Startsida Fler texter Prenumerera Arbetsplatsen Produkter Länkar

 

Artikel om vinylspelarens historia för nummer 2 2020

Extramaterial

Text: Magnus Hedman

 

via GIPHY

 

Årtal och statistik

2006 sålde vinylskivan bra då man i USA, totalt sålde 858 000 skivor medan vi bara sålde 7 000. Men året efter (2007) såldes enligt IFPI (grammofonbolagens förening) 11 000 exemplar. Det bör jämföras med fjolårets totalt 108 833 sålda vinylplattor. Skivförsäljningen har alltsedan 2009 ökat med 200 %, då vi sålde inte mindre än 36 000 LP-skivor. 2013 såldes 200 008 nya vinylalbum – till ett värde av 14 miljoner. Under första halvåret 2015 sålde vi 380 000 vinylskivor.

 

Varför ser vi idag ett ökat intresse för vinylskivan?

Glädjande nog säljer vinylen bättre än någonsin tidigare och har nått den hösta försäljningssiffran på 25 år.  Sedan tycker jag att det analoga ljudet är varmare än det råare och kantigare digitala ljudet. Sedan är det så att vinylen öppnar upp för olika möjligheter, samtidigt som plattan snurrar på din vinylspelares skivtallrik kan du läsa om artisterna som medverkar

Idag arbetar åter igen vinylpressarna för högtryck och vinylen är stadigt på väg uppåt!

Jag har på dessa tvenne sidor berättat att skivbutikerna på 90-talet sålde mer Cd än vinyl som då inte sålde särskilt bra, men att allt ändrades med start 2009 och att nu säljs det mer

LP-skivor än någonsin tidigare. Produceringsprocessen går på högvarv och nu släpper alltfler grupper sitt material på både Cd och vinyl eller bara på vinyl.  Jag tror man skall se det så här att även om det inte är särskilt troligt så kan även CD n precis som vinylen få en come back – det får tiden utvisa.

 

LP-formatet

60-talet var ett intressant årtionde ur flera aspekter, bland annat därför att det var under det årtiondet som allt fler artister/grupper började anamma Lp-formatet, men även därför mot slutet av detta årtionde 1967 för att vara korrekt utgav den Brittiska poppgruppen The Beatles Lp n (Sergant Peppers Lonely Harts Club Band). Det albumet lär fullkomligt ha vänt upp och ned upp och ned på hela skivbranschen

 

Vinylspelaren – en central möbel i hemmet

Jag kan tycka som så att hemmet inte är komplett innan skivspelaren har kommit in i hemmet och placerats på ”finrummets bästa plats”, nämligen på en hylla eller på en skivbänk och drar till sig de besökandes blickar. Vinylspelaren har inte bara en ordentlig kultstatus ingen kan ta ifrån den utan dessutom har skivbacken samma eller en liknande status. Vinylspelaren är en möbel som jag använder i stort sätt varje dag och är enligt mig en sann vän som lyser upp.

 

Skivorna: hanteras med ömsint hand

Tänk därför på att alltid vara ytterst varsam när du handskas med dessa ting. I änden på skivspelarens lyftarm sitter det en nål som läser skivans spår. Har du då otur kan diamantnålen skrapa repor mellan spåren på skivan. Steg ett: du väljer en skiva som du vill spela. Steg två du tar ur den ur fodralet. Steg tre du lägger den på skivtallriken. Steg fyra: sätter du på strömmen till din skivspelare. Steg fem: för lyftarmen till skivans yttersta spår, sätter ned nålen och börjar lyssna.

 

Vilka år var då LP-skivans gyllene epok?

 Svar: 1967-87. Det var inte ovanligt att en entusiastisk samlare under den här perioden i vinylens historia kunde ha mellan 1 000 och 2 000 skivor i sin samling. För oss vinylvänner är det glädjande att höra av vinylen äntligen har fått en efterlängtad come back och att det dessutom just nu åter är alltfler unga som har fått upp ögonen för den svarta vinylen. I England ökade näthandeln med 100 %. Dessutom publicerade man föregående sommar i ett nummer av The Times en artikel som lyfte fram vinylförsäljningen.

 

Jämförbar hållbarhet mellan vinyl och CD

Cd-skivor: de kom på slutet och mitten av 80-talet, men det var på 90-talet som de var stora. När CD-skivan marknadsfördes ljög skivbolagen och sa att de var ”oförstörbara”. Detta uttalande kunde inte ha varit mer felaktigt, men jag kan gå med på att det både finns CD och LP-skivor som är av en god, godtagbar eller dålig kvalité, men ”oförstörbara” är de alltså inte.  

 Men ljuget var nu inte slut från deras sida, för i nästa påstående ljug man hela den svenska befolkningen ”rakt upp i ansiktet” eftersom man sa att ”får din skiva en eller ett par repor så försämrar det inte ljudkvaliteten”. Sanningen var en annan eftersom när din Cd-skiva fått en eller ett antal repor/hack kan den inte längre spelas. (Detta består till största delen på att den laser som läser av skivan har slutat att fungera).

