Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

TEKNIK

Mobiltelefoner

Då och nu - en resa del 1:
Mobiltelefonins uppkomst och tidiga modeller

Text: Christopher Lundgren
Foto: Wikimedia commons, Christopher Lundgren
Källa: Wikipedia

För att se mer information om respektive bild,
klicka på bilden så öppnas den hemsida bilden är tagen från.

Navigera på sidan:

Till sidans topp
Ingresstexten
Om mobila telefonnät
Mobiltelefonens historia
Tillverkare av mobiltelefoner
Avslutning

Tillbaks till Christopher


 Ett flertal Nokia-modeller från 1980- och 1990-talen
 

Mobiltelefonen är, som de flesta idag vet, ett alternativ till den fasta telefonen, alltså en telefon som man kan ta med sig vart man än är. För dagens unga är mobiltelefonen ett välkänt verktyg som ofta eller alltid finns tillgängligt för olika ändamål medan många äldre generationer inte alltid har lika koll och inte heller alltid har en egen mobiltelefon. Dessutom är de nyare mobiltelefonerna mycket mer än bara telefoner jämfört med de första som kom i början av 1980-talet.

Observera att jag inte fördjupar mig så mycket i de olika näten utan bara går igenom lite kort historik och då främst vad gäller nordisk och svensk mobiltelefoni för att sedan fördjupa mig i mobiltelefonerna som enheter.
Jag delar in mitt material i två delar. Medan jag i denna del inleder med historik och allmän information kommer jag i den andra delen att fördjupa mig i vissa specifika mobiltelefoner.

Historia

Utveckling av de mobila telefonnäten:

Redan från 1940-talet har trådlösa kommunikationssystem eftertraktats, bland annat för utryckningsväsendet som polis, brandkår och ambulans. 1950 utvecklades det första mobila telefonnätet i Sverige då systemet gick under namnet MTA (MobilTelefonisystem version A). Senare kom även MTB och som småningom MTC. MTC utvecklades till NMT450. Det första samtalet genomfördes 1950 av ingenjör Sture Lauhrén och var till fröken Ur. Dock skulle det dröja ända till 1980-talet innan tekniken var mogen nog att införas och således användas på bland annat arbetsplatser och för personligt bruk. MTA, MTB, MTC och tillsist MTD var samtliga nät manuellt kopplade. När de digitala signalerna sedan kom att ersätta de gamla näten kom dem ändå till användning då Sveriges radio använde dem till utgång för lokala radiosändningar.

Det första automatiska nätet, NMT-systemet (Nordiskt Mobiltelefonsystem), kom 1981 och användes i såväl norden som i Saudi-Arabien, Holland, Schweiz, Estland (endast Tallinn) och Lettland (endast Riga), vilket begränsade användbarheten vid resor. Idag kallar vissa detta system ibland för 1G eftersom det kom före GSM (2G) som i sin tur kom före 3G. NMT-Systemet togs ur bruk den 31 december 2007.

1991 fick Europa ett nytt system, det idag kända GSM-systemet (Global System for Mobile Communications, ”Globalt system för mobil kommunikation”, som vissa även kallar för 2G. Denna standard användes även i asiatiska länder och tillslut även i USA. I och med GSM började man med tiden även att skicka snabbmeddelanden, SMS (Short Message Service). Även fast såväl 3G och i viss mån även 4G numer är etablerat använder mobiltelefoner med stöd för dessa tekniker fortfarande GSM i vissa lägen, exempelvis när det inte finns 3G- eller 4G-täckning.

1998 tog Europaparlamentet beslut om att det idag väl använda 3G-nätet (den tredje generationens mobilkommunikation) skulle vara tillgängligt i alla EU-länder år 2002. Den första tiden hade många användare problem med 3G då samtal avbröts och systemet var begränsat till vissa geografiska områden. Idag fungerar tekniken bättre även om det fortfarande enligt vissa är begränsat.
Till skillnad från GSM har 3G snabbare kapacitet då man förutom text nu även snabbt kan skicka över bildmeddelanden (MMS), ta emot ljud-, bild- och video-filer samt använda Internetbaserade tjänster och GPS. Att använda WAP (Wireless Application Protocol), alltså mobilanpassade hemsidor var också förekommande.
Utöver användandet av 3G i mobiltelefoner använder många mobilt bredband som just bygger på 3G och man har ett SIM-kort i ett 3G-modem som man ansluter till sin dator med USB.

Med de så kallade smarta telefonerna (smartphones) som nu funnits några år kan man även hantera vanliga hemsidor via mobiltelefonens webbläsare men mobilanpassade varianter av diverse hemsidor förekommer också.

Just nu arbetar man med 4G (fjärde generationens mobilkommunikation) som är ett samlingsnamn på framtida standarder med bland annat mycket snabbare hastigheter vid överföring av data än vad 3G erbjuder. Trots att 4G inte är helt färdigutvecklat så använder sig vissa operatörer av den tekniken och marknadsför tjänster som 4G trots att dem inte uppfyller kriterierna för 4G.

Till sidans topp

Mobiltelefonens utveckling och förändring

Volymmässigt, alltså mobiltelefonens fysiska storlek, har minskats med åren, allt från de första stora strömslösande mobiltelefonutrustningarna som fanns i bilar, de så kallade biltelefonerna, till dagens till storleken tunnare och mindre smarta telefoner, så kallade smartphones, som är ett mellanting mellan en mobiltelefon och en fickdator. Vad gäller funktionalitet har fler och fler funktioner lagts till desto längre i utvecklingen man har kommit.

Bilden till höger är på en äldre mobiltelefon från AEG. Med tanke på att telefonen var stor och ofta användes i bilar kallades den ibland för biltelefon. Det enda man kunde göra på den var att ringa och ta emot samtal.
Även Motorola tillverkade liknande mobilutrustning.


