Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

Vinylskivor och vinylspelare

 

Text: Magnus Hedman

 

 

 

       Lp-skivans renässansperiod

 

I mars 1948 introducerade Colombia Records en Lp-skiva på 12 tum som kunde snurra på skivtallriken i en hastighet av 33⅓ varv/min. Men året därpå (1949) introducerade RCA Records Victor Company en vinylskiva på endast 7 tum vars skiva kunde snurra på skivtallriken i en hastighet av 45 varv/min. 78-varvaren hade visserligen samma teknik och funktion som Lp-skivan, men som emellertid var ännu mer ömtålig och gick lätt sönder.
1954 gick vinylen om 78-varvaren i USA och 1957 slutade man att producera den helt.

 

Kort om vinyltillverkning

 

Tillverkningen av Lp-skivor är en tidsödande process skall du veta, som kräver att man
håller tungan rätt i mun då denna process är helt avgörande för att man skall få till en optimal slutprodukt. Obehöriga äger ej tillträde. Det hela är rätt invecklat, men i korta drag går det till så här: det första man behöver är en masterskiva, som man sedan har att utgå från när man ska kopiera de andra skivorna. Nästa steg är att tillverka en tunn aluminiumskiva som är lika stor som en Lp-skiva och lackera densamma vilket utförs av en kontrollant.

 

   Den tomma masterskivan ”fyllas”

   

Den tomma skivan går nu iväg till en studio, där den som önskar producera en ”fylld” masterskiva kan gå in för att både producera och sälja Lp-skivor. Nästa steg är att skaffa
fram en drejskiva - för att producera skivans ljudspår. En ingenjör ställer in en maskin som skär in musikspår i skivan i en kontinuerlig fåra. Vilken kontrolleras av ytterligare en annan ingenjör som kollar det hela processen i ett mikroskåp.    

 

Produktion av stämpelskiva

 

I nästa steg används masterskivan för att tillverka en stämplingsskiva.

Denna är till för att stämpla/stansa ut de färdiga Lp-skivorna.

I nästa fas i processen är att man lägger på ett lager silver på skivan.

Därefter lägger man på ett lager Nickel på skivan som är en tung metall.

I nästa steg i processen skär man loss masterskivan och kvar blir bara
en hård avgjutning av stämplingsskivan.    

 

 

   Slutproduktion och färdigställande av Lp-skivan    

   

Nästa steg i den nu rätt långgångna processen är att använda en s.k. extruder.
den har till uppgift att ta bort svart Polyvinylklorid (PVC) från skivan i detta läge är inte skivorna formade som skivor utan är snarare formade som hockeypuck. Just av detta skäl lägger man den i en press, som man hettar upp till 97 grader Celsius. Pressen tvingar ”klumpen” att anpassa sig till stämplingsskivorna.

 

I nästa och det avslutande steget i processen är att åter igen lägga stämplingsskivorna i en press med en stämplingsskiva underst och en överst och med etiketten i mitten av över och undersidan snett ovanför hålet. Skivan får ett tryck på sig av 100 ton. När skivan kommer ut ifrån pressen skärs allt splittermaterial bort och till sist får man loss de färdiga Lp-skivorna efter mindre än 30 minuters pressning. 

 

        Viste du att:

 

Visste du att vinyl är ett analogt lagringsformat som återger ljud med en väldigt hög kvalité? Eller att ljudets information lagras på spår i skivan speglar det ursprungliga ljudets vågform? Om du visste det så visste du nog även att den här tekniken innebär att nästan ingen ljudinformation går förlorad och att den ”matas” direkt till din förstärkare, utan någon sorts konvertering.

 

Vinylskivor är av ett högst hållbart material (förutsatt då att skivorna förvaras på rätt sätt). Faktum är att de vanligaste skadorna rörande vinyl förekommer just vid hanteringen av dessa. De kan bero på att man är ovarsam när man ligger på skivan på skivtallriken. Tänk därför på att alltid vara ytterst varsam när du handskas med dessa ting. I änden på skivspelarens lyftarm sitter det en nål som läser skivans spår. Har du då otur kan diamantnålen skrapa repor mellan spåren på skivan. Steg ett: du väljer en skiva som du vill spela. Steg två du tar ur den ur fodralet. Steg tre du lägger den på skivtallriken. Steg fyra: sätter du på strömmen till din skivspelare . steg fem: för lyftarmen till skivans yttersta spår, sätter ned nålen och börjar lyssna.

 

      En skiva som fick ett sent genomslag

 

År 2006 gick vinylförsäljningen bra borta i staterna och anledningen var att de gick med vinst med totalt 858 000 sålda vinylskivor. Emellertid kan man ställa sig frågan varför jänkarna gick med vinst när vinylen fick så sent genomslag i Sovjetunionen, Asien och Västafrika?
Det gick för övrigt inget vidare med den svenska vinylförsäljningen heller. Vi sålde bara 7 000 Lp-skivor det året.  Men första halvåret 2015 hände plötsligt något. Nu var det äntligen vår tur att höja ”segrarens flagga”. Anledningen till den stora glädjen är därför att vi nu gick vi med vinst och sålde 380 000 vinylskivor och ökande försäljningen med 45 %.

     Vilka år var då Lp-skivans gyllene epok?

 

Svar: 1967-87. Det var inte ovanligt att en entusiastisk samlare under den här perioden
i vinylens historia kunde ha mellan 1 000 och 2 000 skivor i sin samling. För oss vinylvänner är det glädjande att höra av vinylen äntligen har fått en efterlängtad come back och att det dessutom just nu åter är alltfler unga som har fått upp ögonen för den svarta vinylen.
I Engand ökade näthandeln med 100 %. Dessutom publicerade man föregående sommar i
ett nummer av The Times en artikel som lyfte fram vinylförsäljningen.

 

     Hur många vinylskivor säljs idag?

 

Försäljningen av vinylskivor ökar stort, både i Sverige och USA. Amerikanska kunder köpte vinylskivor för 315 miljoner dollar under året, motsvarande 2,7 miljarder kronor. Vinylskivan står nu för 4,5 procent av marknaden viket är en ökning med 49 procent jämfört med 2013.

I Sverige såldes vinylskivor för 20,7 miljoner kronor vilket är en ökning med 45,6 procent. Vinylskivan står nu för 2,1 procent av den totala musikförsäljningen.

 

     Hur många Lp-skivor säljer skivhandlarna i USA egentligen?

 

Svar: någonstans runt 4,5 miljoner, men försäljare och distributörer menar att de siffrorna är felaktiga. Ched Kasem är en kille som är helt inne på vinyl och har en Vinylpress i Kansas. Som säger till tidningen The Times ” Själv distribuerade jag under 1 miljon skivor förra året. ”Därtill tror jag att hela den amerikanska distributionen faktiskt ligger närmare 25 miljoner Lp-skivor per år och många av dem går tillbaka till den amerikanska marknaden”.

 

        Exempel på dubbel och trippel Lp

 

·         1970 gav gruppen Rolling Stones ut Lp-albumet (Get yer ya Ya´s out)

·         1971 utger George Harrison med flera ut albumet (Consert for Bangladesh)

·         1972 utger Deep Purple dubbel Lp n ”Made In Japan

·         1980 utger The Clash albumet (Sandista), vilket är ett lysande exempel på en studioinspelad trippel Lp.

