Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

Färdtjänst

Beställningscentral

Beställningscentral från och med januari 2015

 

Text : Christopher Lundgren och Mattias Persson

Medverkande: Mattias Persson, Christopher Lundgren, Bengt Lövgren och Josefine Åhrman

Navigera på sidan - Våra frågor
1. Varför togs beslutet?
2. Varför har vi inte fått information tidigare
3. Varför samåkning
4. Varför måste man boka en halvtimme före önskad restid
5. Beställningscentralen stänger kl. 22, varför?
6. Vad gör man om man akut behöver färdtjänst efter kl. 22?
7. Hur kommer priserna att förändras?
8. Nya färdtjänstsystemet kan leda till ohälsa!
9. Hur blir det med sjukresor, påverkas dem?
Kompletterande frågor från andra färdtjänstberättigade


 

I mars 2014 togs ett beslut om att införa en beställningscentral för färdtjänstresor, samt samåkning, vilket kommer börja gälla efter nyår (12 januari 2015). I samband med att alla färdtjänstberättigade fick information i november bjöd vi på Snabel-Posten in Josefine Åhrman, projektledare för färdtjänstenheten i Uppsala kommun samt färdtjänstberättigade Bengt Lövgren på en intervjuträff.
 
  Namn: Josefine Åhrman
  Arbetsområde:
Produktionsledare för myndigheten för utförandet av färdtjänsten


Våra frågor

1. Varför togs beslutet att förändra det nuvarande fungerande färdtjänstsystemet, för nu fungerar det? (Orsaker)

Det är så här att på politikernivå ville man ha eget val, det systemet, precis som vi har idag, att man själv som individ ska få välja vilken bil man vill åka med, vilket bolag och om man ville åka ensam eller med någon annan. Då skulle vi upphandla genom en så kallad tjänstekoncession, men vi fick avslag och då blev Samres, som är ett av de här gigantiska beställningsbolagen som har hand om färdtjänst i Sverige, de stämde oss, för att det var enligt dem en olaglig upphandling. Då fick vi fel i förvaltningsrätten och kammarrätten, och så valde vi att gå vidare till högsta förvaltningsdomstolen och då fick vi inte prövningstillstånd, så vi var tvungna att antingen gå ut och upphandla en beställningscentral och då var vi väldigt rädda för att det skulle bli någon av de här jättarna so ligger i alla de här länderna utanför Sveriges gränser och det ville vi inte för att vi ville ha kontroll över verksamheten, och då beslutade politikerna att vi startar upp en trafikcentral i egen regi, alltså Uppsala kommun driver sin egen trafikcentral.

Jag vet inte hur mycket du vet om historien, för 1990 hade vi ett försök med beställningscentral som slutade i kaus.

Jo, det vet jag. Den historien har jag hört och så kommer det inte bli nu. Jag har varit med och tagit fram och rekryterat fjorton stycken transportsamordnare och det är extremt kompetenta personer. De kommer från SOS alarm, de kommer från polisens sambandscentral och sedan har vi några som har suttit i växeln hos Landstingets sjukresor. Det är personer som kan Uppsala, som kan närområdet, som vet… som känner den här gruppen också. Det är väldigt positivt för Uppsala kommuns färdtjänstberättigade.

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

2. Nästa fråga är väl egentligen kanske ännu viktigare: varför har vi inte fått information om det här sedan tidigare, eftersom det här beslutet tagits i mars med uppföljande beslut i oktober men vi fick informationslappen i slutet av november?

Ja det har att göra med att det har krävt så extremt mycket arbete runt allting, med rekryteringar, vi har upprättat ett nytt regelverk i samband med det här, och det var regelverket som var tvunget att vara beslutat innan vi gick ut och det fattades i oktober (25:e oktober). Efter det satte vi igång, för vi får inte informationen utan det gör kommunens informationsansvariga, och det är Teknik och service som har hjälpt oss med det. Det har ju också tagit sin tid att skriva fram informationen och vi ville från vår sida att det skulle bli väldigt korrekt information, lätt och tillgänglig och att det skulle gå ut till alla, och det är ett massutskick till över 8000 brev, så det är anledningen till att det har dröjt.

Jag fick två olika papper faktiskt, ett brev och en broschyr.

Så det är anledningen till varför det har tagit tid och vi har försökt skynda på det så gott som möjligt.

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

3. Varför samåkning? För det är det som är problemet, där har vi det som hände 1990, för då ville de också ha samåkning och det fungerade inte.

