Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

 

KULTUR & NÖJE

 

Det stora fågeläventyret

Intervjuer med Frida Johnsson och Gigi Sahlstrand

Navigera

Intervju med Frida Johnsson

Intervju med Gigi Sahlstrand

Fotokollage med bilder tagna av Gigi Sahlstrand

Jag har sett TV-programmet "Det stora fågeläventyret" som jag tyckte var ett roligt och lärorikt program.
Därför har jag gjort en telefon-intervju med domaren Gigi Sahlstrand och sen fick jag en live-intervju
med fågelskådaren Frida Johnsson.

Intervju med Frida Johnsson

Text: Erica Westerlund
Foto:
Christopher Lundgren
 

 

 

Namn: Frida Johnsson

Född: 1990

Yrke: Jag pluggar till jurist

Roll i Det stora fågeläventyret: Fågelskådare

 


Hur kom du på att du ville hålla på med fågelskådning?
När jag gick på gymnasiet så hade jag en kompis som tittade på fåglar och då följde jag med honom ut och sen tyckte jag det var väldigt roligt. Sen när jag väl slutade gymnasiet så bestämde jag mej för att åka och jobba på en fågelstation på Öland och sen blev jag kvar på den fågelstationen på Öland i nästa 5 års tid.

Hur var det att vara med i Det stora fågeläventyret?
Det var jätteroligt, superroligt var det. Det var väldigt stressigt och väldigt mycket och så men det var en jätterolig erfarenhet. Vi hade superkul hela tiden.

Hur var det att samarbeta med Armand?
Det var jätteroligt. Jag var jätteglad för att jag blev ihop parad med honom eller vad man kan säga, för det var dom i själva produktionen som bestämde att jag och Armand skulle vara tillsammans och tävla tillsammans, och då hade dom tittat på att jag är väldigt mycket tävlingsmänniska och Armand är väldigt mycket tävlingsmänniska så vi passar riktigt bra ihop.

Hur många arter kan du?
Jag kan nästan 1000 arter.

Vilken fågel tycker du bäst om?
Min absoluta favoritfågel, den heter smalnäbbad simsnäppa. och den finns uppe i fjällen framförallt, och det den gör, det är när den ska söka mat så snurrar den runt i en ring och det gör att det bildas en virvel från botten och då kommer all mat upp till ytan och så kan den äta den plus att den är väldigt fin.

Hur var det att åka till Peru?
Det var jättehäftigt. Det var en riktig drömresa liksom. Vi fick se i princip hela landet för vi var i både norr och söder så det var jättekul, men också lite stressigt när man ska spela in tv så jag tänker att jag kommer att åka tillbaka dit igen och titta på fåglarna i lugn och ro.

Vilket annat land än Peru skulle du vilja skåda fåglar i?
Jag ska faktiskt åka i sommar till bland annat Mexico och Kuba och titta på fåglar och det ska bli jätteroligt så jag skulle säga Mexico och Kuba.

Vad är det bästa med fågelskådning?
Det bästa med fågelskådning är att man kan kolla på fåglar precis överallt, att när jag cyklar till skolan så tittar jag på fåglar eller om jag väntar på bussen tittar jag på fåglar och man kan alltid lära någonting nytt och det går och passar för alla människor att titta på fåglar.

Kommer du alltid att hålla på med fåglar?
Ja det tror jag. Det kommer nog alltid att vara min stora hobby och största intresse. Sen kommer det nog variera övertiden, hur mycket tid jag har att lägga på fåglar beroende på när man jobbar och familj och sånt men absolut jag kommer alltid att vara fågelskådare.

Förutom fågelskådning jobbar med något annat?
Ja jag studerar juridik så till julen så blir jag färdig jurist och då vet inte riktigt vad jag ska göra men det finns mycket möjligheter att jobba inom miljön med juridik också så förhoppningsvis kan jag skydda miljön med hjälp av mitt yrke.

Skulle du vilja ställa upp fler tävlings program?
Jag skulle nog ställa upp om det blev en säsong till av Det stora fågel äventyret så skulle jag gärna vilja vara med att tävla. Sen gillar jag tävlingar överlag så jag skulle gärna ställa upp tävlingsprogram.

Vilken är din favorituggla?
Jag har aldrig sätt en fjälluggla men jag skulle säga det är min favorituggla för jag vill så gärna se den.