 

                       Lp-formatet

 

60-talet var ett intressant årtionde ur flera aspekter, bland annat därför att det var under det årtiondet som allt fler artister/grupper började anamma Lp-formatet, men framförallt därför
att mot slutet av detta årtionde, 1967 för att vara exakt utgav den Brittiska poppgruppen
The Beatles släppte Lp n (Sergant Peppers Lonely Harts Club Band). Det albumet lär fullkomligt ha vänt upp och ned upp och ned på hela skivbranschen.

 

              Jämförbar hållbarhet mellan vinyl och CD

 

Cd-skivor: de kom på slutet och mitten av 80-talet, men det var på 90-talet som de var stora. När CD-skivan marknadsfördes ljög skivbolagen och sa att de var ”oförstörbara”. Detta uttalande kunde inte ha varit mer felaktigt, men jag kan gå med på att det både finns CD och Lp-skivor som är av en god, godtagbar eller dålig kvalité, men ”oförstörbara” är de alltså inte.  

 

Men ljuget var nu inte slut från deras sida, för i nästa påstående ljug man hela den svenska befolkningen ”rakt upp i ansiktet” eftersom man sa att ”får din skiva en eller ett par repor så försämrar det inte ljudkvaliteten”. Sanningen var en annan eftersom när din Cd-skiva fått en eller ett antal repor/hack kan den inte längre spelas. (Detta består till största delen på att den laser som läser av skivan har slutat att fungera).

 

 

 

 

 

 

Lp-skivor: om din Lp-skiva mot all förmodan skulle få en repa på något av de graverade spåren på antingen den ena eller den andra sidan av skivan så stänger du av strömmen till
din skivspelare, lyfter bort lyftarmen (där nålen sitter) från skivan, vänder på skivan, lägger försiktigt ned den på skivtallriken igen, hittar hålet, slår på strömmen igen, sätter försiktigt ned lyftarmens nål i skivans spår, sätter dig till rätta och fortsätter att lyssna.

Många som diggar Lp-skivor upplever att det låter bättre, ger ett varmare samt har ett skönare ljud än Cd n och förmedlar en helt anan virtuell känsla, jag kan bara hålla med. I allmänhet brukar det heta att vinylen och har längre hållbarhet än Cd n, men att det kan såklart variera fån fall till fall, hm från skiva till skiva menar jag naturligtvis.

 

                 Basfakta om vinyl

 

Vinylskivor finns i tre tjocklekar 7, 10 eller 12 tum (vilket motsvarar 178, 254 och 304
mm i diameter). Likaså finns skivorna i tre storlekar 45varvare, stenkaka, (minst), 78varvare (större) och vinyl (störst). För att du skall kunna spela dina vinylskivor skall/bör du ha en skrivspelare, där en pickupp och stiftets nål läser de graverade spåren i skivan. 

 

               Värdet på gamla vinylskivor

 

Vinylskivan håller på att bli värdefull igen och det går snabbt så till alla som läser detta säger jag snälla ni gör för allt i världen inte er av med era Lp-skivor bara för att ni inte lyssnat på dem på länge därför att de är hetare än någonsin förr, det tillverkas både nya skivspelare och vinylskivor, så damma av dem och spela dem åter. Man vet aldrig när ens gamla Lp och vinylskivor åter ökar i värde och det är därför en god idé av samlaren att vakna sin samling. 

         vinyl-record

 

      

 

                   Övrigt faktum om vinylen

 

  • Vinyl består av vinylklorid som då är ett halogenerat kolväte.
  • Den vanligaste plastsorten som man använder sig av vid

      Lp tillvekning heter polyvinylacetat (vilket är ett bindemedel)

  • Vinyllaetetet är rester av alylkohol samt ättiksyra.
  • Vinyl (tyg) består till stora delar av polyvinylfibrer.
  • Både 7 och 12 tums skivor var mycket populärare än 78varvaren.
     Orsak: den var ömtåligare och gick lätt sönder.




Skillnaden mellan olika typer av vinyl

 

Monomer kalenderad vinyl: den har ett ytskikt som inte är stabiliserat.
Detta gör att vinylens storlek ”krymper”. Den limkant som då uppstår gör att skivan
inte är anpassad för utomhusapplikationer, kan inte användas i trafiken och så vidare. Däremot funkar denna typ av vinyl utmärkt på mässor och liknande, då skivans dekor bara skall sitta på under en kortare tid.

 

Polymer kalenderad vinyl: vars ytskikt inte är anpassat för vinylnitar, eller på korrugerade ytor, men är i gengälld ett alternativ för mindre krävande utomhusapplikationer.

 

Gjuten vinyl: den gjutna vinylen är en mjuk och formbar modell, vilken har minimal krympning. Den tillåter applicering över sköra aluminiumveck, nitskallar och mer därtill.
Vid applicering bör man undvika att böja vinylen, av det skälet att molekylstrukturen då ändras. Denna vinyl är den som vanligen används till bilar.

           

                Lp n gör återtåg i skivbutikerna

 

I ett par år nu har intresset för Lp-skivan svalnat väsentligt och på vissa håll och kanter och på vissa håll kanske slocknat helt och hållet eller bara legat och pyrt i någon vrå, men som nu åter flammat upp i full låga. På 60-talet kom kassettbanden i början och i mitten av 80-talet fanns det mer kassettband än vinylskivor, men nu har det åter svängt för vinylsamlaren.

 

                Skillnaden på skivorna nu och då och mer

 

Det torde inte vara någon större skillnad på de Lp-skivor och vinyl som finns idag och de som producerades och gavs ut av skivförlagen på 40 och 50-talen. Min gissning är att när stereoljudet anlände i slutet av 50-talet var det något av en omvälvande händelse för hela musikbranschen. Det är klart att artister/grupper har tillfört en hel del för
 Lp-skivans kvalitet.

 

                                 Maxisingel

 

Maxisingeln hade ifrån början samma tjocklek som Lp-skivan (12 tum) och var 30 cm i diameter. Dessa skivor kallades ”12.or, och snurrade för det mesta i en hastighet av 45 varv per minut på skivtallriken. Med andra ord avverkade den samma varvtal som en vanlig singel, men på 7 tum (17,5 cm). Visserligen förekom det i enstaka fall även singlar som snurrade i 33 1/3 varv/min, men detta var ovanligt. Kände du till att maxisingeln hade ett bredare utrymme mellan spåren på skivan, vilken tillät en helt annan dynamik jämfört med andra skivor?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skivspelare

 

               Lp-skivans tekniska detaljer

 

  • Ju fler varv skivan snurrar per minut på skivtallriken desto bättre upplösning har skivan.
  • 45 rpm skivorna har större utrymme, vilket gör att den kan spela snabbare ljudsvängningar, men det går inte med 33 rpm skivorna eftersom de har mindre utrymme och klarar helt enkelt inte av de snabba ljudsvängningarna.   
  • En skiva som kan spelas i 33 rpm/min kan ibland uppfattas som stum och otydlig medan en skiva som kan spelas i 45 rpm/min upplevs låta ljusare och tydligare.
  • Ju bredare ljudspår en skiva har desto dynamik kan den återge.
  • Det var bland annat av detta som gjorde att artister/grupper la det/de bästa spåren så långt ut som möjligt på skivans A och B sidor.
  • När du lyssnar på vinyl är det viktigt att ljudet i ditt öra blir mjukt behagligt och inte, hårt, obehagligt och störande.
  • Spåren längst ut på Lp-skivan kan reproducera ett bättre ljud än vad spåren längre in kan.

