Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

Teknik

Mobiltelefoner

Då och nu - en resa del 3:
Operativsystem och smarta mobiltelefoner

Text: Christopher Lundgren
Foto: Wikimedia commons

Navigera på sidan:

Android
Symbian

 

Mobiltelefonen är, som de flesta idag vet, ett alternativ till den fasta telefonen, alltså en telefon som man kan ta med sig vart man än är. För dagens unga är mobiltelefonen ett välkänt verktyg som ofta eller alltid finns tillgängligt för olika ändamål medan många äldre generationer inte alltid har lika koll och inte heller alltid har en egen mobiltelefon. Dessutom är de nyare mobiltelefonerna mycket mer än bara telefoner jämfört med de första som kom i början av 1980-talet.

Medan jag i den första delen tog upp om mobiltelefonens historia och utveckling i största allmänhet samt en fördjupning av smarta mobiltelefoner i del två så kommer jag den tredje delen att fördjupa mig i de olika operativsystem som ligger som grund för olika smarta mobiltelefoner.

Operativsystem för smarta telefoner (och surfplattor)

Android

Android är ett operativsystem som används i många mobiltelefoner från olika tillverkare. Samsung, HTC, Sony, Motorola och LG är några exempel på mobiltillverkare som lanserat Android-baserade enheter.

Listan över släppta versioner av Android.

Version Kodnamn Datum
1.0   23 september 2008
1.1   9 februari 2009
1.5 Cupcake 30 april 2009
1.6 Donut 15 september 2009
2.0 Eclair 26 oktober 2009
2.1 Eclair 12 januari 2010
2.2 Froyo 20 maj 2010
2.3 Gingerbread 16 december 2010
3.0 Honeycomb 22 februari 2011
3.1 Honeycomb 10 maj 2011
3.2 Honeycomb[30] 15 juli 2011
4.0 Ice Cream Sandwich 18 oktober 2011
4.1 Jelly Bean 27 juni 2012

Applikationer och media

Android-baserade enheter har en integrerad applikation som går till onlinebutiken Google Play, tidigare Android Market, där man kan köpa och ladda ner applikationer från antingen Google Play själva eller som utvecklats av tredje part. Man måste registrera ett konto för att kunna använda Google Play. När ett konto finns registrerat kan man förutom att ladda ner applikationer och läsa om dem även synkronisera e-postkonton ifall man använder Gmail och göra back up på allt man laddat ner i butiken så man vid en eventuell krasch och med fabriksåterställing som följd kan återinstallera applikationerna man hade sedan tidigare.

Android anses av många vara ett öppet operativsystem där var och en kan göra sina enheter mer personliga genom att ladda ner teman samt att enheterna har fler inställningsmöjligheter och bättre programhantering än flera av deras konkurrenter. Det finns applikationer som tillåter användaren att konvertera filer till olika format, packa ihop  och upp filer i arkiv samt redigera filer. Dessutom tillåts användaren använda enheterna som USB-minnen då man lätt kan kopiera och flytta filer och dokument fritt mellan olika enheter och datorer.

Vad gäller filhantering och programhantering har de flesta android-baserade enheter, främst senare smarta mobiltelefoner av Samsung, Sony, Motorola, HTC och LG, inställningsalternativ som gör att användaren har koll på vilka program som körs och ifall program utgör problem, likt aktivitetshanteraren på en dator med Windows. Man kan också hantera och hå koll på filer via filhanteraren.

Säkerhet och hackning, det vill säga rotting

Android är ett ganska öppet operativsystem och löper därför större risk för virus i och med att användaren kan flytta över och kopiera filer mellan enheten och andra enheter och datorer då risken finns att filer kan vara infekterade. Dock kan man minimera denna risk, dels genom säkerhetsinställningarna och dels genom att köpa eller ladda ner ett antivirusprogram från Google Play.

Trots att filhanteraren finns har användaren endast tillgång till mappar och filer som denne själv har installerat samt tagna foton, ljud- och videoklipp. Användaren har alltså ingen åtkomst till systemmappar och andra systemrelaterad information och rent säkerhetsmässigt kan detta vara en fördel då man undviker att av misstag radera eller ändra i systemfiler och mappar. Man kan däremot skapa egna mappar och sortera egna filer hur man vill.
Dock kan man med en metod som kallas rooting få full filåtkomst vilket tillåter användaren att installera modifierade ROMS, eller operativsystem samt program som av säkerhetsskäl inte kan installeras på en enhet som inte är rootad. Med rooting för man tillgång till ett flertal funktioner och kan göra back up på hela filsystemet inklusive rot (huvudmappen) med alla systemmappar och filer. Eftersom man får tillgång till hela filsystemet kan man av misstag ändra eller ta bort viktiga filer för antingen applikationer eller för operativsystemet vilket kan skada enhetens mjukvara och det kan hända att man överhuvudtaget inte får igång enheten tills dess att man installerat om programvaran.
Rooting är Androids motsvarighet till att jailbreaka iOS på iEnheter och ordet syftar alltså på roten, det vill säga operativsystemets grundfiler som hela systemet är byggt på. För att roota en Android-enhet ska man koppla in den till en dator som har programmet Odin installerat. Sedan startar man om telefonen och gör ett kommando för att Odin och enheten ska kommunicera med varandra så processen kan genomföras.

