Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

Kropp & Hälsa

Friskis & Svettis


Olle visar hur man kan träna på gym.

Intervjuer med personal från gymmet i Ekeby

Text: Christopher Lundgren
Foto: Erica Westerlund

 

 

Min nya syn på hälsa: Jag är både godisråtta och mån om min hälsa, vilket kan låta som en märklig kombination, men det fungerar. Samtidigt som jag begränsar mitt godisätande till helgerna så tar jag både långpromenader och tränar på gym. Tränar jag så behöver jag inte ha lika dåligt samvete när jag äter godis, och äter jag godis så tar jag igen det nästa gång på gymmet. Sedan i vintras har jag både hittat min favorit- godisbutik Goodies i Gränbystaden och börjat träna på Friskis & Svettis i Ekeby. Dessutom har jag fått intervjuat personal från både Goodies och Friskis & Svettis.

Klicka här för att komma till intervjun med Silan Aslan från Goodies.

Nedan kommer intervjun med personal från Friskis & Svettis.

En torsdag innan gruppasset på Friskis & Svettis i Ekeby startade, intervjuade jag fritidspedagogen Stina Eriksson och gyminstruktören Olle Zetterqvist, som alltid finns på plats.
 

 
 

 
 

Namn:

Stina Eriksson

Olle Zetterqvist  
  Född: 1964 1965  
  Yrke: Fritidspedagog
på Hälsa och habilitering
Gyminstruktör
på Friskis & Svettis i Ekeby


 


Hur kommer det sig att ni ville börja med hälsofrämjande arbete?

Olle: Ja lite kort. Jag är lärare i botten så det här var min hobby att träna på gym och sedan var det Friskis som frågade mig för tio år sedan om jag inte vill börja som funktionär och då sa jag ja. För åtta år sedan frågade de om jag ville börja jobba på heltid här och då sa jag ja, så på den vägen är det, så det var en tillfällighet att jag hämnade här.

Stina: Jag har alltid varit intresserad av att träna och är allmänt idrottsintresserad och har provat på det mesta som går att prova på. Jag har jobbat inom habilitering i många år och så försöker jag föra över lite granna utav det jag är intresserad av till den målgruppen också.

Olle: Jag kan tillägga att jag också tränar väldigt mycket i hela mitt liv.

Hur länge har du Stina arbetat på Habiliteringen?

Stina: Jag började på Habiliteringen 1996 så det är över 20 år sedan.

Vad gör du Olle i ditt arbete på gymmet?

Olle: Jag ser till så att gymmet fungerar på de passen jag jobbar och har lite koll på utrustning och sådant. Sedan har jag instruktioner så jag tar emot folk som vill komma igång med att träna eller vill ha hjälp med en höft eller knä eller lära sig teknik. Sedan kör jag även grupppass i mindre grupper åtta till tio upp till 60 personer och då handlar det mycket om styrketräning i grupp.

Arbetar du Olle med något annat här på gymmet förutom i gruppen på torsdagar?

Olle: Jag är heltidsanställd här på Friskis så det här är mitt riktiga jobb, och enkelgym är en liten del av det jag gör..

Hur kom idén Stina till att starta träningsgrupper för funktionshindrade på Friskis & Svettis?

Stina: Jaa… idén, om vi säger så här att Habiliteringen har varit i många, många år här på Friskis & Svettis och varit i de här lokalerna. Sedan det här samarbetet är ganska nytt, så enkelgymmet har vi hållit på med i ett år medan Friskis & Svettis, de har även enkelgympa på lördagar på Ultuna som har hållit på länge och har varit ett samarbete med FUB från början, men nu är det i Friskis & Svettis regi helt och hållet. Sedan finns det enkelspinning också på tisdagar, också på Ultuna, som också har hållit på i två tre år kanske.

Men brukar ni besöka de här olika grupperna?

Stina: Jag brukar försöka besöka någon gång per termin för att se hur verksamheten ser ut eftersom de patienter, nu heter det patienter eftersom det är i Region Uppsala, när jag träffar dem så rekommenderar jag ofta Friskis & Svettis olika verksamheter.

Vilka träningsaktiviteter finns för den här målgruppen på Friskis & Svettis?

