Christopher Lundgrens webbsida

StartInformationIn englishLätt svenskaVälj språkNyheter
MediaMusikVideoProgramTexterGästbok

Egna kompositioner - Musikarkivet - information

Jag har komponerat en stor mängd musikstycken i olika stilar, såväl klassiska som populärmusikaliska stycken.
På denna sida finns information om de olika arkiven i Musikarkivet samt länkar till musikspelare för olika operativsystem.

Välj alternativ

Allmänt om mina kompositioner

De olika arkiven

Uppspelning av MIDI-sekvenser

Uppdateringsinformation

Allmänt om mina kompositioner

All min musik är komponerad i programmet NoteWorthy Composer vilket innebär att filerna är sparade som MIDI-sekvenser och att inga riktiga musiker medverkar. Kompositioner där stråkorkester ingår är egentligen inte helt komponerade eftersom stråkarna endast är i ett par eller fler kanaler med färdig stråkorkester. För att göra dessa stycken spelbara måste man skriva ut alla stämmorna och i vissa fall skriva ut en stämma per instrument.
Vad gäller orgelkompositionerna behövs också bearbetning för att en organist ska kunna spela musiken helt och hållet. Som musiken är nu skulle det nog vara lättare för en pianist att spela på piano än en organist att spela på orgel eller att en orkester spelar ett orkesterstycke.

I övrigt kan de senare kompositionerna spelas av musiker även fast ingen av dem har framförts någon gång, bortsätt från ett par klarinettstycken. Som MIDI-sekvenser går dock allt att spela så det är bara att lyssna för ingenting är omöjligt med MIDI.

Liksom klassiska kompositörers musik är de flesta av mina kompositioner byggda på tre eller fyra satser omväxlande snabb och långsam. Tresatsiga stycken har för det mesta två snabba yttersatser med en något långsammare mittensats och i fyrsatsiga stycken finns också en långsam sats före den första snabba satsen. I de flesta kompositionerna har satserna dock inga namn då det står "sats 1", "sats 2" och så vidare.

I vissa kompositioner bryter jag det där mönstret som i Stridsringen svit 1 (CLV1) och i vissa andra sviter för liten orkester. Vissa verk är transkriptioner för piano från musik av andra kompositörer. Ett av verken är Sjukmansmusiken (CLV5a i min förteckning) av Johan Helmich Roman som är en svit i tio satser.

Länkarna nedan leder till programmet NoteWorthy Composers webbsida där man gratis kan ladda ner en demoversion av programmet.

Om NoteWorthy Composer (endast på engelska)

Ladda ner en testversion av NoteWorthy Composer (endast på engelska)

På grund av upphovsrättsliga skäl kommer inte dialogrutan "filhämtning" upp direkt när man klickar på länken. Istället kommer man till NoteWorthy Composers webbsidan där man klickar på programnamnet.

Allmänt om mina kompositioner

De olika arkiven

Uppspelning av MIDI-sekvenser

Till sidans topp

De olika arkiven

Idén med egna verkförteckningar. Till en början komponerade jag enbart musik för klassiska instrument, dock utan att ha någon kunskap i komposition. Efter en tids komponerande växte idén om en egen verkförteckning fram. Till en början fick mina kompositioner ett LWV-nummer men när jag en tid senare såg att den beteckningen redan fanns kom jag på att den skulle heta CLV (Christopher Lundgren Verzeichnis).
Efter att ha fått lite kunskaper och utvecklats en del började jag komponera populärmusikaliska kompositioner vilket gjorde upphovet till den nya verkförteckningen över populärmusik med CLV pop-nummer. Sedan jag började arrangera om
musik av andra kompositörer fick även dessa verk en gemensam verkförteckning, nämligen CLV arr-förteckningen samt att de tidigaste kompositionerna flyttades ur CLV-förteckningen för att ingå i CLV exp-förteckningen.
Med alla dessa förteckningar (eller kataloger) är kompositionerna sorterade i kronologisk ordning och är uppladdade här på sidan för fri uppspelning och nerladdning.

Tidiga kompositioner med CLV exp.-nr. Kort efter att jag började komponera hade jag kommit på det här med CLV-förteckningen då varje komposition fick ett eget CLV-nummer och blev sorterade i kronologisk ordning. Min första komposition var CLV1, min andra CLV2 och så vidare. Efter några månader hade jag utvecklat mitt komponerande även om jag fortfarande var i nybörjarstadiet och fortfarande visste ganska lite om komposition. När jag hade gjort över hundra kompositioner bestämde jag mig för att göra om min verkförteckning vilket innebar att de första sjuttionio kompositionerna (tidigare CLV 1 till 79) fick tillägget exp, (CLV exp. 1 till CLV exp. 79) medan resterande kompositioner fortfarande hade CLV-nummer, dock med omräkning från 1.
Tanken med denna förändring var att få lite struktur över mina kompositioner så det skulle bli enklare att hitta ett specifikt verk från en specifik period. Alla kompositioner med CLV exp. nummer är komponerade från november 2005 till juli 2006 och är på grund av bristande kunskap felaktigt uppbyggda vad gäller instrumentation och att det var ett väldigt enkelt tonspråk, i princip rena dur- och molltonarter.

