Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

Yrke

Piercare

Intervju med Pelle Kullberg på Darkwell

Text & Foto: Christopher Lundgren

Navigera på sidan

Om Pelle, Darkwell och piercingar
Lite ann
at smått och gott

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

  Namn: Pelle Kullberg
  Född: 1985-08-18
  Bor:

Svartbäcken

  Yrke:

Piercare


Om Pelle, Darkwell och piercingar

Hur fick du intresset för piercningar?

Jag började intressera mig för piercingar när jag var kanske 13 till 14 år och då var det någon jag såg, om det var på TV eller på stan som hade piercat sig i ögonbrynet och det tyckte jag var skitcoolt. Sedan ville jag ha det så jag tjatade, tjatade, tjatade på morsan och farsan och fick ingenting. Sedan när jag fyllde 17 tror jag att det var, då fick jag pierca mig och sedan dess har det bara flutit på och blivit mer och mer.

Vad krävs för att få jobba med piercingar?

För det första ska man ha en djävligt tur att få komma in någonstans för att det är en så pass liten bransch. Det är en sådan liten bransch och det finns ju redan ganska många utövare så det är väldigt få som kan ta sig an en ny lärling så att säga för att det finns ju bara så många människor man kan pierca. Jag hade ju tur och kände de som äger den här studion, Darkwell, och fick komma in på det sättet när jag var arbetslös och de behövde någon som stod vid kassan lite grann. Sedan började jag jobba mer och mer och sedan fick jag lära mig att pierca tillslut. Man ska ha tur och sedan måste man kunna mycket. Man måste vara fingerfärdig, man måste ha bra hand med folk, alla typer av människor, gamla, unga, tjejer och killar. Man måste kunna ta alla typer av människor. Det blir ju ett möte inne i studion som man måste kunna ta kontroll över, man måste kunna vara säker och lugn och kunna lugna ner även sådana människor som är supernervösa.

Krävs det ingen någon utbildning då?

Det har inte gjort det men jag tror att det är nu från januari 2014, om jag inte minns fel, så kommer det en lag som säger då att för att man ska få bli verksamhetsutövare för piercingar och tatueringar ska man ha gått en bashygien-kurs och vad den ska innehålla riktigt är väl inte riktigt bestämt än. Man ska i alla fall ha gått en bashygien-kurs vilket är bra därför att förut så har det inte behövts någon utbildning överhuvudtaget för att pierca och då har i princip vilken dåre som helst kunnat öppna en piercingstudio och inte ha någon koll på smittor och hygien. Från och med nu i alla fall behöver man ha en bashygien-kurs och den har vi gått Niklas och jag. Sedan behöver man ha en lokal som är godkänd av miljökontoret så de måste komma och inspektera och kolla så att allting sitter som det ska, så att handfat finns och så att utslagsvask inte är på samma ställe och en massa sådana grejer som måste vara enligt deras direktiv. Sedan bör man aldrig försöka lära sig på egen hand, utan alltid sträva efter en lärlingsplats och inte bara börja sticka folk på egen hand utan den kunskap som krävs.. Jag gick ju som lärling hos Paul som äger den här studion och gick som lärling hos honom i ungefär ett och ett halvt år innan jag började pierca själv.

Då har du väl inte jobbat med andra liknande jobb innan?

Nej, det har jag inte gjort. Jag började här våren 2006 så det här är mitt åttonde år.

Kan du någon historia kring peircingar, hur länge det har funnits och dess utveckling?                                              

Piercing som vi tänker piercing idag, som modern piercing med smycken i titan och så vidare, det skulle jag vilja säga kom kanske på mitten av 1980-talet, slutet på 1980-talet och hade väl sin riktiga bom mellan 1990 och år 2000. Piercing, att sätta in föremål i kroppen, främmande föremål i kroppen, har ju funnits så länge som människor har funnits i princip. Det hittar man i utgrävningar från hur lång tid som helst tillbaka i tiden, man hittar horn, smycken till öron och till näsa och sådana grejer. Det är samma sak med tatuering, så länge människan har haft en bild av sig själv, så länge fåfängan har funnits, så har det alltid funnits ett sätt som människor vill smycka sig på och det har ju gått i arv och utvecklats. Så som vi gör med implantaten i huden och sådana grejer fanns ju inte för 1000 år sedan men kroppssmyckning fanns.

