Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

DEBATT

Sociala strukturer/grupper

 

Text: Magnus Sjöquist

 

Inledning

Allt är uppbyggt, denna uppbyggnad skulle jag kalla för struktur. Denna artikel ska handla om uppbyggnader och vad det kan leda till.

Grupper och uppbyggnad

Samhället har sociala strukturer, och vilken social grupp man är med i har man olika makt. Personer på gymnasieprogram som ska förbereda för att studera senare har föräldrar med mer utbildning. Olika grupper har olika intressen, om man gör en klassresa uppåt kan det vara svårt att kunna nya sociala regler. Det finns olika strukturer och traditioner om man jämför staden och landet.

Strukturer kan vara hierarkiska - en rangordning där en del har mer att säga till om. Man kan se de som odemokratiska och tycka att direktdemokrati är bättre. Hierarkier kan vara ett sätt att organisera och att vara. Organisationer som är hierarkiska vill kallas nätverk - ingen vill ses som hierarkisk. Klass är en grupp som bygger på hierarki, ett exempel. Personer kan göra en klassresa, upp (bli medlem i en högre klass), eller ner (bli medlem i en lägre), man kan säga att man kan ändra läge i strukturer. Ett klassamhälle kan försöka få det att se ut som att sociala strukturer inte finns, men de finns. Det ändras med tiden vilka som är eliter.

 

Hur det kan bli i vanliga livet

Personer kan bo olika beroende på status och makt, man kan säga att hur en stad ser ut beror på hur samhället är uppbyggt. (Arnstberg, 2005) Hur man låter byggnader se ut handlar om politik och social strukturer. På 1980-talet och 1990-talet ville man hålla inflationen (att pengar blev mindre värda) nere i Sverige, det gjorde att man inte gjorde lika mycket för att hjälpa fattiga.

Man kan säga att när Israel river palestinska hus får personer dåligt. I sociala strukturer finns det regler som dessa grupper har om rätt och fel. Vad som är gemensamt av dem som anses annorlunda är att de är utanför en grupp/dess regler. Sociala strukturer och grupper har olika regler beroende vad som ses som normalt.

Beroende på ekonomisk och politisk makt kan man lättare tvinga på andra sina regler, skriver Becker. George Orwell skrev i The lion and the unicorn från 1941 att Storbritannien behövde en revolution som gav de stora folklagren makten. Regler kan höra samman med status, de ändras med historien och då ändras sociala strukturer.

Vardagssociologi (fortsättning)

I organisationer påverkas planeringen och kontroll beroende vilken kultur det finns som påverkas av strukturen, struktur påverkar kontroll och kontroll är makt. Det finns sociala strukturer på olika nivåer och förändringar där kan betyda olika.

Det finns olika strukturer på mininivå, ett rockband kan kallas för en självstyrande ungdomsverksamhet som Sernhede gör. För att citera samma författare kan man tala om en ”… direkt verkande demokrati… där de utvecklar kontroll över den egna kroppen och den egna gemenskapen.” (Sernhede, 2009)

 

Vidare skrivs det att det är viktigt att partier och samhället blir bättre att se hur unga personer har det.

 

Sammanfattning

 

Ett samhälle har alltid en social struktur, på högre och mindre nivå och traditioner spelar roll. Det finns olika grupper som har olika intressen och värderingar/hur de ser på saker. Strukturer kan vara hierarkiska, klass är en hierarki. Grupper med mer makt och inflytande kan tvinga på andra grupper sina åsikter och värderingar.

 

Grupper skapa en direktdemokrati ”… där de utvecklar kontroll över den egna kroppen och den egna gemenskapen.” (Sernhede, 2009) Detta kan vara ett sätt att utveckla en alternativ struktur som kan inspirera andra att göra samma sak så det sprids och kanske demokratin på det sättet kan utvecklas och samhället bli mer civiliserat/en förfining av den mänskliga naturen?

 

Böcker

 

  • Abrahamsson, Bengt: Hierarki – om ordning, makt och kristallisering (Malmö, 2007)
  • Arnstberg, Karl Olov: Sprawl (Stockholm, 2005)
  • Becker, Howard S. : Utanför – Avvikandets sociologi (Lund, 2006)
  • Cronlund, Katri: Människan socialt och kulturellt (Stockholm, 2004)
  • Davis, Mike: Slum, världens storstäder (Lund, 2007)
  • De Botton, Alain: Statusstress (Stockholm, 2004)
  • Hoftstede, Geert & Hofstede, Gert Jan: Organisationer och kulturer (Lund, 2005)
  • Popova, Susanna: Överklass – en bok om klass och identitet (Stockholm, 2007)
  • Sernhede, Ove: Alienation is my nation – hip-hop och unga mäns utanförskap i det nya Sverige (Stockholm, 2009)
  • Sundström, Charlotte (red.) & Söderling, Trygve (red.): Obs! Klass (Helsingfors, 2009)

 

Bild från wikimedia commons 2011-05-17

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Icon_people.svg. En familj kan ses som en social struktur.


 

 

 

 


 

Tillbaks till Magnus S

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55