Startsida Fler texter Prenumerera Arbetsplatsen Produkter Länkar

 

Artikel om vinylspelarens historia

för nummer 2 2020

 

Extramaterial

Text: Magnus Hedman

via GIPHY

 

Vad är då tjusningen med att snurra vinyl?
karaktäristisk knaster-magi: det ultimata ljudet 

 

Kommer du ihåg första gången som du lyssnade på en Vinylskiva, vad du kände och vad du upplevde? Hur påverkade den dig och ditt liv? Varför tror du att vinylskivan är så stor idag och vad är det som gör den så märkvärdig?

Oavsett hur ditt musikintresse och din passion ser ut är musiken viktig för dig och spelar en central roll i ditt liv. Det fina med musik är att den tar sig olika uttryck, och förmedlar olika känslor som är djupt rotade i oss. 

 

Det var så här att 1948 introducerade Columbia Records (skivbolag) en LP-skiva (Long Playing) på 12 tum som kunde snurra på skivtallriken i en hastighet av 33 ½  varv per minut. Men året därpå (1949) lanserade RCA (skivbolag) en skiva på 7 tum som kunde snurra på skivtallriken i en hastighet av 45 varv per minut. I sak hade 78-varvaren samma teknik som LP-skivan, men den var betydligt mer ömtålig och gick lätt sönder. 1954 gick LP-skivan om 78-varvaren i USA och 1957 slutade man att producera den helt. 


Skivspelaren har än en gång intagit finrummet och känner allas blickar i nacken. Du som läser detta måste medge att det finns få tillfällen som är så behagfulla och så efterlängtade som när vi får sjunka ned i vår favoritfåtölj, bläddra i vår skivback, välja en skiva, plocka varligt ur den ur dess innerfodral och lägga den på skivtallriken, fälla ned tonarmen och lyssna på  det karaktäristiska knastret innan nålen hittat rätt och musiken börjar och man kan andas ut.

 

Jag skulle våga påstå att i dagens stressade samhälle behöver vi vinylskivan mer än någonsin, eftersom den får oss att varva ned och  slappna av. Naturligtvis har vi alla våra personliga skäl till varför vi lyssnar på vinyl, men det som spelar någon roll i sammanhanget oavsett om du är en hängiven samlare eller någon som just har fått skivintresset möts vi alla i musiken.   

 

Varför är våra skivor så viktiga för oss? 

En utmärkt fråga. Många av oss som älskar vinylskivor menar att de låter bättre och har ett   varmare, skönare ljud än CD-skivan och förmedlar en helt annan virtuell känsla, en känsla av lugn, ro och avkoppling. Jag skulle säga att vinylintresset inte är vilket intresse som helst, det är en livsstil och vi skivnördar dras till skivaffärer, på precis samma sätt som ett bi dras till honung.

   

Varför älskar vi vinyl och vad gör det med oss? Det är för det första en  kontroversiell fråga och ser lite olika ut hos många av oss vinylsnurrare, men jag kan slå vad om att om jag hade fått samma fråga för några år sedan skulle jag nog svarat så här: “ Inget slår doften av en vinyl, den har det ultimata ljudet och ett omisskännligt karaktäristiskt sound, hajar du? För oss skivälskare är våra plattor lika viktigt som våra kläder, det är en del av vår identitet helt enkelt”. 

 

Idag är vinylskivan riktigt i ropet igen till många entusiasters stora glädje. Jag är säker på att vinylskivan kan bli minst lika populär idag som den var under vinylboomen på 70-80-talet, och vad är det då man eftersträvar? Det är att man vill ha den här autentiska och fysiska produkten som bara en vinylskiva kan ge.

Få ögonblick är så underbara som att stå i en skivbutik och bläddra i en skivback, du känner doften av nyinkommen och nypressad vinyl i näsan, dina ögon gläds åt de otroligt vackra konvoluten och att du känner en upprymdhet och eufori när du hittat ett efterlängtat exemplar.  Kan det då vara njutbart att sitta och lyssna på detta knaster? Där skulle jag våga säga åsikterna går isär, men min personliga åsikt är att det är just det knastret som inger en viss njutning och sprider en behagfull hemtrevnad. När vi lyssnar på vår favoritskiva glömmer vi för ett ögonblick hur hektisk tiden vi lever i är och kan andas ut.     

 

Fantasten, skivspelarna och skivorna
Ett brinnande intresse och ett osläckligt begär!
 

Vilka är det då som lyssnar på ett nästan 70 år gammalt format?  Det är entusiaster från gammal till ung.


Det här är ett stort intresse som trollbinder såväl samlare till de som nyss har upptäckt vinylskivan och inser dess värde. LP-skivan har mer att erbjuda lyssnaren eftersom samtidigt som skivan snurrar runt på skivtallriken kan hon eller han läsa om gruppen/artisterna i konvolutet och om det är en dubbel-LP går den att vika upp den som en bok och läsa om artisten/gruppen + allt extramaterial den innehåller.

 

Det gamla är det nya och oavsett om du har fyndat din skiva på en skivmässa, direkt i din lokala skivaffär eller på den lokala loppisen inne i stan känner du sannolikt samma euforiska lyckorus. Det är klart du kan att du kan beställa skivan via nätet om du är något lat och bekväm av dig av, men  gör du det går miste om är hela upplevelsen.  