Som sagt, man har sagt så här från politiskt håll, vi vill ha så eget val så långt det är möjligt och därför har vi infört två modeller, och den första är ju samåkning där vi ska kunna få ner egenavgifterna och där vi ska effektivisera hela färdtjänsten och miljöperspektivet. Det är ju svårt att argumentera, som ett exempel kan jag säga om vi har tio stycken färdtjänstberättigade från Gränby centrum så känns det inte jättelätt att argumentera för tio bilar ska komma istället för fem, om alla bor i Salabackeområdet.

Bengt: Så kan det vara så att de tio bor åt olika håll.

Absolut, men det jag skulle komma till var att vi har inte haft någon samåkning överhuvudtaget med det här systemet vi har idag. Jag tror att det är 98 procent ensamåkning och det betyder ingenting idag, så att vi var tvungna att skriva om regelverket för att öka intresset, men däremot har vi ju valt att ha kvar, vill man verkligen inte samåka så ska man inte vara tvungen till det.

För det där är ett problem för mig nämligen. Eftersom jag sitter i rullstol och måste sitta i fram i en låg bil, så blir det problem om nästa åkare också har rullstol och måste sitta i fram.

Nej, och då måste du ha ett särskilt tillstånd för att du ska sitta i framsätet, men det har du väl fått information om att söka särskilt tillstånd.

Det där har varit ett problem med nuvarande system, att de uppgifter jag lämnar när jag ringer, då är det bara en nivå när jag ringer, jag ringer till Uppsalataxi, men de vidarebefordrar inte uppgifterna till bilarna så det kommer sådana här Touran-bilar och dem kommer inte jag upp i.

Där ska jag säga att det är det största med det här, vi har gjort en speciell upphandling nu som bygger på kvalitet och inte lägst pris på taxibilar, för att vi har idag ingen som helst kontroll över vad som händer ute i färdtjänst-taxibilarna. Vi får aldrig information om det inte är rätt bil som kommer, vi får aldrig information om det har hänt någonting i bilen, för det utför inte taxibolagen över till oss, och där har vi kvalitetsproblem för då kan vi inte följa upp hur det går ute för er när ni reser. Där kommer vi med den här trafikcentralen få en extrem insyn i hela färdtjänsten, och sedan har vi anställt en specifik person som bara kommer att jobba med kvalitetsuppföljning, som kommer att granska, så då är det jätteviktigt och vi uppmanar alla färdtjänstberättigade att återkomma med upplevelser . Om man känner att man har blivit behandlad dåligt, fått fel bil eller att resan har tagit för lång tid, vad som helst, att ni återkopplar, för det kommer att göras ås att det rankas rätt i systemet, så att den som har högst kvalitetspoäng kommer få flest körningar. Missköter man sig kommer man åka ner i systemet och få mindre körningar.

Jo det låter jättebra. (Både Mattias och Bengt berättar om mindre lyckade bemötanden från chaufförer med det hittills använda färdtjänstsystemet)

Det där är ju jättetrist för den där informationen får vi aldrig från färdtjänsten och det är ju vi [Uppsala kommun] som styr färdtjänsten. Det där det kan vara tuffa utmaningar som ni också kan anse, men jag tror i längden så kommer det bli mycket mer kvalitetssäkert och det kommer ju också märkas när ni åker.

Sedan har vi det där när det gäller den här förra grejen på 1990-talet, dels var ju inte datorerna så välutvecklade, men det blev så otroligt mycket krångel då, för folk missade läkartider på grund av att det skulle samordnas men det inte fungerade.

Där vill jag också vara väldigt tydlig med att inte jämföra färdtjänsten med landstingets sjukresor, för vi reglerar i vårt samåkningssystem, det ska inte kunna ta mer än, vi säger ungefär 20 minuters pålägg får man räkna med i närområdet men max upp till 40 procent av den totala restiden, vilket innebär att det ska aldrig kunna ta mer. Har man en resa som överstiger 50 minuter så ska det aldrig ta mer än 40 procent från A till B så 50 minuter är 20 minuters pålägg, men det har inte sjukresors system, de har mycket högre dispens mellan de här tiderna, det är därför många upplever att de kan få sitta i en bil och sitta och åka i en och en halv timme innan man kommer fram men så är det inte hos oss.

Man ska inte behöva åka runt halva stan.

Nej, utan vi värdesätter verkligen, och det har politikerna också varit väldigt noga med att man inte ska behöva sitta i en bil halva dagen utan att man kommer fram.

Bengt: Sjukresor ligger under Prebus nu.

Ja.

Jag har fler frågor kopplat till det där senare.

