Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

Teknik

Jailbreaka Apple-enheter

som iPhone, iPod, iPad och Apple TV

Navigera på sidan:
Ingresstexten
Kort om iPhone och dess funktioner
Jailbreak och dess betydelse
Bra att tänka på vid jailbreak
Guider och information
Författarens egna åsikter och funderingar

Text: Christopher Lundgren
Källa: www.iphoneguiden.se, www.jailbreakaiphone.se
 

Apple är ett amerikanskt företag, startat 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald G. Wayne. Företaget är känt för sina Mac-datorer (Macintosh) och dess operativsystem Mac OS X. Med tiden har Apple gjort andra elektroniska produkter som deras bärbara mediaspelare iPod, surfplattan iPad, mediastationen Apple TV samt den numer väldigt kända mobiltelefonen iPhone.
I denna artikel kommer vi dock fördjupa oss i iPhone och ta upp för- och nackdelar med jailbreak, det vill säga att hacka sig in i telefonen och öppna den för lagring och installation av program från tredje part, alltså program som inte finns i App Store och iTunes Store.

Kort om iPhone och dess funktioner

Allmänt om iPhone: Sedan 2007 har Apple producerat den välkända och storsäljande smartmobilen iPhone som hittills har gjorts i fem varianter eller generationer (iPhone 2G som ofta kallas första generationens iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 och iPhone 4S). Alla modeller har så kallad touch vilket innebär att dessa inte har något fysiskt tangentbord utan man styr med ett virtuellt tangentbord. Alla modeller har operativsystemet iOS (till en början kallad iPhone OS) som mjukvara, på samma sätt som en dator exempelvis har Windows eller Mac OS X som operativsystem. I iOS (exempelvis iOS 3.1.3 för iPhone 3G) styr man telefonens funktioner som att ringa, skicka SMS och MMS, gå ut på internet, lyssna på musik, kolla på videoklipp, fotografera med den inbyggda kameran, kolla kalender och inställningar samt koppla upp sig mot App Store och iTunes Store där man köper eller laddar ner program för olika ändamål såsom spel, ringsignaler och musik.

Till skillnad från många andra mobiltelefontillverkare där man överför datafiler via utforskaren och mappar så använder man sig av iTunes och ett iTunes-konto för att synkronisera med sin iPhone vid filöverföring. Det är inte möjligt att flytta över synkroniserade filer från sin iPhone till en annan dator. Om man kopplar in sin iPhone till en annan dator med iTunes installerat frågar programmet om man vill auktionera den aktuella datorn och vid synkronisering försvinner istället de tidigare filerna från enheten och ersätts med de nya filerna från den aktuella datorn, alltså filer som är inlagda i iTunes-biblioteket och inte hela filsystemet.
Dock är iTunes bra som back up eftersom innehållet på iPhone säkerhetskopieras till datorn såvida iTunes är öppet och att automatisk synkronisering är förvalt. Om man sedan får problem med sin iPhone och måste återställa den använder man iTunes som återställningsverktyg då både senaste iOS installeras och säkerhetskopian av innehållet synkroniseras tillbaka till telefonen.

Uppdateringar av både hård- och mjukvara: Nya funktioner har dock tillkommit på uppgraderingar och nya generationers iPhone men även genom uppdateringar av iOS. Vad gäller hårdvara har bland annat kameran förbättrats, från att vara en två megapixels kamera i iPhone 2G som enbart tog stillbilder utan blixt till att numer vara en åtta megapixels kamera i en iPhone 4S som både har blixt och kan spela in video. Röststyrning är också en funktion som tillkom med iPhone 3GS och alltså inte fanns på föregående modeller.

Vad gäller mjukvara har man även på den fronten fått fler funktioner bara genom att uppdatera till en senare version av iOS. Om man återigen tar iPhone 3G som exempel och vi låter oss säga att man har iOS 3.1.2 installerat fungerar inte vissa av de nyare applikationerna som kräver iOS 4 eller senare. Om man däremot uppdaterar till iOS 4.1 eller senare fungerar nya applikationer samt att nya funktioner som GPS och mapphantering tillkommer. Vid uppdatering till iOS 5 tillkom 200 nya funktioner enligt Apple själva, dock skiljer sig vissa funktioner något beroende av vilken modell man uppdaterar.
Exakt vilka iOS som gäller för olika modeller av iPhone behöver man nödvändigtvis inte ha koll på om man nöjer sig med det utbud som Apple har eftersom iTunes med hjälp av en Internetanslutning automatiskt installerar rätt mjukvara och alltid den senaste. Om man däremot sysslar med jailbreak, vilket vi ska fördjupa oss i, är det däremot desto viktigare att man kan skilja på olika iOS-versioner för rätta iPhone-modeller eftersom man i vissa fall måste "lura" iPhonen och iTunes med att använda äldre eller specialdesignade versioner av iOS, så kallade custom ipsw som går att ladda ner manuellt.