 

                    Vanliga format:

 

  • Lp-skivan (long playing), vars skiva är på 12 tum (30 cm), antal varv 33 1/3 rpm.
  • singel är på 7 tum (17,5 cm), varvtal 45 rpm.
  • En 12 tums maxisingel (30 cm), antal varv/min 33 1/2 rpm.

 

        Lp-skivans olika format

 

·         5” tum (12 cm)

·         6” tum (15 cm)

·         8” tum (20 cm)

·         9” tum (23 cm)

·         11” tum (28 cm)

·         13” tum (33 cm)

 

                        

            

             Ovanliga format:

 

  • EP (extented playing), 7 tum (17,5 cm), antal varv/min 33 ½, rpm
    (kallas ofta sjua eller 7tumare).
  • Det finns EP-skivorna som är på 12 tum (30 cm), antal varv 45 rpm och kallas ”tolvor”.
  • Men det finns även små Ep-skivor som bara är 10 cm tjocka ” 10:or” (25 cm).
    Men som trots sin litenhet ändå har samma varvtal som de större skivorna.
  • 16 tums skivor användes för röstinspelning, vars varvtal var 1/2 rpm

     Dessa användes en kort tid i slutet av 60 och början på 70-talet. 

 

Året var 1980 då uppfinner man på skivbolaget Sonett ett nytt format som var ett mellanting mellan en EP och en Lp. Formatet delgavs namnet Mp (medium play). Likt de tidigare skivorna vi här har talat om kunde den spelas i 45 varv/min, men med bara tre låtar på varje sida.

 

      Vad är skälet till Lp-skivans renässans?

 

Jag tror att skälet till varför Lp-skivan i dag har fått en renässans delvis beror på att man å ena sidan ser ett ökat intresse av Lp-skivor idag, att man vill ha deras ljudkvalité och annorlunda ljudbild. Detta är å andra sidan inget som ingalunda bara har ”drabbat” den äldre generationen, då vi idag ser att även många unga strömmar till från alla håll och kanter till skivbutikerna, i sin jakt efter favoritskivan med favoritartisten/gruppen.

 

Låter musiken bättre på en 180-grams vinyl?

 

Svar ja, men det är bara min åsikt varför den frågan rätteligen även bör ställas till andra inbitna lyssnare. Föreställ dig att du sitter i en skön fåtölj och bara ”jäser” och har det bra och hör hur det strömmar ut toner, melodier och riff om vartannat från din skivspelares högtalare.  Medan skivan snurrar på skivspelarens skivtalrik kan du dels läsa om din favoritartist/grupp vars musik just nu spelas på skivspelaren och dels om vilka låtar som ingår på A och B-sidan på skivan

 

    Historia – Schellack och skivtillverkning  

 

Alltsedan början av 1900-talet har det funnits och tillverkats skivor av Schellack och man brukar kalla gamla stenkakor för ”schellackskivor vilket i skälva verket är lite märkligt eftersom skivorna i många fall ofta inte innehåller någon Shellack alls. Hur och av vad framställs schellack till skivor? Hur framställs Schellack och av vad? Svar: Det framställs ur skalbaggen Cuccus Lecca som lever i Indien och även i södra Asien.

Efter att man samlat in substansen, krossat den, tvättat och torkat den hårdnar den till ett skal som kallas lack. Efter ytterligare behandling av substansen formas den till tunna ark av Schellack. Den kan kort därefter lösas i alkohol. Schellack är dyrt att tillverka, men
varför kan man inte använda ursprungligt Schellack vid skivtillverkningen?  Svar: därför

att om man verkligen skulle använda detta material i sin renaste form i skivorna skulle det partiskt taget vara som sedan de var färdigprocessade och levererade till kunden vore som
 om hon/han spelade supertunna glasskivor i sin skivspelare. Vid skivtillverkning använder man olika blandningar, bindemedel och olika utfyllnadsmaterial.

När ersattes stenkakan av den betydligt tystare vinylplasten?

Svar: i slutet av 50-talet. Man skulle kunna tro att övergången från stenkakor eller kakor
 av schellack till vinyl skedde i en hast, men icke. Därför att det i själva verket skedde
det samtidigt som varvsantalen ökade och det tog tid. Förutom att vinylplasten är betydligt
tystare än vad stenkakan var gick den inte sönder lika lätt, men fick därtill fortfarande
lika lätt repor.

 

                            45-varvaren

 

Från början hade 45varvaren en tjocklek av 7 tum (17 cm i diameter). Här finns två storlekar att ta ställning till, först har vi singelskivorna vilka hade 3,5 minuters speltid på vardera sidan och sedan har vi EP-skivorna Exstanderd Play) som kunde ha upp till 8 minuters speltid på vardera sidan, men som därtill bara innehöll 2 låtar på vardera sidan. I slutet av 70-talet kom även 12 tummarna, vilka var (30 cm i diameter), inspelade på 45 varv.

 

Vilken av maxisinglarna eller 12-tumssinglarna kom först till DJ-båsen på diskoteken och vilken var fördelen med breda skivor? På fråga A svarar jag Maxisinglarna. Vilka var fördelarna med de bredare skivorna? På fråga B svarar jag att fördelarna med de breda skivorna var att det gick att gravera direkt och kraftigare på skivans spår. Vilket i sin tur gjorde att man kunde få ut mer dynamik vid avspelningen. Jämför man maxisingeln med en vanlig singel så hade den förstnämnda mer utrymme för låtar och annan information än vad den valiga singeln kunde.

                                                

 

                         78-varvaren

 

Som läsaren kan ana sig till skall dessa skivor snurra på skivspelaren i 78 varv varv/min, men så var inte alltid fallet. Anledning: när skivorna spelades in så spelade man in dem i allt från 70-85 varv/min, varför det är lämpigt att ens skivspelare har möjlighet att justera spelhastigheten efter avlyssning. Det vanliga var att 78-varvaren hade en spårbred av c:a
120 rpm. (N) står för normalspår som till skillnad mot (M) miccrogroove användes på de nyare formaten av 45 och 33-varvs skivor. Vilket var då det första kommersiellt marknadsförda skivförlaget som förde sig med Microgrooveskivorna? Svar: Colombia Records och året
var 1948.

 

 

ION Profile LP Pro

 

          

 

 

 

 

 

 

 

                 Små och stora stenkakor

 

·         En del stenkakor var 10 cm i diameter medan de mindre bara var 6-7 cm tjocka.

·         Det fanns stenkakor som var 25 cm tjocka och de hade en speltid på 3,5 minuter på varje sida. 12 tums skivor var (30 cm i diameter), hade en speltid på 4,5 minuter på varje sida.

·         (De användes ofta för klassiska verk, och behövde därför längre speltid än de andra skivorna. (Först spelade man alla A-sidorna för att sedan spela alla B-sidorna).
De stenkakor jag pratar om nu var avsedda för skivväxlare, skivspelare som kunde
ta många skivor samtidigt, men som därefter spelade varje skiva i tur och  

      ordning)

·         Det fanns stora eller medelstora stenkakor på 16 tum (40 cm i diameter).
Dessa hade en speltid, på c:a 15 minuter per sida. De användes bland annat på radiostationer för programdistribution, normalspår, och bland annat använde BBC dem i deras radioprogram till sina sändare runt om i världen.

·         De något större stenkakorna på 17 ¼ tum (ca 40 cm tjocka) hade en speltid på ca
15 min – ¾ min/sida och även dessa använde man för programdistribution på radiostationer.

