utställning ägde rum på dagen 100 år senare.  I ett av de verk som ställdes ut så bilade han sin signatur ”AA” genom låta hänga upp ett konstverk av Dan Wolgers framför Mc Donald´s logotyp. Namnet på Axels konstverk är ”Initial Hyperreadymadeism”.

Vilket konstverk som Axel tycker är bäst beror väldigt mycket på vad han för tillfället anser vara viktigast hos ett konstverk. Vad som är viktigt hos ett konstverk kan vara både formerna, färgerna, själva idén bakom eller budskapet.

I min artikel så är konstverket ”Det upplysta universitet med”. Det här konstverket är ett foto av Axels verk Gustavianum.

Det här konstverket är i ”Det upplysta universitet” utställt i vinternatten vid Uppsala högar. Den enda belysningen som användes var ett levande ljus och natthimlen.

Inspirationskällor

För Axel så är nya platser den bästa inspirationskällan. Han försöker att alltid ha med sig sin kamera på både resor och korta utflykter. Ett ofta återkommande motiv i Axels utställningar är konstverket Färjan i Marstrand.

Axel inspireras också mycket av filmer. Detta eftersom filmer består av 24 fotografier per sekund. Bitvis så händer det att han när han ser på en film funderar mer på hur filmskaparna har gjort filmen än på själva handlingen.

När Axel gjorde sin tema utställning Triptyk inspirerades han av två böcker. De här böckerna är Vårt matematiska universum av Max Tegmark och Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. 

 Förebilder

Liksom favoritverk så har Axel svårt för förebilder. Han ogillar att sätta personer såväl som ting på piedestaler. Axel ser upp till många konstnärer. Den fotokonstnär som fick honom att börja med att återuppta sitt fotograferande och börja ställa ut sin fotokonst var Martin Jacobsson.

Fotografer som har inspirerat Axel mycket förutom Martin Jacobsson är Jacob Felländer, Erik Johansson och Rune Guneriussen.

 

 

 


Tillbaks till Karl Johan


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55