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

4. Varför måste man boka en halvtimme före önskad restid? Det tycker jag är ett brott mot det här med valfriheten, att man inte ska kunna åka direkt.

Det handlar ju enbart om att vi ska lyckas samåka, alltså samköra resor, men det vi också säger, precis som jag ska åka med en buss så måste jag kunna anpassa mig efter busstiderna, vilket kan innebära att jag kan få vänta i 30 minuter innan jag kan gå till busshållplatsen, så det är det vi kollar på. Sedan kan jag också tycka att det känns som lite mer planering men i slutändan så kanske det är bättre… jag tänker att 30 minuter är ändå ganska acceptabelt övertid så det inte kommer upp till längre tid än så.

Jo men det blir ju ändå dumheter som har med nästa fråga att göra, varför får man inte övergång, att man kan fortsätta resan med ett uppehåll?

Som med bussen!? Ja, det var faktiskt ett förslag som vi hade och det togs inte nu men det är absolut någonting vi ska titta vidare på.

Jag råkar ut för det, för jag älskar mjölk och den håller inte så länge och då måste jag köpa ny. Åka och handla bara mjölk, med nuvarande system blir mjölken orimligt dyr. Min affär ligger 800 meter ifrån där jag bor och det är precis bortom gränsen för vad jag normalt vill rulla, så jag rullar ju aldrig själv. På sommaren kan man ta en personal med sig och gå fram och tillbaka, men när det är dåligt väder som nu… Det tar alltså en evig tid att komma till affären. Dels att vänta på taxi, sedan gå in och hämta den där mjölken och betala den och det tar kanske fem minuter om man har tur och det inte är några köer, sedan ska man ringa efter en ny bil och vänta på den, nu tio minuter, men sedan blir det 30 minuter, för att man inte får någon övergång, så får man betala dubbelt pris också. Som det är nu är färdtjänsten på tok för dyr. Fem minuter som de har som väntetid max nu, det är ju helt bortkastat, man hinner inte göra någonting på fem minuter.

Och det tar vi också bort för vi kommer inte ha någon övergångstid på det sättet, men däremot så tycker jag absolut att den här frågan med övergångspris precis som Uppsalabuss (Upplands lokaltrafik) har, att man kan ha sin biljett att åka med i en och en halvtimme. Speciellt om vi uppnår en samåkningseffekt så kommer vi ju se mer behov av att införa sådana system.

För då hinner man ju faktiskt göra sådana här mindre inhandlingar, hämta paket eller liknande, som ni blir orimligt dyra och det gör ju att man slutar åka.

Ja absolut, jag tar med mig den och det är en fråga som vi har haft uppe och som absolut kan bli aktuell i framtiden också.

Bengt: Jag hörde att på Uppsalabuss så skulle det bli gratis för de som färdtjänst.

Nej, Ledsagare får man ta med sig när man åker buss och det kommer vi att ha kvar och då får ledsagaren åka med utan kostnad.

Likadant, för det är också en grej som jag har, att ofta klarar jag mig själv när jag vill åka och handla, då behöver jag ingen hjälp, men om jag åker och storhandlar eller ska köpa möbler, då måste jag ha någon som hjälper till att bära. Det pratade vi om, eller att det stod i de här papperen, att man måste ha specialtillstånd för att få ta med sig en ledsagare.

Eller välja att resa själv i bilen, då får du ta med dig medresenär utan kostnad, men då är egenavgiften dyrare som sagt, om det går igenom kommunfullmäktige, för taxorna är som sagt inte tagna än.

Det tycker jag är lite dumt varför det ska vara dyrare när man är tvungen att åka ensam. Jag förstår om de som kan åka ensamma får betala dyrare, men för mig som mer eller mindre tvungen till att åka själv på grund av att jag har rullstol, och inte vill ha Touraner eller bussar. Det finns en del taxibussar också men jag vill inte sitt kvar i rullstolen för att de har så dåliga bälten, för jag ramlar ur, jag kan inte parera när de svänger.

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

5. Så har vi en helt annan fråga. Beställningscentralen stänger kl. 22, då kommer vi till nästa fråga:
Om man har sena ärenden, varit på en fest, en ishockeymatch eller liknande som börjar sent och sluttiden inte är känd, det kan ju hända att de tar slut efter kl. 24 eller efter kl. 22, många fester håller ju på länge. En ishockeymatch kan ju bli förlängd och då vet man inte, börjar den kl. 19 då kanske den inte är klar förrän kl. 22.30. Hur är det tänkt att man ska göra då, då kan man inte förboka eftersom man inte vet?

