Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

INTERVJU

 

Intervju med polisman Gunnar Skoglund

 Text: Magnus Hedman
Foto: Christer Arvidsson

 

Vad är din titel?

Kriminalinspektör. Jag har fått den uppfattningen i alla fall.

Vilket år är du född?

1947 – jag är 61 år lite drygt

Vilket år började du som polis?

1966 - jag har varit polis i 42 år

Vad gjorde att du valde det här yrket och av vilka anledningar?

Ja det var en svår fråga. Skolpraktiken gick jag på polisstationen i Falun och blev väl lite intresserad av det och sedan i samband med att jag gjorde lumpen. Vi var flera på samma lucka som sökte till polis.

Jag började som polis i Stockholm.

Hur många andra förutom du i gruppen valde polisyrket?

Jag tror vi var 5 av 22 styckna som fanns på luckan som blev poliser.

På vilken polisstation arbetar du och varför arbetar du just där?

För drygt ett år sedan kom jag till Uppsala.  

Tidigare har jag jobbat 35 år i Gävle och innan dess i Stockholm. Anledningarna till att jag sökte till Uppsala var dels att vi har byggt oss en sommarstuga ute i Roslagen och dels att min son har gift sig och fått barn. Sedan var ju lönesidan lite bättre här än i Gävle.

Vilka olika befattningar har du haft som polis?

I mitt fall började jag som patrullerande polis, och gick på gatan. Sedan blev man lite äldre och fick då åka som det på den tiden kallades åka radiobil.

I 10 – 15 års tid åkte jag radiobil. Sedan var jag kvarterspolis i en ort som heter Forsbacka, ligger utanför Gävle, och efter det så hamnade jag på Krim. Därefter vandrade jag från Krim till allmänna roteln till stöldroteln till bedrägeri och till eko. Sista tiden har jag varit på ekoroteln med miljöbrott.

Men de här radiobilarna som du talade om var de svartvita eller var det längre tillbaks?

Jo de var svartvita. Nu är de nästan blåvita.

Vilka arbetsuppgifter har du och vilken av dessa tycker du bäst om?

Menar du nu eller menar du tidigare? Eller menar du vad jag håller på med just nu?

Ja både och skulle jag tro.

Den trevligaste sysselsättningen var faktiskt att vara kvarterspolis. För där hade du direktkontakt med ungdomen. Du hade möjligheten att vara ute på skolor och du hade mycket kontakter med allmänheten. Det var mer brottsförebyggande jobb än ordningshållande jobb. Visserligen hade vi ju den uppgiften också, men det var mycket brottsförebyggande, gå till skolor och hälsa på dagis, lekis och pensionärshem. Det var ett trevigt polisiärt jobb.

Det är som med alla jobb ibland är det roligt att hålla med sitt jobb och ibland är det ganska jobbigt. För det mesta får man se samhället sämsta sidor i olika former. När ingen annan orkar får polisen ta rätt på det. Ofta får vi se mycket elände.

Saknar du att vara ute på skolor och sådär?

Ja i viss mån. Nu finns det yngre förmågor som har tagit över den rollen och vad vet jag, kanske de gör ett bättre jobb än vad jag skulle göra idag.

Vad var din första uppgift som polis?

Min första uppgift som polis var att bevaka den amerikanska ambassaden. Det gjorde jag nog i tre- fyra månaders tid, nästan varje pass. Då börjar man fundera varför man gett sig in i det här yrket.

Innan vi blev förstatligade så var det ju så att man fick en linje att gå efter (Alltså nu är vi inne på 1940- 1950talet någon gång) Det kallades linjepatrullering. Då skulle du gå på ena sidan på gatan åt ena hållet och sedan på andra sidan åt andra hållet. Ja man hade sitt område. Man kanske gick högst ett eller två kvarter.

Vad var polismännens uppgift förr?.

Dt gick som brandvakter och inspekterade så att det inte skulle börja brinna. Dåtidens polismän tog även hand om lösdrivare som egentligen inte hade något jobb utan som bara spankulerade omkring.
Vidare höll de koll på. Luffare och prostituerade.

På den tiden var det ju straffbart att inte ha något arbete.