 

                      Stereoskivorna

 

Riktig snurr på skivorna blev det på dem som kunde spelas i stereo vilket det blev föst på
60-talet. I början av detta årtionde producerades det en hel del klassiska poppskivor som och som bara gavs ut på Mono. Stig Carlsson hävdade med hetta att ”stereoformatet endast tillförde distorsion och att monoformatet hade många fördelar”.   

 

          Lite vinylhistoria då + siffror och statistik

 

Vinylförsäljningen i USA då uppgick till över 4 miljoner sålda plattor.

 

Digitaliserade tjänster står inte pall mot vinylen

 

Vinylförsäljningen drar in mer pengar än digitaliserade tjänster såsom Spootify och Youtube.

Vinylen säljer just nu mer än vad den har gjort på 15 år. VSÄV (vi som älskar vinyl) har varit i kontakt med tidningen digitaltrends som säger att ”de digitala tjänsterna kammade under årets första halva hem motsvarande 14 miljoner kronor och att försäljningen av Lp-skivor landade på 1,9 miljarder. Tidningen Metro har varit i kontakt med Stefan Jacobsen som jobbar på skivaffären Pet Sounds i Stockholm och han berättar att ”vissa dagar kan stå för upp till 50 % av butikens omsättning”.

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

Bra att känna till  

 

Enligt de mätningar som gjorts så fortsätter vinylförsäljningen borta i USA alltämt bara att öka. USA´s största vinylpresseri ligger i Nashville som enligt uppgift kommer att ”explodera”
av vinyltrycket. Trenden har varit sådan sedan 2006 och kommer troligen att bara fortsätta öka. Vad kan detta bero på?  Vi frågade Stefan Jacobson (ägare till skivaffären Pet Sounds)
och han tror att ”det kan ha något att göra med att den yngre generationen äntligen har insett att Lp n är coolare, låter coolare och sist, men inte minst att den är mer inne än Cd n”.

 

Vinylen är tidlös, har ett igenkännande utseende och ett karaktäristiskt ljud.
Den är absolut tidlös, ett materiellt stoft hur musiken lät då och hur den alltjämt låter idag. samt att Personligen tror jag att oavsett ålder så har alla någon relation till Lp-skivan.
Den är värd allt beröm så vi lyfter hattarna av och hälsar vinylskivan välkommen åter.  

 

Vinylförsäljningen ökade med 46 % och totalt såldes det vinylskivor för 20,7 miljoner.
I Storbritannien har det sålts 1 miljard Lp-skivor. För 5 år sedan omsatte vinylförsäljningen någonstans runt 35 miljoner kronor och när 2014 skulle summeras räknar man med att omsättningen landar över 230 miljoner kronor.  På RCA Victor Records Company har producerat Lp-skivor alltsedan 30-talet, men när hade då skivförlaget sin storhetsperiod? Svar: sin storhetsperiod var på 50-talet, men även en kort period på 1990-talet, (40 år).

               Populära låtar och album

 

·         (Fleetwood mack) ”Rumours” (1977)

·         9. Soundtrack, (Saturday Night fever) (1977)

·         8. (Shaina Twain) ”Come On over” (1997)

·         7´. Eagles – (Their Greatest Hits) (1971-1975/, 1976)

·         6. Dirty dansing 1987 Soundtrack

·         5. (Meat Loaf) Bat out The hell. (1977)

·         4. (The Bodygard) Soundtrack, (1992)

·         3. Black Is Black – (AC/DC), (1980)

·         2. The Dark side Of the moon – (Pink Floyd), 1973

·         1 Michael Jackson -  Triller,

 

      

  • Intresset för vinylskivorna är större än på bra länge och musiktjänsten WIMP kan visa att 6 % av unga svenskar som ännu inte är 30 år fyllda lyssnar på vinyl minst en gång
    i veckan och det troliga är att den procentsiffran kommer att fördubblas till nästa år.
  • Carl-Johan Viktors företag heter Vic-tone äger Sveriges, ja nordens enda vinylpress, vars företag ligger i urshullt. Även han stämmer in i kören av röster som säger att ”vinylförsäljningen kommer även fortsättningsvis att bara öka mer och mer”.
  • De färskpressade vinylskivorna som säljs idag är av exakt samma pvc-plast som de gamla.
  • Konstaterande: CD-skivan är numer inte alls inne. Samt att den är efter vad man har hört så värst populär, åtminstone inte på samma sett som den var tidigare. Däremot är vinyl hetare än någonsin och spelas flitigt.

        Lp-skivan är åter inne och intressant

 

Backar vi till början av 2000-talet var intresset för vinylen inte stort men 2008/2009 ökade åter intresset och det har sedan dess fortsatt att stadigt öka. Anders Bergssons skivaffär heter Roadhouze Records, där inne finns det hundratals vinyler, EP-skivor och singlar längs hyllorna, men det verkar som suget efter vinylen är större än vad butikens skivutbud kan tillgodose.

 

Varför ser vi ett ökat intresse för vinylskivan idag? Min egen hypotes är att många inte minst dagens unga vill ha den här fysiska produkten (jag inräknad). Vidare är det många som anser att Lp-skivans format är fräckt, retro och helt inne. Jag kan även tänka mig att många gillar att det går alldeles utmärkt att läsa om artisten i skivans konvolut samtidigt som skivan snurrar på skivtallriken i din skivspelare. Vinylskivan har fått ett annat liv, en annan lyster än vad den mindre Cd-skivan har.

 

Här och nu tar jag ett steg tillbaka och säger ”läsare, trots allt positivt jag sagt om Lp-skivan så skall man nog inte riktigt än ”kasta in handduken” för Cd-skivan därför att även om det är osannolikt så kan den precis som Lp-skivan få en come back. Hur det går kan bara de hängivna skivköparna avgöra. Summering: idag ser vi runt om i landet ett minskat intresse
för Cd-skivan och ett ökat intresse för Lp-skivan. Jag ”tar inte i” om jag säger att vinylen
 ”går varm” i skrivspelaren, eftersom intresset bokstavligt nu stiger mot musikindustrins himmel”.

Det är uteslutande positivt att unga och äldre strömmar till skivhandlarna efter vinylen.
Men Lp-skivan är inte enbart en svart kaka med graverade ljudspår på vardera sidan utan det är även ett stycke historia som nu åter har fått stiga fram i ljuset. ”Lp-spelaren är en populär raritet i dagens högteknologiska samhälle, på vars skivtallrik plattorna alltjämt flitigt snurrar”.  

 

 

 

 

Roadstar Vintage Skivspelare/Kassett/Radio/USB

 



 

 

 

 

Kovändning i musiksammanhang

 

I detta ämne har läsaren kunnat läsa att skivbutikerna på 90-talet sålde mer om mer Cd och allt färre vinyl då den inte sålde så bra, men nu är det tvärtom därför att nu säljs det mer Lp och vinyl än någonsin tidigare. Vilket är otroligt kul. VSÄV (vi som älskar vinyl) frågade Erik Ulvin jobbar på musikhyllan i köping vad han trodde att ”suget” efter vinyl berodde på och han svarar ” dels tror Jag att det för somliga handlar om ljudideal, vilket delvis kan bero på att Lp-skivan har större förutsättningar att låta bra än Cd-skivan”. Han fortsätter: ”En annan anledning kan ha viss betydelse i sammanhanget är att när man lyssnar på vinyl måste man vara aktiv i sitt lyssnande”. ”Vad gäller vinylens återkomst tror jag har att göra med den rådande trenden att människor gör allt från grunden, oavsett hur lång tid det tar”.