Stina: Det är gympa, spinning och enkelgym.

Olle: Vi är en folkrörelse, alla är ju välkomna att komma och träna och alla gör ju sin träningsresa, och jag kan tillägga att nu är de yngsta vi har sex år och de äldsta är uppåt 100 så det är ett stort spann. Det är alla möjliga och vi vill ju att alla ska komma och träna.

Stina: Om jag får lägga in en grej så är mitt mål med enkelgymmet att de som går det här på torsdagar ska kunna gå hit när som helst som småningom. När de känner sig säkra i den här miljön så ska de kunna köpa sig ett kort som de blir väldigt självständiga med sin träning. Det är målet tycker jag.

Vad är det då för skillnad på sådana här kort som exempelvis jag och vi som brukar vara här på torsdagar har och om man har blivit tryggare och kör utan er hjälp?

Olle: Med ett vanligt kort får du gå på allting som finns. Dels har vi dagkort, då tränar man alltid dagtid måndag till söndag, och sedan ett allkort kan man säga, då kan du träna så länge vi har öppet. Då har vi alla pass, det är spinning, gympa, teknikpass, kroppspass och gym, och tanken är att ni alla ska kunna hitta vad ni tycker om och så ska man kunna fortsätta träna själv. Sedan kan man alltid få hjälp i gymmet och ha en instruktion, då kan man träffa mig oavsett om jag är här på torsdagar eller om jag jobbar på en tisdag. Jag jobbar fem dagar i veckan men biland jobbar jag kvällar och ibland helg så jag träffar alla åldrar och alla möjliga motionärer.

Vad behöver man för utbildning för att få arbeta som instruktör på gym?

Olle: Egentligen så är det Friskis som utbildar så jag har gått flera Friskisutbildningar så att det krävs att man har lite gym-vana och egentligen har jag det i och med att jag ar tränat på gym sedan jag var 14 så det är många år, men sedan har jag också fått åkt till riks på utbildningar och då har jag gjort tre gånger om just när det gäller gym ,så det är ett speciellt tänk med träning.

Vilka personer får gå med i era grupper?

Stina: Egentligen så är det Friskis & Svettis som har den här tiden fast Habiliteringen snikar in, vi använder oss utav den här tiden för att de vi anser är behjälpliga utav oss som finns här den här tiden.

Olle: Har man ett enkelkort, det är egentligen dem som vi vänder oss till i gymmet om man tänker sig torsdagstiden. Man kan komplicera sin gympa med styrketräning.

Stina: Ja precis. Man ska ha någon slags funktionsnedsättning, och vi kanske vänder oss främst till intellektuellt funktionsnedsättningar och autism, men har man kontakt med habiliteringen så är det inga problem att lösa ett enkelkort. Det är ingen hård legitimationskontroll här på Friskis & Svettis.

Till vilka pass gäller enkelkorten?

Olle: De gäller på tisdagar när det är spinning på Ultuna, lördagar när det är enkelgympan och torsdagar här på Ekeby, så det är tre tillfällen man kan välja på när man har köpt ett enkelkort.

Får man gå hur mycket eller lite man vill på samtliga tre olika pass?

Stina: Ja hur mycket du vill.

Olle: Man får tre chanser varje vecka. 

Har du Olle arbetat på andra gym tidigare?

Olle: Nej inte arbetat, bara tränat så det är bara på Friskisgym jag har jobbat.

Hur kommer det sig att det är just Friskis & Svettis här i Ekeby på torsdagar?

Olle: Det är att ni från Habiliteringen först har gått och tränat på tisdagar och då har vi lärt känna varandra lite mer, det är den vägen. Sedan har vi börjat prata om torsdagar för då blir det en annan dag än gympan och spinningen så på den vägen är det, så det är en början på någonting med enkelgym.

Vilka andra aktiviteter arbetar du Stina med via Habiliteringen, förutom Friskis & Svettis?

