Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

HEDMANS TANKAR

Vårt uppdelade samhälle

 

Text: Magnus Hedman
 

Enligt min mening är dagens samhälle ett uppdelat samhälle, där vi gör skillnad på människor utifrån vilket samhällsskikt man kommer ifrån, om man är fattig eller rik, men detta menar jag är petitesser, ytligheter eftersom ett sådant dumt agerande är att döma hunden efter håren.
tack och lov har vi inte kvar samma samhällsklassuppdelning som man hade i Sverige och ute i på många platser i världen, men att år personlighet speglas i våra handlingar

”Sluta att göra skillnad på folk och folk, nedvärdera dem inte utan se dem som dina jämlikar och vad spelar egentligen det för roll att hennes/hans kläder är slitna, lappade och lagade, personen i fråga är en liten kugge i samhällets kugghjul som gör att det kan rotera. Tro inte att du är för mer än någon annan för den du lurar då är blott dig själv. Här handlar det inte om vem som är fattig eller rik, stark eller svag utan här gäller det att inte göra skillnad”.  

”Om Du ser en fattig på gatan stanna då till och ge den fattige en filt och något att äta och visa medmänsklighet, det är synd om den som är fattig och nästan inget har och det är såväl samhällets såväl som medborgarnas uppgift att visa sig ifrån sin bästa sida. Det hade lika gärna kunnat vara du som gick längs gatan och tiggde lite bröd och att det var någon förbipasserande som nonchalant bara gick förbi utan att ens ge dig så mycket so  en blick.”

Människan har i alla tider fuktat det hon inte förstår och obeprövade ting finner hon skrämmande. Men jag skulle vilja säga att det nu om någonsin tidigare är viktigt att vi börjar behandla varandra såsom vi själva vill att andra skall behandla oss, men kolla ut i vårt samhälle och fråga dig om det ser ut så? Alla ser till sig själva och bryr sig inte om sina medmänniskor, ändra på detta. Börja hys aktning och respekt mot din nästa.   

Våra barn: vi måste fostra vina barn med både ris och ros, lära dem vad som är rätt och fel och hur man uppför sig Vi måste lära dem på ett tidigt stadium att världen inte enbart är god och kärleksfull utan att den även är hård, ondskefull och hatisk. Viktigast av allt är att vi måste lära dem att de skall behandla andra på samma sätt som de själva vill bli behandlande. 

Oss själva: Vi kommer alla någon gång i våra liv till olika vägval, där det krävs av oss att
vi handlar snabbt, men ändå klokt eftersom just det beslutet vi fattar där och då kan ha en viss eller rent av avgörande betydelse för vårt fortsatta välbefinnande och slutligen för vår fortsatta existens. Kan hända lät det lite drastiskt att ett ena beslut kan vara så viktigt, men så är det.

Jag vill påstå att vårt samhälle styrs av ömsom goda och ömsom goda krafter, men som väldigt ofta är oeniga och där menar jag att om då de stridande parterna kom överrens oftare i frågor angående tvister och även allvarligare ting skulle det på sikt kanske leda till att krig kunde undvikas, men det beror uteslutande på oss själva och på vårt handlande hur det skall bli.

”finns det ingen tillit inom gruppen/samhället leder det till oenighet och splittring och de som vill att inte länk efter länk i samhällets kedja skall brista måste smida solist och lyssna på varandra eftersom annars blir det något av en dominoeffekt, att börjar någon snacka skit bakom någons rygg brakar inom kort helvetet löst, gör allt för att förhindra att detta sker”. 

Nå om di ser det hela ur ett filosofiskt perspektiv så stöps vi alla i samma form, men att vi efter hand utvecklas till olika individer och likt ett spädbarn föds vi alla lika nakna och hjälplösa och att vår utvecklingsbana är kantad av många faror, grävda fallgropar och vilseledande moment. Vad som gäller här är att fatta kloka beslut och inte vika av ifrån den rätta stigen och vad menar jag egentligen med vilseledande moment?

Svar: Det kan handla om olika saker eller helt enkelt att någon säger något till dig som du egentligen inte håller med om, men är lättövertalad och så har du trampat i galen tunna.  

Det kan vara att olika personer försöker övertyga dig om saker som du egentligen inte håller med om, men är lättövertalad i den frågan och det ingen väg ut ur det hela, nu är du i deras våld och måste dansa efter deras pipa ”. Just därför skall man inte vara lättövertalad, men hos en ung människa är ofta deras sinne lättbörjligt och har ibland en svag viljestyrka som lätt kan brytas ned.  När man blivit lite äldre fattar man oftast bättre och klokare beslut än vad man gjorde när man var ung eftersom man då kan stålsätta sig mot andras lömska och elakt spel på ett annat sätt.

”Vårt samhälle styrs av ulvar i fårakläder”, en för stunden egenhändigt snickrad liknelse som helt enkelt betyder att om man inte själv är med och påverkar hur man vill att det skall se ut ute i samhället och så även på ens egen hemmaplan låter man andra fatta beslut över ens eget huvud. Livet är kantat av många svåra beslut och det kan ibland från tid till annan vara svårt att välla mellan den smala och den breda vägen. (den ena leder tlll olycka och fördärv och den andra till lycka och framgång).

”Alla är vi viktiga pusselbitar i samhällspuzzlet, men det låter sig inte läggas om någon pusselbit saknas (för att någon vägrar foga sig i de andras beslut) och vi kan komma in i situationer, där det beslut som man fattar just där och då kan vara avgörande för vår allas framgång. Samhället har liksom vi själva många fel och brister och en del av dem har vi rättat till medan andra återstår”.  

”Det heter ensam är stark, men det håller jag inte mer om utan tycker vi skall gravsätta med anledning av att det är genom sammanhållning och kamratskap som vi är starka och inte tvärtom och låt mig då pressentera taktikern och Strategen som oftast handlar helt olika, men

Där både måste finnas med i kalkyleringen för besvärliga problem”. 

Frågan är att om man vet vad som fungerar och vad som inte fungerar ute i samhället varför gör man då inget utan låter bara problemet bero?

 

Tillbaks till Magnus H

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55