Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

MAT&DRYCK

Programmering & matlagning

Intervju med Susanne Jarl

Text: Christopher Lundgren
Foto: recepten.se

Intervjun
Varför jag gärna väljer recepten.se

 

 

De senaste åren har jag fått intresse för matlagning och bakning, och har framförallt hittat spännande recept på internet. En av favoritsajterna är recepten.se, skapad av den matlagnings- och bakningsintresserade entreprenören och webb- och apputvecklaren Susanne Jarl, innehållande enkla och goda recept och fakta kring hälsa och träning. Efter att ha kollat närmare på sajten och läst den bakgrundsinformation hon skrivit, blev jag så nyfiken så jag gjorde en intervju med henne. Under intervjun har jag skrivit mer om hur jag själv tycker om sajten.
 

 
 


Namn: Susanne Jarl

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, Linköpings tekniska högskola  

Yrke: Entreprenör, webb- och apputvecklare.
 


Susanne Jarl korsar programmering med matlagning och bakning

1. Hur fick du ditt intresse för programmering?

När jag pluggade till civilingenjör så gick jag olika programmeringskurser och tyckte det var kul! När jag lärt mig en del så öppnades en hel värld för mig när jag insåg att man kan ju bygga nästan vad som helst, mest fantasin som sätter gränserna. Det är det som är så häftigt med att kunna programmera! Att man kan göra verklighet av sina idéer!

Nu så här i efterhand är det inte så konstigt att jag fastnade för programmering eftersom jag är väldigt logisk som person och programmering handlar ju om logik.

2. Vad gör du i ditt arbete som IT-konsult?

Jag jobbar sedan över 6 år tillbaka heltid med mina egna projekt så jag är entreprenör på heltid. Jag jobbar med recepten.se och mina appar.

3. Hur kommer det sig att du ville starta Susnet AB?

När jag började tjäna en del pengar på recepten.se så tyckte jag det var dags att starta aktiebolag även om jag då fortfarande var anställd som IT-konsult, innan hade jag enskild firma som jag drev på fritiden. När sedan Susnet AB var på plats så sade jag upp mig några månader senare och tog ett konsultuppdrag på heltid.

4. Vilka tjänster erbjuder du till dina kunder?

Jag har inte så många konsultkunder eftersom jag inte jobbar så mycket som konsult. Jag har avtal med ett säljbolag som säljer annonser på recepten.se

5. Tycker du det är lätt eller svårt att skapa appar, allt från idé till att ta fram en färdig produkt?

Det är väl både lätt och svårt, framförallt är det mycket jobb, mer än man kan tro. Idéer är det ingen brist på men det gäller att sålla och att välja det man tror på mest och det som är genomförbart. Man har ju begränsat med tid och företaget måste gå runt så man måste tjäna pengar på det man gör.

6. Vilken plattform är roligast att programmera för, iPhone och iPad eller Android?

De är alla roliga på sitt sätt! iPhone och iPad är ju samma (iOS) och nu sedan Apple lanserade sitt nya programmeringsspråk Swift tycker jag ännu mera om att utveckla för iPhone/iPad, det är en bra utvecklingsmiljö för att bygga de grafiska vyerna och en bra simulator. Android är roligt för att det är Java och det är det programmeringsspråk jag kan bäst och utvecklingsmiljön är också bra.

7. Vilken eller vilka av dina appar är du mest nöjd med?

Jag är mest nöjd med Kökshjälpen som nyligen sålt över 10000 och de nya versionerna av mina träningsappar Poworkout som kommer släppas snart (senare i höst)!

7. Kan du tänka dig att programmera appar för andra plattformar/operativsystem i framtiden?
Och kommer di alltid vilja jobba med programmering och matlagning?

Ja det tror jag!

9. Vilken av dina hemsidor tycker du är roligast att arbeta med: recepten.se, poworkout.com, susnet.se eller susnet.nu?

recepten.se är roligast, det är ju den största sajten med väldigt många besökare och jag får väldigt mycket feedback från alla besökare, det är kul!

10. Hur fick du ditt intresse för matlagning och hur länge har du haft det intresset?

Jag började baka när jag var liten och bakade med mamma men sedan vet att jag började baka en del själv när jag var i 11-årsåldern tror jag när jag prenumererade på recept som jag samlade i en pärm. Sedan fortsatte jag baka på fritiden. Matlagning började jag med senare, lite smått på gymnasiet och framförallt när jag flyttade hemifrån, det var väl mer att jag var tvungen att lära mig laga mat, men blev sedan kul när jag lärt mig mer och kunde börja experimentera lite.

11. Vad tror du har gjort att recepten.se har blivit så välbesökt och populär?

Jag har försökt göra goda, enkla recept, sådana recept som passar vanligt folk som har begränsat med tid och vill ha tydliga recept som är lätta att följa och dessa recept. Sedan är det mycket jobb med själva sajten att strukturera all data på bästa sätt och sökmotoroptimering för att ranka högt på Google.

12a. Har du någon teori varför recepten.se har ca 75% kvinnliga besökare och ca 90% är över 18 år?
Är väl kanske fler kvinnor som är intresserade av bakning och matlagning och är den som oftast sköter det i hushållen.