Stina: Om jag träffar en patients som vill börja träna till exempel så kan det vara så att jag är lite otrogen Friskis & Svettis så vi kan faktiskt gå på andra gym. Det måste vara lättillägnligt för den man träffar, den jag arbetar med så att säga, och då kanske det är 24/7 nere på stan som passar bäst, så fysisk aktivitet jobbar jag mycket med och försöker hitta vad som skulle kunna vara möjligt. Det kan även vara promenader eller att man spelar badminton eller att man gör något sådant. Så just att försöka hitta aktiviteter kring fysisk aktivitet är jätteviktigt tycker jag.

Jag har för mig att du var med och ledde en grupp i boxning på Habiliteringen förut?

Stina: Jo det är sant, och afrikansk dans också. Jo, Habiliteringen har ju ändrats, arbetssättet har ändrats. Vi har inte så jättemånga aktiviteter på Habiliteringen längre. Vi försöker hitta det ute i föreningslivet, ute i olika föreningar, men då vet jag ju att boxning finns på till exempel UIF på Heidenstams torg för alla och speciellt för den målgruppen, för personer med funktionsnedsättning. Dans finns överallt. Det finns ganska mycket föreningsaktiviteter.

Ungefär hur många personer brukar delta i grupperna med enkelgympa, spinning och enkelgym?

Olle: Runt tio brukar det ligga på. En del kommer ju själv och kör själv och en del vill ha hjälp. Jag tror att bara att det finns en tid så kan man komma hit och träna. Är man van att träna kanske det är kul att det kommer andra som har samma problem eller vill ha mycket hjälp.

Stina: Många utav dem jag har träffat genom åren i och med att vi har – nu är enkelgymmet ganska nytt – men det är många som har blivit självständiga i sin träning och går på andra pass också, men ett tiotal ungefär under en termin brukar det vara per tillfälle, men sedan antalet personer så är det flera.


Olle och Stina tillsammans med två deltagare

Brukar du själv gå och träna på gym Stina?

Stina: Ja, då är jag också otrogen Friskis & Svettis, jag går på ett annat ställe.

Vad har du för tips och råd för att få en fungerande träning?

Olle: Jag tycker om det här enkelkortet, både spinningen, gympan och gymmet för det finns personal som man kan få mycket hjälp av om man vill komma igång, så det är ett bra sätt att komma hit de dagarna, i synnerhet gymmet på torsdagar.

Stina: Jag skulle vilja säga att just vilken träning som blir av, det måste vara lite roligare och det här enkelgymmet kan ju också vara att man känner sig väldigt trygg. Om man känner sig lite osäker och man tycker att det är halvtråkigt, då är det garanterat att man inte fortsätter men hittar man en träningsform som man tycker är rolig och sedan att man känner sig trygg, då fortsätter man.

Olle: Sedan i största allmänhet om man säger allt man rör på kroppen är ju träning, gå och cykla, simma, springa, jogga och allt det där, lyfta saker och så vidare, så håller man igång på det där viset så tränar man faktiskt. Så tycker vi i alla fall.

Hur mycket i veckan ska man träna på olika sätt?

Olle: Man ska träna lite varje dag. Man ska röra på kroppen varje dag, men om det är styrketräning du frågar om så skulle jag säga två gånger i veckan kan vara en bra start.

Stina: Vill du veta vad Socialstyrelsen rekommenderar? Då är det vardagsmotion varje dag, sammanlagt 150 minuter i veckan. Det tycker jag är en lite låg siffra. Jag skulle vilja få till så att det är en 210 minuter i veckan, vardagsmotion en halvtimme varje dag brukar jag rekommendera de jag träffar och när vi pratar kring levnadsvanor. Och sedan det här med träning, muskulärt, balans, är det två gånger i veckan. Det är vad socialstyrelsen säger.

Varför kallar ni det för enkelkort och enkelgym?

Olle: Jag tror att det var Friskis idé med enkelgympa, det började så, enkel gympa för alla, enkelspinning; enkel spinning för alla.

Det är ju perfekt, och då finns ni till hands, för då finns den här tryggheten för de som kommer hit.

Stina: Så är det på de övriga passen också, som på gympan och spinningen också, att det finns ledare runtomkring så att det inte ska bli några tokigheter som händer.

Till intervjun om Goodies

Tillbaks till sidans topp
Tillbaks till Christopher


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55