Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

Kropp & Hälsa

Besök i en godisbutik


En hylla med några av butikens över 700 godissorter.

Intervju med Silan Aslan från Goodies

Text: Christopher Lundgren
Foto: Erica Westerlund

 

 

Min nya syn på hälsa: Jag är både godisråtta och mån om min hälsa, vilket kan låta som en märklig kombination, men det fungerar. Samtidigt som jag begränsar mitt godisätande till helgerna så tar jag både långpromenader och tränar på gym. Tränar jag så behöver jag inte ha lika dåligt samvete när jag äter godis, och äter jag godis så tar jag igen det nästa gång på gymmet. Sedan i vintras har jag både hittat min favorit- godisbutik Goodies i Gränbystaden och börjat träna på Friskis & Svettis i Ekeby. Dessutom har jag fått intervjuat personal från både Goodies och Friskis & Svettis.

Klicka här för att komma till intervjun om Friskis & Svettis.

Nedan kommer intervjun med Silan Aslan från Goodies..

En förmiddag besökte jag Goodies i Gränbystaden för att intervjua Silan Aslan och hennes pappa, som driver butiken. De bjöd oss på fika och vi fick provsmaka godis.
 

 
 

Namn:

Silan Aslan

 
  Född: 1978  
  Yrke: Jag översätter och sedan är jag egenföretagare


 


Hur kom ni på att ni ville starta Goodies AB och när startade ni det?

Det var längesedan vi kom på idén. Det var för ungefär 16 år sedan. 2002 öppnade vi en butik i Läby efter Björklinge. Vi hade den där vid E4:n så vi startade där och så höll vi på där några år, och så flyttades E4:n, så vi stängde där. Och så har vi haft butiker i familjen, i lite olika städer, Linköping, Nyköping och så har vi andra familjemedlemmar som har butiker lite runt omkring i Sverige, och så tänkte vi: vi är uppväxta i Uppsala så vi tänkte att vi flyttar till Uppsala allihopa, jag har bott utomlands själv ett tag, och så flyttade vi tillbaka och så tänkte vi att vi startar någonting här för det behövs kändes det som.

Är alla i er familj involverade i Goodies AB?

Inte alla men en del. moster, faster, farbror, deras söner och en kusin.

Är det lätt eller svårt att driva Goodies AB och få företaget att gå runt?

Det är lite upp och ner. Menar du jobbmässigt?

Ja jobbmässigt, hur får ni ihop det och går allting bra?

Våra uppgifter är att stå i kassan. Vi har det här att man ska ha rena slevar, efter varje kund så diskar vi dem. Sedan är det städning, påfyllning och att kunder kommer. Det är lite annorlunda uppgifter. Det är lagom svårt.

Går ni med vinst och får ni mycket kunder?

Ja det gör vi. Våra kunder gillar oss och det är bra för vi har inte marknadens högsta priser och vi har bra kvalitet på godiset. Vi har även naturgodis och annat som egentligen är dyrare men vi försöker gå ut med ett bra utbud till kunderna och huvudidén är att man ska kunna hitta sina favoriter här hos oss som de inte har hittat på länge och det ska vara färskt godis och de ska vara fräscht,

Har ni alltid haft affärsidén om att erbjuda kunder ett sortiment som inte finns på annat håll?

Ja det har vi alltid haft för vi tycker om när folk blir glada – det här leendet man får i ansiktet när man hittar sina favoriter när man kommer in och ser att det är så mycket och det att man hittar sina favoriter från alltså två år och upp till 100 år så känns det jättekul att kunna erbjuda det.

Hur många butiker har ni haft inom familjen?

Vi har haft ett tiotal butiker i bland annat Sundsvall, Härnösand, Leksand, Nässjö, Mjölby, Nyköping, Karlskoga, Vetlanda, Ljungby, Löddeköpinge och Örebro. Vi har fem butiker öppna just nu. Vi öppnade en butik i Landsbro och vi köpte fastigheter. Sedan kom vägverket och byggde nya E4:n. De köpte och tänkte att de skulle göra en rondell och en väg. E4:orna har vi lite problem med. Vi var den andra godisbutiken i Sverige. Det fanns en mellan Västerås och Enköping, sedan öppnade vi. Det är många som har öppnat sådana godisbutiker. Då när vi öppnade då var det bara vi och Hummelsta i hela Sverige som hade det här sortimentet. Sedan blev det fler och fler men vi var den andra i hela Sverige kan man säga som hade det här sortimentet.

När öppnade ni Goodies i Gränbystaden?

Den 10:e november 2017 öppnade vi. Det är inte alls längesedan.

Hur många godissorter har ni?

Vi har över 700 sorter.

Har ni själva provsmakat alla godissorter som i säljer?

Nästan, genom alla år. Jag är inte så där jättemycket för gelé. Mina favoriter är mest choklad men jag tror att vi har smakat alla. Lakrits klarar jag inte av så där jättemycket, sötlakrits kanske lite. Saltlakrits har jag inte testat, men annars har jag testat det mesta. Så får vi provsmaker också när vi vill utöka sortimentet. Man kan säga att vi har testat för det mesta.

Är det lätt eller svårt att få tag på alla udda godissorter som ni vill sälja i butiken?

Vi jobbar just nu med en leverantör, en svensk grossist, så vi får in allting från dem och vi söker fortfarande lite olika saker. Allt det här sortimentet får vi från en enda leverantör så det är inte så svårt att få in hela det här sortimentet.

Vilken sorts godis tror ni är den mest populäraste i er butik?

Det är väldigt många, till exempel sura kola-nappar, geisha, naturgodis, Ferrari så det är väldigt många som är populära.

Tillverkar ni något eget godis eller köper ni bara in från grossister?

Nej vi köper bara ifrån grossister.

Hur kan en dag se ut för er i butiken?

Vad vi gör: vi öppnar butiken och så kontrollerar vi slevar och vi diskar slevar och så kontrollerar vi godiset och fyller på vid behov och så tar vi hand om våra kunder som kommer hit till butiken, och vi väntar på kunder. Vi kontrollerar lagret och gör beställningar vid behov, och hjälper kunderna när de inte hittar vissa saker.

Har ni några anställda eller är det bara ni i familjen som jobbar i butiken?

Vi har en praktikant just nu och så är det vi i familjen.

Har butiken gått så bra som ni har hoppats på?

Ja det har den gjort. Vi hoppas och tror att det kommer bli bättre och bättre. Jag tror fortfarande att det finns folk som har hört om oss men som inte har kommit hit än och det finns också de som har hört talats om oss. Lokalen är ganska bra belägen i Gränby och jag tror att det finns mer kapacitet.

Får ni mycket respons från kunder?

Ja vi har fått jättepositiv respons faktiskt. De tycker att det är jättebra det här med att slevarna diskas, att det är rent och fräscht och bra godis, både bra kvalitet och att det är färskt och för det mesta så hittar de sina favoriter, så det är positivt.

Vilka är era egna favoritgodissorter?

Mina är naturchoklad eller naturgodis och chokladsortimentet och pappa kan inte äta sina favoriter för han är diabetiker så hans avdelning är de här sockerfria.


En korg med klubbor i butiken.

Till intervjun om Friskis & Svettis

Tillbaks till sidans topp
Tillbaks till Christopher


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55