 

På biblioteket i karlstad är Lp-skivan precis som på många platser idag åter populär och
lagom till bibliotekets 100- års jubileum har man satsat på att inreda en vinylhörna inne
i biblioteket och tagit fram sin samling på hela 15 000 Lp-skivor och har nu börjat med
Lp-utlåning berättar bibliotekarie Agneta Wihlstrand.

 

    En ökad efterfrågan efter vinyl

 

Många vill åt det analoga ljudet, vill känna känslan av att färdas bakåt i tiden, men ändå inte.
Sedan är det kulturellt kul att samla på vinyl som dessutom ger mer än Cd n. En av världens dyraste vinyl album är (The Quarryman), och gruppen som gjorde det hette till en början faktiskt The Quarrious innan gruppmedlemmarna bytte nämn till The Beatles. När man 2008 lät värdera det albumet landade prislappen på 200 000 Engelska pund. Det intressanta här är att albumet finns bara i ett enda exemplar, och det återfinns i Paul McCartneys ägo. 1958 gjorde gruppen en cover på Buddy Hollys hitlåt ”That’ll be the day” (Records Collection).

 

Bara under de senaste åren har även ”de stora” skivbolagen från norr till söder åter börjat intressera sig för vinylen. Låt oss för ett ögonblick vända blickarna till vårt grannland Finland ett tag därför att där finns Tom Pammula Vd vid Playground Music som enligt en undersökning är det femte största skivförlaget i Finland. Han tror att ” de fysiska skivorna exempelvis CD och vinyl kommer ännu en tid att kunna hävda sig mot det digitala nedkladdade materialet, han fortsätter ”det är möjligt att även den digitala tekniken kommer att förbättras något, men att för musikentusiasterna är det vinylen som gäller”.

 

Den Brittiska musiktidningen The Stool kan berätta att vinylförsäljningen 2008 ökade med
500 %. I fjol var den siffran uppe i 5,7 miljoner Engelaka pund. 2012 sålde man i England
4,6 miljoner vinylskivor, vilket är en ökning med året innan då man bara sålde 3,9 miljoner vinylskivor. Även i Finland har man anammat trenden då man där sedan 2006 har femdubblat sin försäljning av vinylskivor till 47 000 sålda vinylskivor. Detta skall då inte ses som en efterapning/jämförelse med den i USA och Storbritannien. I likhet med många andra samlare och vinylvänner tycker jag att Lp-skivorna låter bättre, har ett varmare ljud och kan skänka lyssnaren en helt annan virtuell musikalisk upplevelse än vad Cd-skivan kan.

 

 

 

 

 

För alla genuint diggande Lp fans kan jag berätta att den amerikanska branschorganisationen (RIAA) har kunnat visa att digitala tjänster såsom Youtube och andra kan inte stå pall från trycket av Lp ns försäljningssiffror. Föregående år hade försäljningen av CD-skivan sjunkit med 34 %. Enligt den brittiska dragpressen blev 2013 ett succéår för vinylförsäljningen så man i Storbritannien sålde hela 780 000 vinylskivor. (vilken är den högsta siffran där sedan 1997). Ursäkta att jag upprepar mig nu en aning, men vinylförsäljningen gick 2006 inte så bra då vi bara sålde 7 000 vinylplattor, men 3 år senare (2009) gick det bättre med den saken då sålde hela 36 000 Lp-skivor. (vi talar om en ökning med 68 % jämförbart med året innan). 2013 såldes 200 008 nya vinylalbum – till ett värde av 14 miljoner.

 

Branschorganisationen TOCC (The officiell Chart Company) kan stolt meddela att vinylförsäljningen har spräckt ett 18 år gammalt rekord och inte sedan 1996 hade det såldes
1 miljon Lp-skivor i Storbritannien.  Enligt GLU (grammofonleverantörernas förening) har vinylförsäljningen sedan 2006 stigit med 2 700 %. Kenth Eriksson är en kille som arbetar på skivbörsen i Västerås och han säger till VSÄV (vi som älskar vinyl) att ”det är många yngre som köper vinyl och en del unga har grävt fram sina föräldrars vinylspelare eller till och med ärvt en del samling med sällsynta skivor, lyssnat på dem och sedan blivit intresserade”.

 

Jag skulle kunna tro att det är ganska många där ute i stugorna som liksom jag hävdar att vinylen i egentlig mening inte dog ut alls eftersom även sedan även sedan det nya formatet hade kommit, in på scenen och etablerat sig fortsatte artister/musiker att släppa på vinyl, men då givetvis i en mindre upplaga. Dags för lite statistik då angående album så säljer vissa album, bättre i vinyl än i Cd”.  Som kuriosa kan jag berätta att försäljningen av vinyl förra året ökade med 46 % medan CD-skivan gick back med 25 %.

Hur många vinylskivor säljs idag?

 

Försäljningen av vinylskivor ökar stort, både i Sverige och USA. Amerikanska kunder köpte vinylskivor för 315 miljoner dollar under året, motsvarande 2,7 miljarder kronor. Vinylskivan står nu för 4,5 procent av marknaden viket är en ökning med 49 procent jämfört med 2013.

I Sverige såldes vinylskivor för 20,7 miljoner kronor vilket är en ökning med 45,6 procent. Vinylskivan står nu för 2,1 procent av den totala musikförsäljningen.

 

”Till alla er som har vinylskivor i lådor i källare och på vindar är det läge att ta ned dem, för nu är det åter en marknad för Vinylälskare”.  Vinylskivan har på senare tid fått ett kommersiellt uppsving och många entusiaster som ömt med glädje åter välkomnar att det analoga ljudet intagit sin plats på marknaden jämsides med streaming och allehanda digitala tjänster, för den som använder sådant.  Efter vad som sägs så uppges rörande ELPs patenterade teknik bibehåller Lp-skivan en hög kvalité och kan återge en ljudbild som ligger så nära originalet som möjligt. Den biligaste modellen kostar 9 000 dollar, vilket motsvarar 76 500 kronor, inklusive moms.

 

 

 

 

 

 

Denver Skivspelare med USB BrunIdag säjs det mer vinylspelare än på 15-20 år. För att möta efterfrågan så var vinylpresserierna tvungna att än en gång starta upp de gamla vinylpressarna.  Vid det här laget har du läst så mycket om vinyl att du förstår att vinylen
än en gång ”lever och andas”. Dock kan jag helt enkelt inte förstå mig på de av er som tycker att skivspelare är bökiga att ha att göra med, eftersom vad det hela handlar om är inget annat än mekanik och teknik. Lystring alla vinylälskare! Era vinylspelare är känsliga för vibrationer, vilka kan uppkomma av golv, möbler och högtalare så minsta lilla vibration
eller resonans från din skivspelare kan förvränga eller försämra ljudet.

 

Darren Love jobbar till vardags på Sandvik (företag), men på helgerna jobbar han i skivbutiken i Järbo och han säger så här ”personligen har jag alltid tyckt att en Lp låter bättre än en CD och jag tror att Cd n bara var ämnad för att få folk att byta format, vilket såklart gick, Lp n dog ut alldeles för tidigt, men nu är det istället Cd n som säljer minde”.
I dagens läge rasar det en hätsk diskussion rörande om det antingen är Cd-skivan eller
Lp-skivan som har det bästa ljudet. Det har faktiskt gått så långt att den debatten har
flyttat in i ”de fina salongerna” i den akademiska världen och det har skrivits en
5-poängsuppsats i ämnet.

