Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

MAT&BAKNING

Lindas bakskola

Intervju med Linda Andersson

Text: Christopher Lundgren
Foto: Erica Westerlund

Navigera i intervjun

Om bakning och start av Lindas Bakskola
Övriga jobb
Övriga frågor

Tillbaks till Christopher
 

   
Namn: Linda Andersson
Född:  1970
Yrke: Bakbloggare, bakboksförfattare, journalist och hemkunskapslärare
   


Om bakning och idén till Lindas bakskola

Hur fick du intresset för bakning?
Jag började baka mycket själv när jag gick i mellanstadiet. Jag gick ofta hem efter skolan och bakade. Jag växte upp i ett hem där det alltid fanns ingredienser hemma och min mamma tyckte det var okej att jag stod och geggade i köket, så jag hade vår kokbok, det var det man hade på den tiden, man hade inte Internet eller någonting. Det fanns inte så många olika inspirationskällor som det finns idag utan jag hade vår kokbok, och det var de bakrecepten som fanns där i som jag bakade om och om igen.

Hur kom du på att du skulle starta Lindas bakskola?
Jag jobbade på tidningen Hembakat som är Sveriges största baktidning och där jobbade jag som layoutare och reporter men även så bakade jag till tidningen och sedan var det en fotograf som kom hem till mig och plåtade bakverken när jag bakade. Sedan fick vi uppdrag från tidningsbolaget att vi skulle bli mer digitala och lägga ut mer grejer på nätet och då fick jag idén till att starta en bakblogg, för att jag själv läser mycket bloggar och följde en del bakbloggar också så jag hade fått en idé och en dröm om att driva en bakblogg, och så startade vi den här bloggen och den gick ju mycket, mycket bättre än vad jag någonsin kunde drömma om.

Hur känns det att Lindas bakskola blivit så populär?
Jätte jättekul såklart. Det roligaste är att jag inspirerar andra till att baka. Det är jättekul när man får feedback och man hör från andra att de har fått ett bakintresse, de hade det kanske inte innan men de har hittat bloggen och blivit intresserade av bakning. Sedan är det vissa som har bakat tidigare men inte bakat på många år, som har fått tillbaka sitt bakintresse och mycket på grund av att de tycker att mina recept är enkla och att de är lätta att förstå. Jag har ju steg-för-steg-bilder till alla recept, så det är ganska enkelt. Man tar en titt på alla de här bilderna och då får man en bild av ungefär hur man bakar, och sedan så är jag väldigt noga med att skriva tydliga instruktioner, enkla och tydliga instruktioner, plus att jag försöker använda enkla ingredienser, att det inte är för mycket konstigheter och inte så mycket konstiga ingredienser som man kanske aldrig använder igen utan jag försöker ha en enkel bas och sedan att man smaksätter då också med ganska vanliga ingredienser. Jag märker också att de recepten som går bäst, som folk går in på, det är de vanliga. Är det recept med lite ovanligare kryddor så blir de inte lika mycket populära.++

Hur kom du på att jobba med steg-för-steg-recept?
Det är nog för att jag själv tycker om det. Jag själv har sett sådana recept och jag tycker om det. Ja, i och för sig, det började faktiskt så med Lindas bakskola, den började som en del i tidningen Hembakat. Jag gjorde ju redan Lindas bakskola där, i tidningsform, att i varje nummer så fanns en Lindas bakskola, också då med steg-för-steg-bilder, så bloggen var ju en liten utveckling av den här delen som jag hade i tidningen med Lindas bakskola.

Kommer du på alla dina recept själv?
Både och alltså, jag blir inspirerad av andra också såklart. Jag läser mycket bakböcker, jag tittar på Internet, TV, jag får inspiration från massa andra människor också. Ibland får jag bara en idé om att men gud, det här receptet, om vi säger att jag har gjort en bullängd, och så kommer jag på men gud, om jag gör en ungefär likadan men bara formar den på ett annat sätt så blir det ett nytt bakverk, eller om jag tar en annan fyllning. Ibland kanske jag har två recept som jag gillar, som jag har gjort tidigare, så gör jag en ny variant och använder kanske den fyllningen och den bottnen som jag hade, så att jag gör lite nya varianter av recept jag redan har, eller så kanske jag ser en bild någonstans och tycker, gud den där ser jättegod ut men så kanske jag ändå hittar på en egen variant på det.