 

  Vad är så fräckt med LP och vinyl? Jag funderar över vad det är med vinyl som är så häftig, varför är den så livskraftig? Vi pratar om ett nästan 70 år gammalt format som man länge trodde var dödsdömt, men så är det alltså inte, tvärtom är det idag trendigt att samla på vinyl, vissa skivor är eftertraktade samlarobjekt, skivbolagen pressar upp klassiker och framförallt dagens artister trycker upp sina plattor på vinyl. 


En viktig sak här är att oavsett om du lyssnar på en CD-skiva, eller en nedladdad mp3-fil har du ju musiken och det finns nog många som nöjer sig med det, men jag vill mena att Vinylen har så mycket mer att ge och att utbudet är större. Om man säger så här: ökad efterfrågan och försäljning av vinyl skapar ett ökat tryck på produktionskedjan.  

 

via GIPHY


Skivsamlandet njutningen och tillfredsställelsen
Låter musiken bäst på CD-skivor eller vinyl?

Huruvida CD-skivor, vinyl eller strömmad musik via mp3-filer kan förmedla det bästa ljudet och ger en den bästa virtuella känslan är ju inget som jag kan säga varken bu eller bä om eftersom detta i högsta grad är en kontroversiell fråga och kan vara väldigt olika för olika personer, men om du frågar efter min personliga åsikt har vinyl både det bästa ljudet och kan förmedla den bästa känslan.  

 

Har du beundrat skivkonvoluten någon gång? Många av dem är väldigt dekorativa och om man vill kan man hänga upp dem på väggen som tavlor. Varför köper vi vinyl, vad är det som triggar oss? Jag tror att vi mår bra av den, känner ett starkt driv och en stor tillfredsställelse när vi hittat en efterlängtad platta i en skivback, och oavsett vilken ålder man är i  tror jag just vinyl är ett material som alla kan relatera till och har en relation till. 

 

Idag är det inte bara vi gamla rävar som tycker att vinylen är hipp och helt inne utan att det  är även många ungdomar som trängs i skivaffärerna och som gräver minst lika ivrigt och frenetiskt i backarna som om de från och med nu var hängivna samlare. Det som jag tycker är så coolt och häftigt med vinyl är att det är ett material som tilltalar oss och någonting vi längtar efter. 

 

Kan man likna skivsamlandet med droger?
 

Vet ni, den liknelsen tycker jag inte är så dum eftersom letandet efter just den pressningen, just det omslaget eller vad det nu kan vara i sig själv kan anta drogliknande former.  Jag förmodar att den inbitne vinylentusiasten har koll på är att det är ett analogt lagringsformat som återger ljud med en väldigt hög kvalité, att informationen  lagras i spår i skivan och återger ljudet i det ursprungliga ljudets vågform, och att den här tekniken gör att nästan ingen ljudinformation går förlorad och att den “matas” direkt i din förstärkare utan någon konvertering.   

 

Sammanfattning:

De snurrande skivorna

Varför skrev jag den här artikeln? Dels så skrev jag den helt enkelt för att den behövde skrivas, och dels för att du skulle ha något spännande att läsa till morgonkaffet. Jag tror inte  det har undgått någon (vare sig skivköpare eller butiksinnehavare) att vinylen återigen är “het” igen och att det råder en ökad efterfrågan och ett ökat tryck på vinylpresserierna.
Det glädjer mig att även den yngre generationen vill köpa vinyl att de tycker den är fräck, läcker samt har insett dess fulla värde.
 

1. Konvoluten har ett fräckt och läckert utseende och påminner om tavlor.
Skivorna har en doft som inga andra, har ett karaktäristiskt och ett omisskännligt sound.
 

2. Den är så mycket mer än en kaka shellac med ingraverade ljudspår i utan är därtill en tidskapsel som slungar läsaren tillbaka till en tid som är lik vår, men där allt flöt på i ett lugnare tempo.

 

3. Den inbitne fantasten behöver sina skivor lika mycket som kläder på kroppen, alltså skivorna är mycket viktigt i den personens liv, det han kollar efter kan vara allt från olika pressningar till udda utseenden på konvoluten. 

 

4. Idag finns ju mängder av “smarta telefoner”, där allt finns lagrat i dem och det finns säkert en del som nöjer sig med det och alla får ju lyssna på vilket format de vill, inget tu tal om saken liksom, men det är inte någonting för oss skivnördar, vi vill känna den där ivern, letandet och det totala lyckoruset när vi triumferande håller ett efterlämnat exemplar av vår favoritskiva mellan tummen och pekfingret.  

 

5. Vi behöver våra plattor och våra samlingar för att må bra för utan dem går det liksom inte, det är skivorna som har format oss till de vi är, inte tvärtom.

6. Vinyl är tvivels utan det material jag lyssnar mest på, visst, jag skall inte säga att jag inte använder några andra material eftersom jag då skulle ljuga, vilket är fult och kan ge mig en “svart tunga”, men det är inget annat material som är så välgörande och har en så positiv effekt på mig som den.

7. Jag tror den största anledningen är att den kan ge oss alla vad vi vill ha och eftersträvar, nämligen en musik som får oss att sväva bort i en värld av toner och förtrollande och rent förföriska rytmer.

 

Nu är det dags för mig att “slå av strömmen” och det är inte lätt för mig som vinyl entusiast för man är ju fortfarande uppe i det här, men jag måste säga att jag har gjort mitt bästa för att få till en helspäckad och förhoppningsvis en så bra artikel som möjligt, huruvida jag lyckats eller ej är upp till läsarna att bestämma.

 

“Lyssna på vinyl och känn hur musiken gör dig lugn” 


“Vad vore livet utan musik”?

 

Slut

 

källa: http://www.snabelposten.se/extra/magnus-h/Lp-skivor.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55