 

Vinylen har sina rötter i 1940-talet medan Cd-skivan ”kompaktskivan” (compact disc) pressenterades först 1982. Som delvis en tid faktiskt halvt höll på att slå ut Lp n, men som nu åter är på segertåg runt om i världen. När Cd-skivan damp ned var det något av en musiksensation och många siare var ense om att det inom loppet av några år skulle det inte finnas några spår efter Lp-skivan. Deras spådom kunde inte ha varit mer felaktig eftersom det just nu inte är Cd-skivan utan vinylskivan om säljer.

 

De har gått 20 år sedan Cd-skivan sitt segertåg. Trots allehanda digitala tjänster och andra möjligheter att lyssna på musik som finns idag har vinylen bibehållit ett fast grepp om vissa grupper av hängivna skivsamlare och skivköpare. Framförallt pratar man om samlarna, vilka vill ha originalplattorna med äldre artister/grupper. Nu hoppas jag verkligen att man köper dem för musikens skull, men skivkonvoluten är å andra sidan mycket dekoraktiva och kan gott ta tavlornas plats på väggarna i hemmet.

Låt oss blicka tillbaka på 50-talet och då var det så att samtidigt som Lp-skivan började säljas mer och mer hade man dessutom under en tid även en parallell försäljning av både
Lp-skivor och stenkakor, som då var det ledande etablerade mediet. Varför gjorde man då på det här sättet? Anledningen var att man ville ha en så stor publik som möjligt. Men mot slutet av 50-talet skuffade Lp n undan mattan för stenkakan, som snabbt förlorade sin marknad.

Men kom det ihåg att det var en långsam förskjutning där stenkakan dominerade i början, men att Lp n i det långa loppet stod som segrare. Vår förening frågade runt vilka det var som köpte Lp-skivor och svaret blev ”det är en salig blandning, och vi pratar dels om samlarna som föredrar att samla på originalskivorna med de gamla grupperna och dels de yngre skivköparna som bara tycker att det är häftigare med vinylskivor. Därtill är det en högre hippifaktor att samla på vinyl och det är mer exklusivt”. Varför snurrar vinylen åter på skivtallriken? På den frågan finns det två svar. Dels därför att lp-skivan anses vara ett tåligare format än CD-skivan, och dels därför att Lp n har en helt annan ljudbild och kan förmedla en annan känsla än vad man får om man lyssnar på en Cd-skiva.        

   

    Vinylskivan är nu åter populär bland de unga

 

Denna i början tunna ämne rörande Lp-skivor, format, och annat matnyttigt rörande skivor, men som undan för undan har växt till en mindre uppsats om olika skivformat. I dag är det 6 & av dagens unga som inte fyllt 30 år som lyssnar på vinyl en gång i veckan. Detta tyder mina vänner på att det minsann är något annat än bara en vanlig ”retro-fluga”. VSÄV hörde efter med branschorganisationen (BRAA) vad de trodde att det beror på. svaret var: ”Anledningen till den svarta skivans popurläritet beror till viss del på att när vi köper produkten DVS skivan får vi något på köpet, - omslaget. Experterna fortsätter ” sedan tror vi att gemene man har lättare för att koppla ägare till fysiska produkter, något att ta på. därtill är det ett större samlarvärde att samla på vinyl, en annan status som är svårare att uppnå med en icke fysisk produkt

 

 

Var finns skivaffärerna då? I Uppsala finns tack och lov några Cd-butiker, kvar där det går att få tag i vinyl, vi har Cd-centrum, Cd-fyndet, Örat. I Stockholm har vi Pet Sounds, vinylpalatset och Bengans och några till att vända oss till när ”längtan efter vinyl blir outlidlig”. Dessa är fysiska affärer, men sedan går det också bra att beställa hem vinyl på Internetsidor såsom tradera, Ginza och CDON.com med flera. (För 20 år sedan var det
Cd-skivan som var stor och populär, men nu har den fått ge vika och tagit ett steg bakåt för Lp-skivans framfart som efter vad jag har hört säljer mindre).

 

Ägaren till Bengans skivhandel Joel Lindström säger till VSÄV (vi som älskar vinyl)
”vi köpte in 50 klassiker på vinyl som vi på försök ställde på skivdisken, mest för att det
var coolt att ha dem inne, men när vi upptäckte att hälften av titlarna var sålda redan under första helgen förstod vi hur lovande konceptet var”. Han fortsätter ”Sedan 2006 har vinylen växt sig allt starkare. Vilket är den högsta siffran sedan 1991, vilket var då CD n tog över marknaden”.

För oss som gillar bengans skivhandel är det glädjande att höra att de just nu är landets
enda expanderande musikkedja, varför man bör handla där ofta. Vad gäller satsningen på vinyl så ha den gått successivt, vilket till viss del beror på att flera skivbolag har märkt
att suget efter vinyl ökat. ”Kärleken till den nu allt populärare vinylen märks inte bara på försäljningssiffrorna eftersom den därtill tilltalar en bredare publik. Då talar vi dels om att den äldre genrationen har återupptäckt den svarta vinylen, men att den därtill även tilltalar allt fler yngre lyssnar. Åtminstone i Bengans skivhandel spänner över både generation och åldersgränser”.

 

 

Joel fortsätter ”självklart finns det gubbar som aldrig slutat samla på vinyl, men framförallt ser vi att det mestadels är entusiastiska samlare och musikälskare som köper Lp”. ”Vidare så tror jag att anledningen till varför vinylen idag vinner mark har att göra med att det idag finns ett uppdämt behov av att åter igen känna känslan av den autenticitet och nostalgitripp som bara en Lp kan erbjuda”. Lp-skivan var under lång tid det ledande formatet så för alla som verkligen ville ha en fysisk skiva så var det Lp som gällde.


      Statistik för vinylförsäljningen i Sverige under de senaste 5 åren

 

  • 2007 såldes 11 000 ex till ett värde av 805 000 kronor
  • 2008 såldes 22 000 ex till ett värde av 1, 678 kronor
  • 2009 såldes 36 000 ex till ett värde av 2, 812 000 kronor
  • 2010 såldes 70, 671 ex till ett värde av 5, 392 863 kronor
  • 2011 såldes 108 833 ex till ett värde av 8 305 009 kronor.
  • Under 2012 har vinylförsäljningen ökat med 22 %

 

             När hade Rock ”N” Roll sin glansperiod?

 

Svar på 50-talet och första halvan av 60-talet i samband med att singeln kom, tog över och blev krönt till kung. Vilket i sin tur ledde till att grupper som The Beatles, Beach Boys och The Rolling Stones sökte bräcka varandra genom fräcka grepp. Hur såg det då ut 70-talet?
Det årtiondet blev Lp-skivans guldålder av två skäl, dels därför att det var då som låtarna blev längre och dels därför att skivans format blev viktigare. Det var även då som omslagstekniken exploderade och många skivkonvolut kunde vikas upp som dubbelskivor, vikas upp eller vecklas ut på de mesta fantasieggande sätt. Oftast när man köpte skivorna medföljde det bilder och sångtexter i konvoluten, samt viktig information om spelningarna vilket,
gav lyssnaren en ökad närhet till artisten/gruppen.

 

         Vilka skivköpare attraheras av vinylskivan?