Hur kom du på att ge fakta och tips om bakning, och inte bara recept?
Jag vill lära ut mycket om bakning, att man ska inspirera och lära ut, att folk ska bli kunniga och det är alltid kul att få lite extra fördjupning i ämnet.

Du har gett ut boken Lindas matbröd, kan du tänka dig att skriva flera bakböcker?
Det är på gång. Jag ska ha ett möte och det handlar om bok nummer 2 som vi ska prata om och planera, så det är på gång. Vi ska börja det jobbet här om bara några veckor med att baka och fotografera det. Det blir en bok med söta bakverk då med kakor och bullar och tårtor.

Bakar du mycket hemma, och vad bakar du helst i så fall?
Ja jag bakar mycket hemma. Visserligen nu bakar jag mest såklart till bloggen och sedan bakar jag fortfarande till tidningen Hembakat, men jag bakar privat också, absolut. Jag tycker verkligen att det är kul att baka, och sedan är det ganska skönt ibland att bara baka privat, att slippa fotografera och slippa tänka på att det måste se så fint ut, och bara slänga ihop någonting lite snabbt, det tycker jag är superavkopplande. Jag bakar kanske mest bröd när jag bakar privat och det är också för att jag har fem barn så det går åt ganska mycket bröd hemma hos oss så brödbakning blir det allra mest. Sedan, ofta när vi har gäster, om vi har middagsgäster, så bjuder jag nästan alltid på nybakat bröd till maten, typ baguetter eller vitlöksbröd eller någonting som jag har bakat själv, och det är alltid väldigt uppskattat. Folk gillar verkligen nybakat bröd, och man märker att det är inte så många som kanske gör det hemma själva och då blir de väldigt glada när de blir bjudna på nybakat bröd.

De här bullarna som vi har här, har du bakat dem?
Nej, det har jag faktiskt inte gjort utan det är förlaget som har köpt det, kan jag tänka mig, på något konditori i morse. Det ser ut så.

Jag tänkte att du var lite så här. Nu ska jag baka och ta med.
Nej tyvärr inte, det borde jag kanske ha gjort men nej, det har jag inte gjort.

Har du något tips på något nyttigt fikabröd?
Det är så himla svårt det här med vad som är nyttigt nu för tiden, för att alla har så himla olika inställning på vad som är nyttigt. En del vill inte äta mjöl, en del tycker det är okej att äta mjöl, bara det är mycket fibrer i, men jag har några varianter på bloggen som är mjölfria, bland annat en limpa som består av en massa frön och ägg, och det brödet är väldigt populärt. Sedan har jag gjort en del bröd på vanliga havregryn som man maler till mjöl själv i en mixer, så bakar man bröd av der och blandar i lite keso och ägg och lite så där, det är också väldigt nyttigt och gott, och de blir verkligen saftiga och goda de här bröden.

Kommer du alltid vilja hålla på med bakning och med Lindas bakskola?
Ja du, bra fråga. Det vet inte jag faktiskt, ingen aning, jag kan inte svara på det, för att just nu är det superkul och jag brinner verkligen för det men vem vet, jag kanske känner om några år att jag har nått någon slags punkt, att jag inte riktigt kan hitta på så många fler roliga bakverk, att man kanske blir mätt på det. Jag vet inte, det är jättesvårt att säga. Just nu har jag massor av idéer och känner inte att jag har nått den här punkten men det kan ju bli så.

Men när startade du bloggen från början?
Jag har haft den i kanske ett och ett halvt år, något sådant.