En kort lista som tar upp vilka iOS-versioner som finns till vilka iPhone-modeller.

Första iOS = Den iOS-version som iEnheten lanserades med.
Sista iOS = Sista släppta version av iOS till specifik modell.

Modell iPhone 2g iPhone 3G iPhone 3GS iPhone 4 iPhone 4S
Första iOS iPhone OS 1.0 iPhone OS 2.0 Phone OS 3.0 iOS 4.0 (GSM)
iOS 4.2.5 (CDMA)
iOS 5.0
Senaste iOS iPhone OS 3.1.3 iOS 4.2.1 iOS 5.0.1 (iOS 5.1 beta)

Notera att de första operativsystemen till första generationens iPhone (iPhone 2g), iPhone 3G och 3GS fram till version 3 x hette iPhone OS. Dessutom har Apple slutat gjort iOS-uppdateringar för iPhone 2g och 3G.

Till sidans topp

Jailbreak och dess betydelse

Jailbreak är en metod för Apples produkter iPhone, iPad, Apple TV och iPod Touch som gör det möjligt att installera och använda program från tredje part, det vill säga program som inte är godkända av Apple och således inte kan laddas ner eller köpas via App Store.

Vad är egentligen Jailbreak? Uttrycket Jailbreak kan förklaras som ”tillgång till tredjepartsinformation”, det vill säga programvara som inte är godkänd av Apple. Med denna teknik får man fullständig tillgång till hela filsystemet vilket i sin tur öppnar upp portarna för alla typer av modifikationer som rör mjukvaran iOS. Efter att man har jailbreakat en iEnhet brukar man vanligtvis ha fått applikationen Cydia installerad med vilken man använder som grund till ett flertal funktioner såsom att förändra teman, ljud, ljus, system, processhantering, bildhantering och filarkiv. Den största fördelen med att jailbreaka är enligt många att man kan ta bort operatörslåset så enheten kan användas med annan operatör än den enheten är levererad med.

Upphovet till jailbreak tillkommit bland annat för att många har upplevt att deras iEnheter har varit för begränsade till det ordinarie sortimentet som finns på Appstore och iTunes store då Apple inte tillåter användaren att ladda ner applikationer från tredje part. Även om andra företag har gjort applikationer för iPhone och andra iEnheter som är tillgängliga via Appstore och iTunes store tycker många användare att det är för stora begränsningar eftersom man då blir tvingad att hålla sig till detta sortiment. Därför har de valt att jailbreaka för att kunna använda sin iEnhet till så mycket som möjligt.
Stor efterfrågan samt hackares egna fungeringar kring Apples begränsningar har också lett till att de har skapat olika program som låter användare att helt enkelt få öppna sina iEnheter och alltså kunna installera utomstående programvara och modifikationer.

Hur går jailbreak till? Man kan jailbreaka exempelvis en iPhone på flera sätt. Förutsättningen är att det ska finnas ett säkerhetshål för den aktuella mjukvaran, alltså det iOS (operativsystem) som är installerat. Om man exempelvis har iOS 4.1 installerat måste det finnas ett så kallad exoloit eller en bugg som går att utnyttja för att processen överhuvudtaget ska fungera, dock kanske samma exoloit inte fungerar på iOS 4.2.1 ifall Apple lyckats fixa detta säkerhetshål för denna uppdatering.
Det vanligaste sättet att genomföra jailbreak är genom att man kopplar in den aktuella enheten till en dator och använder sig av ett installerat program, exempelvis Redsn0w, PwnageTool, Limera1n, Blackra1n eller GreenPois0n. Dock finns undantag som programmet Star, i folkmun ofta kallad JailbreakMe, där man genomför jailbreaket direkt på enheten.

