Christopher Lundgrens webbsida
Till startsidan | Till sidan om musik |
Till föregående sida | Till skivbolagsfakta (populärmusik) |
Skivbolagsfakta samt bra inspelningar
För det första görs det enormt med inspelningar av klassisk musik. Jag undrar förresten om kompositörerna hade uppskattat dagens tolkningar av deras musik, om de hade levat idag. I vilket fall som helst finns det ofantligt med inspelningar, vissa verk är inspelade med många olika musiker och på olika bolag. Naxos är ett av världens ledande bolag som ger ut musik av diverse kompositörer, därbland Bach.
Naxos finns i Sverige och i många andra länder. Som företag representerar Naxos också andra skivmärken än sina egna inspelningar. Några exempel är svenska BIS, Proprius och Prophone inom Sverige samt Harmonia Mundi, Hyperion och Telarc i utlandet.
Naxos egna produktioner är för det mesta bra, både gäller information om musiken och kvalitén på den. Dessutom är det billigt pris, 60 kronor för en skiva och 120 för två, vilket är billigt om man gemför med andra priset på CD-skivor från andra bolag. Inspelningarna är också bra för det mesta. En rad musiker har varit med på olika inspelningar med diverse kompositörers musik. Uppsala kammarorkester har exempelvis spelat in Johan Helmich Romans "Drottningholmsmusiken" och det är roligt att musiker från minhemtrakt gör sig ett stort namn.
Nu kommer jag dock in på Bach lite mer igen. Nu kommer tips på olika inspelningar och mer exakt om de kompositioner jag lyssnar på. Lyssnartips och mer om olika skivmärken
Jag kommer nu att fördjupa mig i Bachs musik och inspelningar av kända och mindre kända verk. Då kan jag börja med att säga att Naxos är inblandade i många bra inspelningar, inte alltid men ofta. Inspelningarna som jag rekommenderar och berättar om nu är alla från Naxos.
Jeno Jandos inspelningar av Das Wohltemperierte Klavier, båda böckerna, är bra. De 3 första Brandenburg-konserterna inspelade med Capella Istropolitana och dirigenten Bohdan Warchal är också underbara. Lika så är det med de tre senare brandenburgkonserterna.
De fyra orkestersviterna med Cologne Chamber Orchestra och dirigenten Helmut Muller-Bruhl är också en bra inspelning. Visst, det går ganska snabbt till och om man gemför med andra inspelningar där inte alla orkestersviter är samlade är vissa satser något långsammare och kankse påminner mer om hur det egentligen ska låta. I övrigt är inspelningen av de fyra orkestestersviterna bra. CD:n är förresten volym 8 ur samlingen för diverse orkesterverk.
Andra CD-skivor i samma samling är också bra fast inte omfattande som orkestersviterna. Volym 6 och 7 har temat Brandenburg-konserter. Några volymer innehåller Oboekonserter och vissa volymer innehåller cembalo- och violinkonserter. Dessa inspelningar är bra men de är inte samlade på det sättet som jag mest uppskattar. Annars är dessa samlingar ett bra tips. Om man vill ha en bättre uppfattning av Bachs orkesterverk, framförallt konserterna, så är dessa CD-skivor alltså ett bra exempel.
Naxos har med andra ord gjort bra inspelningar med Bachs kompositioner. Det finns väl kompositioner där inspelningar med musiker från andra bolag är bättre än Naxos. Det kan till exempel bero på dirigenten eller ibland också musikerna. Annars uppskattar jag Naxos inspelningar mycket.
En gång sa en man på Uppsala stadsbibliotek att inspelnigar på Naxos är dåliga, det var dåliga musiker och dåliga dirigenter. Han liksom jag stod vid den klassiska avdelningen vid CD-hyllorna och sökte musik. Det han sa stämde inte tyckte jag. Man lever i ett fritt land så han får säga vad han vill, tänkte jag.
Om jag lämnar Naxos och går till dess representanter finns det också flera bra inspelningar på BIS, ett märke som mannen på biblioteket tyckte hade bra musiker och dirigenter. Själv har jag hört Masaaki Suzuki spela preludier, fugor och andra klaververk av Bach på en inspelning. Jag har också hört inspelningar där Masaaki Suzuki är dirigent, bland annat i de sex brandenburg-konserterna. Där är alla konserter samlade på en dubbel-CD, just dubbel-CD:s är bra fynd.
Apropå Dubbel--CD:s och boxar så har jag lånat två olika boxar med Beethovens nio symfonier och en box med Mozarts 41 symfonier samt 27 andra symfoniska verk, sådant man vanligt vis inte räknar med. På en av CD-skivorna finns bland annat en marsch i D Dur samt att vissa CD-skivor innehåller andra inspelningar av de större symfonierna av Mozart. Både Mozarts och Beethovens samtliga pianosonater har jag lånat förut på olika boxar. Det är så kul att hitta samlade verk.
Det finns dock CD-boxar som innehåller mer än bara kompletta samlingar av en typ av genre. I CD-handeln har jag sett CD-boxar som innehåller 40 skivor med stor blandning av en viss kompositörs musik. Det finns en box med kompletta verk av Beethoven där i alla fall samtliga symfonier ingick liksom pianokonserter, pianosonater samt andra kompositioner. Motsvarande box med musik av Haydn såg jag också där ett större antal av hans 104 symfonier ingick liksom stråkkvartetter och andra kompositioner.
Det fanns också CD-boxar med Dvorak, Händel, Vivaldi, fader Bach, Brahms med flera. Hösten 2007 köpte jag Vivaldi-boxen som kostade 499 kronor vilket inte var särskilt dyrt om man tänker på vad 40 skivor skulle kosta separat. Om man skulle handla 40 skivor med Naxosinspelningar så skulle det bli 2400 kronor. Man betalar drygt en femtedel bara. Om man hade köpt skivor från andra skivmärken som kostar över 100 kronor styck skulle priset mer än fördubblas.
Tillbaka till olika inspelningar av olika Skivmärken finns det många att välja bland. Förutom Naxos med bland annat BIS under sig har vi också EMI, Philips, Sony Classics samt många fler skivmärken. Jag har hört en inspelning av Bachs dubbelkonsert för oboe och violin på Philips. Flera inspelningar på EMI har jag också hört. Värdefulla inspelningar med Jussi Björling till exempel. Jussi Björling var en av mina favoritoperasångare, eller tenorer.
Till startsidan | Till sidan om musik |
Till föregående sida | Till skivbolagsfakta (populärmusik) |