LP-skivor: om din LP-skiva mot all förmodan skulle få en repa på något av de graverade
spåren på antingen den ena eller den andra sidan av skivan så stänger du av strömmen till
din skivspelare, lyfter bort lyftarmen (där nålen sitter) från skivan, vänder på skivan, lägger försiktigt ned den på skivtallriken igen, hittar hålet, slår på strömmen igen, sätter försiktigt ned lyftarmens nål i skivans spår, sätter dig till rätta och fortsätter att lyssna.

Många som diggar L´P-skivor upplever att det låter bättre, ger ett varmare samt har ett skönare ljud än Cd n och förmedlar en helt annan virtuell känsla, jag kan bara hålla med. I allmänhet brukar det heta att vinylen och har längre hållbarhet än Cd n, men att det kan såklart variera fån fall till fall, hm från skiva till skiva menar jag naturligtvis.

 

Lp n gör återtåg i skivbutikerna

 I ett par år nu har intresset för LP-skivan svalnat väsentligt och på vissa håll och kanter och på vissa håll kanske slocknat helt och hållet eller bara legat och pyrt i någon vrå, men som nu åter flammat upp i full låga. På 60-talet kom kassettbanden i början och i mitten av 80-talet fanns det mer kassettband än vinylskivor, men nu har det åter svängt för vinylsamlaren.

 

Skillnaden på skivorna nu och då och mer

Det torde inte vara någon större skillnad på de LP-skivor och vinyl som finns idag och de som producerades och gavs ut av skivförlagen på 40 och 50-talen. Min gissning är att när stereoljudet anlände i slutet av 50-talet var det något av en omvälvande händelse för hela musikbranschen. Det är klart att artister/grupper har tillfört en hel del för Lp-skivans kvalitet.

 

Maxisingel:

 Maxisingeln hade ifrån början samma tjocklek som LP-skivan (12 tum) och var 30 cm i diameter. Dessa skivor kallades ”12.or, och snurrade för det mesta i en hastighet av 45 varv per minut på skivtallriken. Med andra ord avverkade den samma varvtal som en vanlig singel, men på 7 tum (17,5 cm). Visserligen förekom det i enstaka fall även singlar som snurrade i 33 1/3 varv/min, men detta var ovanligt. Kände du till att maxisingeln hade ett bredare utrymme mellan spåren på skivan, vilken tillät en helt annan dynamik jämfört med andra skivor?

Vanliga format:

 

  • LP-skivan (long playing), vars skiva är på 12 tum (30 cm), antal varv 33 1/3 rpm.
  • singel är på 7 tum (17,5 cm), varvtal 45 rpm.
  • En 12 tums maxisingel (30 cm), antal varv/min 33 1/2 rpm.

LP-skivans olika format

                 5” tum (12 cm)

         6” tum (15 cm)

         8” tum (20 cm)

         9” tum (23 cm)

         11” tum (28 cm)

         13” tum (33 cm)

Ovanliga format:

  • EP (extented playing), 7 tum (17,5 cm), antal varv/min 33 ½, rpm
    (kallas ofta sjua eller 7tumare).
  • Det finns Ep-skivorna som är på 12 tum (30 cm), antal varv 45 rpm och kallas ”tolvor”.
  • Men det finns även små Ep-skivor som bara är 10 cm tjocka ” 10:or” (25 cm).
    Men som trots sin litenhet ändå har samma varvtal som de större skivorna.
  • 16 tums skivor användes för röstinspelning, vars varvtal var 1/2 rpm

Dessa användes en kort tid i slutet av 60 och början på 70-talet. 

 

LP-skivans tekniska detaljer

  • Ju fler varv skivan snurrar per minut på skivtallriken desto bättre upplösning har skivan.
  • 45 rpm skivorna har större utrymme, vilket gör att den kan spela snabbare ljudsvängningar, men det går inte med 33 rpm skivorna eftersom de har mindre utrymme och klarar helt enkelt inte av de snabba ljudsvängningarna.   
  • En skiva som kan spelas i 33 rpm/min kan ibland uppfattas som stum och otydlig medan en skiva som kan spelas i 45 rpm/min upplevs låta ljusare och tydligare.
  • Ju bredare ljudspår en skiva har desto mer dynamik kan den återge.
  • Det var bland annat av detta som gjorde att artister/grupper la det/de bästa spåren så långt ut som möjligt på skivans A och B sidor.
  • När du lyssnar på vinyl är det viktigt att ljudet i ditt öra blir mjukt behagligt och inte, hårt, obehagligt och störande.
  • Spåren längst ut på LP-skivan kan reproducera ett bättre ljud än vad spåren längre in kan.

Anledningen till att man lyssnar på vinyl och Lp idag skulle jag tro delvis beror på att allt fler har upptäckt tjusningen med vinyl och att folk vill återgå till det gamla. När du diggar vinyl är du både kvar här och nu, men åker samtidigt tillbaka till där och då. Jag vill påstå att visst finns det fortfarande många som lyssnar på det digitala utbudet, men samtidigt ser vi att vinylen säljer allt mer och håller än en gång på att bli det format som gäller och som alla talar om.     

 

 

 

 

 

 

 

© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55