Vet du hur länge piercingar har funnits i Sverige, år det också från 1980-talet?

Den här studion öppnade 1991 och lokalen togs i bruk 1994 för piercing så det är tjugo år sedan. Det var väl den andra piercingstudion i Sverige tror jag, när den öppnade. Jag tror att Tribe i Göteborg var först, om jag inte minns fel. Det kom några stycken där, någon i Göteborg, någon i Malmö och någon här. Det var väl ungefär då som intresset kom och då folk började pierca sig. Innan dess så var det en väldigt liten del av befolkningen som visste vad det var som ville ha piercingar men sedan i början av 1990-talet när piercingbomen kom och när det blev poppis, när man började se kändisar på TV som hade piercingar. Han i Red Hot Chili Peppers hade en i ögonbrynet och sådana grejer. När sådant började bli mainstream då öppnas det också upp för en marknad och jag skulle vilja säga att det var i början av 1990-talet som det faktiskt tog fart i Sverige.

Hur många studior finns det i Sverige idag?

Ingen aning om jag ska vara helt ärlig. Jag vet faktiskt inte. Jag känner bara till några stora i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sedan finns det säkert mindre studior på mindre orter. Många tatueringsstudios har kanske också någon som piercar men som renodlade som bara kör piercing vet jag inte om det finns så jättemånga egentligen faktiskt.

Hur många olika slags piercingar, ringar och smycken finns det? 

Det är oändligt många skulle jag vilja säga. Det finns en massa olika piercingar och i de olika piercingarna finns det ofta olika smycken att välja till. Om man säger standardutformning så finns det väl egentligen antingen någonting som är runt, en ring eller en hästsko, eller någonting som är böjt, en böjd stav till exempel, eller någonting som är rakt, som en rak stav. En rak stav kan man använda till exempel tungan eller till bröstvårtan. Böjda stavar kan man använda mer till ögonbryn och ringar till öron, näsa eller ögonbryn. Det är väl de tre arketyper, de huvudutformningarna av piercingsmycken. Sedan finns det en miljon variationer på dem och hur de ser ut, olika stenar, olika former hit eller dit. Det är en väldigt svår fråga. Om man Googlar på ”piercingsmycken” så fattar man hur mycket det finns, för det är helt enormt. Ring, böjd stav eller rak stav är de tre urtyperna och där ifrån grenar det ut sig.

Hur kom man på att döpa butiken till Darkwell och hur länge har butiken funnits?

Det vet jag faktiskt inte. Det är inte jag som har döpt den. Jag har inte varit med och startat upp studion, jag ha bara fått anställning här, så jag vet inte. Jag tror att de tyckte att det lät lite ballt. Jag tror inte att det har någon större innebörd än så. Det är liksom en ganska liten mörk lokal egentligen så man kan ju tänka sig att det är kanske… jag vet inte. Pass.

Finns det något ställe på kroppen som du inte vill eller får pierca folk?

Jag piercar inte en piercing som kallas för Earl eller Bridge, som är i toppen av näsroten, mellan ögonen, där piercar jag inte. För där, vad jag har förstått så… Paul, min chef, gick på ett seminarium där det var en läkare som föreläste, som också föreläste på fritiden. Han sa att det var den enda piercingen han inte gjorde för att det går tydligen en massa nerver ytligt där, så får man några problem eller sticker för djupt så kan man påverka saker i pannan och runt omkring. Så det tycker jag känns ovärt.