12b Kan man vända på den trenden så både män och ungdomar under 18 hittar till recepten.se?

12b) Jag riktar mig till alla förstås, men jag tror denna fördelning är liknande även på andra receptsajter. Jag märker ju att vissa recept är mer populära bland yngre, kanske får göra fler sådana recept!

13. Hur får du inspiration till alla recept?

Jag kollar på nätet, läser tidningar och kokböcker.

14. Hur kom idén till att arbeta med just enkla recept med steg-för-steg och bilder?

Jag gillar själv sådana recept. Det är tydligt och logiskt. Man behöver inte vara expert i köket för att lyckas.

15. Kommer du på alla recepten själv eller tar du även emot tips från andra?

De flesta recept har jag inte hittat på. Oftast utgår jag från flera olika recept och så försöker jag om möjligt förenkla och så blir det nästan alltid så att jag ändrar saker efter eget tycke och smak. Sedan finns det även en del recept som jag hittat på, då utgår jag oftast från vissa smaker som jag vet fungerar ihop och med vad jag har i kylskåpet.

16. Vilken typ av maträtt tycker du själv är roligast att laga?

Jag har många favoriter, sambal-kotletter gillar jag mycket för det är väldigt lite jobb och blir väldigt gott.

17. Vilken typ av bröd, bullar eller godsaker tycker du är roligast att baka?

Jag har många favoriter här med, jag gillar efterrätter som t.ex. citronkladdkaka, men småkakor och bullar är också trevligt.

18. Vad tycker du är roligast om du måste välja mellan bakning eller matlagning?

Bakning helt klart.

19. Hur kommer det sig att du skriver om allergier och övrig fakta på recepten.se?

För att många vill veta. Jag har fått många frågor om allt möjligt och då har jag skrivit ihop lite om ett ämne och lagt ut det.

20. Skulle du kunna tänka dig att släppa en kokbok i framtiden?

Jag tror inte det. Det är mycket jobb med en kokbok och jag gillar digitala format bättre.

21. Hur fick du ditt intresse för träning och hälsa?

När jag själv gick ner i vikt och började träna och insåg hur mycket bättre jag mådde.

Tillbaks till sidans topp
Tillbaks till Christopher

Varför jag gärna väljer recepten.se

Vägen från skolpärmar till recepten.se: När jag för några år sedan fick mitt intresse för bakning och matlagning utgick jag dels från diverse kokböcker, dels från gamla skolrecept som jag hade sparat från hemkunskapen, och dels sökte jag efter recept på Internet. Med tiden började jag mer och mer koncentrera mitt receptsökande via Internet men utgick till en början från slumpmässiga sajter, även om sajter som tasteline.com, ica.se/recept, arla.se/recept och recepten.se var mer återkommande än andra. Dock fastnade jag lite mer för just recepten.se då jag gillar tydligheten i recepten och tycker att användandet av bilder med steg-för-steg gör det ännu tydligare.

Numer använder jag recepten.se mer frekvent vid sökning av recept, med undantag för när jag i sällskap med andra i vissa fall använder recept från annat håll som de andra har tagit fram.

Även om jag egentligen inte är så jätteaktiv med att söka nya recept och att det kan dröja flera veckor tills jag provar ett nytt recept så upplever jag ändå att recepten.se är den receptsajt jag helst använder. Bland hittills beprövade recept kan nämnas ett på en god äppelkaka och ett annat på en päronpaj. Jag kommer inom en snar framtid att testa fler recept och då även pröva på matrecept så jag inte enbart snöar in mig på bakverk och efterrätter.

Anledningar till varför jag gärna väljer recepten.se är bland annat att:

·  alla recept är enkla att förstå med tydlig beskrivning och med bilder steg-för-steg, vilket gör mig som användare mer säker på att följa det aktuella receptet. Det hjälper även de som har svårt att läsa vanliga recept.

·   recepten innehåller information om gluten och laktos, vilket är ett stort plus för allergiker.

·   recepten.se är så informativ med fakta kring allergier, hälsa och träning och som därmed gör sajten mer intressant.

·   recepten är indelade i kategorier, vilket gör det enklare att hitta det man söker. Likaså att det finns en sökfunktion

·   vid något tillfälle när jag sökte efter en bra måttomvandlare fann jag av en slump den tydliga måttomvandlaren som just finns på recepten.se, men det var egentligen innan jag mer frekvent började använda sajten. Att en måttomvandlare är inkluderad på en receptsajt är ett stort plus för de som exempelvis saknar köksvåg.

·   när jag en gång hade tänkt göra en äppelpaj men insåg att jag hade för lite äpplen men däremot mycket päron testade jag att söka efter ”päronpaj” på google.se och fann ett bra recept på just recepten.se som jag dessutom testade, och resultatet blev väldigt bra. Innan dess hade jag aldrig ätit päronpaj, vad jag kan minnas.

För er som inte känner till sajten rekommenderar jag starkt att gå in på www.recepten.se för där finns en djungel av recept och intressant information. Som jag nämnde ovan finns även fakta kring hälsa och träning, en veckomeny och mycket annat som kan vara av intresse för den som är mat- och bakningsintresserad.

Tillbaks till sidans topp
Tillbaks till Christopher


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55