Bearbetning av bild från Wikimedia commons

 

Under 1980- och 1990-talen tillverkades mobiltelefoner som var mindre än biltelefonerna men som fortfarande var ganska stora och som inte hade så många funktioner. Förutom att de var stora hade de också lång antenn och kallades ofta på grund av sin storlek för tegelstenar. Bland andra Nokia, Motorola och Philips tillverkade sådana mobiltelefoner. Det nät man använde vid den tiden var NMT.
Bilden till vänster är på en Nokia från början av 1980-talet.

1991 kom det nya mobilnätet GSM vilket med tiden skulle öppna dörrarna för nya funktioner som att skicka SMS, så kallade textmeddelanden, ringa videosamtal och använda WAP som är mobilanpassade webbsidor. Dessutom fick mobiltelefonerna fler funktioner som inbyggd kalender, miniräknare, alarm, timer och tidtagarur, i vissa mobiltelefoner även kamera och spel.
Majoriteten av Nokias mobiltelefoner som tillverkades under den här tiden, däribland 6110, 8810 och 3310 fick det populära spelet Snake. Med tiden lade Ericsson också in spel på sina mobiltelefoner. Nokia 8810 var den första mobiltelefonen som hade inbyggd antenn.

Att föra över filer och information mellan olika mobiltelefoner blev också möjligt i och med tekniken Infraröd, dock var man tvungen att hålla båda mobiltelefonerna precis mittemot varandra. Senare kom dock blåtand, efter engelskans bluetooth, som hade samma syfte men som till skillnad från infraröd tillät att telefonerna hölls längre ifrån varandra och inte behövde hållas mot varandra. Dessutom minskade risken att kommunikationen avbröts.
 

Under 2000-talet byggdes 3G-nätet ut och de första 3G-mobiltelefonerna började säljas i mitten av 2000-talet. Bland andra Samsung och LG tillverkade flertalet mobiltelefoner med lucka och Nokia och Sony Ericsson (då Ericsson år 2001 gick ihop med Sony) tillverkade mobiltelefoner med skjutlucka.
Att skicka bildmeddelanden, eller MMS, blev med tiden en standardfunktion och som småningom blev e-posthantering, videosamtal och användning av internet-baserade tjänster också standardfunktioner.
De inbyggda kamerorna hade mellan 1 och 2 megapixel.
Dessutom dök Sony Ericssons musikmobiler upp, de så kallade Walkman som kan ses som en modern bärbar bandspelare med samma namn.
 
Sedan skedde en stor utvecklingsfas då smarta telefoner, eller smartphones, började säljas i massor. Till skillnad från vanliga mobiltelefoner har smarta telefoner ett operativsystem och kan sägas vara ett mellanting mellan en fickdator och en mobiltelefon. Apple lanserade iPhone år 2007. Sedan dess har ett flertal smarta telefoner, både med knappsats och med pekskärmar, sålts i massor. Sony Ericsson har tillverkat ett flertal modeller i Xperia-serien som vissa har knappsats och andra pekskärm samt vissa varianter med kombinerad knappsats och pekskärm. Även Nikia, HTC, LG, Motorola och Samsung har tillverkat ett flertal smarta telefoner, de flesta med pekskärmar..

Smartphones har i regel 3G-täckning och möjlighet att ansluta till trådläsa nätverk via WI-FI. Under 2011 och 2012 har man till och med börjat jobba på nästa generations nät, 4G, vilket vissa mobiltelefoner redan stödjer i dagsläget, även om tekniken inte är helt färdigutvecklad.


Första generationens iPhone

Samsung Galaxy S III

HTC Evo 4G LTE

Sony Ericsson XPERIA


Till sidans topp

Tillverkare av mobiltelefoner och exempel på operatörer

Tillverkare av mobiltelefoner:

Nokia är världens största mobiltelefontillverkare och säljer runt 100 miljoner mobiltelefoner per kvartal och är en av få tillverkare som levererar mobiltelefoner till nästan hela världen. Samsung är den näst största. (Räknat på omsättning är Apple den största tillverkaren, Enligt Appleinsider, januari 2011)

  • Alcatel

  • Apple

  • Benefon

  • BenQ

  • Huawei

  • LG Electronics

  • Motorola

  • Neonode

  • Nokia

  • Panasonic

  • Philips

  • Sagem

  • Samsung

  • Sharp

  • Sony, tidigare Sony Ericsson respektive Ericsson

  • HTC, tidigare Qtek

  • HP

  • ZTE

  • Palm

  • Blackberry

Mobiloperatörer i urval

  • Telia Sonera Sverige, med varumärket Telia

  • Tele2

  • Hi3G Access AB, med varumärket Tre (3)

  • Telenor

  • Spring Mobil

  • IP-Only Telecommunication AB (har endast företagskunder)

  • AT&T (främst i USA

Avslutning

Idén till att skriva om mobiltelefoner fick jag efter att jag förlängde mitt abonnemang hos 3 (Tre) och kom i god kontakt med två säljare som rekommenderade en mobiltelefon som jag är väldigt nöjd med. Sedan tycker jag at teknik som sådan är intressant.

Denna artikel är en av två om just mobiltelefoner och mobiltelefoni. Medan jag i denna artikel har tagit upp den historiska biten av mobiltelefonin så kommer den andra att vara en fördjupning i vissa mobiltelefontillverkare och specifika modeller.

Alla källor kommer från Wikipedia.

Uppdatering: Läs även de uppföljande artiklarna.

Mobiltelefoner Då och nu - en resa del 2

Mobiltelefoner Då och nu - en resa del 3

Tillbaks till sidans topp
Tillbaks till Christopher

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55