Så här har vi tänkt, man ska absolut kunna åka färdtjänst dygnet runt, har vi sagt. Det kommer som sagt inte finnas möjlighet att boka resan efter kl. 22.00.

Det tror jag inte är vanligt.

Nej, för det är det vi har kollat upp och sett hur statistiken ser ut och när vi har gjort det så har vi sett att det är minimalt med resor som har beställts under den här perioden. Men då har vi sagt så här, vet du att du ska på en bio till exempel som slutar kl. 22.30 eller kl.23, när du bokar din resa då kommer du få ett telefonnummer till jourtelefonen som vi kommer att köpa, som det ser ut idag av Landstinget, men det är inte riktigt klart än, som kommer att sitta och bemanna den, är det så att du behöver förskjuta din resa, att du kanske vill vara kvar längre på festen, så ringer du bara numret och förskjuter din resa och för den senareläggande eller tidigare, så man kommer kunna resa och man kommer att kunna förskjuta, det enda som gäller är att man bokar resan innan kl. 22. Det kan vara så att man har bokat en taxi till kl. 24 för att man är på en fest, så känner man att man vill åka hem kll. 23, då ska man självklart kunna ändra sin bokade resa, så jag tror inte att det där heller kommer att bli ett så stort problem utan det kommer att lösa sig väldigt bra.

Vi har varit väldigt tydliga med att man ska kunna åka färdtjänst helad dygnet, och varför det blir så har att vi tog de här tiderna är för att vi väljer att starta en egen trafikcentral, och det blir så extremt mycket mer kostnader att ha bemannat hela natten och då ser vi att då löser vi genom att ha den här jourmöjligheten istället. 

Jo, men visst, jag tror att det kommer att bli lite kaus i början men sedan sätter det sig, och det var det som var problemet med den förra grejen, att det blev så stort kaus att det aldrig hann sätta sig ordentligt.

Bengt: Då kan man inte ringa till taxibolagen va?

Nej, precis, då ringer du bara ett telefonnummer. Taxi kommer inte kunna ta emot färdtjänstkörningar om de inte kommer från trafikcentralen, för det är trafikcentralen som leder ut alla bokningar sedan för att kunna samköra.

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

6. Nästa grej har också med det sena att göra: vad händer om man akut behöver färdtjänst, vi säger att telefonen ringer kl. 22.30 och pappa håller på att dö eller något sådant där, så att man akut måste till sjukhuset, även om man inte är sjuk?

Det kommer man inte kunna göra, man kommer inte kunna boka utan då får man i så fall ta en vanlig taxi.

Det är naturligtvis ett extremfall men jag vill ändå höra.

Den situationen kommer vi inte kunna vara behjälpliga till, då får man helt enkelt betala en vanlig taxi.

Christopher flikar in: Fast varför då? Ursäkta att jag lägger mig i, men jag tänker så här att borde inte sådant kunna ingå i tänkandet innan man fattar ett beslut, att man tänker att de här scenarierna kan hända, som med Mattias exempel på extremfall. Man borde då kunna ha ett undantag, att man antingen kan ringa det här journumret eller på något annat vis kunna lösa det.

Frågan är då vad är ett akutfall? Då kommer vi in på det och då måste vi ändå se till att bemanna hela dygnet ändå, för då vet vi inte hur många akuta fall, när det är akutfall, då blir det en bedömningsfråga där. Men ser vi att det kommer att uppstå, att det blir ett problem, då är det en fråga vi måste ta till oss och utvärdera om vi behöver utöka bemanningen, men ett första steg så börjar vi så här.

Jag hade ju tänkt att det hade varit vettigare att det hade varit bemannat från fram till kl. 23.30 eller något sådant där. Vår livsstil nu är ju faktiskt ganska mycket sent. Många affärer har öppet till kl. 22 idag till exempel.

7. Hur kommer priserna att förändras? Dagens färdtjänst är för dyr. Det borde kosta som en bussresa, 30 kronor istället för minimum 40 kronor. När jag åker och handlar, den affären ligger alltså 800 meter bort och då får jag betala 45 kronor. De här 40 kronorna räcker alltså inte ens till inte ens 800 meter.

Där kan jag ju säga om jag får förklara, det är som sagt inte taget än, vi har lagt fram ett förslag som gatu- och trafiknämnden har gått vidare med tillkommunfullmäktige där förslaget är 40 kronor fastpris vid en samåkning i Uppsala närområde. Det sträcker sig ganska stort, det är alltså till Gottsunda, alla närområdesdelarna. Åker man utanför, exempelvis till Storvreta, Bälinge och Björklinge, kommer det fasta priset att ligga på 80 kronor, så där kommer det att bli en förbättring i alla fall.

