Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

HEDMANS TANKAR

4 dagar i april år 1943

 

Text: Magnus Hedman

En kväll på teatern på föreställningen 4 dagar i april år 1943

Inledning: i fredags var jag och mamma på Uppsala stadsteater och såg en pjäs som hette fyra dagar i april påsken 1943 den tyckte jag var mycket bra och jag älskar saker som har en historisk bakgrund att falla tillbaka på och jag blev intresserad och ville veta mer varför

Jag skrev den här artikeln Artikelns syfte är att se vila som kommer ihåg detta och sprida kunskap som inte överhuvudtaget kände till detta. Håll till godo!  


Påskkravallerna vid Gamla Uppsala 1943 Foto: Per Olow/Scanpix

Påsken 1943 håller svenska nazister ett fyra dagar långt riksfältläger i Uppsala. Detta möte skall avslutas med en manifestation vid gamla Uppsala högar där tusentals människor sluter upp för att visa sin avsky mot nazismen men nu går planerna inte som planerat utan manifestationen urartar med påföljd att motdemonstranterna blir brutalt anfallna och huggna i ryggen av den svenska polisen. Då kan man fråga om efterspelet blir mer lyckat än vad förspelet blev? Ingalunda! Det blir tvärtom synnerligen smutsigt och klandrligt. De ansvariga poliserna från Stockholms övervakningscentral skyller istället kravallerna på medlemmar ur den norska motståndsrörelsen. Det man gör är alla norrmän i hela Sverige förföljs, grips och förhörs. Då frågar man sig, varför all detta uppståndelse? Av den anledningen att man ville täcka över att inblandade poliser sympatiserar med nazisterna. Hela manifestationen skedde på order från Berlin. 


Norska studenter firar 17:e maj i Uppsala, 1943  Foto: Upplandsmuseets samlingar        

Våren då kriget nästan var över oss

För att bättre förstå vad som hände i Uppsala stad 4 dagar i april påsken 1943 måste vi vidga perspektivet en smula och börja från början. Det var så att i februari månad förlorade tyskarna det fem månader långa och synnerligen blodiga slaget om Stalingrad. Strax efter skulle det även följa en militärisk och en normalisk förlust, denna förlust har senare rubriceras som vändpunkten kriget. De allierade fortsatte kort därpå att göra framgång på flera fronter.
Hitlers armé drivs nu ut ifrån Africa, medan amerikanerna och Engelsmän invaderar Italien. Samtidigt som våren var här såg läget särskilt kritiskt för Sveriges del, som dittills hade lyckts att hålla oss utanför kriget. Vad vi inte visste då var att det fanns långt gångna planer på ett tyskt anfall och de planerna som tidigare varit sekretessbelagda säger oss att de ingick kravallerna i påsk samma år.

Hur var då stämningen i landet den påsken? Mycket spänd ja den var rent av ovanligt spänd den påsken. Föregående vecka hade den svenska ubåten Ulven försvunnit under en övning på västkusten, det menade man tydde på att den antagligen hade skjutits i sank av tyska fartyg på svenskt territorialvatten. Emellertid skulle det visa sig att den hade gått å en tysk mina.
Nu följde en hel nation ”radions gastkramande rapportering”, från sökande utav denna svenska ubåt. För var dag som gick som man var ute och letade efter ubåten så minskade chansen att finna de 33 besättningsmännen som befann sig ombord vid liv. Många Uppsalabor var extra provocerade av det nationalsocialistiska partiet, Svensk Socialistisk Samling, SSS skulle hålla sitt riksfältläger i staden den påsken.  Denna sammankomst skulle pågå hela helgen och avslutas med en marsch till högarna i gamla Uppsala, där partiets ledare, Sven Olov Lindholm skulle hålla sitt tal.

Övrig information om mötet

Senare har det framkommit att såväl riksfältläger som marschen skedde direkt från nazismen i Berlin.

Vad var man då ute efter? Uppmärksamhet och valet att hålla mötet just där var mycket strategiskt, Uppsala hade 40 000 invånare vid den här tiden och var tvärtemot var många har kommit att tro inte alls nazistvänligt. Enligt SS:s egna uppgifter från deras arkiv i Berlin var Uppsala till och ned att betrakta som antinazistiskt motståndsfäste. Visserligen hade nazisterna en del inflytande i stadsfullmäktige eftersom flera av högerpartiets ledamöter även var medlemmar av nazistiska organisationer.  


Uppsala kravallerna, påsken 1943 Foto: Per Olow/Scanpix

Utställning på Upplandsmuséet

Det pågår just nu en utställning på Upplandsmuseet om andra världskriget som alltså skildrar de mörkaste epokerna i mänsklighetens historia och beskriver hur fascismens härjningar under 1930 och 1940-talet såg ut ur ett Uppsalaperspektiv.  Sen kan jag berätta frö den som vill höra på att nazistkravallerna i gamla Uppsala gav ett eko långt utanför landets gränser. detta fångades på 8 mm film av UNT:s nattrecensent Elis Ekman. Denna unika film ger betraktaren ögonblicksbilder. Filmen väcker även minnen till liv som slumrat som visar barn vid det judiska pojkhemmet vid Östra Ågatan.

 

Tillbaks till Magnus H

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55