Christopher och Linda

Tillbaks till Christopher
Till sidans topp

Om övriga jobb

Hur stort intresse har du för matlagning?
Jo jag gillar att laga mat också. Jag har jobbat också under ett par år som hemkunskapslärare och då är det fokus på både matlagning och bakning, och matlagning är superkul, absolut. Sedan är det tyvärr så att sedan jag började baka så här mycket så har jag kanske lagt mindre tid på att laga mat för att jag står så otroligt mycket i köket, så jag är lite trött på att stå med en massa stora matlagnings… jag orkar inte riktigt utan det ska gå ganska snabbt och laga mat nu för tiden. Jag orkar inte stå så länge i köket och laga mat. Har jag stått i köket och bakat i fem till åtta timmar en dag, sedan kommer barnen hem och är hungriga och ska ha middag, då ska det gå ganska fort. Likaså på helgerna tycker jag det är skönt att komma bort från köket, då vill jag hitta på andra saker istället för att bara stå i köket, men sedan egentligen, om jag inte har bakat under en period, som till exempel nu under sommaren, då var vi på landet och då hade vi ingen ugn där så då bakade jag inte så mycket under semestern Däremot så kunde jag lägga ner mer tid på matlagning då för då var det kul att laga mat, för då var det ingen baktid utan bara matlagningstid. 

Hur är det att jobba som hem- och konsumentkunskapslärare?
Det är jättekul för att eleverna gillar det ämnet. De uppskattar verkligen att jobba praktiskt och det har blivit väldigt populärt att både laga mat och baka. Man märker att det finns ett stort intresse för det bland ungdomar idag, barn och ungdomar.
Å så roligt.
Ja det är superkul. Jag tror också att de här kockprogrammen på TV och bakprogrammen, alla TV-program och så där, det har blivit trendigt att baka och laga mat, så att det är ett väldigt uppskattat ämne, och eleverna är intresserade av också att äta nyttigt och äta bra. De är nyfikna på vad maträtterna innehåller och även tänka på miljön, för det är också viktigt att få in i hemkunskapsämnet, att man ska äta miljövänligt och äta bra råvaror och det finns ett stort intresse för det faktiskt, vilket är bra och kul.

Handlar du själv ekologiskt?
Ja jag tänker både ekonomiskt och ekologiskt vilket kan vara svårt ibland för den ekologiska maten är ibland dyrare än den som inte är ekologisk, och speciellt i ämnet hemkunskap så ska man tänka på det, både på ekonomin, att det ska vara ekologiskt och miljövänligt och sedan då försöka få ihop det där, så ibland får man tänka till, vad är viktigast nu, är det att det ska vara billigt eller är det att det ska vara bra för miljön. Det där får man starta mycket diskussioner kring också som hemkunskapslärare med eleverna, att man diskuterar kring det. Man kanske har en viss budget och för att ha råd med att laga denhär maten så kanske du måste välja det alternativet som är billigt istället för det som är miljövänligt, så det är jätteviktig att få igång de här diskussionerna så man förstår att det inte alltid är så himla enkelt. Man kanske inte har ekonomi, ta en ensamstående mamma med kanske fyra barn, han kanske inte har råd att välja ekologiskt mat även att hon vill, för att hon får inte ihop ekonomin då, men samtidigt så kanske hon tycker det känns jättetråkigt att inte kunna tänka på miljön så det är en svår ekvation att få ihop det där. Det finns inga självklara val.

Jag kan själva tänka när jag går till affären, att de borde kunna försöka få ner priserna på ekologiskt.
Ja verkligen, för att gynna det så man kan det självklara valet.
Jag skulle jättegärna göra det då, för jag har en ganska begränsad ekonomi.
Ja precis, och därför är det himla svårt att få folk att köpa det ekologiska just för att det är många som inte kan köpa det på grund av ekonomin.
Då får man hoppas att de börjar tänka om.
Ja verkligen.

Hur är det att jobba som journalist, hur trivs du med det som yrke?
Det är jättekul, verkligen, för att man får träffa otroligt mycket intressanta människor som man intervjuar, som du gör nu, att man får åka ut och vara i andra miljöer och inte bara sitta inne på ett kontor. Vi säger att du ska intervjua, jag har intervjuat mycket bakmänniskor, bakare och konditorer och sådana grejer, superkul att komma in bakom disken på ett konditori och liksom träffa dem i köket. Eftersom jag är superintresserad av det ämnet, att komma in bakom kulisserna och se hur det verkligen ser ut i bageriet, och ställa alla de här nördfrågorna verkligen, man kan nörda in sig i ämnet och ställa en massa frågor. Man får lära sig så otroligt mycket nytt hela tiden, det tycker jag är det allra roligaste, att man får lära sig så otroligt mycket av andra människor. Jag är väldigt intresserad av andra människor och tycker det är väldigt kul att få veta vad de har för bakgrund oh hur de har lyckats med det de har gjort och hur deras jobb fungerar, det är superkul att få veta mer om andra människor.