Så det blir bara 40 respektive 80 kronor.

Det blir inget plus eller minus, det blir 40 kronor fastpris, oavsett längden inom zonen (området). Vi har två zoner, zon 1 och zon 2. Men väljer du aktivt att åka själv och ta med en medresenär som åker utan kostnad, då blir priset 80 kronor i Uppsala närområde och utanför i zon 2 blir det 160 kronor.

Jag kan också säga att så fort man själv vill samåka men vi inte kan garantera att lyckas få en samkörningsresa så betalar man fortfarande det billigare priset, så det kommer ju inte straffa er färdtjänstkunder. Om man inte uppger aktivt att man vill åka själv så blir det det lägre priset man öker för i alla lägen.

Bengt: Jag har mitt färdtjänstkort till 2019

Ja precis. Alltså kortet är ju inte det du är berättigad, det är ditt tillstånd som du är berättigad till, och färdtjänstkorten vet jag inte om du har någon fråga på men de kommer att upphöra i samband med det här.

Bengt: Min godeman sa att man s behöver bara visa legitimation.

Ja precis.

Det var väl det jag tyckte var nästan det bästa, att man slipper kort. Annars tycker jag att bortsett från priset så fungerar dagens system väldigt bra.

Ja det gör det och vi vill ju ha kvar det men vi får ju tyvärr inte.

Jag tycker det är dålig stil. De tänker inte efter, de som bestämmer så att säga. Det är ingen anklagelse mot dig.

Nej, jag förstår det. Vi ville ju införa, fortfarande ha fritt val.

Bengt: Jag förstår, du som sitter här, du rår inte för politikerna.

Nej, vi verkställer ju dock lite grann.

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

8. Nästa fråga här, eller statement nästan, på grund av problemen med nuvarande färdtjänst är att priset är så hiskeligt dyrt. Då blir det ju så att man sitter hemma istället och blir deprimerad för att det blir tråkigt. Man kommer inte ut, och i längden kommer det bli dyrare för kommunen för tillslut kommer man behöva psykisk medicin va, och då blir det ju dyr sjukhusvård, ensamhet. Det har ju jag haft under hösten, jag har inte haft någon sjukvård men jag har varit deprimerad, mycket beroende på vädret i och för sig, men det här med att de slutar med kontanter på banken, för jag avskyr kontokort, jag litar inte på sådant, och sedan det här med färdtjänsten nu då. Förra året hade vi upphandling på vårat boende och vi fick inte ett dugg information vi boende.

Angående informationen så gör vi väldigt… Vi går ut nu första gången med brev till alla 8000 färdtjänstberättigade. Vi kommer att gå ut med ytterligare ett brev med de nya taxorna när de är tagna och förtydligande för det som varit oklart, så det kommer att komma ytterligare information, men allting som du säger fördröjs ju lite.

Idealet var, om man säger att det första beslutet togs nu i mars eller april, jag vet inte exakt, då skulle det ha kommit någon form av preliminär information redan då, tycker jag.

Det läskiga är i det här att går man ut med fel information när det inte är taget, då kan man uppröra och skapa oro innan, så vet vi inte, kommer det tas i nämnden eller gör det inte. Nu blir det lite fördröjning, det togs i oktober, sedan så blir det samarbete med Trafik och Service, så det fördröjs lite. Jag håller med dig, det kunde ha gått ut lite tidigare.

Jag förstår ert problem också, men för mig har ju det här… man har hört rykten från taxichaufförer och av grannar som har hört, och sådana här saker, så blir det oklarheter, så blir man orolig. Är man redan orolig som jag var i samband med den här upphandlingen av vårat boende, då blir det extra mycket och det är det som har utlöst de här depressionerna jag har haft. Jag har varit väldigt nere vissa gånger och inte gjort någonting. Då vill jag bara komma hem och så blir det bara att jag sitter och tittar på TV, för det finns inga aktiviteter i närområdet. Vill jag göra någonting, då måste jag åka färdtjänst, till exempel det här med affären. De som kan gå skulle ju cykla (eller gå) den biten istället men det kan inte jag, jag är hänvisad till färdtjänsten och blir då liksom ”straffad” för att jag är handikappad. Att jag ska behöva betala dyra pengar och sitta och vänta på bilar som tar lång tid. Det är därför jag blir orolig.

Det förstår jag och det har vi full respekt för. Vi förstår, så fort man kommer med förändringar så blir det ju obehagligt. Man vet inte hur det kommer att utvecklas, man har erfarenheten från 1990-talet, det är helt förståeligt.

