Christopher Lundgrens webbsida

StartInformationIn englishLätt svenskaVälj språkNyheter
MediaMusikVideoProgramTexterGästbok

Egna kompositioner - Musikarkivet - CLV-förteckningen (information)

Musik av kända kompositörer burkar oftast vara sammanställd, antingen att ett enskilt verk eller en samling kompositioner vid publicering får ett Opus-nummer eller att någon musikforskare eller musikprofessor, oftast efter kompositörens död, ordnar en verkförteckning (katalog) över en specifik kompositörs verk.

I mitt fall har jag kommit på min egna verkförteckning CLV' (Christopher Lundgren-Verzeichnis) som i sin tur består av olika avdelningar avsedd för olika sorters kompositioner. Från början ville jag ha förteckningsnamnet LWV, som dock var upptaget för kompositören Jean-Baptiste Lullys musik då CLV fick bli plan B. När jag tänker efter låter den senare förteckningen faktiskt bättre.

Jag har ordnat så att kompositionerna är inräknade i kronologisk ordning. Förteckningen är inte helt komplett så det kan finnas felaktig information.

Observera att jag har ordnat förteckningen på egen hand. Om mina kompositioner (de senare) skulle framföras och kanske till och med publiceras skulle det bli en helt annan typ av verkförteckning, kanske OPUS-nummer eller en annan beteckning, alternativt en variant av CLV-förteckningen.

CLV-förteckningen (direktlyssning)

CLV exp. nr Tidiga kompositioner, försök etcetera (80 kompositioner)
CLV nr Fr.o.m. verk nr 81 och framåt, de något väl komponerade kompositionerna.
CLV pop nr Populärmusikaliska kompositioner
CLV arr nr Arrangemang samt bearbetningar av andras kompositioner (i form av MIDI-sekvenser)
CLV-förteckningen (Ladda ner ZIP-filer)
Musikarkivet klassiskt del 1 CLV1-100
Musikarkivet klassiskt del 2 CLV101-143
Ladda ned kompletta arkiv med kompositioner i klassisk stil. (CLV-nr)
Musikarkivet tidiga verk del 1 CLV exp 1 - 44
Musikarkivet tidiga verk del 2 CLV exp 45 - 80
Ladda ned kompletta arkiv med mina första kompositioner. (CLV exp-nr)
Musikarkivet pop Ladda ner komplett arkiv med mina popigare kompositioner och remixar (CLV pop-nr)
Musikarkivet ARR (Diverse kompositioner)
Musikarkivet ARR (CLV exp nr)
Ladda ned kompletta arkiv med arrangemang av egna kompositioner. (CLV arr-nr)
Musikarkivet Film & TV
Musikarkivet MIDI av andras kompositioner
Ladda ned arkiv med musik av andra kompositörer som jag har gjort MIDI-sekvenser av.
Övriga alternativ
Information om CLV-förtecknigen Fördjupning om CLV-förteckningens uppbyggnad och dess olika avdelningar
CLV-nr med detaljer (startsida) Läs CLV-förteckningen med fler detaljer
CLV-nr - verk efter verk Läs information om varje enskild komposition

Mer om CLV-förteckningens uppbyggnad

Det finns fyra olika verkförteckningar som tillhör CLV-förteckningen. CLV-nr tillskrivs de kompositioner som är i klassisk stil eller har stora drag och influenser från klassisk musik. CLV exp-nr tillskrevs endast mina första kompositioner som var försöksverk och i regel skrivna på ett så pass felaktigt sätt att förmodligen inga musiker skulle vilja ta sig an att spela dem. CLV pop-nr tillskrivs populärmusikaliska kompositioner och CLV arr-nr tillskrivs arrangemang av egna kompositioner. (dock kan vissa transkriptioner ingå i CLV-förteckningen över klassiska kompositioner).