Har du fått prövat att ringmärka någon fågel?
A jag har ringmärkt faktiskt väldigt mycket. Jag har jobbat på Ottenby fågelstation och jag har till och med varit ansvarig för den fågelstationens verksamhet under ett års tid och då hade vi turen att få uppleva en sån här dag när det blev hur mycket fåglar som helst i fångsten så på en dag ringmärkte vi 3 000 fåglar, och jag har märkt ungefär 10 000 fåglar själv.

Vilken kikare är bra för nybörjare på fågelskådning?
Det finns oerhört mycket möjliga kikare man kan välja mellan, och jag skulle säga, om man köper en kikare för någonstans runt 2000 kr, då finns det väldigt mycket bra, som Nikon har bra kikare, Lotus och Opticron, så att lägger man ungefär 2-3000 kr så får man en bra kikare.

Lärde du dej några nya tips från Gigi?
Ja det gjorde jag. Absolut så är hon mycket berest. Hon har vart i många länder och rest så hon är mer van och resa och komma utomlands och kan ge tips om hur man ska tänka när man ska lära sig nya fåglar, och sen framför allt är hon så trevlig att bara umgås med. Det jag lärde mej var att jag lärde känna henne bättre.

Vad har du för slags kamera när du fotar fåglar?
När jag fotar så har jag en kamera som är väldigt lik den som dom tävlande hade. Jag fotar med Canon 7 D. Sen har jag ett lite större objektiv 3oo tele liksom. Jag fotar med en Canon-kamera.

Hur många arter hinner du fota på en dag?
Om jag skulle ge mej ut och fota så mycket arter som jag bara kan, kanske jag skulle hinna fota 100 stycken om det var en riktig bra dag, men oftast så lägger jag kanske 5 timmar och bara fota en enda art när jag vill ha den där jättebra bilden.

Du lärde ju Armand om fåglar, lärde han dej något om boxning?
Ja de lärde han så vi tränade lite på hur man skulle föra sig och hur man skulle slå när man boxar, så absolut, det gjorde jag, han lärde mej lite om det och träning överlag.

Hur kändes det att du och Armand kom två?
Först så var det lite tråkigt. Jag blev besviken, vi var så himla nära och vinna och jag ville vinna och Armand också, men nu när jag ser tillbaka på det så är jag jättenöjd med den prestationen som vi gjorde och vi fick vara med på alla tävlingar och vi kom till final så det var ändå det stora viktiga, och sen framförallt så var Donat och Daniel så otroligt duktiga så dom var värdiga att vinna tycker jag.

När ni var i Peru vad gjorde ni när ni inte tävlade?
När vi inte tävlade då åkte vi bil till nästa ställe vi skulle tävla och sen sov vi. Vi skulle hinna med väldigt mycket på få dagar men en dag var vi lite lediga och då gick vi runt i en fin stad i södra delen av Peru och då fick vi gå runt och shoppa och titta på sevärdheter. Sen hade vi en ledig eftermiddag då vi var vid ett jättefint vattenfall där vi badade och tittade på djuren som var där så det var jättehäftigt.

Skulle du kunna tänka dej att åka tillbaka till Peru?
Ja jag är nästan helt säker på att jag kommer åka tillbaka till Peru och då ska jag ta med mig min pojkvän så jag kan dela dom erfarenheterna med honom och så att jag kommer att hinna titta på alla fåglar och inte bara skynda till nästa ställe.

I en annan del av köping eller Talang?
I en annan dej av Köping

Coca Cola eller juice?
Coca Cola

Dolly Style eller Marcus & Martinus?
Marcus & Martinus

iPhone eller Samsung?
Samsung

Godis eller rädisa?
Godis


Bild tagen av Frida

Till sidans topp

Tillbaks till Erica

Intervju med Gigi Sahlstrand

Text: Erica Westerlund
Foto: Peter Knutson

 

 

           

Namn: Gigi Sahlstrand

Född: Stockholm

Yrke: professionell fågelskådare

Roll i Det stora fågeläventyret: Domare

 


Hur kom det sig att du började gilla fåglar? 
Det har nog legat latent redan sedan jag var barn. Mina föräldrar matade fåglar och jag tyckte att det var väldigt spännande med fåglar. Men oftast så när man är barn och har kompisar som inte gör samma saker så tröttnar man och så var det i mitt fall. Det blev hästar istället.

Men sen hann jag bli 30 år och fick för första gången titta i en tubkikare och det var nog då som det klickade till när man kom så nära fågeln. Jag hade ingen aning om att man kunde, med så stora kikare se fågeln så nära. Det var då som jag vart klämd när man fick titta in i fåglarnas värld och det klickade till ordentligt. Sen efter det så var jag fast.