Har du fångat någon bov någon gång och i så fall vilken sorts förbrytare och hur kändes det?

Under så pass många år har jag fångat många bovar. Visst har man ibland tyckt att man gjort ett bra jobb, när man fått tag i någon våldsverkare som varit riktigt ful och dum mot andra. Då har det känns ganska bra att få tag i den som han bråkade.

I annat fall kunde inte denne ställa till med förtret och jäkelskap för alla andra.

Sen när man lyckats få vara med på så kallat spaningsmord ”ett mord som skett, men där man inte har någon gärningsman”.  När man väl lyckas lista ut vem gärningsmannen är, då känns det ganska bra inombords.

Det är inte alls som det är i amerikanska polisfilmer, att ett en eller två samarbetar och arbetar ihop utan alla samarbetar. Att kunna samarbeta är enormt viktigt. Det är alltid många personer som är inblandade i en sådan utredning.

Alla polismän bidrar med sin bit i en utredning och talar om hur långt de har kommit. Så småning om kanske det leder till, att den misstänkte grips och blir därmed häktad. Då känns det ganska bra.

Kan man dra man en linje mellan den brottslighet som var då med den utvecklade såväl som ekonomiska brottsligheten, den intära brottslighet som är nu med den som var då? 

Tendensen är väl den att det har blivit tuffare i samhället.

Förr slogs de till en låg ned på backen. Sen var det god natt. Nu har man fått den uppfattningen att nu ska det till att åtminstone en spark på den som ligger ned.

Visst folk har slagits i alla tider, men man har fått den tendensen eller jag har fått den uppfattningen, att det är lite råare nu.

Det tycker jag också. Ta knarket till exempel.

Det har blivit allt svårare att få tag i vilket i och för sig är bra, men om jag får använda det uttrycket ”småfiskarna” kommer man ju åt, men inte storhjärnan bakom det hela.

Narkotika var ytterst sällsynt under sent sextiotal.

Det har på senare ökat enormt. Det är tack vare att det är så mycket pengar att tjäna.
Vi blir mer och mer internationella av oss. Det blir lättare och lättare att förflyta sig över landsgränser. Vilket givetvis gjort att broligheten ändrat karaktär.

En brottsling förr höll till i sin stad och förflyttade sig ytterst sällan.

Nu går det att flytta sig mellan landsgränserna lika fort som det förr gick att flytta sig mellan städer.

Det här att man använde sig av olika medel, till exempel att man använde en lastbil där man dolde lasten, att man sa att det var en sak bak i lastutrymmet fast det i själva verket var en helt annan.

Det blir mera tullbestämmelser som styr det.

Sen har datautvecklingen gjort att just bedrägerierna ökat enormt, beklagligt nog.

När det gäller bedrägerier med hjälp av datorer data, IT verksamheten så har det också blivit vanligare. Just bedrägerier med hjälp datorer har ökat. Det har blivit mera sådant att man använder datorer. Det gör att bedrägerierna har ökat. Kortskimningar att man använder falska kort plus att man använder internät för at köpa grejer med falska identitetshandlingar. Det har ökat betydligt under de senaste två åren. Ingen fin utveckling.

Och lika det att ansöka om lån i andras namn. Sådana här internetbanker. Det fanns ju inte förr, men nu förekommer det lite titt som tätt.

Jag köper aldrig någonting från nätet för jag vet att rätt som det är sitter man där.

Nej man vet inte det eller vem man pratat med på nätet.

Nej han eller hon om det är en hon kan uppge sig för att vara en person och är en helt annan, det har man ingen aning om. Sedan sitter man där med brallorna nere.

Det säljs ju också falska biljetter vid idrottsevenemang och det kan vara olika artister som kommer till Sverige som man säljer falska biljetter till olika idrottsevenemang.

Då man tillverkar falska biljetter gör man dem så att de ser äkta ut så man får se upp. Man kanske köper extra biljetter och så skickar man de på foto och säger ”så här ser de ut”.

Ruskig verksamhet det där. De borde gripas allihop och buntas ihop, lättare sagt ä gjort, men i alla fall .