 

Svar: det är både samlare, diskjockeys, tillbakablickare och nostalgiker.

Bara i år har det i vårt land sålts över 800 000 vinylskivor och försäljningen ser ut att bli den största på två årtionden. 2015 ökade tillverkningen med nästan 20 % jämfört med jämförbar period fjol. Det intressanta här är att medan albumsförsäljningen på CD minskade med 30 % ökade försäljningen av vinylalbum med 22 %.”. Detta är i sanning något att glädjas åt. 

 

VSÄV (vi som älskar vinyl) har träffat Lars Olsson, skivsamlare och diskjockey och enligt honom ”känns allt mer äkta med vinyl”.  Han fortsätter ”När CD n dominerade marknaden så hamnade vinylen i skymundan, men som åter har fått stiga fram ”ur garderoben” och nu är populärare än någonsin. Idag är det en självklarhet att alla nya titlar som ges ut kommer som hederliga Lp-skivor”. Visst är det något speciellt att hålla i en vinylskiva i handen och låta tummen ömt glida över den breda tolvtummaren? Vilket jag antar att många av er läsare någon gång under gång under era liv gjort, och till er som mot all förmodan ännu inte gjort det säger jag, testa.

 

 

-          Du kan med egna ögon se hur låtarna bokstavligt ”breder ut sig” över vinylplasten. Personligen tycker att den förkrympta Cd-skivan är själlös och nedladdat material skall vi inte bara tala om.

-          Musikens karaktär utgörs av ett svagt knaster och brus, ett brus som jag vet
att vissa av er störs av medan andra i likhet med mig själv är av uppfattningen att det bara tillför hemtrevnadskänsla, ett levande analogt ljud helt enkelt.  

-          Vinylen ger ekon från sig från en annan tid som är lik vår, men en tid utan
allt stress och jäkt som kännetecknas av det snabba informationssamhälle
som vi är omgivna av idag. ”Det högteknologiska hjulet som snurrar på i
ett allt snabbare tempo”. Vinylen har något mer än 60 år på nacken och såg dagens ljus första gången på 1930-40-talen.

-          Man skall helst inte jämföra en CD-skiva och en Lp-skivan mycket med tanke på att det är det är helt annorlunda med Lp-skivan än CD-skivan. Lp n är gjord av rekorderlig Polyvinylklorid (PVC-plast). Dock måste jag ändå säga att när jag sätter mig i min sköna fåtölj framför skivspelaren, lägger på en skiva, hittar hålet, för lyftarmens diamantnål till skivans spår, och höra hur det knäpper till när nålen landar i spåret, först då kan jag andas ut.

-          Skall vi prata om Bob Dylan ett tag då, han spelade nämligen in ett album på endast 50-55 minuter, vilket närmast kan betraktas som en sensationellt kort inspelningsperiod. Den speltiden har dittills bara förekommit inom klassisk musik.

-          Colombia Records gav ut mer eller mindre försumbara låtar som utfyllningsmaterial på sina skivor och inte sällan förekommande cverversioner av aktuella hitts.

-          Artisterna där (inte alla) bar sig dumt åt och började skapa sammanhängande sångcykler, som bröt mot bolagets formel som att stoppa in 10-12 korta 2 /2 på en Lp-skiva.

-          Man kan ed fog kalla Anders Dahlkvist för en vinylsamlare av rang då han har ungefär 60 kg vinylskivor i sin samling. Idag är det många skivbolag som ger ut artisternas/gruppernas material på vinyl medan de större bolagen inte enbart ger ut låtmaterial på vinyl.

-          Fler och fler butiker gör allt för att stilla efterfrågan på vinyl och den klassiska skivaffären Bengans som legat funnits i Göteborg sedan 1974 har även sedan 2006 befunnit sig i Stockholm, så när ni känner suget efter vinyl, bege er till Bängans..

 

-          Nyligen slogs portarna upp portarna för en musikaffär på söder som enbart säljer vinylskivor Det är i sanning en makalös utveckling av Lp-skivan gjort eftersom det idag produceras ny musik samt nypressning av äldre musik.
Det släpps av artisterna nytt på vinyl, men det släpps även nypressningar av äldre material.  

 

-          Jag skall inte säga att så är fallet med många skivaffärer, men många skivaffärer kännetecknas av att de är överbelastade med plattor från golv till tak och att man som kund kan få gå i flera timmar och bara rota i skivbackar och på butikens hyllor.  

-          Vinylskivan anses fortfarande vara den medieformen som rent musikmässigt håller högst kvalité. Detta kanske du redan visste men vinylförsäljningen genererar större intäkter till musikindustrin än de gratisversionerna såsom youutube, Spootifi och Vevo tillsammans. detta framgår med all önskvärd tydlighet meddelar en rapport som BIAA (branschorganisationen) gjort.

-          Vinylförsäljningen världen över har den senaste tiden ökat med fleras hundra procent. Vinylen har av allt att döma inga tankar på att klinga av, det är snarare tvärtom. Vinylnördar välden över har under en lång tid nu hävdat att vinylskivan är överlägsen alla andra format när det kommer till ljudkvalité. 

-          Personligen tillför det inget för mig att klicka igång en låt på Spotifi, men med Lp n är det annat, där skapas en relation mellan lyssnare och objekt.

-          På kronan i Luleå driver Kjäll Moberg en loppis och en antikvitetsaffär och säger till VSÄV (vi som älskar vinyl)”en vanlig vecka säljer jag mellan 30-40 vinylskivor.

-          En annan snubbe som säljer vinylskivor och heter Håkan Gunnarsson menar att ”Cd-skivan är något av en ”häng och slängvara” medan vinylen har ett helt annat samlarvärde” och med tanke på att det överallt idag nästan uteslutande säljs på vinyl. är jag inte förvånad över att efterfrågan har ökat”.

-          Rent personligt anser jag att tjusningen med att samla på vinyl är att ”det gå att ta på musiken”, känna doften ifrån skivorna och drömma sig tillbaka med hjälp vinylens konvolut”. Därtill känner jag att när jag går runt i en skivbutik och bläddrar mellan hyllorna i butiken ger det mig en enormt stor frihetskänsla.

-          ”Det knastrar härligt när man lyssnar på vinyl och det där knastret ger enbart positiva känslor hos mig”.   

-          Vinylen har bokstavligt talat gjort en storstilad återkomst i musiksvängen
samt att återutgivningarna är i dagens läge otaliga och att nästan alla pressar upp en mindre upplaga som ett komplement till de digitala formaten.

-          Den sanne vinylentusiasten håller troligen med mig när jag säger att musiken från allehanda digitaliserade streamingtjänster ger i det långa loppet en inget i det långa loppet för som skivköpare vill man känna vinylskivans lukt och karaktäriska ljud, vilken både doftar magi och nostalgi

-          ”Skivspelaren en populär raritet i det annars högteknologiska samhälle vi lever och bebor”. Jag tror vidare att alla och en var av oss samlare till ett läge, i livet när man måste ”ta en paus”, lägga på en skiva och drömma sig bort ett tag.  

-          Emellertid är jag något osäker på om det här stämmer in på alla som läser den här artikeln, eller bara på en del. För mig är vinylen frihet, ett materiellt stoft på hur musiken lät då och alltjämt låter idag. att sitta där i fåtöljen, greppa en vinyl, ta ut den ur konvolutet, lägga på den på skivspelarens skivtallrik, hitta hålet, försiktigt föra dess lyftarm till skivan och få höra det där härliga karaktäristiska knastret ifrån skivan är ren njutning för mig.