Vilken är din favoritfågel?
Det är faktiskt lövsångare och det är faktiskt Sveriges vanligaste fågel och det kanske är det som är så mysigt med den att var man än reser i Sverige, så hittar man alltid eller hör alltid i alla fall en lövsångare. Den är lite svår och se eftersom den sitter och gömmer sig i löven. Men den har en jättefin sång så det känns så hemtrevligt vart än man är i Sverige att man alltid få höra en lövsångare så att den har blivit min favorit.

Vad är det bästa med fågelskådning?
Det är nog att man kommer ut i naturen. Det är en bra morot för att ge sig ut. Så ibland även när det kan vara ganska trist väder så kanske man ändå får höra talas om att det är några spännande fåglar ute vid någon sjö och då åker man dit i alla fall och så mår man så bra för att man ändå kom ut i friska luften. Det är nog det här med att komma ut i naturen och få frisk luft.

Hur många arter kan du?
Oj! Det var svårt. Det är många. Jag kan ju så klart allting, alla Sveriges fåglar. Dem kan jag väldigt bra. Men så reser jag ju väldigt mycket utomlands. Så att jag bygger ju på väldigt mycket och jag har aldrig funderat på men ja kanske jag kan artbestämma 2000,3000 fåglar kanske. 2000 skulle jag nog klara av.

Vilken är din favorit örn?
Nu ska jag tänka här. Vi har ju inte så mycket i Sverige om man ska prata örnar hemma i Sverige. Men jag tänkte till lite nu även när man är utomlands och får se andra örnar men det blir nog ändå den svenska havsörnen. Det kanske för att det är den som jag mest stöter på. Den ser jag nästan dagligen där hemma där jag bor. Sen är ju det faktiskt en av världens största örnar. Så att den är ju väldigt, väldigt mäktig. Och så gillar jag vatten och hav så det blir kanske lite extra med anknytning till vatten och hav för att gilla havsörn.

Hur är det att vara författare?
Jättesvårt. Vi har ju varit två stycken med boken och vi kompletterar verkligen varandra. Jag är mer den då som pratar och har kunnandet och så. Sen är då min kollega den som är duktigast på att få ner det här på papper. Även det som jag skriver får hon då skriva om. Jag är inte riktigt den som tycker om att hålla i pennan och skriva utan jag är mera praktiker. Men det roligaste med författandet är ändå det här att man lämnar ett avtryck efter sig. Det är en otrolig känsla att få stå och hålla i sin egen bok. Det är jättestort. Det känns jättestort.

Hur många böcker har du gjort?
Egentligen är det väl bara en. Vi har ju en ny version så att vi har ju i och för sig omarbetat den väldigt mycket.  Vi har faktiskt till och med nu skrivit mycket ny text till den boken. Sen så vet jag inte om man ska säga en eller två böcker. Man kan nästan säga två för det var ju samman sett här med hur man nu plockade in bilder och Korrekturläsa. Det känns som att man har gjort två böcker. Två kan man nu säga då.

Hur var det att vara domare i det stora fågeläventyret?
Det var otroligt kul. Men svårare än vad jag hade trott. Det var så svårt att vara domare och bestämma vad som var rätt och fel i det som dem hade fotat och så. Det svåraste var nog känslorna att behärska för att det blev som enda stor familj och man tyckte om alla lika mycket så att det var väldigt jobbigt när folk fick åka hem helt enkelt när dem kom sist. Jag var nog inte beredd på att det var så mycket känslor inkopplade och att alla tog det på så stort allvar med tävlandet och sådär. Jag tror nog att känslorna var det jobbigaste att hantera i det hela. Sen var det ju väldigt svårt. Jag fick ju oftast titta på displayerna, på kamerorna som dem hade fotat med och det var väldigt mycket suddiga små prickar. Så att där kunde det vara lite svårt emellanåt.

Varför ringmärker man fåglar?
Det är ju för en lära. Dels så kan man ju säga att fåglarna är en bra temperaturmätare för att avgöra hur vår värld mår. Märker man att en fågel minskar så kan man ju börja ana att det är någonting med biotopen som förändras. Så att man får ju väldigt bra koll på hur vårt klimat och världen mår och även den här fågelarten om den ökar eller minskar och vad det kan bero på. Sen är det ju också lite för att ta reda vart våra flyttfåglar tar vägen på vintern. Det är ju lite viktigt att veta då eftersom om man märker att en fågelart minskar väldigt mycket då när den kommer tillbaka efter vintern så kanske det beror på att området där fågeln övervintrar har skövlats eller liknande. Då måste vi ju också veta var fågeln har varit någonstans. Det är en lära för vart fåglarna tar vägen någonstans och samtidigt en jättebra temperaturmätare på hur vår värld och vårt klimat mår.