Jag kommer ihåg, även om jag själv inte blev drabbad speciellt mycket av det, så har man ju hört historier om hur det, hur folk har fått väntat i tre fyra timmar och missat läkartider, tandläkare och alla möjliga sådana här grejer.

Jag vill bara poängtera att det kan bli lite struligt precis vid öppningen men att man har lite förståelse för det, för vi vet inte hur trycket kommer vara. Fftersom det hela tiden har varit fördelat på taxibolagen så har vi egentligen inte den informationen, hur trycket kommer att se ut.

Det tycker jag är lite konstigt att taxibolagen inte har pratat med dem som har hand om det.

Jo vi har ju dialog men man vet ju aldrig när man får ihop det som en klump, hur hårt trycket blir. Nu är det superbra personer vi har anställt och jag tror att det kommer att bli jättebra, så att det är vana personer som sitter där.

Man får hoppas att de klarar av trycket så att de inte blir allt för ansatta av folk som blir sura på grund av problem, för det är ju en risk som kan bli också.

Men nu i samband med det här utskicket så är det väldigt många som har hört av sig, vilket också är väldigt bra, för när man har funderingar så är det ju viktigt. Det blir mycket spekulationer om man kanske inte förstår riktigt vad det innebär Vi har upprättat ett journummer nu varje dag fram till kl. 12, telefonnummer 727 51 00, där vi tar emot frågor om just den här förändringsperioden, hur det påverkar er. Ring dit om ni har funderingar. Det kan ni uppmana [anhöriga och andra som använder färdtjänst].

Där har jag också en grej, varför just tiden mellan kl. 08 och 12? Jag jobbar från kl. 8.

Det är mest för att vi har bemanning helt enkelt ,den tiden. Det är ju så vi jobbar också.’

Det är bara på fredagar som jag är ledig den tiden så att jag har möjlighet att ringa. Jag funderade om jag skulle ringa.

Men gör så, om du inte hinner, att du kan skicka ett mejl till mig eller någon annan på handläggningen så ringer vi upp dig efter, för vi är ju där, men det är för att vi ska kunna handlägga och hantera ärendena som vi inte kan sitta i telefon hela dagen.

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

9. Den sista frågan jag har är, hur blir det med sjukresor, när man åker till sjukgymnastik och sådant där? Som det är nu så har det varit några specialregler, jag har aldrig förstått det och aldrig använt det, eftersom jag i princip aldrig åker till läkare, utan det har bara varit sjukgymnastik som jag har åkt till. Ungefär hälften av mina färdtjänsträkningar har bestått av sjukgymnastikresor.

Jag vill verkligen poängtera det, man ska inte och man får inte åka till sjukvårdsinrättningar med färdtjänsten. Färdtjänsten är endast för fritidskaraktärs-ändamål. Det är Landstingets sjukresor man ska vända sig till när man ska åka till och från vårdinrättningar, det är tandläkare, sjukgymnaster, läkarbesök.

Jag har aldrig fått någon riktigt bra information om det där.

Det är många som inte vet och vi har väldigt mycket taxiresor, färdtjänstresor, som egentligen ska utföras av landstinget och det kommer vi att jobba ganska mycket med framöver med trafikcentralen och härleda dessa resor rätt. För att det påverkar färdtjänstens kvalitet om vi ska alla dessa resor också.

Sedan har det varit det här med att jag inte riktigt har vetat hur det fungerar. Som jag sa, jag vill inte åka någon buss, jag behöver en vanlig bil.

Där är det så här att har man färdtjänst så är man berättigad till att åka bil för sjukresor så då ska man inte åka någon buss. De har dock andra regler, det är samåkning där, omvägstid etcetera. Däremot så har de ett fastpris till 100 kronor oavsett vad man bor men du har dock ett högkostnadsskydd på sjukresor, som gäller när man kommer upp i 1200 kronor. Det blir sex tur och returresor, då åker man utan kostnad resten av året.

Det är viktigt att dessa resor görs via Landstingets sjukresor. För att bakgrunden är också att om vi täcker upp deras resor, så kommer inte de inte utveckla sina resor så att folk kommer vilja åka, för nu är det ju så att det är mycket mer bekvämt att åka färdtjänst, man behöver inte anpassa sig, det är billigare om man ska göra en kortare resa, för det blir en lite större skillnad att betala 40 eller 100 kronor, det är en ganska stor skillnad om det är enstaka resor. Det är väldigt viktigt för i regelverket är vi väldigt tydliga med det.

