Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 
 
HISTORIA

 

Medeltiden

del ett

 

 Text: Malin Spångberg
 

Medeltiden var en tidsepok för väldigt länge sedan. Då fanns det inga bilar och tekniska prylar, man fick klara sig utan det. Men det var inga problem för dom viste inte om något annat heller.  Människorna var och tänkte annorlunda mot vad vi är vana vid. Det här är del ett av åtta delar om medeltiden. Ni kommer få vara med om mycket. Lite historiska kunskaper är bra att ha.

Övergången från järnåldern till medeltiden kom inte över en natt. Det fanns kristna vikingar redan på 900-talet. i vissa områden hade man kvar asatron långt in på 1200-talet. Under 1000 och 1100-talet var det främst dom högre klasserna som var intresserade av den nya tron. Staten och kyrkan samarbetade nära varandra. När en ny kung skulle krönas då skulle han välsignas av en ärkebiskop. Men dom första kyrkobyggnaderna var privata.

Gamla Uppsala

I Gamla Uppsala finns bland annat Uppsala högarna ”Kungs högarna” . Dom tre stora gravhögarna byggdes mellan 475 och 550. Den platsen var ett religiös centrum innan kristendomen kom. 1164 blev gamla Uppsala högkvarter åt ärkebiskopen och en kristen kyrka byggdes.

Medeltidens städer

År 1300 fanns det cirka tjugo städer i Sverige, dom flesta byggdes under 1200-talet. Visby, Kalmar och Stockholm var nog dom enda städerna som hade fler än tusen invånare. Städerna var inte bara ett centrum för staten och kyrkan, utan också en plats för byte av varor.  Järn, koppar, skinn och trä exporterades. Kläder, salt, vin och lyxartiklar importerades.

Medeltidsstaden styrdes av fogde, borgmästare och råd. Dom skulle se till att folk lydde lagar och regler. Fogden var kungens ombud i staden. Rådet däremot bestod av dom som ägde mark i staden. Borgmästaren var oftast en av råds männen

Dom första universiteten såg dagens ljus

I slutet av 1400-talet kom det två nyheter till Sverige; det var boktryckarkonsten och universiteten. Då kunde fler läsa vidare. Svenskar har sedan  1100 rest söderut för att studera. I början var det bara dom som hade makt och folk från kyrkan som reste iväg för att studera.

Dom första europeiska universiteten låg i Bologna, Paris och Oxford, dom sköttes av kyrkan. Huvudämnena där var teologi och filosofi. år 1477 grundades Uppsala universitet. Det var Skandinaviens första läroanstalt ”låter som ett fängelse” för högre utbildning Huvudämnena där var filosofi, juridik och teologi.

Tryckt skrift

År 1483 kom den första tryckpressen till Sverige, den första boken som trycktes i Sverige var en fabelsamling. Innan dess tryckte man med träplattor, metoden blev bättre i Europa under 1100-talet. Genom boktryckarkonsten kunde idéer och kunskap spridas snabbt, men det skulle dröja många hundra år innan böcker fanns i varje svensk hem. 

Medeltiden idag

Idag är medeltiden mer populär än någonsin. Böcker, teveprogram och filmer om medeltiden säljs som aldrig förr. Idag vill människor besöka historiska platser och museer när dom åker på semester. Idag vill man inte bara komma hem med en snygg solbränna. Utan man vill ha historiska kunskaper och varit med om upplevelser också.

Det arrangeras fler tornerspel under dom senaste tio åren, än vad man gjorde under hela medeltiden. Medeltiden har för oss som lever nu, blivit en mystiskt avlägsen tid som vi kan läsa om och uppleva genom skådespeleri. Det räcker inte längre att bara få läsa om medeltiden, utan man vill uppleva det själv också. Vi vill leva oss in i perioden, lukta, smaka, känna, höra och se medeltiden. Ja man vill helt enkelt vara närvarande med hela kroppen.

Slut på del ett nästa del kommer att handla om Männen på medeltiden .

 

Tillbaks till Malin
 


 

© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Borg Pettersson - 018-727 16 55