Till skillnad från jailbreak som jag har en viss erfarenhet av har jag aldrig testat på att roota en Android-enhet vilket innebär att jag inte har någon erfarenhet av denna metod och således inte kan skriva mer specifikt om hur processen går till.

Symbian

Symbian är ett operativsystem för smarta mobiltelefoner och började utvecklas av Symbian Software Limited från 1998. Mellan åren 2009 och 2011 vidareutvecklade Nokia operativsystemet men idag är det amerikanska företaget Accenture som står för vidareutvecklingen. Symbian anvädns som mjukvara på ett flertal mobiltelefoner av bland andra Nokia, Sony (tidigare Sony Ericsson) och Samsung.

Symbian har haft många uppdateringar under årens lopp och har också haft många grafiska gränssnitt. Under de tio första åren hade de olika gränssnitt för olika versioner medan det efter det tioende året är ett förenat gränssnitt.

Symbian har förgrenats i olika versioner som är anpassar för olika gränssnitt och hårdvaror, några av dem är

  • FOMA, eller MOAP (Mobile Oriented Applications Platform)

  • Series 60 - det mest spridda gränssnittet och fanns i Nokias mer avancerade telefoner (till exempel Nokia N73, N70, N95 och 5800

  • Series 80 - ett Communicatorgränssnitt för Nokia 9300 och 950
    (Series 80 förenades senare med Series 60)

  • Series 90 - ett kortlivat gränssnitt (fanns i Nokia 7710, från år 2004)

  • UIQ - ett gränssnitt med stöd för pekskärmar (Sony Ericsson P990i, P1i, Motorola A1000 med flera)

Första mobiltelefonen med Series 60 var Nokia 7650 som presenterades 19 november 2001. UIQ presenterades i februari 2002 på 3GSM av Symbian Software. I februari 2007 förberedde Nokia nedläggningen av Series 80 när en ny och Series 60-baserad Communicatormodell (E90) lanserades.
De tre vanligaste gränssnitten i slutet av år 2007 var:

  • Series 60 (från Nokia)

  • MOAP (från NTT DoCoMo)

  • UIQ (från UIQ Tech.)

I slutet av juni 2008, exakt på dagen då Symbian funnits i tio år, stod det i en presentation att de tre viktigaste gränssnitten skulle förenas och byggas vidare på Nokias gränssnitt Series 60. Dess femte utgåva kom att kallas Symbian^1 och den första mobiltelefon som använde denna version var Nokia 5800 som presenterades i början av oktober 2008. December samma år presenterades den andra modellen, N97.

Den 15 februari 2009 vid Mobile World-mässan i Barcelona presenterade Sony Ericsson sin första mobil med Symbian^1, nämligen modellen Satio (då med kodnamnet Idou) och något senare kom deras andra modell Vivaz samt Vivaz Pro. Även Samsung använde denna programvara, då i deras modell Omnia HD.
Under år 2010 meddelande både Samsung och Sony Ericsson att man slutar tillverka modeller baserade på Symbian eftersom de istället började satsa på konkurrerande smartphone-system som Google Android och Microsoft Windows Phone. I och med detta var Nokia den enda mobiltelefontillverkaren som fortsatte med sin Symbian-satsning. I slutet av 2010 började Nokia leverera de första modellerna med en uppgraderad Symbian-version kallad Symbian^3. Men i början av februari 2011 meddelade Nokia att Windows Phone kommer att bli bolagets "framtida primära smartphone-system".

Efter att de första Symbian^3-mobilerna (Nokia N8 med flera) började levereras i slutet av 2010 valde Nokia att skrota I slutet av 2010 när de första 

Sent under året 2010 när de första Symbian^3-mobilerna (Nokia N8 med flera) började levereras till kunder valde Nokia att skrota den gamla roadmapen med Symbian^4, Symbian^5 och så vidare. I stället skulle systemet kallas för Symbian och komma med löpande uppdateringar. Våren 2011 stod det klart att den första stora uppdateringen skulle heta Symbian Anna. Mellan april 2011 och juni 2011 jobbade Nokia även med att "outsourca" Symbian till konsultbolaget Accenture [1] med start i oktober 2011 och kontrakt till år 2016.

Windows Phone

Windows Phone är ett mobilt operativsystem av Microsoft, som är en nedbantad variant av Windows

 

iOS, i de första versionerna kallat iPhoneOS är Apples egna operativsystem för iPhone, iPod Touch, iPad och Apple TV och är en nedbandad version av Mac OS X för Mac-datorer.
För vidare läsning, gå till avsnittet "Apple och fördjupning i iPhone" i föregående artikel. Gå direkt till avsnittet. (Öppnas i nytt fönster)

Uppdatering: Läs även de uppföljande artiklarna.

Mobiltelefoner Då och nu - en resa del 1

Mobiltelefoner Då och nu - en resa del 2

 

Tillbaks till Christopher

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55