Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

FILOSOFI

Jürgen Habermas

Text: Magnus Sjöquist
 

 

Inledning

Jürgen Habermas är en filosof som skrev om till exempel demokrati och annat, eftersom jag tycker att filosofi är intressant bestämde jag mig att skriva en text om Habermas.

Maktstrukturer

Man kan tycka att det är viktigt med åsikter men att det också kan finnas ”… mer allmänna sanningar eller [grunder].” (Svare & Herrestad, 2006)

Man måste se maktstrukturer, hur de förtrycker oss och hur man kan ändra de så att vi får det bättre. Texter kan tolkas - man använder en text för att se efter vad den som har skrivit tycker, kulturen är viktig. Det finns intressen, men alla de påverkar hur man gör i vetenskaper. Om en vetenskapsman försöker att få människor att se de olika maktstrukturerna kan den inte vara helt neutral. I vetenskapen är det viktigt att den som forskar stödjer förtryckta.

Etik och moral

Den moraliska synpunkten handlar om moral som bygger på Kants tanke. När man funderar på om det man säger och om moralsaker ger man skäl för att det kan stämma och ger de ett tankeinnehåll.

Grunden i den här etiken bygger på:

  1. Diskursetiska principen (D)
  2. Universaliseringsprincipen (U)

D betyder att en regel för det man gör stämmer om alla som påverkas skulle kunna godkänna den i ett praktiskt sätt att överföra information. U betyder att grunden måste finnas i verkliga livet för att man ska kunna godkänna en moralregel – det måste vara för alla.

För att det man säger om moral ska gälla måste man ge anledningar varför det stämmer och att personer ska kunna godkänna de oavsett var man är och vilken tid man är. Det man säger om moral som man kan ge skäl till har en tankedel. Man säger något om hur människor ska göra och man vill att andra ska göra så.

Människor känner ofta inte varandra men man ska respektera deras intressen lika mycket när man ska se om en regel är lika bra för alla. När man ska diskutera ska de som det handlar om vara med, att alla ska ha lika rättigheter och skyldigheter, inte med tvång, och de som diskuterar ska förstå varandra. Att ha en moralsätt är viktigt i vardagen.

Den borgerliga offentligheten

Den borgerliga offentligheten är institutioner där folk kan samlas, diskutera saker, och fundera. I början på kapitalismen tyckte borgarna att hela privata området var fritt, senare ändrades tanken om var det fria fanns. Nu känner man sig fri på fritiden, det är då man känner sig som en människa. Nu görs beslut i ”… direkta överenskommelser…” (Habermas, 2003)

Personer får godkänna beslut som eliter har gjort istället för att diskutera själva. Media är privatägt av stora företag och är inte till för att folk ska diskutera. Ord som till exempel bra eller riktig måste man jämföra med delar i en högre uppbyggnad som sann.

Religion, naturvetenskap, och samhälle

Hur olika religioner och naturvetenskapen ser på saker är viktigt. Eftersom det är en stor skillnad på det religiösa sättet och det icke-religiösa att se världen kan det bli farligt och politiska tankar ska ta upp det.

Genom att ha sociala relationer blir människan människa, man måste lära sig av varandra. I ett samhälle som inte bygger så mycket på religion måste politiken byggas på en grund som inte är religiös. Eftersom staten ska vara neutral måste grunden i de demokratiska lagarna väga upp det som minskas i att personer inte litar på staten. Det behövs ett förbund med personer som är fria och jämlika som bygger sina moraliska lagar och bestämmer över sig själva, då kan man använda sitt förnuft i samhället om samhällets lagar.

För att man ska tycka något måste man ha en bra anledning. Dagens lagar handlar om hur personer står i jämförelse till staten. För att det ska vara en mångfald i världen mellan kulturer kan man inte göra som nyliberalerna - skära ner och göra hela samhället till en marknad.

Böcker

  • Habermas, Jürgen: Borgerlig offentlighet (Lund, 2003)
  • Habermas, Jürgen: Den moraliska synpunkten (Göteborg, 2008)
  • Habermas, Jürgen: Mellan naturalism och religion – Filosofiska uppsatser (Göteborg, 2007)
  • Persson, Ulf: Filosofi - frågor och argument (Stockholm, 2003)
  • Svare, Helge & Herrestad, Henning: Filosofi för livet (Stockholm, 2006)

Bild från wikimedia commons 2011-12-14

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Juergen_Habermas_2011_3.jpg

Tillbaks till Magnus S

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55