Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

EKONOMI

Bitcoin – en ny sorts valuta för en ny tid

 

Text: Linou Gertz

Över tid har våra sätt att kommunicera ekonomiskt förändrats ganska mycket. Från tunga guldmynt större än en skottkärra till betydligt mindre mynt och värdepapper.
Och även om de båda finns kvar än idag, sida vid sida med större sedlar, så sker ändå de flesta transaktioner via ett betalkort; antingen i form av ett vanligt bankkort eller ett kreditkort. Pengarna, som finns på vårt bankkonto, dras vid betalning men allting sker elektroniskt. Allt mindre pengar hanteras fysiskt i butik, i kollektivtrafiken och vid bokning av allehanda resor (tåg, båt, flyg).
I höst kommer Sverige byta ut sina sedlar och mynt, och motiven kommer bytas ut mot erkända kulturprofiler. En ny sedel kommer samtidigt införas: 200kr-sedel, med demonregissören Ingmar Bergman som motiv. Men även om initiativet känns fräscht och modernt kommer det antagligen bli det sista mynt- och sedelbytet. Någonsin. Pengar hanteras i allt mindre grad fysiskt, och att genomföra dessa byten är otroligt kostsamma. I och med dessa faktorer, tillsammans med att vi för oss alltmer digitalt, pekar på att våra ekonomiska vanor helt kommer digitaliseras i framtiden. Visst kommer det ta tid, men våra barnbarns barn kommer kanske aldrig hålla i en egen sedel utan bara ha en internetbank och ett betalkort. Hens föräldrar kommer dock ha en sedel sparad, för gamla minnens skull, och visa det för sitt barn som kommer att skratta åt det mysnostalgiska föremålet som inte längre är värt mer än minnena det bär på. Barnet själv kanske inte ens handlar i svenska kronor (SEK) utan med en helt ny (för oss) typ av valuta: Bitcoin.

Egentligen handlar det inte om en ny valuta i traditionell bemärkelse. En sådan behöver erkännande från Riksbanken och existera på en valutamarknad. Att något land använder den som officiell valuta också hjälper givetvis till. Istället är bitcoin en helt ny typ av ekonomisk kommunikatör som är helt och hållet digital. Namnet är en sammanställning av bit (binary digit) och coin – engelska för mynt. Ett digitalt mynt att handla digitalt med.

Bitcoin skapades 2009 av en, förmodad pseudonym, Satoshi Nakamoto för att möjliggöra transaktioner utan mellanhänder (såsom banker eller finansinstitut). Den kan användas överallt i världen, och baseras på en så kallad P2P-teknik (peer-to-peer) som även används vid till exempel fildelning. Vid användning av bitcoins förs ett register, ett protokoll, vilket möjliggör kontroll av att transaktioner är oåterkalleliga och bara kan genomföras en gång. Precis som med vanliga pengar, det vill säga: om du köper någonting får affären pengarna och du kan inte längre använda dem. Så det fungerar ganska exakt som det gör idag.

Med hjälp av en digital plånbok sparas dina bitcoin där, och du kan i den skapa överföringsadresser för att skicka eller ta emot bitcoins. Denna plånbok, med tillhörande adresser, sparas på användarens dator (eller externt USB-minne av något slag) och kan inte manipuleras av myndigheter på något sätt. Vilket omöjliggör bland annat inflation.

Värt att nämna är att i nuläget är denna nya ekonomiska kraft fortfarande i sin linda (eller, för att använda datortekniska termer: i en tidig betatestningsstadie). Men ändå finns det flertalet affärer och internetbutiker som accepterar bitcoin som betalningsmetod. Och även om det största hotet mot denna nya tidens betalningsmetod är att just ingen använder den, ser framtiden ändå ljus ut: den databas som håller reda på bitcoin innehar ett värde om ca 25 miljarder svenska kronor (SEK) och den 18:e maj 2015 kommer det gå att inhandla bitcoin på Stockholmsbörsen, då som börshandlat certifikat. Det går sedan tidigare att växla in nuvarande valutor till bitcoin. En ny sorts ekonomisk era håller onekligen på att växa fram.

 



Tillbaks till Linou

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55