-          Nu när Cd-skivan är döende eller redan är död har folk börjat titta sig omkring efter ett nytt och fräscht sett att äga sin musik på och där kommer vinylen in i bilden.

-          Det viktigaste skälet till varför folk har tror jag dels beror på att de förutom att det är coolt och häftigt är att det är ett format som få som växte up på 90 &

-          2000 – talet känner till.

 

-          Till alla vinylentusiaster som ännu inte tagit fram era till bredden fylla drickabackar med vinylskivor säger jag – nu är det dags.  Damma av dem och lyssna på det fantastiska ljudet.

-          Länge trodde skivförsäljare, distributörer och andra att vinylskivorna gått ”vinyldöden”, men det vi ser idag är den raka motsatsen. Jag vill pointera att det är något speciellt med vinylskivan och framförallt har den en snygg framsida, känslan när man plockar ur den ur konvolutet och lyfta på pickuppen. 

-          Vinyl eller PVC-plast som den också kallades var det skivmaterialet som fanns att tillgå på 60-70 & 80-talen. 7 tums singel var stor under punkrevolutionen som ägde rum under mitten av 70-talet, det var det som fick fantasterna att ”blomma ut ordentligt. 

-          Det analoga ljudet är mycket bättre än det digitala. Hur kommer det sig?
Av det skälet att det är som att ha en konversation mellan oss som sitter här nu samt att våra öron är anpassade för ett analogt ljud.

-          Det är faktiskt så att vinylförsäljningen under årets första sex månader har ökat med 50 % . Pontus de Wolfe är artist och skivhandlare. han säger
” jag hade inte vågat gissa att vinylen skulle komma tillbaka och många vinylfabriker stängde till och med ned”.
 Han fortsätter ”de av mina kunder som är ute efter vinylskivor är mellan
40-60 år, men jag har förstått att det även finns en yngre kundkrets som
 även dem efterfrågar vinylen. Det här med ett ökat intresse för vinyl är en aning egendomligt eftersom jag tidigare inte sålde någon vinyl, men hux flux har stigit till 20-30 % av de totala omsättningarna”. 

-          Han avrundar med att berätta för VSÄV (vi som älskar vinyl) ”som sagt är jag själv artist och låtskrivare med tre vinylskivor i ryggen och fler och fler artister väljer att släppa på vinyl”.

-          Glöm vinyldöden för vinylförsäljningen ökar och en annan viktig sak att prioritera att en Cd-skiva kan kopiera sig själv, men det gör däremot inte en vinylskiva - det är en del av charmen.

-          Skivspelaren har blivit en ikon som aldrig blir omodern visserligen gjorde digitaliseringen att den gick tillbaka något, men som nu åter är på frammarsch. Det har åter igen blivit trendigt att lyssna på Lp-skivor och kanske kan det bero på att Lp-skivorna håller en högre kvalité än CD-skivorna. Låt oss prata mer skivspelaren eftersom den har blivit en viktig symbol för musikindustrins utveckling, och den står för det mest oförändliga ursprungliga man de facto kan uppnå med en musikanläggning.

-           Visst idag kan man titta på videoklipp på youtube eller lyssna på musik via telefonen, men det hela tenderar att bli lite ytligt och jag tror att den återgång vi ser idag efter det analoga ursprungliga ljudet mynnar ut i ett krav på bättre ljudkvalité.

-          Vinylen är något av en outsider i en annars dalande/neråtgående musikindustri, det samtidigt som den totala skivförsäljningen tappar och det rejält till förmån till streamingtjänster, men vi kan med egna ögon också se ett ökat intresse och rop efter – det analoga ljudet, känslan och efter den virtuella musikupplevelsen.    

-          Orden är inte mina egna, men jag håller med om deras innebörd att en nedladdad låt på streamingtjänster ger inget virtuellt uttryck som förhöjer helhetskänslan. Däremot sa jag tidigare för 15 sidor eller så att ”vi har lättare att koppla ägare till fysiska produkter - något som går att ta på helt enkelt”.

 

 

 

 

 

Allt sedan bottennoteringen 2006 har vinylmarknaden tiodubblats och så i fjol såldes hela 70 000 nytryckta vinylexemplar. Vad kan den ökade efterfrågan bero på då?  Den frågan

Ställde VSÄV (vi som älskar vinyl) till branschorganisationen (IFPI) och får till svar att ”delvis beror det på att artisternas fanns i många fall väljer att köpa vinyl för att ha något fysiskt att hålla i handen. Delvis på att många säljer det för det speciella ljudets skull, exklusiviteten samt omslagen.   

 

Även på vinylbolagsjätten Universal Musik har man noterat det ökade vinylintresset och till VSÄV säger dem ”i våras beslöt vi att släppa så många skivor på vinyl som möjligt, men skyndar sig att säga att bara för det betyder inte det att vi enbart släpper allt på vinyl”.
Thomas Jägerrman fortsätter ”som sagt har vi inga planer på att dra ned den fysiska produkten och en CD-skiva är något av en häng och slängprodukt medan vinylen är mer för den som vill ha något mer”. ”Jag förstår varför vinylskivorna säljer mer eftersom man får mer skiva för pengarna”.

 

Det är viktigt att stödja lokala skivaffärer då de i Stockholm lever svajigt och vissa av dem har dessvärre även gåt omkull, men för en de går affärerna bra – mycket tack vare uppsvinget och för att vinylskivan just nu säljer mer än på 15-20 år eller något sådant. I dagarna kom en rapport från Recording industri Association Of Amerika (RIAA) att Lp-skivor idag kammar hem mer pengar till skivbolagen än vad Vevo, Youtube och Spottifi gör tillsammans.    

 

 I England finns det en matkedja som heter Tasco som har börjat sälja vinylskivor, de har tidigare bara haft försäljning av Cd-skivor, men utökar nu sitt sortiment med såväl de klassiska som de nyare vinyltitlarna.  Metro kan till VSÄV (vi som älskar vinyl) och
alla andra vinylentusiaster meddela att vinylförsäljningen sedan 2006 ökat med 2700 %.

 

Här avrundar vi min mastodontartikel om vinyl och andra format, vilket växte till en skrift på 20 sidor och i den här artikeln kan du läsa om det mesta om vinyl och annat som bara ett fåtal entusiaster känner till och har koll på och den här artikeln är ämnad som en faktaskrift, ledstjärna och måttstock för alla vinylälskare som i likhet med mig själv gläds åt att folk åter igen efterfrågar det analoga ljudet.  När jag började skriva på det här hade jag inte gissat att det skulle ta så väldiga proportioner volymmässigt – otroligt kul. Våra läsare behöver något att sätta tänderna i tänkte jag och det har de verkligen fått.

 

Nu har vi kommit till slutet av denna resa rörande vinyl, olika skivor och format + en del i musiksammanhang som bara man måste känna till om man diggar vinyl, det går bara inte annars. Jag begär inte att läsaren varje gång skall läsa om det här omfattande ämne ifrån början, och det står fritt för hon/han att läsa ifrån vilken sida om den finner best.

Ämnet är indelat i stycken och kapitel (vissa är kortare och vissa är längre). Hade jag inte gjort det utan bara hade skrivit ned det huller om buller hade man tröttnat efter första sidan, men som det ser ut nu gläntar jag på skivindustrins dörr, kliv på bara.

 

 

 

Mycket nöje.

 

 

 

 

© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55