Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

HEDMANS TANKAR

Skola och utbildning

Text: Magnus Hedman

Innan den här artikeln smattrar igång tänkte jag först rikta ett stort tack och ett lika stort beröm till Åsa Fahlén (ordförande lärarnas riksförbund) och Lina Hultqvist (ordförande Sveriges elevkårer), ur vars inspirerande artikel jag snodde denna snutt ” mer än en fjärde del av varje årskull når aldrig en plats på ett gymnasium”.

-       Självfallet är det skrämmande att skolungdomar hoppar av skolan vilket kan bero på olika orsaker, vilka kommer jag att redogöra för sedan. Skolbarnen skall tycka att det är kul, lärorikt och inspirerande att gå till skolan. Vad gäller trivseln ligger en del på eleven, men även på lärare och övrig skolpersonal.

        Alla människor har olika förutsättningar

-       Det jag skulle vilja att lärarna tog med sig när de utformar sina lektioner är att alla människor har olika förutsättningar, är olika individer, men det är inte ett vi mot dem perspektiv det handlar om, utan en sammansvetsad enhet. Alla kan samarbeta om de bara ges det rätta verktyget.

          Vad bör man fokusera på?

-       Vad det hela handlar om är att barnen på ett tidigt stadium (redan i långstadiet) lägger fokus på skolan och utbildningen, kan hända att inte är pluggandet är så roligt alla gånger, helt förståligt, men har man inte det i ”ryggsäcken” är det svårt att komma vidare och utbilda sig.

-       Samma sak gäller läxläsningen, där barnets föräldrar spelar en avgörande roll. Deras främsta uppgift är att visa sitt stöd och engagemang så att barnet får vägledning.

Men såväl dess lärare som ungdomens föräldrar måste enträget förhöra sig hur mycket barnet kan och på vilken kunskapsnivå barnet befinner sig och anpassa undervisningen därefter.

                Vad beror skoltröttheten på?

-       Nu är inte jag den rätta personen att yttra mig här, men jag skulle kunna tänka mig att en förklaring till varför så många av landets elever är skoltrötta (kan hända gäller detta även utanför landets gränser), är därför att det är för stressigt i klassrummet eller att ventilationssystemet är paj. Eftersom man tänker mycket bättre i klar luft än i skämd luft.

-       På en gång när föräldrarna ser tecken på skoltrötthet hos sitt barn (att barnet ägnar sig åt allt annat än sina studier) gäller det att de är där och stötta och säga uppmuntrande saker så att barnet inte känner sig ensamt och övergivet.

Ge aldrig upp, se ljuset i tunneln, tappa aldrig orken utan kämpa vidare!

Alla har rätt att gå i skolan och det är en rättighet som borde gälla alla barn!

 

Sammanfattning:

1.     När man är liten tycker man att det är roligt att gå i skolan, att det ger kunskap och att man har något att se fram emot. Detta beror delvis på om läraren är engagerad, ger eleven ömsom morot och ömsom ris. 

2.     Det är rent av förståligt att man drabbas av en släng av skoltröttheten då och då och i sitt sinne helst skulle vilja häva läroböckerna i närmaste vattendrag, men då krävs det att någon drivande föräldrafigur träder in i bilden och peppar det studerande barnet, får det att tro på uppgiften och att det på längre sikt kommer resultera i någonting bra, någonting som hon eller han kan känna sig stolt över att ha gått igenom.

3.      Personligen kan jag tycka så här att å ena sidan är skolan ett trist och snudd på meningslöst ställe (det tyckte jag periodvis i alla fall), men å andra sidan är det ett ställe som skänker lärdom som varar livet ut, och man måste fokusera och koncentrera sig på det positiva och stöta bort det negativa.

4.     Många tycker att det är teorin inom ett ämne som är mindre solig, men tvivels utan viktig eftersom det inte finns några genvägar och när det väl är avklarat kan man ta sig an det praktiska, hur saker och ting är sammansatta och hur de fungerar. Skolarbete kan vara mycket tröttande, o ja, men det kan även resultera i något bra trots att man till en början hade väldigt svårt att se någon glädje och poäng med.

5.     Skolvalet handlar också om jämlikhet att alla skolungdomarna behandlas lika och inte behandlas olika beroende på om de är fattiga eller rika eller efter vilket samhällsskikt de tillhör. Det jag just gav exempel på handlar om segregation som borde vara borta från skolan och samhället, men det är risk att det systemet alltid kommer att i någon mån finnas kvar.

6.     För att knyta ihop säcken säger jag att vi kommer till olika stationer i livet, vi tvingas fatta avgörande beslut som vi där och då inte vet om det är ett bra eller dåliga beslut. Vi slår in på olika vägar här i livet som vi tror är de rätta.  Det är jätteviktigt att lärare och föräldrar stöttar barnet och får det att tro på uppgiften.

 

Skola och studier är fundamentet på vari allt vilar. 

 

 

 

Tillbaks till Magnus H

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55