Vad är det värsta du har varit med om som polis och hur har det påverkat dig?

Det värsta man kan vara med om det är när barn förolyckas.

Det är absolut det värsta. Det sitter kvar, det kommer man ihåg.

Det är olika omständigheter som gör att barn lider.

Jag förstår det.

Åka på familjebråk en julafton där dottern eller sonen sitter i ett hörn och gråter och föräldrarna slåss. Det är inte roligt, det är sådant som man helst vill slippa se.  

Vad är polisens huvudsakliga uppgift?

Skydda, hjälpa, ställa till rätta.

Om man gör en historisk återblick vad har varit polisens huvudsakliga uppgift förr i tiden och vad har förändrats?

Det här brottsförebyggande har nog ökat. Även när jag började. Det fanns nästan inte på polisens agenda då utan det var nog mera att skydda och ställa till rätta. Nu har vi brottsförebyggande och ett samarbete med andra myndigheter. Det gör man mycket mer än vad man gjorde för 10 – 15 år sedan. Om man tänker längre tillbaka till artonhundratalet så tror jag det var mer att man skulle förhindra så det att inte började brinna. Det var man rädd för. Man hade nog polismän som stod i hörnen.

Var det enkla träkåkar där som lätt tog eld eller hur?

Japp - Nu finns det automatlarm. När det börjar det brinna går larmet direkt till brandstation.

Var det så att man hade en brandvakt på ett bestämt ställe och sen var det en på ett annat?

Man fick hålla sig till den linjen och inte avvika från den.

Men det har inte vi varit med om. Men när vi började, så var det ju, att man fick gå ett område så fick man ha det området.

När använde polisen sabel, när bytte man och varför?´

1965 blev vi förstatligade eller hur? (varpå han vände sig till sin kollega). Hade vi sabel till dess? Nej, ja.

Sabeln användes väl på samma sett som man använder batongen nu förstår jag.  Det var ju ett sätt att tillgipa våld när inget annat hjälpte. Sen var det lite hotfullt att gå emot en polisman med dragen sabel.

De var ju inte precis skarpslipade utan nu var trubbiga, men det visste ju inte folk..

Var det städerna som hade det innan vi blev förstatligade?

Det vart ju statligt 1965, före det hade varje komun, varje stad det.

Hur många av dina kollegor är trafikpoliser?

Vi var nästan 50 förut. Nu tror jag inte det är mer än högst 30 stycken.  Totalt alltså med alla som jobbar inne. Det har minskat, men nu håller de visst på att bygga ut den verksamheten igen. Det är staten som inte tycker det skall vara så många trafikpoliser. Nu har de börjat öka på igen. så det är 30 trafikpoliser i hela länet alltså av 5015 stycken.

Hur många poliser är det samtidigt på stationen?

Det beror ju på vilken tid. Hur många är vi? Skoglunds kollega svarar 515 av 750 anställda. Civila då. Som när det är vardag nu är det många här, men om du tänker på kvällen när alla har åkt hem är vi mellan 20 och 30 styckna poliser, här på stationen på kvällstid och helger. På helger kan det vara lite flera.

En vardag hur många är i tjänst då?

All krimpersonal är här och i tjänst då.

De som jobbar ute och har ytter tjänst är väl 20 -30 stycken sådär .

Så det är inte så många som är i tjänst då, 30 polismän cirka?

Ja.

Vad ingår i en polisutbildning nu och vad ingick när du var ung?

Man kan nog säga att den har förändrats enormt mycket.

först vi gick sex månader ”grundutbildning”. Sedan sex månader praktik.

Säg att det var et år och tre – fyra månader som var grundutbildningen sen var du finputsad polis.

Då var det ett år på skolan sedan var det ett år på kriminalavdelningen och sedan ytterligare ett år ute. Sammanlagt tre år.

Nu är det 5 terminer.

När jag anställdes då fick man söka till det län man ville tillhöra. Sedan var det länet som anställde dig. Då var du anställd från första timmen på skolan. Du fick också lön under utbildningen. Numera får man söka till polisskolan och därefter får man söka dit man önskar. i den mån att det finns plats.