Möjligheten till att låsa upp iPhone efter jailbreak. I Sverige levereras iPhone i regel låst till någon operatör såvida den inte införskaffas direkt från Apple Online Store. iPad å andra sidan levereras alltid olåst. Efter att man jailbreakat en iPhone kan man dock låsa upp denna vilket är en relativt enkel process men som inte alltid är kompatibel. På äldre iPhone-modeller som iPhone 2G och iPhone 3G med iOS 3.1.3 installerat kan man alltid låsa upp telefonen efter att den är jailbreakad. På nyare iPhone-modeller som iPhone 3GS och iPhone 4 måste man dock uppgradera basebandet (eller som det kallas via Inställningar > Allmänt > Om: Modem firmware) till iPad baseband (gäller endast iPhone 3GS) för annars fungerar inte upplåsningen, även fast man gjort processen rätt i övrigt. Anledningen till att iPad baseband fungerar beror just på att iPad levereras utan operatörslås och att man med denna uppgradering lurar iPhonen att den är ”olåst”. Sedan installerar man programmet Ultrasn0w via Cydia och därefter kan telefonen användas med vilken operatör som helst.

Till sidans topp

Bra att tänka på vid jailbreak

Risker: Att jailbreaka iPhone, iPod, iPad och Apple TV är i princip riskfritt då det alltid går att lösa eventuella fel som uppkommer. Vid fel under en pågående jailbreak eller efteråt kan man i regel alltid göra om processen. Dock finns det risk att förlora garantin från Apple och operatör temporärt efter att man genomfört jailbreaket. Om man har jailbreakat sin iPhone men inte uppdaterat basebandet kan man genom en återställning till en äkta och icke modifierad programvara få tillbaka garantin, så länge enheten går att starta vilket den brukar kunna göra.

Eftersom Apple släpper nya uppdateringar av iOS försöker de också täppa till säkerhetshålen för att försvåra för utvecklare att hitta jailbreakmetoder. Både iPhone 2G och 3G går alltid att jailbreaka och låsa upp medan iPhone 3GS och iPhone 4 är mer komplicerade och iPhone 4S har man ännu inte hittat något jailbreak till.
Använder man iPhone 3G eller senare modeller med iOS 4.1 eller högre krävs uppgradering av basebandet till iPads baseband 06.15.00 för att det ska vara möjligt att ta bort operatörslåset. Har man väl uppgraderat basebandet slutar dels GPS att fungera men också att garantin slutar gälla och det går inte heller att nedgradera till ursprungligt baseband igen.
På iPhone 3G kan man dock enkelt nedgradera till en modifierad version av iOS 3.1.3 via iTunes om man vill undvika att uppgradera till iPads baseband. För iPhone 3GS och senare iPhone-modeller med iOS 4.x använder Apple dock signering av den specifika enheten och den installerade iOS-versionen vid uppdateringar och återställning vid problem vilket gör det svårare att nedgradera till iOS 3.1.3. Genom datorprogrammet TinyUmbrella kan man dock spara SHSH blobs, det vill säga signera sin iPhone, vilket gör det möjligt att nedgradera till lägre iOS. För att försäkra sig om att man alltid kan nedgradera bör man så fort en uppdatering av iOS finns tillgänglig åter spara SHSH även om man inte har i avsikt att uppdatera.

Dock har Apple i princip satt stopp för nedgradering i och med uppdateringen till iOS 5.0.1 då de använder en annan typ av signering som man ännu inte kan spåra och lagra för att få möjlighet till nedgradering. Dock hoppas utvecklare och hackare finna en metod för detta som småningom. Det är i dagsläget ännu omöjligt att jailbreaka en iPhone som redan uppdaterats till iOS 5.0.1. Om man däremot har iOS 4.x på en iPhone 3GS kan man dock skapa en custom ipsw som inkluderar Cydia och som är en modifierad version av iOS 5.0 och 5.0.1.

Untethered och tethered jailbreak är två av de termer som är absolut svårast att förstå sig på men som egentligen inte är så komplicerade, bara att det är bra att skilja på dem.
Tethered jailbreak innebär att enheten inte är självständig efter jailbreaket. Detta innebär att den måste startas via en dator som inserterar en specifik startsekvens vilket gör att det är mer energikrävande och allmänt fyllt då en urladdning av batteriet gör att telefonen är död tills man kommer åt en dator.
Untethered jailbreak är raka motsatsen vilket innebär att telefonen fungerar som vanligt efter att den är jailbreakad, dock att man har öppnat upp portarna för fler möjligheter.

