|
TRADITIONER
SANKTA LUCIA
Text: Malin Spångberg
Lucia betyder ljus på latin och hennes namn var besläktad med den onde Lucifer och förr trodde man att hon var ett farligt väsen. När vi idag firar Lucia den 13 december så är det ett minne och en påminnelse om helgonet Sankta Lucia som levde på 300-talet i Syrakusa i södra Italien.
Vem var den riktiga sankta Lucia?
Det var ungefär 300 år e kr i den då mäktiga staden Syrakusa i Sicilien. Romarna hade makten och dom var inte kristna. Där föddes en flicka som fick namnet Lucia, hon kommer från en ädel och kristen familj. Hon var enda barnet och hon var mycket älskad. Redan som liten så var hon en skönhet, med en sydländsk gyllenblont hår och ett mattblekt hy, vackrast av allt var hennes ögon och det var dom som blev hennes olycka. En dag så möter Lucia en hednisk prins som förälskar sig i henne, mest tyckte han om hennes vackra ögon och han bad henne att gifta sig med honom , men det vill hon inte för hon var kristen och hon ville inte gifta sig med en som inte var det. Men prinsen ville gifta sig med henne, så till slut så blev hon trött på hans frieri så hon stack ut sina ögon och gav dom till honom, för det var hennes ögon som han var mest förälskad i. hon fick nya ögon av Gud, hon var bara 14 år och han hade förlåtit henne
Åren gick och gick och Lucia blev bara ännu vackrare. Så när hon var 17 år så bestämde hennes föräldrar vem hon skulle gifta sig med och dom hade redan samlat hemgift i en brudkista som hon skulle ta med sig. Lucias mamma blev mycket sjuk och Lucia bad då till Gud varje dag , hon bad om att hennes mamma skulle få leva och hon lovade Gud att ge bort hela brudskatten till honom om hennes mamma klarade sig igenom sjukdomen. När våren kom så gick hon till kyrkan och efter gudstjänsten så stannade hon kvar för att be för sin mor och plötsligt så ser hon änglar och dom sa att Gud hade hört hennes bön. Så när Lucia kom hem så gjorde hon precis det hon hade lovat Gud och hon gav bort hela sin hemgift till dom fattiga. När Lucias fästman som inte var kristen fick höra vad hon hade gjort med brudskatten så blev han jättearg. Han älskade henne men mest var han förälskad i hennes rikedom. Brinnande av hat och vrede så gick han till rommarna och angav henne för att vara kristen och dessutom att hon skulle vara en trollkvinna. Lucia blev bortförd och dömd till döden och hon skulle brännas på bål. Dom satte henne på bålen för att bränna henne men lågorna nådde henne inte. Då blev soldaterna arga och till slut så högg en soldat henne i midjan med sitt svärd och hon dog. Det röda bandet som Lucia bär runt sitt midja symboliserar blodet efter svärdshugget.
Detta hände den 13 december 304 efter Kristus
Så småningom så blev Lucia helgonförklarad inom den romerska kyrkan. Hon ska finnas begravd i S.t Jeremias kyrka i Syrakusa, I Katolska kyrkan så finns hon med i mässans böner och hon fanns redan med i dom äldsta martyrologierna och i kalendarierna. Man har ingen fest, utan mera som en minnesdag, som andra helgon. I Sverige har vi luciatåg, ofta barn där man ska bli påmind om att Lucia blev torterad till döds för sin tro.
Den 13 december var den längsta natten och extra farlig. Man var tvungen att vakta sitt hus och vaka in den farliga natten. Kvällen före lucia så gick man tidigt i säng för att kunna vaka in den farliga natten. Det var en natt av oro och man var tvungen att vara försiktig. Man trodde på övernaturliga krafter som kunde åstadkomma hemska saker. För att dom skulle slippa obehagliga överraskningar så satt dom uppe till långt över midnatt.
Någon gång under 1600-1700 – talet så kom den första Lucia-lussebruden. På den tiden så hade man också lussegubbar, det var ungdomar som gick från gård till gård. Dom var klädda i pälsar som var vända ut och in. Lussebruden var klädd i vitt och hon hade ett ljus i handen. Dom sjöng och fick mat och dryck. Hon hade ingen krona och inga tärnor.
Vår Lucia
Första gången som Luciatåg nämns i Sverige är 1764. Det är en prost som berättar om när han fick besök av ett Luciatåg med bara killar och en var utklädd till en ängel med vingar, ljus i håret och ljus i händerna. Dom sjöng julsånger och han trodde att han hade kommit till paradiset.
Dom började i Stockholm 1927 med att välja Lucia, det var en dagstidning som sa till sina läsare att rösta fram årets Lucia. Nu för tiden så är det vanligt att rösta på Lucia. Man kan rösta fram många olika slags lucior. Men valet liknar mer och mer en skönhetstävling förr så skulle alla som blev Lucia ha långt ljust hår men så är det inte längre. Över hela Sverige så ordnas det Luciatåg och många brukar har fest natten till Lucia ( lussevaka). Då festar man hela natten.
Lussekatter med Kesella 30 st
Ingredienser
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
3 pkt saffran
250 g kesella lätt
1,5 dl socker
½ tsk salt
16-18 dl vetemjöl special
Russin
Ägg
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm den till 37 grader ( fingervarmt).
Smula ner jästen i en degbunke, häll i lite av deg spadet och rör om tills jästen har löst upp sig.
Stöt saffranet i en mortel eller i en skål. Tillsätt kesella, socker, salt, saffran och resten av deg spadet i bunken.
Arbeta in mjölet och knåda degen i 5-10 minuter. Degen ska vara lätt kladdig men ändå arbetsbar.
Låt den jäsa under en bakduk i 40 minuter. Knåda ihop degen och dela den i mindre delar. Forma lussekatter och lägg på en plåt, tryck i russin och låt jäsa under en bakduk i 30-40 minuter. Pensla med ägg och grädda i 250 grader, 6-8 minuter.
Saffransmuffins 10 st
Ingredienser
2 ägg
2 dl socker
1 pkt saffran
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Florsocker
Gör så här
Vispa ägg och socker vitt och pösig. Smält smöret, rör ner mjölk och saffran.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen varvat med
vätskan och rör smeten slät. Sätt bakformar på en plåt, fördela smeten i 10
formar. Grädda i 225 grader, ca 15 minuter. Strö över florsocker innan servering.
Tillbaks till Malin
|