Så den biten har också förändrats att nu är det som vilket plugg som helst att plugga till polis.

Hur många poliser arbetar dagskift respektive nattskift?

Det är ju lika de som jobbar här i civila kläder (alltså som inte bär uniform) då är det många fler som jobbar då är vi ungefär 100- 150 det är i varje fall 150 stycken som jobbar som utredare totalt och sen finns ju de som civilt och går skift som spanare.

Vad har polisen för utrustning?

Uniformens utseende diskuteras hela tiden så det, är en mer praktisk fråga. Vad man skall ha för uniform. Sen har vi pratat om elpistoler. Tårgas har vi fått som man kan använda, men jag tror nästan inte man kan ha mer grejor, på sig nu. Som det är nu har vi två radioapparater, tårgas, och så batong, tjänstevapen, pepparspray. Det går inte att ha så mycket mer. Ser du det blir tungt att bära upp brallan annars. Jag tror utrustningen väger nästan åtta – nio kilo. Dessutom har vi skyddsvästar. När man räknar igenom det blir det många kilon som farbror polis skall bära på

Vissa mindre tjejer har problem med höfterna på grund av det där bältet. Det är handklovar, det är ficklampor och det är radioapparater och det är två radioapparater.

De har bytt till ett nytt radiosystem nu som heter Rakel.

Det går inte att avlyssna. Så har man det och så har man egen telefon.

Hur ser polisens utrustning ut om tio år?

Jag kan då inte sia om det. Det har ändrats så enormt mycket på sista 20 åren, så fortsätter förändringstakten lika som hittills så kommer det mesta av det vi jobbar med idag att förändras.

Man kan ju aldrig ersätta en person med en dator utan vi polismän måste synas och vi måste alltid kunna prata med folk..

De säger att en dator underlättar arbetet. Man kanske i framtiden får bära med sig en dator också. Snart kan man väl använda telefonen som dator.

Nuförtiden finns GPS utrustning i bilarna så man kan se var de är någonstans, det fanns inte förut.

Vad kommer vara polisens huvudsakliga uppgift i framtiden? Samma som idag?

Förmodligen blir det mer samarbete med andra myndigheter än var det är nu. Då tänker jag först och främst på skola och omsorg och den biten och samtidigt samarbete med skatt och försäkringskassan.

Polisen klarar inte av allt själv, vi måste samarbeta med alla intressenter som har med samhället att göra. Det där är också politiskt.

Det är lika när vi på skribenterna på Snabel@ skriver i tidningen där är det samarbete och hjälpsamhet som gäller.

Det är politikerna som bestämmer helt vad vi får och vad vi inte får göra. Om vi skall orka med den här organiserade brottsligheten som är nu så måste vi alla hjälpas åt.

Det är likadant med all brottslighet, för att lyckas måste man samarbeta.

Det svänger alltså fram och tillbaka?

Det gör det.

Hur ser polisens verksamhet ut om tio år?

Någon polisman måste vara inne någon måste vara ute. Arbetssättet kanske i viss mån ändras, men jag skulle tro att det är ungefär som idag. Mycket  beror hur många poliser man har råd med.

Du menar den organiserade brottsligheten?

Nej inte alls. När man gick mot röd lykta, det var straffbart nu är det förbjudet, men inte straffbart.

Om du ställer till en trafikolycka när du går mot rött då är det straffbart, men förut kostade det pengar om gatan var tom och du gick mot röd gubbe.

Samhällets syn på saker och ting förändras. Det är ju politikerna som bestämmer det där.

Jag tycker det borde vara straffbart nu också om man gick mot röd gubbe. Jag har fått den uppfattningen att folk i allmänhet i dag inte bryr sig om att man inte får göra så.

Vad hoppas du få göra i framtiden?

Att jag får jobba fyra år till sen skall jag gå i pension.

Jag blir nog vid min läst skulle jag tippa. De sista fyra åren.

Polisman Skoglund frågar – vet du vad som menar blir vid sin läst?

Nej.

Polismannen – man fortsätter på samma sak som man alltid har gjort.

Ja jag hade det i bakhuvudet, men det ville inte komma fram.

 

 

Tillbaks till Magnus H

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55