Gå till Musikarkivet: Tidiga kompositioner

Klassiska kompositioner med CLV nr. Min första komposition som jag var någorlunda nöjd med är Stridsringen svit 1 då jag både började förstå det här med användning av instrument och komposition mer. Innan de första kompositionerna fick CLV exp. nr hade Stridsringen svit 1 CLV80 men som numer har verknummer CLV1. Jag började få mer kunskap om tonspråk och instrumentation så när nästkommande kompositioner blev ett faktum kände jag glädjen över att ha utvecklats. Dock har jag sedan dess fått ny kunskap om musik och trots att jag har gjort över 140 kompositioner med CLV-nummer så vet jag att det finns mycket kvar för mig att lära innan jag kan jämföra mig med de stora mästarna.

Gå till Musikarkivet: klassiska kompositioner

Popiga kompositioner med CLV pop.nr. På samma sätt som jag komponerade mina klassiska verk har jag också komponerat de popigare musikstyckena. Att komponera enklare populärmusikaliska stycken samt göra remixar av redan befintliga stycken började jag med efter att jag i januari 2007 hittade en MIDI-sekvens innehållande en remix av sinfonian "Arrival of the Queen of Sheba" som ingår i operan Solomon.
Dock har jag inte varit lika flitig på att komponera populärmusikaliska kompositioner som de klassiska styckena och därför är antalet populärmusikaliska kompositioner inte lika stort.

Så intresserad som jag är av uppdelningar och katalogiseringar har jag också gjort en beteckning för dessa kompositioner, nämligern
CLV pop-förteckningen, förkortas CLV pop). Observera att både originalkompositioner och remixar av klassiska stycken från både mig och andra kompositörer är inräknade i samma katalog.

Gå till Musikarkivet: Populärmusikaliska kompositioner

Arrangemang - CLV arr-nr. Utöver egna kompositioner så har jag också ägnat mig en del åt att arrangera om såväl egna som andra kompositörers musik. Vissa transkriptioner av andras musik har dock fått verknummer i CLV-förteckningen över klassiska musikstycken men i övrigt har arrangemangen varsitt nummer i CLV arr-förteckningen.

Gå till Musikarkivet: Arrangemang av egna kompositioner

MIDI-sekvenser med musik av andra kompositörer: Jag har även lagt ut egna MIDI-sekvenser av känd musik som ursprungligen komponerats av kända kompositörer, bland annat Sjukmansmusiken av Johan Helmich Roman och några konserter av Antonio Vivaldi men också en del musik från filmer och TV-serier. Än så länge är det ganska få MIDI-sekvenser på sidan men antalet filer kommer att öka. Dessa MIDI-sekvenser har dock ingen egen verkförteckning eftersom jag enbart utgått från notmaterial ur diverse kompositörer.

Gå till Musikarkivet: MIDI-sekvenser av andras kompositioner

Allmänt om mina kompositioner

De olika arkiven

Uppspelning av MIDI-sekvenser

Till sidans topp

Uppspelning av MIDI-sekvenser

Du behöver ett uppspelningsprogram för att kunna spela upp ljudfilerna. Ett ljudkort som stöder MIDI behövs också, vilket alla nya datorer har idag. Klicka på någon av länkarna nedan för att hämta ett önskat uppspelningsprogram gratis om du ej har ett. Dock finns det ett fåtal äldre datorer vars ljudkort inte dtödjer stödjer MIDI. Om man har det problemet bör man kontakta support eller tillverkaren av ljudkortet för mer detaljer. Det finns ingen hjälp här på sidan eftersom ljudkort är väldigt individuellt, alltså att olika datorer har olika ljudkort. För det mesta stödjer dock även äldre ljudkort MIDI om den aktuella datorn har ett ljudkort som är anpassat för Windows 95 eller nyare. 

Spelprogram för Windows

Windows media player

Spelarprogram för Mac OS X/Mac OS 8-9

Flip4Mac/Microsoft Windows Media Player (Mac OS X/Mac OS 8-9)

Spelarprogram för Linux/Unix (Linux operativsystem Ubuntu har programhanterare där gratisprogram också finns)

MPlayer (Mac OS X/Linux/Unix/Windows)

MPlayer plug-in (Linux/Unix)

Övriga program (kan användas till flera operativsystem)

Realplayer

iTunes

Winamp

VLC media player

Hoppas ni får det att fungera med ljud och uppspelning.

Uppdaterat: 2011-10-24

Till sidans topp

Allmänt om mina kompositioner

Till sidan om musik
Allmän information om webbsidan De olika arkiven Om klassisk musik
Om populärmusik Uppspelning av MIDI-sekvenser Till musikarkivet - start