Till sidans topp

Guider och information

Utvecklare och programvaror för jailbreak

Program som utför jailbreak: Det finns ett flertal program som utför jailbreak. Majoriteten av programmen är mjukvara som man installerar på datorn för att man sedan ska koppla in sin enhet och följa programmets instruktioner. Bland de vanligaste programmen är Redsn0w, PwnageTool, Blackra1n och GreenPois0n. Dock finns ett program som utför jailbreak direkt på enheten, nämligen programmet Star som i folkmun brukar kallas JailbreakMe.
När man jailbreakar sin enhet brukar man vanligtvis få välja mellan några funktioner som ska tillämpas i samband med jailbreaket. Beroende av vilken enhet man jailbreakar och vilket iOS som är installerat samt vilken programvara man an använder finns olika alternativ. Väljer man att installera programmet Cydia gör man enheten öppen för i princip vilka modifikationer som helst.

Program man får tillgång till efter jailbreak är i första hand Cydia där man kan installera olika program och så kallade paket som öppnar iPhone för flera program och funktioner. De flesta program som utför jailbreak har Cydia som tillval eller installerar det automatiskt. Förövrigt vill många användare ha Cydia installerat på sina jailbreakade enheter eftersom programmet gör det lättare att hantera alla nya funktioner. Bland paket och program kan nämnas två program av stor betydelse för många..
Winterboard - en applikation där man hanterar olika teman som kan installeras via Cydia
Ultrasn0w - en applikation som tar bort operatörslåset (dock krävs i många fall att man har iPad baseband).

Webbsidor med information kring ämnet: Det finns ett flertal sidor på Internet som behandlar ämnet Jailbreak. Bara i Sverige finns sidor som iphoneguiden.se, iphoneinfo.se, iphonepyssel.se och jailbreakaiphone.se med information, forum och guider för olika varianter av jailbreak.
Personligen har jag varit inne mycket på www.iphoneguiden.se för att få mer information kring jailbreak och alltid överraskats av de bra guider och trevliga nyheter som finns där.

Länkar

www.iphoneguiden.se
www.iphoneinfo.se
www.iphonepyssel.se
www.jailbreakaiphone.se

Till sidans topp

Författarens egna åsikter och funderingar

Det finns flera anledningar till att jag skaffade iPhone och nu funderar på arr jailbreaka och låsa upp den. Utöver alla goda rykten jag hade hört och att iPhone var en populär smartmobil fanns flera anledningar till att jag skaffade en.
För det första fanns ett bra erbjudande från Tre om att man kunde skaffa en iPhone 3GS med 8 GB minne med abonnemanget 3pott 399 då även frisurf ingick. För det andra hade jag redan ett befintligt abonnemang hos Tre som snart skulle gå ut. Eftersom min tidigare mobiltelefon hade krånglat ett tag fick jag förlänga abonnemanget en månad tidigare än vad man vanligtvis får göra då jag nappade på erbjudandet med iPhone.

Från och med första dagen jag fick min iPhone har jag varit nöjd med det som den har att erbjuda med undantag för att man är så beroende av iTunes vid överföring av media till och från enheten.
Tanken på jailbreak och upplåsning fanns inte överhuvudtaget det första året. Det är den senaste månaden som mina funderingar kring jailbreak och upplåsning har kommit eftersom jag på sikt vill använda SIM-kort från annan operatör, dock är det all information om risker med upplåsningen som gör att jag fortfarande tvekar.

Eget tycke och funderingar kring jailbreak och upplåsning: Eftersom jailbreak och upplåsning inte är olagligt är det också ett plus då jag känner att jag verkligen kan göra det utan att behöva ha dåligt samvete för att ha gjort något olagligt. Dock är jag medveten om att Apple inte är så glada över att folk gör sådant.
Om iPhone var mer öppen redan från början och att jag inte ville låsa upp den skulle jailbreak inte vara lika viktigt för mig. Dock är situationen en annan och därför funderar jag starkt på att jailbreaka och låsa upp min iPhone.

jag tycker att tekniken för jailbreak är intressant och alla fördelar som finns gör att jag tycker det är värt ett försök, åtminstone om man har en ganska gammal lur viklet jag ändå har. Alla bra guider, främst på iphoneguiden.se, är lätta att följa och jag använde flera av guiderna när jag hjälpte en vän med att jailbreaka och låsa upp hennes iPhone 3G.
Jag tycker dock att det krånglar till det då det gäller att uppgradera till iPad baseband för att upplåsning ska fungera. Att uppdatera basebandet i sig bryr jag mig inte om men de konsekvenser det ger är nackdelar (som att GPS slutar att fungera, man får felmeddelanden i iTunes vid återställning och uppdatering av programvara samt att garantin slutar gälla). Dock överväger de positiva egenskaperna så det kan hända att jag snart har en jailbreakad och upplåst lur.

Tilbaks till sidans topp
Tillbaks till Christopher


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55