Startsida Fler texter Prenumerera Arbetsplatsen Produkter Länkar
Teets historia

Extramaterial

Varför dricker vi svenskar te egentligen?


 
De är ingen dum fråga som jag efter bästa förmåga skall försöka besvara.  Jag tror att vi dricker te därför att det är stärkande, närande och har en läkande effekt, dessutom är  det hemskt gott. För övrigt är det bra att dricka örtte, eftersom det är bra för immunsystemet, och hjälper kroppen att stå emot förkylningar. Vill du som läser den här artikeln göra ditt eget örtte bör du införskaffa följande ingredienser: gå ut på våren och plocka nässlor och maskrosblad, och om sommaren plocka rödklöver, nässlor och älggräs och gullris, lycka till. Obs, om du finner att teet är lite smaklöst kan du tillsätta anis, fänkål, lakritsrot eller honung.

 
Alltsedan kaffet kom till vårt land någon gång på 1800-talet har vi svenskar varit ett kaffedrickande folk. Men på senare tid har vi kommit att alltmer föredra teét framför kaffet och vad de beror på vill jag inte spekulera i, men jag kan ju säga vad jag tror och det är att vi är duktiga i att ta efter trender i det här landet, och i dagens Sverige är det trendigt att dricka te. I den här artikeln har jag berättat att té är en väldigt populär dryck som har rötter som går långt tillbaka i vår historia, att den har både medicinska, välgörande och positiva effekter för hälsan.  Jag har valt att dela in artikeln i olika tårtbitar som alla utan problem enkelt kan ta del av.

 

 
Enligt Ulla Stenhage som driver en liten tebutik i Göteborg säger att det har blivit allt vanligare med te och att man så sakteliga överger kaffet för teet, eftersom det är lättare att dricka te för att gå ned i varv.  Det har på sätt och vis blivit en vana att dagligen ta sig en kopp te och i en studie som SIFO låtit göra visar att mer än var fjärde svensk dagligen dricker te, och att 15 % dricker te flera gånger om dagen. Det visade sig att det främst var stadsbor som gick mot ökat tedrickandet. Te var länge bara en kvällsdryck, men som numera har blivit vanligt att man dricker te även på eftermiddagarna på något närbeläget café.  

 

 
Till vem riktar sig serien?

 
Den är först och främst skriven för vår tidning Snabelpostens prenumeranter, men att delarna är tillgängliga för alla som har glädje och nytta av dem. Min förhoppning är att när man har läst mina delar skall man tänka “det här visste jag inte” eller “ Det här var bra intressant”. Det var inte min mening, men när man läser delarna kan man lätt få känslan att man när jag befann sig på en föreläsning om gastronomi. Detta har jag påpekat under hela serien, att vi måste skydda våra kroppar, äta rätt, lagom mängd och använda vårt förstånd.   Jag kan till fullo förstå att det inte är så lätt alla gånger att avstå från den där godisskålen som ser så retligt inbjudande ut, men vad är viktigast din hälsa eller att du stillar ditt habegär?

 

 
När började vi dricka te i Europa?

 
Det berättas att te i slutet av 300-talet f Kr användes som medicin i Kina, då det ansågs som en brygd som hade stora läkande krafter. Teet nådde Europa i slutet av 1500-talet via handelsmän från Venedig. Därefter nådde teet England 1650, där det kom att drickas av folk i hovkretsar och i societetens övre skikt. En tid senare serverades te på stadens kaffehus. Denna dryck kom på kort tid att bli både älskad och omtalad. Det första teet som importerades till Europa kom från Kina.
 

 

© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Mona Lagvik - 018-727 16 55