Sedan så piercar jag inte tjejer i klitoris för man kan tappa känsel helt och det tycker jag verkar taskigt, att förstöra någons sexliv. I övrigt så piercar jag i princip allt skulle jag säga.

Även på intima ställen?

Ja, precis. 

Har du några tips till personer som vill skaffa en piercing?

Ja, för det första måste man välja en vettig studio som har bra rykte och där man kan få komma in och titta och se så man tycker att det ser rent och fräscht ut, att personerna som ska pierca ska kunna vilja svara på frågor och vara till mötesgående på alla sätt. Det är jätteviktigt att man har en bra kontakt med den som ska pierca en. Sedan så måste det vara rent och fräscht i studion där man piercar. Generellt sätt att göra någonting hos någon som inte har gjort något så många gånger förut eller hos någon som har hel koll på läget, oavsett vad det är för ingrepp. När det faktiskt är någonting som kan skada någon, och det kan man göra här om man inte vet vad man håller på med, så finns det risker och ibland stora risker. Det gäller att den som ska göra piercingen vet vad de håller på med.

Bara ett generellt tips före piercingen kan ju vara att man inte ska vara berusad eller på annat sätt påverkad, alltså inte narkotikapåverkad heller. Man ska kanske ha ätit ordentligt innan, en timme eller två timmar innan så att man har ett bra blodsocker. Man ska inte använda bedövningssalva, typ Emla, för att då kan man om man har otur och är allergisk mot någonting i Emlan få in det i blodet och då kan man få en anafylaktisk chock som en allergichock som man kan dö av om man har otur. Därför nekar jag piercing vid användning av Emla och liknande salvor.

Finns det några risker med piercingar?

Som alltid när man sätter någonting i kroppen som inte ska vara där så finns det en chans att kroppen vill stöta bort piercingen. Det är det vanligaste, att kroppen säger: Nej det här var inget bra, det här ska ut. Det är som när man får en sticka i foten som man inte kan pilla ut själv, den kommer ju ut förr eller senare än då. Det kan bli samma sak med piercingar. Har man otur och fastnar och sliter ut den, det är ju en risk. Om man inte sköter om den ordentligt och får en infektion så är det också en risk. På det stora hela, om man sköter om sin piercing som man ska och inte håller på och pillar på den och lyckas fastna i den eller sliter ut den, så brukar det läka bra. Sedan finns det så klart vissa piercingar som är mer svårläkta än andra men mycket är upp till den som har piercingen att sköta om den när det behövs och se till att den läker som den ska.

Hur ser en vanlig dag ut för dig när du ska till jobbet och när du väl är på jobbet?

När jag kommer hit… till att börja med så gör jag rent hela studion med en ganska stark bakteriedödande kemikalie och spritar av alla ytor som jag rör vid under dagen, tvättar av stolen ordentligt. Sedan steriliserar jag, om det behövs, ett hänge som jag ska använda för dagen. Det är en trestegsprocess så först får de ligga i kallt vatten med lite kemikalier i, sedan så skrubbar man dem. Sedan får de ligga i ultraljud i tio minuter med varmt vatten och med andra kemikalier. Sedan sköljer man av dem noggrant och torkar av dem ordentligt, packar dem i påsar, svetsar ihop påsarna och stoppar i påsarna i en autoklav. Kör autoklaven, den kör tre program, den ångkokar instrumenten i vakuum under tryck i ca 142 grader. Den kör alltså tre gånger, hettar upp och kyler ner, hettar upp och kyler ner. Efter det så är allting stendött.

Sedan så öppnar jag och tar emot kunder. Jag piercar mellan fyra och åtta kunder per dag.

Du jobbar ju där med Niklas, känner ni varandra privat?

Ja, det gör vi. Vi kände varandra privat innan också innan vi började jobba tillsammans. Samma sak med de som äger stället, både jag och Niklas är vänner till dem sedan förut så att vi har liksom halkat in kompisvägen kan man säga. Niklas började jobba här för fem år sedan ungefär och jag började jobba för åtta år sedan. Niklas och jag har jobbat tillsammans sedan han började i princip. Vi umgås även privat.