Vilken typ av journalistik jobbar du med?
Jag jobbar inte med samhällsjournalistik utan mycket bakning har det varit, och sedan har jag jobbat på en föräldrartidning också så jag har hållit på med ämnet barn, och sedan har jag jobbat lite på Aftonbladet och lite olika tidningar men mestadels bakning och barn.

Vad jobbar du med där vi sitter nu? Är det här du skriver för lindas bakskola?
Nu är vi på bokförlaget här och de har ingenting med min blogg att göra, utan det är bara den brödboken jag har gjort och sedan nu nästa bok som jag ska göra som är om söta bakverk, så det är Semic som bara har med mina böcker att göra. Bloggen ligger på Bonnier, de har med min blogg att göra.
Det är mycket namn och företag.
Ja precis. Det är inte så lätt när man står utifrån och veta vad som är vad. Sedan har jag eget företag nu. Förut var jag anställd på tidningen Hembakat men nu har jag eget företag så nu fakturerar jag alla jag jobbar åt. Nu med boken så fakturerar jag Semic, till bloggen fakturerar jag Bonnier och till hembakat så fakturerar jag dem. Mitt företag heter då Lindas bakskola AB.
Det är kanske bra att ha ett eget företag för då har man lite mer kontroll över situationen också.
Ja, det har man absolut. Sedan är det mycket jobb med det också. Man ska fakturera och man ska bokföra och det är skatter och grejer hit och dit så det är inte så himla enkelt heller bara att starta ett företag. Du måste ha revisor. Som tur är så har jag min man som också har eget företag, som kan hela den biten, så han lär ju mig otroligt mycket om att driva företaget.
Det är väl en bra stöttning!?
Ja, det är min räddning kan jag säga, annars hade det gått åt skogen. Nej, det kanske det inte hade men det underlättar, man spar mycket tid på det. Annars får man ta reda på allting själv men när man har någon bredvid sig som vet exakt: Du gör så här och så här, så blir det smidigt och bra.


Christopher och Linda igen.

Tillbaks till Christopher
Till sidans topp

Övriga frågor

Har du hört talats om Rally Cola (Cola-dryck)?
Nej, den har jag missat. 

Tycker du om att simma?
Ja det gör jag, jag tycker om att simma. Jag älskar att vara i badhallar, jag gillar hela den miljön, och jag gillar att simma i havet också. Jag älskar vatten överhuvudtaget. Jag åker ofta till simhallen med ungarna och vi är alltid i skärgården på somrarna och badar mycket i vattnet där, så jag är en riktig vattenmänniska.
Så roligt, men motionsimmar du också?
Sällan, det hinner jag nästan inte. Eftersom jag har fem barn, den äldsta är nu 19, sedan jag fick barn och den yngsta är 6 nu, så har det alltid varit någon som har varit liten när man är i simhallen, så man hinner inte motionssimma utan man måste vara bredvid dem hela tiden eftersom det alltid har varit någon som inte kan simma.
Jag förstår.
Fast nu kan alla simma i och för sig. Jag gillar att vara ute och simma bara så där. Först ligger man och solar en stund och sedan simmar man. I simhallen är det kul att åka lite rutschkana med barnen och vara med och leka och så där. 

Har du testat mobilspelet Pokémon GO?
Ja, med min son. Jag har en son som är 9 och han älskar ju det så jag ska inte säga att jag springer runt själv men jag har varit med och sett när han spelar. 

Favoritmusik?
Jag är en allätare. Jag lyssnar på det mesta. 

Favoritfrukt?
Mango och äpplen. Jag äter väldigt mycket äpplen kan jag säga. Jag äter ett par äpplen varje dag. Så fort jag blir sugen på någonting så tar jag ett äpple.
Det är så lättätligt, jag äter också mycket äpplen.
Fast jag är väldigt kräsen när det gäller äpplen också, det måste vara väldigt speciella äpplen, de måste vara väldigt hårda, de får inte vara mjuka eller övermogna utan de måste vara hårda och stenhårda, och saftiga.

Tillbaks till Christopher
Till sidans topp


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55