Vilka fåglar ringmärker man?
I stort sett alla fåglar. Mest är det småfåglar som man kan fånga i så kallade slöjnät. Det går inte med stora fåglar eftersom de inte flyger in. Den största massan vi har av fåglar är våra småfåglar. Våra småfåglar utgör ungefär 90 % av hela fågelbeståndet. Så där får vi mest fågel om man säger så.
Men så gör man andra anordningar för att man ska kunna fånga fåglar som lever på vattnet och även rovfåglar och så vidare. Man försöker nog ringmärka allt men mest så blir det dem här småfåglarna.

Vad hittar man för slags fåglar i Thailand?
Man försöker nog titta på allt. Det är mycket färgglada fåglar i Thailand. Det lockar ju så klart lite extra att få se helblåa fåglar. Det är ju ganska häftigt eftersom vi inte har dem i Sverige.  Jag tror nog att man lockas mycket av alla dem här olika färgerna. Men samtidigt är ju det här med att titta på fåglar i ett annat land lite spännande i och med att det är spännande att se landet också. När man fågelskådar hamnar man ju på platser där inte dem vanliga turisterna är. Man får se landet på ett helt annat sätt och kommer verkligen ut på landsbygden. Det är en kombination med att se landet på ett helt annat sätt och att se alla färgglada fåglar.

När jag var i Thailand så fanns det en jättestor mål art. Det var en dröm för mig. Jag var i Thailand redan förra året. Min dröm redan sedan jag började skåda fågel var att få se en Skedknäppa. Det är en jätte liten vadarfågel som har fått en näbb som ser ut som en sked. Den här fågeln är väldigt väldigt sällsynt. Det är risk att den nästan kan dö ut i världen den här fågeln. Den finns i Sibirien det är nästan omöjligt att hitta den där. Men just på vintern så övervintrar den i Thailand. Det var en dröm som gick i uppfyllelse förra året att få åka och titta på den. I år så tittade jag så klart på den igen och det var ju fantastiskt alltså. Jag såg faktiskt hela tre stycken nu den här gången. Det kanske var det allra allra bästa med Thailand. Det var Skedknäppan.

Vilken är den bästa årstiden för att spana på fåglar?
Jag skulle vilja säga året om faktiskt för allting har sin charm. Dock så är kanske våren närmast hjärtat. Det har ju också att göra med att man vet att det ska bli sommar snart. Men det är ju all fågelsång. Jag tycker om fågelsång jättemycket. Personligen gillar jag nog våren.

Sen gillar jag hösten får då är det så väldigt mycket fågel. Då har ju alla fågelungar kläckts. Så det är mycket fåglar att titta på och jätte många fåglar som flyttar. Sen på vintern har man ju fågel matning och det tycker jag är jättekul. Det kan man ju komma så nära och studera så noga.

Sämst är nog mitt på sommaren. Då är det svårast med fåglar eftersom dem inte sjunger längre. Dem har sina ungar och är skygga och försöker att inte vissa vad dem har i sina bon. Det är väl sommaren som är som tråkigast. Sen är det jättebra annars under hela året.

Kommer du alltid att hålla på med fågelskådning?
Ja. Det känns som att jag bara blir mer och mer intresserad. På nåt känner man att ju mer man lär sig desto mera ödmjuk känner man sig för fåglar och naturen. Sen inser man kanske nästan mer vad lite man kan. Ju mer jag lär mig desto mera inser jag vad lite jag kan om världens fåglar. Det är en sån utmaning. Det är en nyfikenhet som finns hela tiden så att jag tror aldrig att jag kommer att sluta med fåglar.

Vilken fågel tror du att folk känner mest till?

Jag tror att det är Domherre. Den tror jag att många vet om. Den är så populär på julkort. Sen så tycker jag att det verkar som att många kan koltrast. Den blev ju Sveriges nationalfågel. Sen säger nog många bara Duva och Kråka och sådär.
Jag är ändå ganska förvånad över vad folk i allmänhet kan lite om fåglar. Ibland blir jag ganska förvånad när folk pratar om fåglar och knappt vet vad en Talgoxe är för någonting. Tyvärr så tycker jag att allmänbildningen är alldeles för dålig bland vanliga människor. Domherre tror jag faktiskt att de flesta känner till.