Är det bara du som piercar eller kan Niklas också pierca?

Det är bara jag som piercar medan Niklas tar hand om kunderna och tar betalt. Han kan hjälpa till att töja ut smycken och fixa lite lättare jobb men han gör inga håltagningar, gör inga piercingar.

Är det fortfarande Paul och Kattis som äger studion?

Ja, de äger fortfarande butiken men de jobbar inte där. Kattis jobbar inte alls. Paul sköter det administrativa. Han sköter bokföring och beställningar och sådana grejer. Det är han som har kontakt med hyresvärden så han sköter hand om de grejerna.

Jag och Niklas är i butiken och Paul sköter pappersarbetet kan man säga.

Har du piercat dig själv?

Jag har försökt några gånger men det är väldigt svårt att pierca sig själv. Det är fel vinkel och det är svårt att se och jag är ganska stickrädd så jag tycker det är läskigt att sticka mig själv. Jag har gjort en, den enda jag faktiskt fick i, det var den i örat som jag gjorde på mig själv men den tog jag ut efter ett tag för den blev lite sned. I övrigt har Paul piercat mig.

Kommer du alltid att jobba med piercingar eller kommer du satsa på något annat jobb framöver?

Jag vet faktiskt inte riktigt. Som det är just nu så trivs jag. Jag tycker det är kul. Det är någonting jag gillar. Jag känner mig lyckligt lottad att jag inte vaknar på morgonen och tänker ”fan, nu måste jag gå till jobbet” så jag tycker att det är ganska kul att gå till jobbet. Absolut att jag kommer at fortsätta med det men jag kanske inte komma att jobba med det hela livet för det vet jag inte men det är ingenting jag planerar att sluta med.

Gör ni tatueringar?

Nej, vi kör bara piercingar.

 

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

Lite annat smått och gott

Vilket är ditt favoritintresse?

Jag tycker det är kul att träna, hålla på med styrketräning. Jag tycker det är kul att spela dataspel och jag tycker det är väldigt kul att laga mat med kompisar. Det är de tre grejerna skulle jag säga.

Vilket är ditt favorithusdjur?

Just nu har jag inga djur men jag har alltid haft en förkärlek för saker som kryper och krälar som grodor och ödlor, vattenödlor och ormar och sådant där. Sedan så har jag haft hund också. Hund och kräldjur skulle jag säga

Har du någon favorithögtid?

Midsommar.

Tycker du om att gå i affärer?

Nej, jag är mer en internetshoppare skulle jag säga. Jag tycker det är softare och sitta och klicka hem saker.

Vad tycker du är roligast, cirkus eller tivoli?

Tivoli.

Åker du något läskigt på tivoli?

Jag vet inte. Det gör jag väl. Man brukar åka det som är läskigast för att man ska visa att man kan.

Har du hört talats om LSS och Daglig verksamhet för funktionshindrade personer?

Ja, det har jag faktiskt gjort. Våran chefs dotter har lite funktionshinder så hon får hjälp av dem.

Vilka lag hejar du på i ishockey och fotboll?

Oj, får man säga Sverige? Jag följer inte någon liga. Jag kan tycka det är kul att kolla på någon match där Sverige spelar och dricker lite öl med kompisar men jag är helt oinsatt i olika ligor så Sverige hejar jag på.

Vad skulle du göra med pengarna om du vann en miljon?

Oj, jag skulle ut och resa. Jag är väldigt sugen på att resa till Asien och jag är väldigt sugen på att resa till Sydamerika. Hade jag en miljon då skulle jag nog ta Amerika och kanske Australien. Jag skulle ut och göra en lång resa. För pengarna som blev kvar skulle jag inverstera antingen i en lägenhet eller i någon form av att köpa en motorcykel kanske.

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55