|
FAKTA
Inledning
Här kommer Jupiter att avhandlas, anledningen att jag har bestämt mig att skriva om den är för att det var ett tag sedan jag skrev något som har att göra med rymden.
I och med att en av böckerna skriver att det är den största planeten i jordens solsystem gör det att det blir ännu mer intressant att skriva om. Med denna korta inledning går jag nu vidare till artikeln.
Avhandling
Jupiter är den största planeten (i vårt solsystem) – den är två och en halv gånger större än alla de andra planeternas massa tillsammans.
Namnet kommer från namnet Jove, som var en av de romerska gudarna – den var himlen och jordens gud.
Räknat från solen är det den femte planeten, om man räknar med att solen är universums centrum. Den snurrar snabbt – den snurrar ett varv på mindre än tio timmar (jämför det med jorden då ett jordsnurr är ett dygn). För att röra sig ett varv runt solen behöver den ungefär tolv år.
Planeten strålar ut mer värmer än den får från solen, vilket beror på att det finns mycket värme i centrum av planeten som har åkt ut sedan dess. Man kan säga att det är en av gasgiganterna, det betyder planeter som består mer av vätskor (flytande ämne), snarare än av berg och metall men att den antagligen har bergiga eller isiga kärnor. Väte och Helium är de gaser som planeten består mest av. Jupiter bildades av de yttre delarna som var svalare av skivan som var runt solen då solen just hade blivit till.
Tyngdkraften hos skivan kunde göra att de atomerna kunde hållas kvar och Jupiter blev till.
En av de mest kännetecknande för planeten är dess Stora röda fläck – en stor storm som är större än jorden. Stora röda fläcken kan beskrivas som en stor ”… pelare av virvlande röda moln, som en cyklonstorm.”. Färgen på planeten kommer från olika molekyler, mest av allt fosforväte.
Det finns ringar runt planeten men de är väldigt mörka och genomskinliga så de är mycket svåra att se, men kan inte se dem från jorden. Ringarna består av tre delar: Haloringen, huvudringen, och Gossamerringen, till skillnad från andra planeter är de på Jupiter gjorda av smådelar av sten som är lika små som partiklar av rök.
Planeten har 61 månar, vad man vet, varav en upptäcktes 1609.
Som med allt annat gör utvecklingen framåt, man kanske kommer att veta mer om den inom en viss framtid.
Magnus Sjöquist
Böcker
Garlick, Mark A. : Astronomy – a visual guide (Kina, 2004)
Lagerkvist, Claes-Ingvar; Olofsson, Kjell: Astronomi – en bok om universum (Finland, 2003)
Mårtenson, Tage: Stjärnor och planeter från A till Ö (Göteborg, 2002)
Rees, Martin: Summa sex storheter – de grundläggande krafter som styr universum (Smedjebacken, 2002)
Bilden kommer från http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jupiter.jpg 2010-12-14
Tillbaks till Magnus S
|