Håller du bara på med fågelskådning eller håller du på med någonting annat?
Jag är jätteintresserad av dykning också. Så att nu kommer jag precis från Trinidad Tobago. Så att första veckan så ledde jag en grupp fågelskådare. Sen stannade kvar själv och hade semester och då passade jag på att dyka.
Jag tycker att det är jättekul att titta på fiskar också. Jag tycker om allting med vatten. Det är just därför som jag dyker och jag simmar mycket. När det är is så åker jag gärna skridskor. Jag åker gärna snowboard också. Allting som är med vatten, fruset eller öppet tycker jag om.

Vad ska man tänka på om man vill börja fågelskåda?
Jag brukar säga att det är tre saker. Först så behöver man skaffa sig en kikare. Det är själva upplevelsen att kunna titta på en fågel. Just att få den där wow känslan som jag fick första gången som jag tittade i en kikare. En kikare behöver inte vara så dyr det finns kikare för några hundralappar och uppåt.

Sen så behöver man skaffa sig en fågelbok. En sån bok som man kan artbestämma i. Om du ser en fågel så gör boken så att du kan bläddra upp den här fågeln. Fälthandbok brukar man kalla de här böckerna för.

Sen så tycker jag att man ska gå med i en fågelförening därför att där finns det jättebra kunskap. Man kan följa med på guidningar och det finns intressanta föreläsningar. Sen så finns det kurser också så att där träffar man nog likasinnade och kan få många nya vänner. Sen så finns som sagt kunskapen och möjligheten att få hjälp.

Varför tror du att vissa fåglar flyger till varmare länder?
Det är för matens skull. Egentligen har en fågel inte problem med kyla. Man kan säga att fåglarna äter för sina kläder. Dem måste äta en viss mängd mat per dag för att hålla sig varma. Dem bygger upp ett fett som både är bränsle för att flyga och som är deras kläder. Dem här fåglarna som lever på insekter måste flytta på vintern eftersom det inte finns någon mat. Det har inte att göra med att det är ett varmt klimat utan fåglarna flyger dit för matens skull.

Har du något tips på hur man kan fota fåglar?
Om man börjar fota så är det bra att börja på vintern och gå till en fågel matning. Där kan man komma fåglarna väldigt nära. Sen så blir man ganska nyfiken på vad man fotar och det är ganska lätt att artbestämma dem fåglarna. Då syns de ganska tydligt.

När sen löven kommer så gömmer sig fåglarna så att det blir ganska svårt att hitta dem med kameran och se vad de är för fåglar. Fågel matning är jättebra. Men sen annars så söker man upp fågel lokaler och det finns att googla på hemsidor. Framförallt då om man går in i den lokala föreningen så brukar det ofta stå vilka som är de bästa fågellokalerna och de bästa fågeltornen. Sen så är det bara att ha tålamod och vara där och fota det som flyger förbi eller är på marken eller någonting sånt. Man får nog söka lite där fåglarna är.


Gigi skådar fåglar i skogen

Favorit mobilmärke?
Jag har Iphone och det är det som har haft. Det som jag gillar med det här märket är att när det tas fram bra appar om fåglar och fågelböcker så görs de i första hand för Iphone. Likadant om det kommer något bra tillbehör som kan användas till fågelskådning. Man kan ju koppla på sin Iphone på en kikare och fota genom den.

De här andra telefonerna. Det finns så många varianter av dem så därför satsar inte tillverkarna på dem. Ett exempel, det finns en bok som heter fågelguiden. Den är vi fågelskådares bibel. Den kom ut jättetidigt för många många år sedan som en app med fågelljud till iphone. Det är först nu som den kommer att släppas till android telefonerna. Då som sagt det är säkert fyra år senare. Det gör ju att man är riktigt glad att det är Iphone som jag tycker bäst om.

Avokado eller Apelsin?
Åhh! Jag tycker om båda två. Det är ju jättefavoriter båda två. Jag åt precis en apelsin innan du ringde här. Nej jag kan inte välja dem är lika goda båda två.

Coca-Cola eller Oboy?
Jag är ju sån här godisgris. Det får nog bli coca-cola ändå.

Popcorn eller sura nappar?
Popcorn absolut. Jag älskar popcorn. Jag kan gå på bio bara för att få äta popcorn.

Favorit chips?
Jag vill bara ha potatischips saltade. Jag tycker inte om chips med smak.

 

Fotokollage med bilder tagna av Gigi Sahlstrand

 

 

Till sidans topp

Tillbaks till Erica


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55