Jag har faktiskt hört det där. De har inte lämnat någon vettig information för det.

Jag tycker ni ska bjuda hit sjukreseenheten. Det vore nog väldigt bra.    

Bengt: Eller bjuda hit Regionförbundet.

Mattias: Till våran grupp.

Bengt: Bjuda hit de som har ansvar för färdtjänsten och grejer.

Sjukresor är ju jättebra att ni bjuder in.

Mattias nämner olika läkarbesök dit sjukresor gäller.

Jag tänker också på de som har kontinuerliga besök, som strålbehandlingar och dialyser, då blir det ju jättedyrt om man inte vet om att sjukresor finns, för då är det ju högkostnadsskydd.

Jag har länge vetat om att det finns men jag har inte vetat vilka regler som gäller eller vart man ska ringa.

Christopher: Där kan jag också säga att det här med sjukresor kan slå väldigt orättvist för de som åker kanske några gånger per år, då får de betala mycket mer.

Alla betalar ju samma.

Christopher: Jo men att de inte kommer upp i högkostnadsskydd och då tänker de kanske att man tar färdtjänst istället för att det är billigare, för att man vet att man åker bara kanske tre gånger per år.

Mattias: Så har det varit för mig, inte med sjukresor, men jag har råkat ut för exakt det där fenomenet, till exempel innan jag började här jobbade jag på slottet med konsthantering. Då var det om det här att man kunde göra skatteavdrag för resorna men jag nådde ju aldrig upp till gränsen. De sätter gränserna väldigt fånigt. Men när det gäller mina gymparesor, där når jag ju lätt upp till frikortsgränsen, det ör tre enkelresor per vecka.

Oj det blir ju många det. Då är det sex tur- och returresor, så på två veckor är du uppe i högkostnadsskydd. Det blir ju betydligt billigare för dig i längden.

Mattias visar upp den aktuella dagens tidning av Upsala Nya Tidning med en insändare relatera

Vi kommer in på en diskussion om säkerhet vad gäller sjukresor och färdtjänst samt att komma ombord på bussar. Färdtjänstenheten har en dialog med Upplands lokaltrafik och försöker komma till ett samarbete med dem.

Vi uppmanar så många som möjligt att åka buss så länge man klarar av det och det gynnar alla i samhället också.

Bengt: Det kostar 20 kronor per resa.

Det blir ju billigare plus att du får ta med dig en ledsagare eller medresenär som åker med utan extra kostnad.

Och övergång dessutom.

Jag vill också förtydliga att vi har sagt att vi kommer att ta bort färdtjänstkortet men åker man buss med en ledsagare så behåll färdtjänstkortet i syfte med bussen, inte i taxibilen men vill man åka buss med ledsagare kan man ha kortet kvar för då kan man visa upp det fortfarande.

Mattias visar upp ytterligare tidningar, denna gång med egna insändare och artiklar kring ett liknande förslag som skulle tas 2007 men som lades ned.

Olika situationer där förare misskött sig gentemot färdtjänstinnehavare tas upp.

Det där måste jag också trycka på att det där kommer att bli så mycket bättre när vi själva får insyn i verksamheten. Vi har ju förlitat oss helt på taxibolagen, och det är klart att de är beroende av våra resor. Det är klart att all information inte kommer oss tillhanda och då kan vi inte komma åt problemet.

Bengt: När chauffören inte skötte sig så ringde jag upp hans chef och berättade, då fick han kicken (blev avskedad).

Oj, du ser vad bra. Då får ni ringa till oss framöver.

Mattias fortsätter berätta om olika situationer.

Bengt: Jag ser positivt till det här.

Jag tror att det är mycket förändringar i början men jag tror att långsiktigt så kommer det att bli betydligt bättre på många punkter. Sedan är det en bekvämlighetsfråga, det är klart man vill åka själv och man behöver inte anpassa sig.

Man vill inte krångla med att åka runt. Speciellt om jag åker korta resor. Om jag vill åka till Gränby så vill jag inte åka till Vaksala som en mellandel.

Jag säger egentligen ingenting om samåkning, om både jag och min kompis, min granne, ska åka och träna så tränar vi ju samtidigt på samma ställe, då skulle jag helt naturligt acceptera samåkning, men det har ju inte fungerat eftersom hon också måste sitta i fram och har rullstol, och då går det ju inte av rent praktiska själ. Vi försökte samåka på det viset en gång men det blev bara besvärligt.

Ja du ser. Till och med så jag tror att taxibolagen säger att det går inte rent systemmässigt att få in två personer för det blir mer krångligt.

