Om socker, från nummer 3 2020 Extramaterial Text: Magnus Hedman
Var odlas sockerbetorna? Sockerbetan kommer ursprungligen från medelhavsområdet. Man började odla dessa betor i Tyskland i början av 1800-talet. och den egentliga utvecklingen av sockerbetan skedde i Frankrike. Traditionellt sett förekom sockerbetorna främst i de södra delarna av av Sverige såsom Blekinge, t, ex Skåne, Blekinge, Halland, Öland och Gotland. men har odlats på flera ställen, men odlas numera bara i Skåne. Visste du att sockerbetsodling var tidigare hårt reglerade av EU? Eller att kvotsystemet på den numera är avvecklat och att marknaden är sedan oktober 2017 även är avreglerad? Kände du även till att all odling bara sker på kontrakt av Nordic sugar AB?
Sockret idag Tillåt mig att börja det avslutande stycket på det här sättet: Som jag sagt tidigare i artikeln är jag av den uppfattningen att man bara bör äta godis på helgerna och att man inte heller bör äta bullar och annat kaffebröd för ofta. Den här artikeln har visat att socker eller sackaros som det egentligen heter förvisso är en dyr och eftertraktad lyxvara, som förvisso är gott, men kan om det vill sig illa borra stora hål i våra tänder. Långsamt börjar det sjunka in i oss att det inte är bra att äta för mycket av den varan, men å andra sidan kan vi ju inte gå och vara livrädda för "Karius och Baktus", eller hur?. Man skall vara helt på det klara med att det finns onyttigt socker i bullar, kakor och läsk, men att socker faktiskt finns naturligt i allt från livsmedel, frukt och grönsaker. Kommer ni ihåg begreppet lagom är bäst? Detta är väldigt individuellt som ni förstår, och olika människor kan tåla olika sockermängder, vissa mera än andra, medan andra bara kan äta lite grann. Trots att vi mycket väl vet hälsoriskerna med det "vita guldet" är det nog många av oss som skulle kunna fylla en hel godispåse som skulle räcka hela veckan. Då undrar vän av ordning, är vi dåliga på att lyssna på kroppens varningssignaler? Både och, vi vet att vårt ha-begär är skadligt för oss, men det glömmer vi som regel när vi har fått tag i någon länge eftertraktad sötsak. Jag tror att vi skulle kunna avstå från den där läckra chokladkakan som har legat i kylen och frestat oss så länge, om vi åt mera frukt och grönsaker. För utan att vi tänker på det får vi i oss sockret naturligt från frukt (banan, äpple och ananas, eller från vår mat). Men vårt sötbehov är ibland väldigt ohejdbart.
Hur användes socker på 1600-1700-talet? På den tiden hade många europeiska länder kolonier på södra halvklotet där det gick att odla sockerrör. Nästa steg i processen var att förädla sockerrören till råsocker, vilket bäst gjordes på sockerplantagerna så, att de sedan kunde fraktas till Europas stora raffinaderier och bli det "vita guldet", klatschigt uttryck, eller hur? Kunde vem som helst få del av sockret nu? Icke, det var fortfarande en lyxvara för de välbärgade.
|
© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55