Teets historia
Extramaterial Varför dricker vi svenskar te egentligen?
De är ingen dum fråga som jag efter bästa förmåga skall försöka
besvara. Jag tror att vi dricker te därför att det är stärkande,
närande och har en läkande effekt, dessutom är det hemskt gott. För
övrigt är det bra att dricka örtte, eftersom det är bra för
immunsystemet, och hjälper kroppen att stå emot förkylningar. Vill
du som läser den här artikeln göra ditt eget örtte bör du
införskaffa följande ingredienser: gå ut på våren och plocka nässlor
och maskrosblad, och om sommaren plocka rödklöver, nässlor och
älggräs och gullris, lycka till. Obs, om du finner att teet är lite
smaklöst kan du tillsätta anis, fänkål, lakritsrot eller honung.
Alltsedan kaffet kom till vårt land någon gång på 1800-talet har vi
svenskar varit ett kaffedrickande folk. Men på senare tid har vi
kommit att alltmer föredra teét framför kaffet och vad de beror på
vill jag inte spekulera i, men jag kan ju säga vad jag tror och det
är att vi är duktiga i att ta efter trender i det här landet, och i
dagens Sverige är det trendigt att dricka te. I den här artikeln har
jag berättat att té är en väldigt populär dryck som har rötter som
går långt tillbaka i vår historia, att den har både medicinska,
välgörande och positiva effekter för hälsan. Jag har valt att dela
in artikeln i olika tårtbitar som alla utan problem enkelt kan ta
del av.
Enligt Ulla Stenhage som driver en liten tebutik i Göteborg säger
att det har blivit allt vanligare med te och att man så sakteliga
överger kaffet för teet, eftersom det är lättare att dricka te för
att gå ned i varv. Det har på sätt och vis blivit en vana att
dagligen ta sig en kopp te och i en studie som SIFO låtit göra visar
att mer än var fjärde svensk dagligen dricker te, och att 15 %
dricker te flera gånger om dagen. Det visade sig att det främst var
stadsbor som gick mot ökat tedrickandet. Te var länge bara en
kvällsdryck, men som numera har blivit vanligt att man dricker te
även på eftermiddagarna på något närbeläget café.
Till vem riktar sig serien?
Den är först och främst skriven för vår tidning Snabelpostens
prenumeranter, men att delarna är tillgängliga för alla som har
glädje och nytta av dem. Min förhoppning är att när man har läst
mina delar skall man tänka “det här visste jag inte” eller “ Det här
var bra intressant”. Det var inte min mening, men när man läser
delarna kan man lätt få känslan att man när jag befann sig på en
föreläsning om gastronomi. Detta har jag påpekat under hela serien,
att vi måste skydda våra kroppar, äta rätt, lagom mängd och använda
vårt förstånd. Jag kan till fullo förstå att det inte är så lätt
alla gånger att avstå från den där godisskålen som ser så retligt
inbjudande ut, men vad är viktigast din hälsa eller att du stillar
ditt habegär?
När började vi dricka te i Europa?
Det berättas att te i slutet av 300-talet f Kr användes som medicin
i Kina, då det ansågs som en brygd som hade stora läkande krafter.
Teet nådde Europa i slutet av 1500-talet via handelsmän från
Venedig. Därefter nådde teet England 1650, där det kom att drickas
av folk i hovkretsar och i societetens övre skikt. En tid senare
serverades te på stadens kaffehus. Denna dryck kom på kort tid att
bli både älskad och omtalad. Det första teet som importerades till
Europa kom från Kina.
|
© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55