Det är ju det man måste ta hänsyn till, att alla kan helt enkelt inte. Sedan var jag med om en annan irriterande grej med samåkning. Det var jag och en annan, han hade någon psykologisk sjukdom så tio gånger under en fem minutersperiod frågade han vad jag hette, och jag har ju Aspergers syndrom såjag blev ju väldigt arg och irriterad på det där. Det är också en psykologisk sjukdom.

Är det just så att man har en funktionsnedsättning som gör att man, som i det här fallet till exempel att den personen skulle ha åkt själv. Det är ju det vi vill utreda så att rätt personer för den möjlighet för att påverka också, precis som du sa, du som samåker ska ju ändå kunna ha en bra resa, det vill ju vi också uppnå.

En annan grej som inte alls har med taxi att göra men jag kan berätta det för att visa hur fånigt det blir med samåkning ibland. Det var med Prebus, jag åkte ifrån jobbet, det var fortfarande det här jobbet men vi var på ett annat ställe då på Ekeby bruk, så skulle jag åka hem, det var precis när de hade börjat med Prebuskörningarna, så det var en sådan inkörningsproblem, men det blev väldigt tokigt för mig. Det var 28, 29 grader ute, så skulle jag åka, så var det tre andra tror jag. En kom aldrig ut när de skulle hämta, så jag fick åka i 45 minuter på en resa som normalt skulle ha tagit tio minuer.

Du ser, men så kommer det inte vara i färdtjänsten för där har vi ju garanti, 40 procent, minimum 20, det betyder… Räkna, ska du åka en resa som tar tio minuter så räkna på 20 minuter, det är vad det kommer att ta, det är 30 minuter i så fall.

Det är väl det som jag är kritisk till.

Sedan kommer vi att utvärdera det här hela tiden och följa upp och ha samarbete med de flesta intresseorganisationer, för det är då man får insyn i hur ni resenärer tycker det fungerar. Sedan kommer vi också att jobba med kundnöjdhet, så vi kommer också återkoppla till er resenärer efter att ni har gjort en resa och höra ”hur upplevde du resan?” och att ni ska få tycka till också för att vi ska kunna följa upp.

Kanske inte efter varje resa!?

Nej nej nej, det är inte efter varje resa. Det kommer inte att vara samma personer, utan det är ju 8000 så det blir ju bara någon gång det hamnar på dig. Tänk på att det här inte bara är en rolighet utan det bygger ju också på att vi ska kunna bygga färdtjänsten på något bra, så det här är jätteviktigt att vi får bra insyn så det är därför vi kommer att göra det här. Jag håller med, vi kan ju inte ringa varje gång utan bara någon enstaka gång. Sedan är det också viktigt, upplever ni att det inte var någon bra resa, så måste ju ni också känna att ni kan kontakta oss och våga göra det, det är då vi kommer kunna följa upp det.

Jo det förstår jag, och jag kommer säkert att ringer till både dig och kanske till Ralf Nord. Det är mycket bättre med direktkontakt än via telefon, eller ännu värre, mejl.

Vad gäller trafikcentralen är det Marie Stendahl som är produktionsledare för den, som kommer att ha ansvaret för hela trafikplaneringen.. Hon kommer att ha det avgörande på själva utförandet och jag har på myndighetsdelen.

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

Kompletterande frågor från andra färdtjänstberättigade

Några frågor från en granne som kom in sent, hann vi inte ställa under intervjun, men som Josefine har svarat på via e-post:

Måste vi acceptera omvägar (vid samåkning, mitt tillägg)?

Ja omvägstid kommer förekomma. Reser man inom Uppsala närområde bör man räkna in cirka 20 minuters pålägg.

Måste vi ansöka om färdtjänst på nytt igen,
när man har haft det i nästan 40 år?

Nej man behöver absolut inte ansöka om på nytt. Detta gäller endast om man har särskilda behov under en samåkningsresa så som ledsagare, ensamåkning eller behöver sitta på en specifik plats i fordonet. Väljer man att resa med det dyrare alternativet får man ta med en medresenär utan kostnad samt så slipper man omvägstiden.

Måste vi acceptera 30 minuters väntetid?

Ja dessvärre.

Hur blir det med via-adresser?

Via-adress kommer efter den 12 januari inte vara möjligt. Det kommer bara finnas möjlighet för stopp under resan om man ska hämta eller lämna barn på förskolan.

Varför måste vi acceptera/välja ensam/samåkning?

Samåkning sker automatiskt om du inte själv begär att få resa ensam.

Tillbaks till sidans topp

Tillbaks till Christopher

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55