Hur det började

Det hela började med att när jag i årsskiftet 2005 - 2006 hade komponerat några kompositioner - som jag ville lägga upp här på webbsidan som då var nystartad - så ville jag ordna upp kompositionerna på något sätt och kom då på att ordna upp dem i kronologisk ordning. Till en början kallade jag min verkförteckning för LWV med inspiration från BWV-förteckningen över Johann Sebastian Bachs musik men efter att jag fick reda på att den beteckningen redan fanns och tillskrevs musik av Jean-Baptiste Lullys kom jag på att förteckningen skulle kallas CLV, Christopher Lundgren-Verzeichnis (till en början Christopher Lundgrens verk).
Sedan fortsatte jag komponerandet och gav varje komposition ett eget CLV-nr. Allt eftersom jag komponerade utvecklades mina kompositioner och desto mer jag utforskade och testade, desto mer kunskap fick jag. Från att mina kompositioner i slutet av 2005 var tråkiga, hade enkelt tonspråk och använde instrument på fel sätt till att dem blev något mer välkomponerade tog det över ett halvår så i mitten av 2006 började jag förstå hur man egentligen bygger upp en komposition. Från sommaren 2006 började jag komponera såväl klassiska som populärmusikaliska kompositioner då jag även kom på en ny verkförteckning, nämligen CLP (Christopher Lundgrens populärmusik), som jag senare ändrade namn till CLV pop (Christopher Lundgren-Verzeichnis populärmusik).

Efter att jag under en längre tid hade varit generad av de tidigaste kompositionerna ville jag sära dem från de nyare (från 2006 och framåt) vilket blev upphov till den nya CLV exp-förteckningen då de första åttio kompositionerna fick nya verknummer, CLV exp. 1 till 80 och resterande kompositioner fick nya verknummer från CLV1. Stridsrignen svit 1 som tidigare hade CLV 80 fick numer verknummer CLV 1.
Detta ledde också till att CLP-förteckningen böt namn till CLV pop och utökades rejält då jag under en tid hade komponerat såväl egna sånger och instrumentala stycken som remixar av egna och andras musikstycken.
Därtill kom också CLV arr-förteckningen (arrangemang) som endast behandlar egna arrangemang av såväl egna som andras kompositioner.

Mer om de olika avdelningarna

CLV-förteckningen: Samtliga kompositioner (från sommaren 2006) som är komponerade i klassisk stil har ett CLV-nummer. Oavsett tonspråk, genre (inom klassisk musik) och instrumentation får alla kompositioner som på något vis är inspirerade av klassisk musik ett CLV-nummer. Det är just de klassiska kompositionerna som är av största intresse. Medan jag enbart har komponerat ett 70-tal populärmusikaliska kompositioner så har jag komponerat över 140 klassiska kompositioner i diverse genrers, framförallt instrumentalmusik av olika slag som musik för klaverinstrument som för blåsinstrument samt orkestermusik.

De klassiska kompositionerna har också en annan verkförteckning som jag kallar Lund-förteckningn vilken är uppbyggd på samma sätt som Anthony van Hobokens katalog över Joseph Haydns kompositioner, alltså efter genre. Läs mer om Lund-förteckningen (där Lund är en förkortning för Lundgren).
Dessutom kan man få mina kompositioner sorterade efter titel och tonart.

CLV exp.-förteckningen: Mina första åttio kompositioner som komponerades i slutet av 2005 och fram till tidig sommar 2006 har ett varsitt CLV exp.-nummer. Till en början var även dessa enkla kompositioner inräknade i CLV-förteckningen men efter att jag insåg att dessa var komponerade på ett felaktigt sett med såväl alldeles för enkelt tonspråk och felaktiga instrumentationer så fick dem sin egen avdelning då exp står för experiment.

CLV pop-förteckningen: Redan när jag under sommaren 2006 hade börjat lära mig hur man egentligen kan bygga upp en komposition så började jag även komponera populärmusikaliska kompositioner. Till en början kallade jag förteckningen för CLP (Christopher Lundgrens populärmusik) men i samband med den nya CLV exp.-förteckningen så heter före detta CLP-förteckningen numer CLV pop. I denna avdelningen ingår alla populärmusikaliska kompositioner. Såväl egna sånger och instrumentala kompositioner som remixar av både egen och andras musik är inkluderade.

CLV arr-förteckningen: I samband med den nya CLV exp.-förteckningen tillkomst ordnades också en förteckning för att samla ihop egna arrangemang av såväl egna som andras kompositioner.

Uppdaterat: 2011-06-08

Startsidan Föregående sida Musiksidan
Om populärmusik Musikarkivet (info) Länkar